23. 4. svátek má Vojtěch
PB | Realitní




Hamáček doporučí vládě vyhlášení nouzového stavu

2. března 2020   (12:03)
Hamáček doporučí vládě vyhlášení nouzového stavu
foto: pribram.cz, ČTK

Vláda by mohla regulovat dodávky ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu a zakazovat akce s velkým počtem lidí


Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) doporučí dnes kvůli nákaze novým koronavirem vládě, aby zvážila vyhlášení nouzového stavu. Kabinet by pak mohl regulovat dodávky ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu, zakazovat akce s velkým počtem lidí a uložit lidem vracejícím se z rizikových regionů kontaktovat lékaře či hygienickou stanici. Vláda zastaví kvůli šíření koronaviru lety z Jižní Koreje. Plánuje také omezení letů z Milána, Benátek, Boloni a Bergama. Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze kvůli nákaze svého pedagoga nemocí COVID-19 zrušila dnes a v úterý výuku.

Kvůli koronaviru skončí lety do Koreje, jedná se o severu Itálie

Vláda zastaví kvůli šíření koronaviru lety z Jižní Koreje. Plánuje také omezení letů z Milána, Benátek, Boloni a Bergama. U Koreje lze věc zařídit bez jednání s Evropskou komisí (EK), řekl po jednání Bezpečnostní rady státu premiér Andrej Babiš (ANO). Už dříve vláda zastavila na dobu neurčitou přímé lety do Číny. Podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) se stejnými pravidly bude řídit omezení spojení s Koreou, letecké spojení s Koreou by se mělo přerušit v úterý.
O přerušení letů ze severu Itálie jedná vláda s EK. Podle Havlíčka lze využít výjimku pro evropské dopravce na pozastavení letů v případě "nepředvídatelných okolností" na dva týdny. Protože pravidla počítají s oznamovací podmínkou, ministerstvo už v této věci komunikuje.
České aerolinie přerušily svou linku do Soulu už ve čtvrtek. Další linka z Prahy do Soulu od Korean Air dosud fungovala beze změn.

Letiště Praha od minulého týdne vyhradilo speciální brány pro přílety z Itálie. Platí v nich zvýšená hygienická opatření a cílený screening, kdy si má personál všímat cestujících s příznaky respiračního onemocnění a odkazovat je na lékařskou službu. V neděli testy v Česku odhalily první tři případy nemoci, všichni tři pacienti přitom pobývali na severu Itálie, která se s koronavirem potýká v širším měřítku od minulého týdne.
Itálie patří dlouhodobě k nejvyhledávanějším destinacím, loni bylo podle statistik Letiště Praha na těchto linkách v Praze odbaveno více než 1,46 milionu cestujících. Itálie tak byla druhou nejvytíženější zemi po Velké Británii. Problémy se šířením koronaviru mají severní oblasti Itálie, do nichž Češi jezdí často lyžovat. Italská vláda dnes prodloužila karanténu v 11 nejpostiženějších obcích. Opatření se týká asi 50.000 obyvatel, kteří tuto takzvanou červenou zónu nesmí opouštět. Oblast kontrolují policisté, kteří do ní pouští jen lidi s příslušným povolením. V nejhůře postižených krajích, jimiž jsou Lombardie, Emilia-Romagna a Benátsko, se nadále nebudou konat velké kulturní a sportovní akce.
Jižní Korea dnes oznámila dalších 476 případů nákazy novým koronavirem, počet infikovaných v zemi tak stoupl na 4212. Přibyly dvě oběti, celkem jich je 22. Nejvíce nově infikovaných, celkem 377, pochází z města Tegu, kde se infekce šíří především mezi členy náboženského hnutí Sinčchondži.
Bulovka: Tři pacienti s koronavirem jsou bez příznaků a horečky

Tři pacienti hospitalizovaní v pražské Nemocnici Na Bulovce kvůli koronaviru jsou dnes bez příznaků nemoci, nemají teplotu ani kašel. Další kontrolní testy jim odborníci udělají do konce týdne. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Simona Krautová. Nemocní jsou tři lidé, kteří přijeli z Itálie. Jeden z konference v Udine, druhý s rodinou z lyžařské dovolené v Benátsku a třetí je Američanka, která studuje v Miláně.

ČZU dnes a v úterý kvůli nemoci COVID-19 ruší výuku

Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze kvůli nákaze svého pedagoga nemocí COVID-19 zrušila dnes a v úterý výuku. Ve 13:00 chystá tiskovou konferenci s detaily k opatřením proti šíření nemoci. ČTK to dnes řekla mluvčí školy Jana Kašparová.
Testy v Česku v neděli odhalily první tři případy nákazy novým typem koronaviru, který nemoc COVID-19 způsobuje. Kašparová ČTK řekla, že jeden z nakažených je profesor z Technické fakulty ČZU. "My kvůli tomu dnes a zítra (v úterý) rušíme výuku. Ve 13:00 budeme mít tiskovou konferenci k dalším podrobnostem," uvedla Kašparová. Už v neděli škola uvedla, že neprodleně zavede opatření, která jí doporučí hygienici.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví je nemocný narozený v roce 1952. Muž se účastnil konference na univerzitě v Udine a s hygieniky byl v kontaktu od středy. Pobýval v domácí karanténě a stýkal se jen s manželkou. Itálie oznámila, že v zemi byly pozitivně testováni čtyři lidé, kteří se účastnili setkání profesorů na univerzitě v Udine, jež se konalo 20. února. Tři jsou docenti z Udine a jeden z Terstu.
Kvůli obavám z šíření koronaviru dnes zůstali doma také studenti a zaměstnanci Fakulty strojní Českého vysokého učení technického (FS ČVUT). Děkan fakulty Michael Valášek vyhlásil samostudium a práci z domova. Kolega profesora z ČZU, který je nakažený koronavirem, byl ve čtvrtek na fakultě a nyní je v karanténě. Nikdo přímo nemocný na ČVUT ale nebyl. Děkan o tom informoval na webu fakulty. Další instrukce dostanou žáci a zaměstnanci dnes poté, co škola bude věc konzultovat s hygienickou stanicí.

Američanka nakažená koronavirem se pohybovala i v Brně

Američanka, která je s koronavirem v pražské Nemocnici Na Bulovce, byla i v Brně. ČTK to řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Podle ní dnes zasedne bezpečnostní rada kraje, svolaná ovšem byla ještě před zjištěním o pohybu nakažené Američanky na jižní Moravě. Podle Renaty Ciupek z krajské hygienické stanice přečkala Američanka v Brně noc z pátku na sobotu. Dva lidé jsou kvůli tomu v karanténě, příznaky nemají. V ČR se zatím potvrdila nákaza u tří lidí včetně zmíněné dívky, která studuje v Itálii.

Bezpečnostní rada kraje začne jednat ve 14:00. "Měli jsme bezpečnostní radu v úterý kvůli letecké lince z italského Bergama, potom se v pátek sešla krajská epidemiologická komise a bezpečnostní rada byla svolaná i na pondělí s ohledem na bezpečnostní radu státu," uvedla Brindzáková.

Podle ní se navíc potvrdilo, že se nakažená dívka pohybovala v Brně. Vedoucí epidemiologického odboru krajské hygienické stanice Ciupek uvedla, že žena přečkala v Brně noc z pátku na sobotu v ubytování v soukromí formou Airbnb. "V souvislosti s tím jsou dva lidé v karanténě, ale nemají žádné příznaky. Kdyby se u nich situace zhoršila, budou kontaktovat lékaře," uvedla Ciupek. Podle ní žena nejspíš byla v Brně s dalšími kamarády. "Cestovali s ní další lidé, ale to už budou zjišťovat pražští kolegové," poznamenala Ciupek.

Američanka narozená v roce 1999 je jedním ze tří prvních českých pacientů nakažených novým typem koronaviru. Přijela do Prahy z Milána, kde studuje. Dalšími dvěma případy jsou muži, kteří také byli v Itálii.

BRS doporučila omezení návštěv LDN či domovů seniorů

Bezpečnostní rada státu (BRS) doporučila omezení návštěv léčeben dlouhodobě nemocných, domovů seniorů či ústavů sociálních služeb kvůli šíření nového typu koronaviru. Na tiskové konferenci po dnešním zasedání to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v zařízeních pobývají zranitelné skupiny osob.

"Jde o všechna zařízení, kde jsou hospitalizovány nebo ubytovány osoby seniorního věku. Víme, že to jsou ty rizikové skupiny u daného onemocnění, osoby, které mají často různá přidružená onemocnění," uvedl Vojtěch. "Velmi doporučujeme omezit návštěvy v daných zařízeních, které se starají o tyto zranitelné skupiny osob," dodal.

Podobné opatření zavádí nemocnice a další zařízení každoročně kvůli epidemii chřipky, která nyní v České republice končí. Právě nejstarší věková skupina, lidé přes 80 let, jsou jak chřipkou, tak novým typem koronaviru, nejvíc ohrožení. Starší lidé totiž mají oslabenou imunitu a časté jsou u nich další přidružené nemoci.

BRS ve středu rozhodne o případném omezení dalších akcí

Bezpečnostní rada státu ve středu ráno rozhodne o případném omezení konání dalších akcí kvůli šíření nového typu koronaviru. Na tiskové konferenci po dnešním zasedání BRS to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dnes už rada rozhodla o tom, že Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě se bude tento týden konat bez diváků.

"Ministr vnitra a jeho štáb analyzuje plán akcí, které se mají u nás uskutečnit. Podle toho samozřejmě budeme ve středu reagovat," řekl Babiš.

Například Francie kvůli šíření nového koronaviru dočasně zakázala veřejná shromáždění s účastí větší než 5000 lidí. Také Švýcarsko v pátek oznámilo zákaz všech akcí s účastí více než 1000 osob. Zákaz tak postihl mimo jiné slavný ženevský autosalon.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý … Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Program v rámci služeb na snižování rizikového chování počítá také s podporou … Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Společnost, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, má hlavní výrobní závod v … Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď I přes nynější chladné počasí bude nakonec období ode dneška do 19. května teplotně … ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami Na programu mají zastupitelé 17 bodů. Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Rozšířili jsme rubriku aktuálních zpráv, říká redaktor Jakub Pečenka Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Rozšířili jsme rubriku aktuálních zpráv, říká redaktor Jakub Pečenka Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Nejstarší zpravodajský portál na … ROZHOVOR Počet případů černého kašle od začátku roku překročil 9300 Počet případů černého kašle od začátku roku překročil 9300 Z lidí, kteří se letos nakazili černým kašlem, je skoro třetina z Jihočeského a … Česko čeká v týdnu několik mrazivých nocí, varují meteorologové Česko čeká v týdnu několik mrazivých nocí, varují meteorologové Mrazy mohou poškodit především ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu. Navzdory předem ohlášené policejní akci si řidiči na Příbramsku nedali pozor Navzdory předem ohlášené policejní akci si řidiči na Příbramsku nedali pozor Příbramští policisté zkontrolovali během akce 178 vozidel, zjistili 31 přestupků a …
Do pátku vydrží chladné počasí, víkend přinese oteplení Do pátku vydrží chladné počasí, víkend přinese oteplení V sobotu budou odpolední maxima kolem 18 stupňů, v neděli se přiblíží 20 stupňům …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies