Fenomén farmářských potravin je na vzestupu. Lidé se poohlížejí po kvalitních surovinách
30. ledna 2022 (12:37)
foto: pixabay
Vejce, brambory, zelenina nebo domácí uzeniny. Po těchto potravinách je stále větší poptávka. Pod nálepkou „domácí“ nebo „z farmy“ se teď rojí nabídky na sociálních sítích a setkávají se s kladnými reakcemi. Přeorientují se Češi na maloprodejce kvalitních potravin?
Doba epidemie a s ní spojená opatření, zejména zavřené restaurace, naučila Čechy vařit doma. To může být jedním z faktorů, proč se lidé v posledních měsících stále častěji poohlížejí po kvalitních surovinách.
Zejména sociální síť Facebook se v posledních měsících hemží inzeráty, které nabízejí od zeleniny ze zahrádky až po domácí maso z nedávno poraženého býčka. Ceny se sice ani zdaleka nepodobají těm, které můžeme vidět v supermarketech, ale i tak si Češi za kvalitu rádi připlatí.
Nejsou to ale jen sociální sítě. Po uvolnění některých opatření se opět setkáváme s farmářskými trhy, na kterých hospodáři z okolních vesnic prezentují své zboží. Objevuje se stále více kamenných obchodů, které se specializují na zdravou a kvalitní výživu. Právě zde jsou také prezentovány potraviny od lokálních dodavatelů. Ti jsou ochotni pro výdělek urazit i nemalé vzdálenosti a jsou mnohdy vstřícní a ochotní.
Mějte se však na pozoru, můžete totiž pěkně naletět. Někteří prodejci pouze za draho přeprodávají levnější zboží ze supermarketu. Pokud byste snad měli zájem o pravidelný odběr, je dobré se s „farmářem“ potkat osobně a přesvědčit se, že nekupujete tzv. zajíce v pytli. I pod názvem „BIO“ potraviny se leckdy skrývá jen dražší varianta produktu, který má absolutně stejné vlastnosti jako ten z velkých obchodních řetězců.
Farmáři musí splňovat i určitá pravidla. Mezi ně patří například prodej výhradně českých domácích potravin nebo také, že prodejce musí být sám farmář nebo jeho zástupce, kterého si musí zvolit. Zároveň musí mít živnostenský list, který ho opravňuje k vykonávání této činnosti.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jan Máša
Další články
Předvánoční návštěva v Domově seniorů v Rožmitále
Ke konci roku již tradičně navštívili radní Centrum Rožmitál pod Třemšínem - Domov …
Lidl testuje pojízdný obchod. V Maďarsku objíždí vesnice, v Česku zatím ne
Lidl Maďarsko spustil v říjnu pilotní projekt mobilního obchodu. Upravený autobus s …
Zajímavosti
Odkud se vzal vánoční stromeček? Příběh jednoho symbolu
Vánoční stromeček je dnes jedním z nejvýraznějších symbolů Vánoc. Rozsvítí domovy, …
Vánoce
Hasiči měli na Štědrý den napilno. Požárů bylo nejvíc za posledních pět let
Štědrý den letos rozhodně neproběhl v poklidné atmosféře, jak by si mnozí přáli. …
FOTO
Štědrodenním dopolednem v Dobříši opět zněla lidová hudba
Dobříšský pokleslý orchestr lidových nástrojů už osmnáct let přináší radost …
Vojáci z 13. dělostřeleckého pluku i letos rozdávali radost dětem
Vojáci 13. dělostřeleckého pluku i letos podpořili děti, které vyrůstají bez rodin. …
FOTOGALERIE
Ježíšek nebo Santa? Vánoční souboj tradic a fantazie
Většina světa zná červeně oděného, buclatého Santa Clause. My v Česku zase milujeme …
Svíčky a zábavní pyrotechnika: Krása, která vyžaduje respekt
Vánoční svátky i silvestrovské oslavy si často spojujeme se světlem svíček a zábavní …
Kapr, řízek nebo úspory? Jak bude letos vypadat vánoční stůl na Příbramsku
Štědrovečerní menu na Příbramsku se i letos ponese ve znamení tradičních chutí, ale …
Štědrý večer: české vánoční pověry a tradice, které dodávají kouzlo Vánocům
Štědrý den je králem kalendáře, dnem, který slaví všichni bez rozdílu. V českých …
Vánoce




