19. 4. svátek má Rostislav

Česko má 2279 potvrzených případů nákazy koronavirem, dnes přibylo 257 nemocných

27. března 2020   (18:22)
Česko má 2279 potvrzených případů nákazy koronavirem, dnes přibylo 257 nemocných
foto: pribram.cz, ČTK

Na test na COVID-19 nově stačí teplota 37,5 stupně



Česko má 2279 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19. Údaje aktualizované k dnešním 17:45 zveřejnilo na webu ministerstvo zdravotnictví. Za dnešek tak zatím přibylo 257 nových případů. Počet vyléčených dnes stoupl z deseti na 11.
V příbramské nemocnici leží první pacient s koronavirem, je na umělé plicní ventilaci

Příbramská nemocnice přijala prvního pacienta s novým koronavirem. Jde o staršího člověka, který měl respirační potíže. Skončil v izolačním pokoji na oddělení ARO, je připojený na umělou plicní ventilaci. Jeho stav je vážný, řekl dnes mluvčí nemocnice Martin Janota. V celých středních Čechách je 231 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, naprostá většina má lehký průběh onemocnění.

"Je to pacient seniorského věku. Přivezla ho záchranná služba s příznaky respiračních problémů, takže se s ním od začátku zacházelo, jako by byl pozitivní. Zdravotníci měli veškeré ochranné pomůcky a pacient je v izolačním boxu," uvedl Janota.

Nikdo ze zdravotníků, kteří přišli do kontaktu s nakaženým pacientem, by podle Janoty neměl jít do izolace. Několik pracovníků příbramské nemocnice se v minulých dnech ocitlo v preventivní karanténě, protože měli ve svém okolí člověka pozitivně testovaného na COVID-19. Podle Janoty však šlo jen o několik případů. "Zatím to nevypadá, že by někdo z nich měl být nemocný. Bylo to preventivní opatření," dodal mluvčí.

Na Příbramsku je dosud 18 potvrzených případů nákazy koronavirem, z toho přímo v Příbrami pět. Jeden z pacientů je v oblastní nemocnici v Příbrami, ostatní jsou v péči lékařů pražské nemocnice.
Situací kolem koronavirové infekce se v Příbrami zabýval městský krizový štáb. "Členové krizového štábu dnes přijali usnesení, ve kterém apelují, aby bylo zřízeno odběrové místo v Příbrami, k čemuž se přiklání i místní lékaři," uvedl starosta Jan Konvalinka (ANO).

Jednání se podle něj zúčastnil i zástupce Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany se sídlem v Kamenné, který má nově certifikaci diagnostikovat odebrané vzorky. "Což znamená, že vzorky odebrané v příbramské nemocnici by mohly být zpracovány přímo zde," dodal starosta.
Ve Středočeském kraji bylo dnes zjištěno 233 případů onemocnění koronavirem. Na Příbramsku byla nákaza v pátek dopoledne prokázána u 19 osob, z nichž je šest potvrzených případů onemocnění v Příbrami.
Hygienici aktuálně evidují v kraji 33 lidí v karanténě, další posílají do karantény jejich praktičtí lékaři, tyto lidi ale hygienici neevidují. Testováno na možnou nákazu koronavirem bylo ve Středočeském kraji zatím 1733 lidí.
Nově vyléčeného pacienta z nemoci COVID-19 dnes ohlásila Ústřední vojenská nemocnice v Praze. Jde o první oznámené vyléčení od úterý.

První tři případy onemocnění COVID-19 oznámilo Česko 1. března. Nejvíce nových případů nákazy za jediný den zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ve středu, a to 291. Ve čtvrtek přibylo 259 pozitivně testovaných.

Statistika ČSSZ: V karanténě s e-neschopenkou je přes 22.400 lidí

V karanténě na ochranu před šířením koronaviru je s e-neschopenkou přes 22.400 lidí. Počet osob v izolaci se za poslední den nejvíc zvedl ve Zlínském kraji, a to o 91. V Libereckém a Středočeském naopak mírně poklesl. Vyplývá to ze statistiky elektronických neschopenek, kterou aktualizuje Česká správa sociálního zabezpečení. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) za poslední den do karantény s e-neschopenkou nastoupilo přes 1200 lidí. Od začátku března do čtvrtečního odpoledne jich bylo 31.500.

Celkový počet lidí v karanténě se podle údajů ČSSZ za poslední den zvýšil zhruba o 480. Nejvíc osob v izolaci je v Praze a v Moravskoslezském kraji. V hlavním městě jich doma s e-neschopenkou musí zůstávat 3400, v Moravskoslezském kraji přes 3300. Nejvíc se počet za poslední den zvedl v okrese Uherské Hradiště, a to o 69. Celkem tam v karanténě s e-neschopenkou ve čtvrtek večer bylo 511 lidí.

Podle tabulky, kterou zveřejnila na svém twitteru ministryně, lékaři vystavili ve čtvrtek 1211 nových karanténních e-neschopenek. Celkem jich od začátku března do systému poslali 31.480. Z dat vyplývá, že by izolaci mělo mít za sebou přes 9100 lidí.

Celkový počet lidí v nařízené karanténě na ochranu před nákazou novým koronavirem by mohl být vyšší. Lékaři totiž mohou případy sociální správě hlásit nejen elektronicky, ale i na papírovém tiskopisu.
Do dvoutýdenní karantény museli od 7. března všichni, kteří se vrátili z Itálie. Od poledne 13. března pak musí do karantény ti, kteří přicestovali z vybraných zemí s vysokým rizikem šíření nákazy novým koronavirem. Týká se to Čechů i cizinců, kteří v Česku trvale či přechodně žijí. V karanténě bývají také lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženými.

Pracovníkům v karanténě má zaměstnavatel platit 60 procent základu jejich příjmu. Vláda minulý týden ve čtvrtek rozhodla o tom, že tuto náhradu výdělku uhradí místo firem stát.
Na test na COVID-19 nově stačí teplota 37,5 stupně
Ministerstvo zdravotnictví změnilo podmínky testování lidí s podezřením na COVID-19. Stačí buď teplota nad 37,5 stupně Celsia, suchý kašel, nebo dušnost. Dříve lékaři doporučovali test u lidí, kteří měli teplotu nad 38 stupňů. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Test může doporučit kromě krajské hygienické stanice a praktického lékaře pro dospělé nebo pro děti také ambulantní plicní lékař.

"Výběr konkrétního odběrového místa vychází z dohody pacienta s indikujícím lékařem. Pacientům indikovaným k provedení odběru a laboratorního vyšetření COVID- 19 se doporučuje kontaktovat předem odběrové místo telefonicky a domluvit si termín a čas provedení odběru," uvedlo ministerstvo.
Po otestování jde nakažený na 14 dní do karantény. Její ukončení je možné podle dokumentu ministerstva zdravotnictví nejdříve po těchto dvou týdnech a tři dny po vymizení příznaků, jako je teplota, kašel, dýchací nebo zažívací potíže. Vyléčení musí prokázat dva negativní výsledky testů 24 hodin po sobě, z nichž první bude nejdříve 12 dní po zahájení karantény.
Z nemocnice může být pacient do domácího ošetřování propuštěný poté, co nemusí užívat léky na snížení teploty, zlepší se jeho dýchací potíže a zmizí zánět plic. "Pacient musí být poučen o nutnosti sledování svého zdravotního stavu, dodržování základních hygienických pravidel, nutnosti častého mytí a dezinfekce rukou," uvádí ministerstvo. Povinně bude telefonicky nebo mailem pravidelně o svém stavu informovat svého praktického lékaře.
Pokud nežije v domácnosti sám, musí i doma používat roušku, nesmí vycházet ven a ideální je pro něj samostatný pokoj. Kontakt s rodinou by měl omezit a samostatně by měl také jíst. Zvýšenou hygienu rukou musí dodržovat i rodina, zejména děti, protože se množí důkazy o tom, že virus je vylučován i do stolice.

"Virus může být detekován a vylučován z horních cest dýchacích jeden až dva dny před projevením se prvních příznaků nemoci a vylučování viru může přetrvávat po dobu sedmi až dvanácti dnů u mírných případů a až 14 dní u závažných případů," uvedlo ministerstvo v doporučení. Ve stolici se virus objevil asi u třetiny pacientů, od pátého dne s prvními příznaky až čtyři až pět týdnů. Od lidí bez příznaků je možné se nakazit stejně snadno jako u nemocných s příznaky.

V Česku se první laboratorně potvrzené případy nákazy novým typem koronaviru objevily 1. března. Šlo o lidi, kteří přicestovali z Itálie. Podíl nemocných, kteří pobývali v zahraničí se postupně snižuje, v současné době se už virus šíří i v Česku.

zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Tomáš Pečenka






Další články

Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním … Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a … Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze V Dobříši má trvalý pobyt 8600 obyvatel, dalších 1100 je nepřihlášených. Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta K jeho dopadení přispěly informace, které policie získala od veřejnosti. Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí V autobuse podle policie cestovaly děti ve věku od pěti do osmi let AKTUALIZOVÁNO Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Dnes ještě mohou teploty stoupat k 11 stupňům Celsia a v pátek ke 12 stupňům, od …

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies