Dobříš a Příbram se shodnou. Nejoblíbenější je pistáciová
8. listopadu 2020 (07:24)
foto: pribram.cz
Domácí zmrzlinárny v Dobříši a Příbrami mají po sezoně a zůstávají až do jara zavřené. Jaké druhy si zákazníci dopřávají nejčastěji?
Češi jsou milovníci zmrzliny. Ze zprávy výzkumné společnosti Nielsen vyplývá, že za roční období (od dubna 2018 do března 2019) jí jen nákupem v maloobchodních prodejnách zkonzumovali 41 milionu litrů. Proto nepřekvapí, že se na vlně obliby „vezou“ i tzv. domácí zmrzliny, vyráběné navíc bez chemie a z přírodních surovin jako třeba sezonního ovoce.
V Příbrami se do prodeje přírodní zmrzliny pustila v roce 2016 zmrzlinárna La Favorita. „Líbily se nám malé italské zmrzlinárny, kam si lidé chodí pro svoji každodenní radost,“ vysvětluje Radka Bužková z La Favority, co bylo impulsem pro rozjezd sladkého byznysu pod Brdy.
O rok později spolu s manželem otevřela zmrzlinářství Zelený domeček v Dobříši Eva Tikovská: „Věnujeme se našim dvěma vinotékám a přáli jsme si nabízet lidem také kvalitní zmrzlinu z dobrých surovin. Proto jsem se vyškolila na zmrzlinářku v úvalské firmě Almeco.“ Manželé Tikovští tedy zainvestovali do nákupu strojů na kopečkovou a točenou zmrzlinu.
Chuťové pohárky příbramských a dobříšských zákazníků jsou zřejmě shodně nastavena. Na obou místech je totiž nejoblíbenější zmrzlinou pistáciová. Stálicí na dobříšské scéně je i vanilková s vanilkovým luskem a jahodový sorbet. Během letošního léta vedl rovněž švestkový sorbet a smetanová kokosová.
V Příbrami se kromě pistáciové často mlsá příchuť javorový sirup s pekanovými ořechy, jemně slaný karamel a bílá čokoláda s maracujou. Děti sází na nutellu a karamelové sušenky. „Dospělí si v létě dávají zmrzliny s alkoholem. Z ovocných je nejoblíbenější jahoda a mango,“ pokračuje Radka Bužková.
Inspiraci k novým druhům nacházejí v La Favoritě všude ve svém okolí, v letošní sezoně nabídku obohatil například bílý nugát s pistáciemi a lískovými oříšky. Zmrzlina s datlemi a hruškou, která není přislazována cukrem ani jinými sladidly, se letos začala prodávat v balené formě v kelímku s víčkem, aby mohla být v nabídce každý den.
To, co je benefitem domácích zmrzlin, může zároveň představovat největší překážku při jejich výrobě. „Na výrobě naší zmrzliny je asi nejtěžší sehnat kvalitní suroviny. Zvláště pak kvalitní ovoce, v létě například dostatek čerstvého angreštu,“ říká Radka Bužková.
Zmrzlináři také vyhlížejí hezké počasí, které je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících prodej, a začátek sezony tak v provozovnách v Příbrami a Dobříši startuje na jaře. Tu letošní ovšem hned zkraje poznamenala koronavirová krize, kdy se zastavil život ve školách a zaměstnáních a lidé zůstávali více doma. „S ohledem na zdraví a bezpečnost všech jsme nakonec celou sezonu prodávali pouze z okénka. Snad to zákazníkům zase tolik nevadilo,“ zamýšlí se Radka Bužková.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková
Další články
Novoročenky městu nově připravují školáci
Město Příbram letos poprvé zapojilo do tvorby svých novoročenek školáky. První …
Český telekomunikační úřad znovu umožnil slevy na internet či volání pro osoby s nízkým příjmem a osoby se zdravotním postižením
Málokdo ví, že existuje možnost slevy na internet a volání pro osoby s nízkými příjmy …
Záchytka v Příbrami ve svátečním režimu – kapacita omezená, cena vysoká
Počet klientů příbramské protialkoholní záchytné stanice v posledních letech stoupá, a …
Nepřehlédněte
Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť
Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť asi pro 1000 …
Cestou k prastarému hnízdu černých čápů v Brdech
Jak už z příběhu o bukové stráni vyplynulo, v koruně jednoho z rozdvojených …
Příroda
Vánoční jmelí: od keltských pověr až k polibkům pod větvičkou
Jmelí je rostlina, která od pradávna budila úžas. Zůstává zelené i v zimě, roste mezi …
Vánoce
Vánoční bowling plný radosti: rybářský kroužek z Rožmitálu uzavřel rok ve velkém stylu
Vánoční atmosféra a konec roku pohltil i rybářský kroužek Českého rybářského svazu, …
Na sváteční stůl patří i houbový kuba z vánoční houby
Vánoční svátky nejsou jen o cukroví a smaženém kaprovi. K místním tradicím patří také …
Vánoce
Nová kavárna v Drakovně doplní úpravy Jiráskových sadů
V budově Drakovny (dům čp. 117), v prostorách, které mají obyvatelé nejen Příbrami …
Nepřehlédněte
Na Štěpána rodina i tradice. Druhý svátek vánoční připomíná prvního mučedníka i koledy
Druhý svátek vánoční 26. prosince připomíná svatého Štěpána, prvního křesťanského …
Vánoce





