25. 4. svátek má Marek
PB | Realitní

Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby

22. listopadu 2019   (10:38)
Dalších 17 fotografií v galeriiDo skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby

„Nabídka, která v roce 1998 přišla, byla pro mě hozená rukavice a myslím, že ve spolupráci s kolegy se nám podařilo ji zvednout,“ říká k úspěšnému dokončování skanzenu jeho vedoucí PhDr. Lubomír Procházka, CSc.



Když v roce 1998 odkoupilo Hornické muzeum Příbram od rodiny Lobkowiczů pozemek na katastru obce Vysoký Chlumec o rozloze tří hektarů, jen stěží si tenkrát někdo dokázal představit, že tu v údolí potoka do dvaceti pěti let vyroste celá osada čítající 23 cenných památek venkovské architektury. První objekt byl do skanzenu přenesen z Obděnic v roce 2000. Dnes už sem zbývá dopravit pouhé dvě poslední stavby.

Nejen o tom, co všechno přenesení domu z jednoho místa na druhé obnáší, jsme si povídali s etnologem a vedoucím skanzenu PhDr. Lubomírem Procházkou, CSc.

Kolik máte dnes ve skanzenu staveb?
Dnes tu máme celkem 21 staveb různého charakteru, jak obytných, hospodářských, tak drobných technických a sakrálních. Do budoucna jich tu bude celkem 23. Tím by se koncepce měla zcela uzavřít. Nyní stavíme poslední dva objekty, hotové by měly být do konce roku 2020, případně počátku roku 2021. Zpřístupnění, myslím tím expozičně a vybavením, by mělo následovat v roce 2022 a 2023.

Je skanzen ve Vysokém Chlumci něčím specifický?
Jsme jediné muzeum v přírodě, které shromažďuje stavby z jižní a jihozápadní části Středních Čech.

Jak vypadá život ve skanzenu mimo sezonu?
Na začátku listopadu jsme všechny objekty zazimovali. Od 1. listopadu až do konce března máme uzavřeno. Sezonu začínáme připravovat většinou na počátku března, také podle termínu Velikonoc.

Jak se do skanzenu stavby dostávají? Oslovují Vás sami majitelé, nebo stavby aktivně vyhledáváte?
V mnoha případech se nám ozvali sami vlastníci a nabídli své objekty, které by pro nás mohli být hodnotné z hlediska vývoje vesnického stavitelství. Děláme však i vlastní průzkum v terénu.

Zbývá přenést už jen poslední dva objekty. O jaké se jedná?
Jedním z nich je hospodářský objekt z Mokřan u Nechvalic na Sedlčansku. V přízemí jsou zděné chlévy a v patře roubené komory. Druhým objektem je celoroubené obytné stavení z Řikova u Ješetic z okresu Benešov.

Na čem nyní pracujete?
V těchto dnech probíhá v Nechvalicích i Řikově demontáž střešní krytiny. Zároveň se provádí skrývka zeminy a příprava na zemní práce. Naštěstí je letos velice příznivé počasí, tak doufejme, že firma bude moci pracovat až do poloviny prosince. Věříme, že se stavba do konce roku předá a pak budou následovat další úkony jako kolaudační řízení, zapsání do katastru nemovitostí. To vše ale zřejmě až v průběhu roku 2021.

Jak probíhá takový transfer stavby?
Každý objekt rozebíráme ručně od střešní krytiny. Použití techniky je minimální. Firma, která vyhrála výběrové řízení, nám objekt vlastně dodává na klíč. Rozebere ho, provede transfer a znovu postaví. Celý proces je velmi náročný.

Co je na celém procesu nejsložitější?
Všechny procesy jsou složité. Vždy se snažíme, aby se zachovalo maximum původních prvků a například eternitové šablony jsou velmi náchylné na poškození. Sundání střešní krytiny není tedy jednoduché. Pokud se nepodaří původní krytinu zachovat, snažíme se ji sehnat jinde. Klademe důraz i na věrné repliky truhlářských i kovářských detailů. Složitější je to někdy i s terénem, který je ve skanzenu velmi členitý.

S transferem jakého objektu jste měli doposud nejvíce práce?
Se všemi objekty bylo hodně práce. Asi nejnáročnější byl transfer a přípravné práce s vodním mlýnem z Radešic, zde jsme některé věci odměřovali ještě v průběhu jeho rozebírání. Stav mlýna to jinak neumožnil. V létě 2009 jsme z evropských fondů získali 27 milionů korun, z toho jsme postavili čtyři objekty. Finančně nejnáročnější byl právě tento vodní mlýn.

Roubenou polygonální stodolu z Vojkova jsme z důvodu složitých majetkoprávních vztahů získali po velkém úsilí až zhruba po 12 letech. U této stavby jsme nakonec museli vyměnit téměř 90 procent původních trámů, což jsme původně nepředpokládali. I tato stavba si určitě zaslouží pozornost návštěvníků.

V čem jsou stavby středního Povltaví specifické?
Typické pro tyto stavby je užití dřeva. Světnice byla roubená a ostatní části zděné. Jako střešní krytina převládaly došky. Co se týče půdorysu, stavěly se trojdílné domy komorového typu s černou kuchyní, což je vidět i na několika našich objektech. Ve dvou případech se nám dokonce podařilo vcelku přenést část černé kuchyně s komínem o váze 32 tun. V muzeích v přírodě ve Středních Čechách je to unikát.
Prováděly se také zajímavé vymazávky mezi trámy. Na opravu těchto vymazávek, ale i dalších roubených konstrukcí, jsme letos získali finance od Středočeského kraje.

Co považujete za největší skvost skanzenu?
Mám ty stavby všechny rád. Považuji za velký úspěch, že se nám to všechno podařilo. Vodní mlýn, pila - katr na vodní pohon, replika kovárny. V roce 2017 se nám povedlo postavit kopii dřevěné výklenkové kapličky. Jediným vodítkem pro její stavbu byly tenkrát pouhé tři fotograife z Městského muzea Sedlčany. Jeli jsme tedy do terénu, abychom zjistili další skutečnosti. Zasadili jsme ji do samotného centra návesního prostoru.

Letos slaví skanzen 20 let od svého založení. Z čeho máte Vy osobně největší radost?
Radost mám z toho, že se nám koncepce podařila naplnit, to je strašně důležité. Máme velice dobrou návštěvnost, každý rok sem zavítá mezi 14 až 15 tisíci návštěvníky. I díky pochopení Středočeského kraje se nám podařilo najednou získat finanční prostředky na dostavbu posledních dvou objektů. Stavbu provádí firma, která má s podobnými stavbami bohaté zkušenosti, a to je pro nás zárukou kvality. To, že se za téměř 25 let podaří skanzen dostavět, považuji já osobně za obrovský úspěch.
Stavíme od roku 2000 a nejpozději počátkem roku 2021 tu budeme mít 23 objektů. Dokážete si představit to tempo, které jsme nasadili?

Je zde možnost skanzen v budoucnu dále rozšiřovat?
To, co tady je, je maximum, které jsme si tehdy s kolegy a projektantem stanovili. Spousta návštěvníků nám říká, že bychom sem mohli přenášet ještě další stavby. V tehdejší sídelní struktuře by na to však již místo nebylo.

Máte Vy nějaký svůj sen, co se týče skanzenu?
Můj sen se začíná pomalu naplňovat. Dokončujeme výstavbu. Nabídka, která v roce 1998 přišla, byla pro mě hozená rukavice a myslím, že ve spolupráci s dalšími kolegy se nám ji podařilo zvednout.

Stavby, které ve skanzenu jsou, nejsou sice chráněny památkovou péčí, všechny jsou však velmi hodnotné a reprezentují daný region. U všech objektů je prováděna dendrologická analýza k určení data kácení dřeva. Jsou tu i stavby z druhé poloviny 17. století, tedy z doby po 30leté válce. Část z nich se podařilo zachránit i díky jejich majitelům.

Fotogalerie

Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby () Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (1) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (2) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (3) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (4) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (5) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (6) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (7) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (8) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (9) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (10) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (11) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (12) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (13) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (14) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (15) Do skanzenu ve Vysokém Chlumci zbývá přenést poslední dvě stavby (16)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: mir








Další články

Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným … Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u … Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají … Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Příbramští kriminalisté obvinili muže a ženu ze spáchání zločinu loupeže. Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Policisté potřebují zjistit jejich totožnost. Proto se s žádostí o spolupráci obracejí … O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům Podobné počasí zůstane i začátkem příštího týdne. Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Dopravní výchovu bude mít na starosti Městská policie Příbram a areál budou spravovat … V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce.
Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Festival je určen zdravotníkům, dárcům krve a složkám IZS.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies