Deště před dvěma týdny skutečně probudily houby
30. září 2024 (07:00)
foto: pribram.cz / Karel Hutr (Bedla vysoká)
Jak předpovídají zkušení mykologové, růst hub začíná nejdříve po deseti dnech, ale spíše až po dvou týdnech od dešťů. První nálezy už hlásí houbaři napříč Českem, Příbramsko nevyjímaje.
V některých oblastech nacházejí houbaři i hřibovité houby, tedy praváky, ale i kozáky a křemenáče nebo klouzky. Ostatně klouzci rostou ve velkém i na Příbramsku, kde se lidé chlubí plnými košíky bedel vysokých. Ty nacházejí na loukách mimo les.
Hřiby rostou především zatím mimo region například na Rokycansku nebo Rakovnicku. A počasí je ideální na budoucí růst hřibovitých hub ve velkém. Je napršeno z předchozích dnů, a ještě pršelo ve čtvrtek a v noci na pátek. Takže podhoubí dostalo znovu vydatnou zálivku na nadcházející podzimní houbařskou sezonu.
Jak bylo již výše uvedeno, nejčastějším druhem v košících jsou bedly vysoké. Tyto houby jsou považovány všeobecně za pochoutku, přesto je každý nesbírá. Jsou z nich ale vynikající pokrmy. Bedla vysoká je jedna z nejoblíbenějších a nejchutnějších hub. Od jedovatých druhů bedel ji poznáme snadno. Klobouk má v mládí protáhle vejčitý, později se kuželovitě rozevírá a dospělá plodnice je až plochá s hrbolem na temeni. Na třeni v jeho horní třetině zůstává široký posuvný bělavý prsten s dvojitě roztřepeným okrajem a hnědou obroučkou.
Jak bylo již výše uvedeno, nejčastějším druhem v košících jsou bedly vysoké. Tyto houby jsou považovány všeobecně za pochoutku, přesto je každý nesbírá. Jsou z nich ale vynikající pokrmy. Bedla vysoká je jedna z nejoblíbenějších a nejchutnějších hub. Od jedovatých druhů bedel ji poznáme snadno. Klobouk má v mládí protáhle vejčitý, později se kuželovitě rozevírá a dospělá plodnice je až plochá s hrbolem na temeni. Na třeni v jeho horní třetině zůstává široký posuvný bělavý prsten s dvojitě roztřepeným okrajem a hnědou obroučkou.
Jejich příprava v kuchyni je rozmanitá. Ještě uzavřené klobouky mladých bedel můžeme naplnit směsí masa, kousky jiných bedel, sýra a slaniny. Bedly pak vložíme do pekáče, potřeme olejem a dusíme přikryté. Větší klobouky ve tvaru misky také můžeme plnit. Klobouky osolíme, dáme do pekáče a naplníme okořeněnou směsí masa a slaniny podle chuti. Pečeme do růžova a poté můžeme posypat sýrem a ještě zapéct.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Karel Hutr
Související
•V záchranné stanici v Hrachově pečují o vzácného lelka
•Brdská hřebenovka: Nová 120kilometrová stezka propojuje nejkrásnější místa Brd
•Tip na výlet: Starobylou Gundálku protínají historické hranice
Další články
Černé a šedé e-shopy s dálničními známkami vás mohou připravit o desetitisíce. Na co si dát pozor při nákupu?
Elektronická dálniční známka v Česku funguje už pět let. Přesto se na internetu stále …
Adventní koncert FIT SENIOR přilákal do auly přes stovku návštěvníků
Příbram se opět rozezněla adventními tóny. Třetí ročník koncertu FIT SENIOR přivedl do …
„Rozpočet je proinvestiční, máme finanční rezervu. Bazén se blíží,“ říká místostarosta Karpíšek
Město Příbram schválilo rozpočet na rok 2026 i střednědobý výhled do let 2027–2028. …
ROZHOVOR
Nové výsadby vracejí brdským lesům jejich přirozenou podobu
V CHKO Brdy probíhá řada projektů zaměřených na obnovu a podporu přirozené druhové …
Ježíšek v útulku: Adventní nadílka pro chlupáče v Lazci
V předvánočním čase se v Příbrami chystá akce, která potěší nejen psí obyvatele …
FOTOGALERIE
Dopravní omezení v Příbrami: Dlouhá ulice bude v úterý uzavřena kvůli jeřábu
Adventní doprava v Příbrami si vyžádá od řidičů další dávku trpělivosti. K už …
Doprava
Vánoce v hornickém domku i pod zemí: Muzeum láká na sváteční program a výstavu příbramských betlémů
Předvánoční atmosféra, tradiční řemesla, koledy i prohlídky podzemí. Příbramské …
Zloději mají přes zimu žně: Jak ochránit svou chatu či chalupu
S příchodem zimy začíná pro zloděje zaměřující se na chaty a chalupy hlavní sezóna. …
Příbramská galerie představuje dílo Taji Spasskové
Výstava Matter od Absence je první velkou sólovou výstavou multidisciplinární …
Gastro agent: Pizza Italia Příbram
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
Fast food




