Dopřáváte si zeleninu? Mraženou důkladně tepelně upravujte, syrovou pořádně očistěte a omyjte!
10. července 2018 (18:30)
foto: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) - tiskový mluvčí Mgr. Pavel Kopřiv
Potravinářská inspekce upozorňuje na riziko výskytu mražené kukuřice kontaminované bakteriemi Listeria. V současné době stahují na základě informace SZPI některé obchodní řetězce z trhu výrobky zhotovené ze závadových surovin.
Listerióza je onemocnění s dlouhou inkubační dobou (až 70 dní), proto si mnozí nemocní nevzpomenou na veškeré konzumované potraviny, včetně mražené zeleniny, a nedávají je do souvislosti s aktuálně probíhajícím onemocněním.
K infekci dochází nejčastěji konzumací kontaminovaných potravin, k pomnožení L. monocytogenes v potravinách může dojít při primární kontaminaci syrových potravin, jako je nedostatečně pasterované mléko, měkké, zejména zrající sýry, paštiky, maso, zelenina – čerstvá i mražená, a dále při sekundární kontaminaci v průběhu vlastního vaření a uchování hotových pokrmů při pokojové teplotě, zkřížené kontaminaci při přípravě potravy a při nedostatečné osobní hygieně zaměstnanců manipulujících s potravinami. Obecně jsou rizikem všechny potraviny, které se před vlastní konzumací tepelně neupravují a pokrmy, které byly dlouho skladovány v chladničce, protože L. monocytogenes se dokáže, i když pomalu, množit i při teplotě 4 °C. V mražených potravinách přežívá i více let. Listérie se zničí varem.
K infekci dochází nejčastěji konzumací kontaminovaných potravin, k pomnožení L. monocytogenes v potravinách může dojít při primární kontaminaci syrových potravin, jako je nedostatečně pasterované mléko, měkké, zejména zrající sýry, paštiky, maso, zelenina – čerstvá i mražená, a dále při sekundární kontaminaci v průběhu vlastního vaření a uchování hotových pokrmů při pokojové teplotě, zkřížené kontaminaci při přípravě potravy a při nedostatečné osobní hygieně zaměstnanců manipulujících s potravinami. Obecně jsou rizikem všechny potraviny, které se před vlastní konzumací tepelně neupravují a pokrmy, které byly dlouho skladovány v chladničce, protože L. monocytogenes se dokáže, i když pomalu, množit i při teplotě 4 °C. V mražených potravinách přežívá i více let. Listérie se zničí varem.
foto: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) - tiskový mluvčí Mgr. Pavel Kopřiv
Při dostatečné funkci imunitního systému k onemocnění buďto vůbec nedojde, nebo proběhne bezpříznakově, eventuálně s mírnými příznaky, jako je nevolnost, zvracení, průjem nebo chřipce podobné příznaky. Je-li organismus oslabený stářím, nemocí nebo těhotenstvím, projevuje se listerióza život ohrožujícími meningitidami, meningoencefalitidami, encefalitidami a infekcí placenty, plodových obalů a celkovým generalizovaným onemocněním plodu, které vede k potratům ve druhém a třetím trimestru, narozením mrtvých nebo těžce nemocných novorozenců, kteří umírají krátce po porodu.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela prostřednictvím evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF notifikaci od dozorového orgánu v Belgii, která informuje o distribuci různých mražených zeleninových směsí vyrobených v Belgii za použití závadné suroviny – kukuřice od maďarského výrobce Greenyard Frozen.
Notifikace informuje o možné kontaminaci bakteriemi Listeria monocytogenes u šarží suroviny vyrobených v období 13. 8. 2016 – 20. 6. 2018. Potravinářské výrobky – převážně mražené zeleninové směsi - obsahující závadnou surovinu jsou aktuálně stahovány z trhu v několika evropských státech.
V současnosti dochází ke stahování rizikových potravin z tuzemského trhu, o čemž v souladu s požadavkem právních předpisů informují dotčení prodejci na svých webových stránkách: Tesco Stores ČR, a.s.; Lidl Česká republika, v.o.s.; Penny Market s.r.o. a MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o..
SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby stahované šarže potravin nekonzumovali.
Bakterie Listeria monocytogenes vyvolává onemocnění listerióza. Onemocnění postihuje zejména osoby se sníženou imunitou, starší osoby, těhotné ženy a novorozence, u zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků. Bakterie přežívají i teploty pod 0°C a ke snížení rizika infekce z mražené zeleniny by ji spotřebitelé měli pečlivě vařit a nekonzumovat bez vaření (např. v salátech a smoothies).
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela prostřednictvím evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF notifikaci od dozorového orgánu v Belgii, která informuje o distribuci různých mražených zeleninových směsí vyrobených v Belgii za použití závadné suroviny – kukuřice od maďarského výrobce Greenyard Frozen.
Notifikace informuje o možné kontaminaci bakteriemi Listeria monocytogenes u šarží suroviny vyrobených v období 13. 8. 2016 – 20. 6. 2018. Potravinářské výrobky – převážně mražené zeleninové směsi - obsahující závadnou surovinu jsou aktuálně stahovány z trhu v několika evropských státech.
V současnosti dochází ke stahování rizikových potravin z tuzemského trhu, o čemž v souladu s požadavkem právních předpisů informují dotčení prodejci na svých webových stránkách: Tesco Stores ČR, a.s.; Lidl Česká republika, v.o.s.; Penny Market s.r.o. a MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o..
SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby stahované šarže potravin nekonzumovali.
Bakterie Listeria monocytogenes vyvolává onemocnění listerióza. Onemocnění postihuje zejména osoby se sníženou imunitou, starší osoby, těhotné ženy a novorozence, u zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků. Bakterie přežívají i teploty pod 0°C a ke snížení rizika infekce z mražené zeleniny by ji spotřebitelé měli pečlivě vařit a nekonzumovat bez vaření (např. v salátech a smoothies).
foto: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) - tiskový mluvčí Mgr. Pavel Kopřiv
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Info: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) - tiskový mluvčí Mgr. Pavel
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) - tiskový mluvčí Mgr. Pavel
autor: mip
Další články
Děti nahlédly do života ryb v sádkách v Rožmitále
Sádky firmy Rybářství Lnáře v Rožmitále pod Třemšínem se v jeden podvečer proměnily v …
Příbram zpřísňuje parkování. Modré zóny nově i o víkendech, řešením může být soukromé místo
Od 1. listopadu platí v Příbrami nové nařízení upravující režim parkování na vybraných …
PR
Svatá Lucie a tajemné Lucky: nejdelší noc, pranostiky i strašidelná podívaná
Třináctý prosincový den patří svaté Lucii, patronce světla. Její svátek provází …
Zajímavosti
Co znamená každoročně zlatá neděle ve spojení s řeznictvím ZEMAN maso-uzeniny? Jednoznačně speciální akce a prodloužená otevírací doba i na neděli 21. prosince
Poslední adventní nebo také zlatá neděle je za dveřmi a lidé si zapálí čtvrtou, …
PR
Mikulášské rybářské závody ve Vimperku: Úspěšná výprava rožmitálského rybářského kroužku
První prosincová sobota se pro děti z rybářského kroužku Rožmitál pod Třemšínem nesla …
Tajemství bukové stráně
/Příběh černých čápů/ Počasí tak trochu s námi laškovalo - však je také aprílové. Ale …
FOTO
Nebezpečná látka v kosmetice pod dohledem: hygienici našli jen pár hříšníků
Nebezpečná látka TPO, zakázaná v kosmetických přípravcích od 1. září, byla při …
Ve středních Čechách se lyžuje ve třech areálech, podmínky někde zhoršuje obleva
Ve středních Čechách jsou v provozu tři zimní střediska, po nejdříve otevřeném Monínci …
V neděli se uskuteční tradiční akce Vánoce v divadle
Již tradiční akci v předvánočním čase nabízí v neděli 14. prosince Divadlo Antonína …
Ceny benzinu a nafty v Příbrami: Nejdráž natankujete na čerpačkách OMV
Za benzin Natural 95 zaplatíte tento týden v Příbrami v rozmezí od 32,90 Kč do 34,90 …




