7. 12. svátek má Ambrož

Chléb a rohlíky zdraží. Náklady na výrobu pečiva skokově vyletěly

14. října 2021   (16:08)
Chléb a rohlíky zdraží. Náklady na výrobu pečiva skokově vyletěly
foto: ilustr/pixabay

Cena mouky od jara meziročně vzrostla o čtvrtinu, olej je dražší o 65 procent, cena cukru stoupla o 15 procent. Projevují se i rostoucí ceny energií i pohonných hmot.


Průměrný Čech podle Svazu pekařů a cukrářů ČR měsíčně utratí za chléb asi 120 korun. Kvůli případnému zvýšení ceny z důvodu rostoucích nákladů pekařů by zákazníci mohli zaplatit o 30 korun více. Cena chleba za kilogram podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činí zhruba 30 korun, v rámci Evropské unie má ČR pátý nejlevnější chléb. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci Svazu pekařů a cukrářů. Neúměrně nízká podle nich je v Česku i cena rohlíku, který lidé koupí za 1,9 koruny.

Pekárenský obor, který v ČR podle předsedy představenstva Svazu pekařů a cukrářů Jiřího Balabána dosahuje ročního obratu 25 miliard korun a zaměstnává přes 20.000 lidí, se nestačil po pandemii koronaviru vzpamatovat. Nyní stojí před hrozbou drastického zvyšování nákladů. Cena mouky od jara meziročně vzrostla o čtvrtinu, olej je dražší o 65 procent, cena cukru stoupla o 15 procent. Projevují se i rostoucí ceny energií i pohonných hmot. Pekárny své výrobky do obchodů rozvážejí i třikrát denně. Dalším zásadním nákladem jsou stoupající mzdy zaměstnanců.
"Od začátku letošního roku stouply pekárnám celkové náklady asi o 30 procent. Realizační ceny základních výrobků, jako je chléb či rohlík, přitom podle ČSÚ dlouhodobě stagnují. Tato situace je pro pekárny neudržitelná. Pokud by neuvedly do souladu rostoucí náklady s cenami svých výrobků, desítky z nich by musely ukončit podnikání. To by výrazně ochudilo český pekařský trh, který je přitom jeden z nejvyspělejších v Evropě," řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.
Češi nemají podle svazu problém si za kvalitní chléb připlatit, cena je důležitá pro 15 procent spotřebitelů. Navíc lidé více poptávají vícezrnné chleby nebo ty s vyšším podílem žitné mouky. Chlebové speciály se specifickým složením, které se od běžných chlebů liší i hmotností nebo tvarem, podle svazu tvoří nyní třetinu prodejů. Trendem je vyrábět chléb pro různé zákaznické skupiny. Jde třeba o menší balení pro lidi, kteří žijí v domácnosti sami, chléb určený pro grilování, nebo chléb vhodný pro večerní konzumaci.

Chléb v ČR podle Svazu pekařů a cukrářů vyrábí přibližně 700 klasických pekáren. Ročně vyrobí 275.000 tun chleba, denně upeče milion chlebů. Průměrný Čech ročně zkonzumuje 40 kilogramů chleba.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Veterináři vymezili rizikovou oblast kvůli ptačí chřipce Veterináři vymezili rizikovou oblast kvůli ptačí chřipce Státní veterinární správa (SVS) v reakci na nepříznivý vývoj nákazové situace vymezuje … Muzeum města Dobříš otevírá nové kreativní zázemí: první adventní dílny přilákaly návštěvníky, další akce už jsou v plánu Muzeum města Dobříš otevírá nové kreativní zázemí: první adventní dílny přilákaly návštěvníky, další akce už jsou v plánu Muzeum města Dobříše zpřístupnilo v podkroví Kopáčkova domu nové prostory určené pro … Kocouři doma zabrali: Ostrava padla 1:3 Kocouři doma zabrali: Ostrava padla 1:3 Desáté kolo ČEZ extraligy mužů přineslo do Příbrami radost. VK TROX po ztrátě prvního … Sport Zimní počasí se odkládá. Teplé jihozápadní proudění nepoleví Zimní počasí se odkládá. Teplé jihozápadní proudění nepoleví Zdá se podle posledních předpovědí, že se letos typicky zimního počasí zatím ani v … Jak se chránit před respiračními infekcemi: jednoduché kroky, které fungují Jak se chránit před respiračními infekcemi: jednoduché kroky, které fungují Chřipka, covid-19 i další respirační infekce se šíří rychle a nenápadně. Obzvlášť … Druhá adventní neděle – bronzová: rodina, cukroví a dobré skutky Druhá adventní neděle – bronzová: rodina, cukroví a dobré skutky Bronzová adventní neděle je druhým krokem na cestě k Vánocům. Druhá svíčka na věnci … Vánoce ROLE 1 v Jincích: Aby přežili v boji, musejí i vojenští zdravotníci absolvovat taktický výcvik a dril ROLE 1 v Jincích: Aby přežili v boji, musejí i vojenští zdravotníci absolvovat taktický výcvik a dril Bahno, chlad, málo spánku a neustálá hrozba dronů či min. Takové podmínky prověřily … FOTOGALERIE Perníčkovna Počepice: Výlet plný vůní, tradic a dětské radosti Perníčkovna Počepice: Výlet plný vůní, tradic a dětské radosti Předvánoční čas v Mateřské škole Školní letos provoněla sladká vůně medového těsta. … V Příbrami se krade i na hřbitově: po beránkovi a andělech byla ukradena měděná stříška V Příbrami se krade i na hřbitově: po beránkovi a andělech byla ukradena měděná stříška Krádež svítícího beránka a ulámaná křídla andělů z vánoční výzdoby ještě nestačila. …
Peterkův návrh uspěl: Příbram navýší dotace pro fotbal, hokej a volejbal o čtyři miliony Peterkův návrh uspěl: Příbram navýší dotace pro fotbal, hokej a volejbal o čtyři miliony Na posledním letošním zasedání zastupitelstva města Příbram se největší debata vedla o …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies