28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




Díky plastikám zvířat se maminka mohla oprostit od oficiálního umění, říká dcera autorky Dívky s žábou

9. listopadu 2021   (08:49)
Dalších 5 fotografií v galeriiDíky plastikám zvířat se maminka mohla oprostit od oficiálního umění, říká dcera autorky Dívky s žábou
foto: archiv Ivany Nacherové/se souhlasem

Díla sochařů Marie Leontovyčové-Lošákové a Ivana Lošáka vznikala také v příbramském ateliéru ve Weilovně. Tématu umění ve veřejném prostoru se věnuje aktuální výstava Sochy a plastiky v Příbrami po roce 1945, v galerii Františka Drtikola je otevřena do 28. listopadu.


Dívka s žábou, Horník nebo Hutník – plastiky, kolem kterých denně procházíme, běžně je možná ani nevnímáme, a přitom jsou součástí Příbrami již několik desetiletí. Vznikaly v době, kdy na jedné straně stát umění ve veřejném prostoru podporoval tzv. čtyřprocentním zákonem, ale zároveň umělcům vymezoval přísné mantinely hracího pole. V tomto ohledu je zajímavý příběh autorů výše zmíněných děl – manželů Marie Leontovyčové-Lošákové (1927–2020) a Ivana Lošáka (1913–1990). O tvorbě i životě obou umělců jsme si povídali s jejich dcerou Ivanou Nacherovou, která pečuje o umělecký odkaz rodičů.

Marie Leontovyčová-Lošáková vytvořila pro Příbram v roce 1979 sochu fontány Dívka s žábou, přezdívanou i Mládí či dokonce Culíkatá Bára. Další práce, které již bohužel ve veřejném prostoru nenajdeme, jsou kupříkladu Skaláry (1961), Labutě (1965) nebo Ryby (1970). Kde pramení zájem Marie Leontovyčové o zvířecí motivy?
Maminka se narodila v Praze do česko-ukrajinské rodiny. Její otec Ivan Leontovyč pocházel ze západní Ukrajiny, odkud v roce 1923 emigroval před bolševismem do Československa. Maminka měla dva bratry a v 30. letech trávila celá rodina léto vždy na venkově na západní Ukrajině v Haliči. Zde se v malé Marii prohloubila láska k přírodě a zvířatům, která ji provázela celým životem a stala se také hlavním tématem její umělecké tvorby. V letech 1948–1952 studovala souběžně s Akademií výtvarných umění i na Ukrajinské akademii výtvarných umění malbu a zároveň animalistiku u Konstantina Stachovského. Když Ukrajinskou akademii v roce 1952 uzavřeli, pokračovala u něj v soukromém studiu. Společně podnikali studijní cesty do pražské zoo. Zde také vznikl unikátní soubor drobných plastik, ve kterém zachytila konkrétní zvířata. V tvorbě drobné plastiky zvířat viděla sochařka mimo jiné cestu, jak se oprostit od oficiálního umění, které se řídilo principy socialistického realizmu.
V rámci kolektivních výstav se Marie Leontovyčová zúčastnila i velmi úspěšné expozice na světové výstavě Expo 1958 v Bruselu. S čím se konkrétně představila?
V Bruselu se maminka prezentovala jako nejlepší precizní medailérka soubory medailí architektů. Za studií na Akademii výtvarných umění jí do života zasáhl komunistický režim. Její otec byl zatčen a ve vykonstruovaném soudním procesu odsouzen k pěti letům vězení. Její tehdejší profesor figurální plastiky Jan Lauda se díky své politické angažovanosti podílel na řadě oficiálních zakázek a uvěznění otce studentky mu znemožňovalo, aby si ji nadále ponechal v ateliéru. Doporučil ji proto svému kolegovi profesoru Otakaru Španielovi, pod jehož vedením maminka pokračovala v oboru medailérství, kde studium ukončila. Zúčastnila se i stáže v podniku Mincovňa Kremnica ve slovenském hornickém městečku.
Jakým způsobem začala spolupráce s městem Příbram?
Jako první dostal příležitost v Příbrami táta. Narodil se na Zakarpatské Ukrajině v Dubriniči, kde byl povoláním učitel. Kvůli okupaci Československé republiky v roce 1938 se ocitl na útěku ze svého rodiště a následně zůstal v Praze. Začal studovat malířství a sochařství na Ukrajinské akademii výtvarných umění v Konviktské ulici v Praze u profesora Jana Kulce a Konstantina Stachovského, kde absolvoval v roce 1946. Táta začal o něco později studovat také na pražské Akademii výtvarných umění u profesorů Jana Laudy, Otakara Španiela a Karla Pokorného. Po ukončení studia v roce 1950 zůstal ve škole u profesora Karla Pokorného jako asistent. Tam se také seznámil s maminkou. Po roce 1961 již nemohl jako nestraník dále působit ve škole, a proto odešel do Příbrami, kde dostal možnost pracovat v propagaci Rudných dolů Příbram. Pak už táta vytvářel i ten socialistický realismus. Když byly hornické dny, odléval kladívka a hornické znaky. Jako děti jsme ho navštěvovaly v práci a nevnímaly, kdo je komunista a kdo ne, připadali nám tam všichni hodní. Viděly jsme, že tátu místní považovali za výjimečného umělce a vážili si ho. Vytvořil pro Příbram řadu děl. Jeho významnou realizací s hornickou tematikou jsou sochy Horník z roku 1970, který je umístěn u příbramského gymnázia, a Hutník z roku 1979 v Kovohutích Příbram. Vedl i různé výtvarné kurzy na Březových Horách, připravoval děti na výtvarná studia a působil v kulturní komisi města.
Uplatnění v Příbrami nakonec našel nejen on, ale také maminka. Působili tu až do 90. let 20. století. Společně s maminkou vytvořili například bronzový reliéf s motivem dobové hornické svatby do obřadní síně v příbramském Zámečku. V roce 1987 měli v Zámečku společnou výstavu, kde se maminka prezentovala drobnou plastikou zvířat a táta obrazy – převážně krajin a zátiší. Do Příbrami se ale maminka nikdy nepřestěhovala. Zůstala v Praze, kde měla zajímavou práci jako restaurátorka soch, která ji naplňovala a slušně živila.

Jak probíhala jejich vzájemná spolupráce? Ovlivňovali se navzájem a měli v Příbrami společný ateliér?
Maminka vždycky říkala, že táta je vynikající malíř. Ona zase dokonale ovládala modelování figury. Proto táta s maminkou často konzultoval v průběhu tvorby, a ona mu figury korigovala. V Příbrami měli velký společný ateliér ve Weilovně, kde táta vytvářel i velká díla, jako byl třeba Horník. Umělecky si spolu výborně rozuměli a rádi spolupracovali, také se setkávali se spřízněnými přáteli. Paradoxně byl táta doma hodně výbušný, soužití s ním bylo někdy náročné. Poznamenaly ho události, které zažíval po okupaci ČSR. Byl vězněn i se svými dvěma bratry v koncentračním táboře, odkud se mu podařilo uprchnout. V Praze na Letné měli rodiče každý svůj ateliér – máma sochařský a táta malířský.
Oba rodiče byli celý život nestraníci a snažili se zachovat si v komunistickém uměleckém provozu co nejčistší štít. Jaký měli vztah k politice?
Ano, je to pravda. Rodiče nenesli komunistický režim dobře a raději žili ve svém uměleckém světě. Maminku také kvůli dědečkovi navštěvovala tajná policie. Někdy říkala: „Tak za mnou zase byli. Já se tak bojím, že mě zavřou.” A dědeček Leontovyč jí kladl na srdce, aby se nikdy nepletla do politiky, protože bolševiky byla prakticky pronásledována celá rodina. Jednou jsem u toho byla také, když přišli do ateliéru dva neznámí pánové, ale tehdy jsem té situaci nerozuměla. Jen jsem viděla, že maminka je úplně jiná, než jak ji znám, a že dělá naivku, co se uhihňává. Chovala se, jako by ji nezajímalo nic jiného než její sošky zvířátek a jako by nic nevěděla.
Ani jeden z rodičů nepatřil k angažovaným autorům, a i proto vytvářeli spíš civilnější realizace bez výraznějšího ideologického kontextu. Obesílali soutěže, kde nebyl vyžadován přímý politický názor.
Výzva pro veřejnost
V souvislosti s iniciativou Galerie Františka Drtikola Příbram zmapovat sochařská díla ve veřejném prostoru města, povzbudit diskusi o jejich významu a v neposlední řadě podpořit snahy o jejich restaurování a ochranu, probíhá v prostorách galerie výstava Sochy a plastiky v Příbrami po roce 1945 (s prodloužením do 28. listopadu 2021). Konkrétním výstupem dlouhodobého projektu se stane mapa – průvodce, která zahrne nejen soupis konkrétních děl ve veřejném prostoru, ale rovněž informace o jejich autorech, souvislostech vzniku a v neposlední řadě také vzpomínky Příbramanů a Příbramanek. Jestli takovou vzpomínku máte, neváhejte se o ni podělit! Napište na e-mail galerie@pb.cz nebo ji sdílet na FB galerie.

Fotogalerie

Díky plastikám zvířat se maminka mohla oprostit od oficiálního umění, říká dcera autorky Dívky s žábou () Díky plastikám zvířat se maminka mohla oprostit od oficiálního umění, říká dcera autorky Dívky s žábou (1) Díky plastikám zvířat se maminka mohla oprostit od oficiálního umění, říká dcera autorky Dívky s žábou (2) Díky plastikám zvířat se maminka mohla oprostit od oficiálního umění, říká dcera autorky Dívky s žábou (3) Díky plastikám zvířat se maminka mohla oprostit od oficiálního umění, říká dcera autorky Dívky s žábou (4)

foto: archiv Ivany Nacherové/se souhlasem

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/Anna M. Maximová
autor: Anna M. Maximová








Další články

I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by … Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR
Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Během následujících státních svátků, kam spadá 1. květen a 5. a 6. červenec, zákaz …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies