17. 11. svátek má Mahuléna

Den poté: Užijte si první den bez následků toho posledního

31. prosince 2020   (14:36)
Den poté: Užijte si první den bez následků toho posledního
foto: pribram.cz

Přestože se letošní Silvestr odehraje v komorním provedení, připomeňme si tipy, jak zvládnout dopady bujarého veselí, které platí v dobách normálních i covidových.


Letošní rok přinesl mnoho starostí. Museli jsme se vypořádat se strachem, ekonomickou tísní a vyvinout vysokou flexibilitu, protože známý řád najednou zmizel. Spolu se zahájením vakcinace přichází v posledních dnech roku naděje, že brzy alespoň částečně naskočíme do zaběhnutých kolejí. A blížící se silvestrovská noc nabízí jasnou příležitost, jak oslavit úlevu a radost ze světlých zítřků. Čeho se vyvarovat, aby nás hned následující ráno nevrátilo do nechtěné „temnoty“?

Prevence: Voda a tučné jídlo
V tomto roce za nás jistá preventivní opatření učinili už jiní. Vlivem uzavření restaurací, zákazu veřejných akcí a striktního omezení shromažďování vůbec se letošní oslavy odehrají v intimní atmosféře, která nadměrné konzumaci alkoholických nápojů tolik nepřeje. Přesto je dobré být připraven.
Základem pro zachování bystrého těla a mozku hned zkraje roku je doplňování tekutin. Spolu s alkoholem je doporučováno pít čistou vodu a tou „dopovat“ tělo v průběhu nočního veselí, před ulehnutím i po probuzení, kdy si do sklenice můžete vymačkat trochu šťávy z citronu a nabít se vitamínem C. Evidentní chybou je pít alkohol na prázdný žaludek. Tučnější jídla nebo přidání oleje do pokrmu vás ochrání lépe a následující den je také dobré nezříkat se bohatší snídaně.
Domácí léčba: Raději pivo nebo česnečku?
Jak různé organismy odlišně zvládají stejnou míru alkoholu, „sedne“ každému jiný způsob pro odbourání následků jeho zbytkového (i když stále nadbytečného) množství. Jako osvědčený „vyprošťovák“ našinci označují pivo. Nic proti gustu, ale část z nás bude zřejmě preferovat colu. Proti překyselenému žaludku pomáhají dvě lžičky jedlé sody promíchané v 60 mililitrech vody. A pokud máte v dosahu bohyni nebo boha, kteří dodají vašemu žaludku teplý a silný vývar nebo česnečku, uvítáte nový rok s větší lehkostí než ti, jejichž domácnost podobnými skvosty neoplývá.

Odborných nebo osobních rad pro vymýcení kocoviny je nepočítaně. Překyselený žaludek neutralizuje rovněž mléko (banánový mléčný koktejl dopraví tělu i minerály v podobě draslíku) a pomůže mu také mátový nebo zázvorový čaj spolu s medem. Jestliže jste zvyklí na kofeinový doping, opět nezapomeňte na vodu.
Probere vás i ranní sprcha, nejlépe v kombinaci teplé a studené pro rozproudění krve. Dopřejte si vycházku na čerstvém vzduchu nebo novoroční běh. Pohyb nejlépe v přírodě zvedne náladu a pozitivně vás nastartuje. V této souvislosti dodejme, že nejlépe už o Silvestra je dobré mít na paměti jedno přísloví: Jak na Nový rok, tak po celý rok.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková








Další články

Podzimní útlum se projevil i na Příbramsku. Nezaměstnanost mírně stoupla Podzimní útlum se projevil i na Příbramsku. Nezaměstnanost mírně stoupla Na Příbramsku i v celém Středočeském kraji přibylo lidí bez práce a ubylo volných … Příbram se opět připojí k Evropskému testovacímu týdnu Příbram se opět připojí k Evropskému testovacímu týdnu Zdarma se na HIV, žloutenky typu B a C a syfilis může otestovat kdokoliv starší … Studenti pomáhají Amálce: Přes bariéry s policií podporují bionickou ruku Studenti pomáhají Amálce: Přes bariéry s policií podporují bionickou ruku Studenti z Příbramska se opět zapojili do sportovně charitativní akce „Přes bariéry s … Příbram se chystá na Vánoce. Stromy už stojí, kluziště se chladí — a něco zůstává pod pokličkou Příbram se chystá na Vánoce. Stromy už stojí, kluziště se chladí — a něco zůstává pod pokličkou Vánoční výzdoba v Příbrami letos nesází jen na osvědčené motivy. Přibude kluziště, … Předadventní pečení na Dole Řimbaba: poslední letošní oheň v barokní peci Předadventní pečení na Dole Řimbaba: poslední letošní oheň v barokní peci V sobotu 22. listopadu se na odvalu Dolu Řimbaba v Bohutíně naposledy v tomto roce … Konečně doma! Kocouři zkrotili Duklu a slaví první domácí výhru Konečně doma! Kocouři zkrotili Duklu a slaví první domácí výhru Po sérii těžkých zápasů to konečně přišlo. VK TROX Příbram v sedmém kole extraligy … Bezpečněji pěšky: Pičín investuje do nových chodníků Bezpečněji pěšky: Pičín investuje do nových chodníků V obci aktuálně dokončují stavební práce u fary v centru vsi, další chodník povede v … Ubytovny u Čertova pahorku se mají proměnit v bezbariérové bydlení pro seniory. Město jedná se Stavusem Ubytovny u Čertova pahorku se mají proměnit v bezbariérové bydlení pro seniory. Město jedná se Stavusem Ubytovny v ulici Pod Čertovým pahorkem patří k dlouhodobě diskutovaným problémům v … Hasiči museli z hořící dílny vynášet propanbutanové lahve Hasiči museli z hořící dílny vynášet propanbutanové lahve Oheň zachvátil v sobotu odpoledne dílnu v Nové Vsi pod Pleší. Na místě zasahovalo …
Věznice Příbram pomáhá dětem vyhrát včas: nový projekt varuje před nebezpečím hazardu Věznice Příbram pomáhá dětem vyhrát včas: nový projekt varuje před nebezpečím hazardu Věznice Příbram se zapojila do nově vznikajícího preventivního projektu Policie ČR a …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies