Hřib dubový a zrádný žlučník
FOTO
4. října 2025 (07:07)

foto: Hřib žlučník. / Karel Hutr
K takzvaným pravákům musíme ještě zařadit hřib dubový. Je to po hřibu smrkovém druhý nejznámější a nejoblíbenější druh hřibu v kuchyni. Uvnitř Brd ale tenhle hřib nehledejte. Možná jen někde, kde jsou dubové aleje, protože v kyselých půdách brdského lesa je prostě králem hřib smrkový.
Hřib dubový roste často i pod listnáči v parcích, už jmenovaných alejích a na hrázích rybníků. Oproti smrkáči je světlejší, ale je stejně chuťově vynikající. Najdeme ho kolikrát už v květnu jako první druh mezi praváky. Jeho slabinou je častá červivost, zvláště v prvních růstových vlnách.

foto: Hřib dubový. / Karel Hutr
Hřib co zkazí pokrmy
Dalším známým a poměrně v některých letech se vyskytujícím druhem je hřib žlučník. Lidově mu říkáme hořčák. Jeden omylem sebraný kousek dokonale zkazí pokrm. Není jedovatý, ale je šíleně hořký.
A ještě jednu škaredou vlastnost má. Kolik jste se už sehnuli pro houbu v domnění, že je to pravák a vyklubal se z toho žlučník/hořčák? I zkušenější a nepozorné houbaře ošálí tahle houba. Roste navíc všude tam, kde právě hledáne praváky, tedy převážně v jehličnatých, hlavně smrkových a borových lesích na kyselých půdách.
Dalším známým a poměrně v některých letech se vyskytujícím druhem je hřib žlučník. Lidově mu říkáme hořčák. Jeden omylem sebraný kousek dokonale zkazí pokrm. Není jedovatý, ale je šíleně hořký.
A ještě jednu škaredou vlastnost má. Kolik jste se už sehnuli pro houbu v domnění, že je to pravák a vyklubal se z toho žlučník/hořčák? I zkušenější a nepozorné houbaře ošálí tahle houba. Roste navíc všude tam, kde právě hledáne praváky, tedy převážně v jehličnatých, hlavně smrkových a borových lesích na kyselých půdách.

foto: Hřib žlučník. / Karel Hutr
Pokud si někdo není jistý, stačí ochutnat kousek houby, který okamžitě zhořkne. Rozlišovacím znakem jsou pak růžové rourky pod kloboukem, u starších plodnic viditelně polštářkovitě vyklenuté. Síťka na třeni je také výraznější, s většími oky, než má hřib smrkový. Jsou roky, kdy hořčáci rostou ve velkém i ve skupinách, ale některé roky je prakticky nenajdeme. V lidovém léčitelství se tento hřib používá k tlumení žaludečních potíží.

foto: Hřib žlučník. / Karel Hutr
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr
Další články









