15. 9. svátek má Jolana




Historik: Do bramborového salátu se dávali i úhoři, z brambor se dělalo mýdlo

4. května 2023   (16:40)
Historik: Do bramborového salátu se dávali i úhoři, z brambor se dělalo mýdlo
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Existovala řada variant, nejznámější podoba salátu s majonézou se rozšiřovala postupně.


Bramborový salát je dnes nejrozšířenějším pokrmem, který se objevuje na tradiční české vánoční tabuli. Recepty na něj se objevovaly již v období první republiky. Existovala řada variant, nejznámější podoba salátu s majonézou se rozšiřovala postupně. Na konferenci o bramborách v české gastronomii to dnes řekl historik stravování a životního stylu Martin Franc.

Uvedl, že brambory byly ve 20. století důležitou součástí kuchařek a jídelníčku chudých lidí i vyšších vrstev společnosti a sloužily i k výrobě různých náhražek potravin vyráběných z obilí.
Franc ve svém příspěvku připomněl, že brambory už v 18. století zachraňovaly evropskou populaci od hladu a podvýživy - a podobně tomu bylo i ve 20. století, kdy kontinent zasáhly dvě světové války. "Každá válečná kuchařka obsahovala recept z brambor," řekl.
Poznamenal, že za první světové války se objevily recepty nazvané bramborové pumy nebo bramborové zákopy. Brambory se uplatnily také při výrobě náhražek některých surovin, například mouky, která se přimíchávala k nedostatkové mouce umleté z obilí. Po válce sloužily brambory také k výrobě droždí, rosolu jako náhražky vajec, existovalo i bramborové mýdlo, popsal Franc.

Uvedl, že brambory se prosadily i ve špičkové gastronomii a ve 30. letech se objevovaly recepty pojmenované po slavných osobnostech, například brambory podle "krále komiků" Vlasty Buriana nebo spisovatele Aloise Jiráska.
U bramborového salátu podle France dlouho dominovala jednoduchá verze, která se doposud připravuje v sousedním Rakousku, kde se brambory kombinují pouze s olejem, octem, cibulí a koření se pouze solí a pepřem.
Za první republiky se v Československu objevovaly recepty s majonézou, v některých se olej nahrazoval máslem nebo sádlem. "Do některých se přidávalo červené víno, slanečci, mlíčí ze slanečků, čerstvé okurky nebo marinovaný úhoř," uvedl Franc. Doplnil, že pikantnost se někdy dodávala do salátů přidáním rybízové šťávy. Dnes nejrozšířenější varianta salátu s majonézou se i kvůli vyšší ceně prosazovala postupně.
Franz také poznamenal, že brambory propagoval často i vládnoucí režim. V době protektorátu se zdůrazňoval jejich přínos pro zdravou výživu, vznikl i filmový snímek s názvem Brambor, král kuchyně. Po nástupu totalitního režimu se v 50. letech brambory propagovaly jako náhražka za moučné pokrmy, aby se snižovala spotřeba mouky. Přesto ale spotřeba klesla, trend zvrátila produkce průmyslově mražených hranolek na konci 60. let.
Brambory se objevovaly i v populární kultuře, uvedl Franc. Upozornil na 100. vydání komiksu Čtyřlístek z roku 1982, ve kterém zvítězil Bobík na mezinárodní kuchařské olympiádě právě s vlastnoručně vytvořeným bramborákem.
Franc uvedl, že koncem 80. let se staly brambory kultovním jídlem pro mladé lidi. "Brambory nebyly ani na konci 20. století retro potravinou pro pár nostalgiků, ale ve vhodné úpravě přitahovaly i nejmladší generaci spotřebitelů," dodal. Platí to podle něj dodnes.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Praha bude mít nejvyšší budovu v Česku. Top Tower změní panorama metropole Praha bude mít nejvyšší budovu v Česku. Top Tower změní panorama metropole Praha se chystá na stavbu, která přepíše české rekordy. Zastupitelé hlavního města … Gastro agent: Nón Viet Gastro agent: Nón Viet Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme … FOTOGALERIE Kraj poskytne pět milionů korun krajské policii nejen na nové drony Kraj poskytne pět milionů korun krajské policii nejen na nové drony Středočeský kraj poskytne 5 milionů korun na nové vybavení krajské policie. Jde … Petr Piskač: Spousta JAWA nadšenců cestovala de facto na mapě s námi. V zahraničí k nám stále vzhlížejí Petr Piskač: Spousta JAWA nadšenců cestovala de facto na mapě s námi. V zahraničí k nám stále vzhlížejí Petr Piskač a Šárka Jehličková si společně splnili velký sen a to cestou až k … ROZHOVOR Blíží se čas moštu. Podpořte Svatohorské sady a jejich návrat k původní kráse Blíží se čas moštu. Podpořte Svatohorské sady a jejich návrat k původní kráse Mošt, který zachraňuje sady. Přijďte ochutnat a pomoci. Podzim ve Svatohorských … Průvod, kramáři a kejklíři: Příbram si užila Šalmaj Průvod, kramáři a kejklíři: Příbram si užila Šalmaj Už po osmnácté se nad Příbramí rozezněl jasný, pronikavý tón šalmaje, která dala jméno … FOTO Zelňačka provoněla Bohutín: u Řimbaby se vařilo, peklo i zpívalo Zelňačka provoněla Bohutín: u Řimbaby se vařilo, peklo i zpívalo Už devátý ročník oblíbené soutěže v bohutínském areálu Řimbaba přilákal v sobotu 13. … FOTOGALERIE Čtení v kavárnách i během procházky ulicemi. Noc literatury bude na Příbramsku opět nevšední Čtení v kavárnách i během procházky ulicemi. Noc literatury bude na Příbramsku opět nevšední Do ukázek z knih současných evropských autorů se můžete zaposlouchat ve středu 17. … LiStOVáNí: Matková patrola dorazí na Dobříš LiStOVáNí: Matková patrola dorazí na Dobříš Dobříš se může těšit na jedinečný kulturní zážitek. Projekt LiStOVáNí přiváží scénické …
Obce na Sedlčansku mají obavy z těžby nerostů, uspořádají referenda Obce na Sedlčansku mají obavy z těžby nerostů, uspořádají referenda Lidé v Příčovech, Prosenické Lhotě a dalších obcích na Příbramsku mají obavy z těžby …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies