28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




Česko bude od pátku ve stupni 4. Vláda zavře hospody, obchody a služby zůstanou v provozu

14. prosince 2020   (18:32)
Česko bude od pátku ve stupni 4. Vláda zavře hospody, obchody a služby zůstanou v provozu
foto: pribram.cz

"Bylo to velmi těžké rozhodnutí, protože si samozřejmě uvědomujeme, jaký dopad to má na životy lidí," řekl Babiš.


Česko se v protiepidemickém systému PES vrátí od pátku 18. prosince do čtvrtého stupně. Po jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš. Služby a obchody se podle premiéra zavírat nebudou. Vláda dnes už rozhodla o tom, že stát do konce roku 2022 promine DPH u dodání očkovacích látek proti koronaviru i testů. Ministerstvo školství prodlouží vánoční prázdniny, místo úterý 22. prosince půjdou žáci do škol naposledy v pátek 18. prosince. Do konce týdne zůstanou školy v režimu opatření podle třetího stupně systému PES. Studentům od středy skončí pracovní povinnost ve zdravotních a sociálních zařízeních.

Třetí stupeň platil od 3. prosince, otevřely se obchody, restaurace, služby a skončil zákaz nočního vycházení. "Bylo to velmi těžké rozhodnutí, protože si samozřejmě uvědomuje, jaký dopad to má na životy lidí," řekl Babiš. Počty nových případů podle něj stoupají i mezi seniory a reprodukční číslo je 1,2. "Při takovém trendu bychom skutečně riskovali ke konci měsíce možná až deset tisíc nakažených (denně)," dodal.
Vánoční prázdniny začnou dřív, budou od 21. prosince
Ministerstvo školství kvůli epidemii covidu-19 prodlouží vánoční prázdniny. Místo v úterý 22. prosince půjdou žáci do škol naposledy v pátek 18. prosince. Do konce týdne zůstanou školy v režimu opatření podle třetího stupně systému PES. Mateřské a vysoké školy pak budou kvůli zhoršení epidemické situace příští pondělí a úterý fungovat podle přísnějšího stupně čtyři. ČTK to řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

"Žáci a studenti budou do konce tohoto týdne docházet do škol za stávajících režimových opatření. Pro základní, střední, vyšší odborné školy a konzervatoře, ale stejně tak pro základní umělecké školy platí, že půjdou do školy v tomto kalendářním roce naposledy v pátek 18. prosince 2020. Pondělí 21. a úterý 22. prosince 2020 budou pro tyto typy škol vyhlášeny jako dny boje proti covidu," uvedla mluvčí. Rodiče podle ní budou moci po oba dny čerpat ošetřovné.

Vánoční prázdniny měly podle původní organizace školního roku začít ve středu 23. prosince a skončit v neděli 3. ledna. Žáci by se měli do lavic vrátit 4. ledna.
Skiareály budou moci fungovat od 18. prosince, bez ubytování
Lyžařská střediska budou moci fungovat od pátku 18. prosince. V provozu ale nebudou ubytovací a stravovací zařízení. Schválila to dnes vláda. Na tiskové konferenci po jejím jednání to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Blatný už dříve avizoval, že právě 18. prosinec by mohl být termín zahájení zimní sezony. Vláda o tom měla rozhodovat už minulý týden, kvůli zhoršené epidemické situaci ale Blatný tento svůj návrh ze zasedání stáhl.
Ve skiareálech by měla platit přísná pravidla týkající se například front u vleků nebo systému fungování v půjčovnách lyžařského vybavení. Ministerstvo průmyslu a obchodu s dalšími experty v předchozích týdnech připravovalo manuál pro provoz zimních středisek.

Lidé si budou moci znovu odnést kávu nebo čaj z provozovny
Lidé si budou znovu smět odnášet například kávu nebo čaj připravené v provozovně. Vláda na dnešním zasedání zrušila zákaz prodeje nealkoholických nápojů s sebou, které byly připraveny v restauraci či výdejovém okénku. Na tiskové konferenci o tom informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nařízení platilo od čtvrtka, kdy vláda změnila protikoronavirové opatření, které má zamezit shlukování před stánky a omezit konzumaci alkoholu na veřejnosti.

Vláda ve čtvrtek vydala nové usnesení o prodeji nápojů. Původní zakazovalo prodej alkoholických nápojů z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory. Opozice upozorňovala na podnikatele, kteří přijdou o možnost na trzích prodávat například medovinu v lahvích, a také na zvyk kupovat v restauracích pivo s sebou "do džbánku". Změnou usnesení ale kabinet zakázal prodávat veškeré rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci mimo její vnitřní prostory. Nové usnesení je podle Blatného upraveno tak, že se týká výslovně alkoholických nápojů.

Za zákaz prodeje kávy s sebou se v neděli v rozhovoru pro Českou televizi omluvil premiér Andrej Babiš (ANO). Zákaz označil za "totální nesmysl", přestože jím vedený kabinet usnesení schválil. "To se nedá pochopit, byla to chyba," řekl k opatření.
Od pátku se znovu uzavřou vnitřní sportoviště pro amatéry
Páteční přechod na čtvrtý stupeň PES, o kterém dnes rozhodla vláda, znamená opětovné uzavření vnitřních sportovišť a bazénů pro amatéry. Po bezmála dvouměsíčním uzavření se přitom otevřely teprve 3. prosince. Omezení shromažďování na maximálně šest lidí navíc znemožňuje organizované tréninky větších než šestičlenných skupin i venku.
V praxi to znamená, že od pátku bude po krátkém uvolnění pro amatéry znovu povolený jen profesionální sport. Amatéři mohou sportovat prakticky jen individuálně venku. Zakázané jsou amatérské soutěže, ty profesionální jsou povolené ve zvláštním režimu. Vyplývá to z matice opatření publikované na webu ministerstva zdravotnictví.

Vnitřní sportoviště a bazény nejsou mezi výjimkami, které na dnešní tiskové konferenci jmenovali vládní představitelé.
Vláda schválila pro stravovací podniky kvůli uzavření 2,5 mld. Kč
Vláda schválila v souvislosti s pandemií koronaviru podporu pro stravovací zařízení 2,5 miliardy korun. Program COVID gastro bude na dobu od 14. října do 31. prosince. Pomoc se nebude vyplácet za dny, kdy mohly mít podniky otevřeno. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kabinet dnes rozhodl o jejich opětovném uzavření od pátku.
Restauratéři budou mít nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den. Čerpat budou moci podporu například i na manželku, která v podniku pracuje. Pomoc bude možné kombinovat s dalšími podpůrnými programy.

Na příspěvek na nájem za 4. čtvrtletí vláda schválila 3 mld. Kč
Stát podnikatelům zasaženým v souvislosti s pandemií přispěje na komerční nájem i za čtvrté čtvrtletí. Na program vláda dnes schválila tři miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Pro Českou republiku bude od pátku platit přísnější čtvrtý stupeň protiepidemického systému (PES). Znovu se uzavřou restaurace, hotely nebo fitness centra.

Podmínky programu COVID nájemné by se oproti současné druhé výzvě neměly měnit. Podnikatelé budou moci za říjen, listopad a prosinec získat od státu na nájem 50 procent. Nebude přitom třeba, aby pronajímatel poskytl na nájem slevu, jak tomu bylo u první výzvy. Maximální výše podpory bude deset milionů korun.

Hotely dostanou za den uzavření a pokoj náhradu 100 až 330 Kč
Ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření a pokoj žádat o státní dotaci. Výše příspěvku bude od 100 do 330 korun. Celkem je připraveno 3,5 miliardy korun. Schválila to dnes vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Hotely, penziony a další ubytovací zařízení budou muset pro rekreační účely znovu zavřít od pátku 18. prosince. Vláda dnes rozhodla, že pro Českou republiku bude od tohoto data platit přísnější čtvrtý stupeň protiepidemického systému (PES).

Ubytovací zařízení mohla podle stejných pravidel, která dnes představil Havlíček, o podporu žádat za jarní uzavření. Ministerstvo pro místní rozvoj, který program připravilo evidovalo u první výzvy programu COVID ubytování přes 5500 žádostí za zhruba 2,5 miliardy korun. Na jaře musely být hotely uzavřené 72 dní.

Hotely a další ubytovací zařízení musely být uzavřené pro rekreační účely od 22. října do 2. prosince. Spotřeba v ubytovacích službách spojená s cestovním ruchem se může podle aktuální analýzy Economic Impact pro státní agenturu CzechTourism letos propadnout z loňských 56 miliard na 26 miliard korun.
Návštěvy v domovech seniorů budou dál s testem možné
Návštěvy v domovech seniorů budou i po pátečním přechodu Česka do přísnějšího čtvrtého stupně protiepidemického systému PES možné. Návštěvníci budou muset dál mít negativní test. Na tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se bude testovat také personál a noví klienti, ale i obyvatelé zařízení, kteří se vrátí z návštěv.

Návštěvy byly v domovech zakázané od 9. října. Od soboty 5. prosince za obyvateli zařízení příbuzní a blízcí zase mohou chodit. Musí ale mít po celou dobu respirátor a také negativní test, na kterém byli před méně než 48 hodinami.

"I ve stupni číslo 4 budou umožněny návštěvy v domovech, sociálních zařízeních, a to je z toho důvodu, že máme nyní k dispozici antigenní testy, které s úspěchem v posledním měsíci používáme," uvedl Blatný. Podle něj testování v domovech umožnilo situaci v zařízeních stabilizovat.

Ministr uvedl, že pokračovat bude testování personálu. Zhruba od poloviny listopadu se testuje pravidelně každých pět dnů. Vyšetření budou muset mít i klienti, kteří se do domovů nově stěhují. Test se bude dělat také obyvatelům domovů, kteří se budou vracet z návštěv.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) novinářům před jednáním vlády řekla, že testování po návratu by mohlo lidem umožnit odjet z domovů na Vánoce k rodině. Volnější režim pro seniory ze zařízení a možnost odjet za blízkými na svátky požadovala i Asociace poskytovatelů sociálních služeb. Navrhovala, aby po návratu lidé podstoupili antigenní test. Pokud by byl pozitivní, výsledek by se potvrdil ještě přesnějším PCR testem. Mezitím by klient byl v izolaci, aby nenakazil ostatní. Stejný byl i postup při plošném testování obyvatel domovů.

Experti poukazují na to, že dlouhodobá izolace má nepříznivý dopad na zdraví a psychiku klientů domovů. Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková začátkem listopadu upozornila na to, že se nařízená omezení střetávají se základními lidskými právy a svobodami seniorů v domovech. Uvedla, že do stanovených výjimek ze zákazů vycházení či návštěv se nemusí vejít ani ti klienti, kteří na ně mají nárok. Podle Šimůnkové by tato opatření měla být zcela krajním nástrojem ochrany. Vyzvala Maláčovou, aby zařízením zajistila maximální možnou pomoc.
Antigenní testování veřejnosti začne už 16. prosince
Dobrovolné antigenní testování veřejnosti na covid-19 začne už ve středu 16. prosince. Původně ministerstvo počítalo se začátkem v pátek 18. prosince. Změnu dnes schválila vláda, řekla novinářům náměstkyně ministra zdravotnictví, hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle Petra Šnajdárka, který má za armádu na starosti Chytrou karanténu, se na testy zatím registrovalo více než 18.000 lidí.
Zájem v průzkumu projevilo asi 40 procent populace. Za test na místě lidé nic platit nebudou, uhradí ho zdravotní pojišťovna. Opakovat testování je možné jednou za pět dní až do 15. ledna.

"Negativní výsledek antigenního testu znamená, že v době odběru na test nejste infekční, ale nevylučuje, že můžete být infekční nebo se nakazit v následujících hodinách," varovala Rážová. Doporučuje proto jít na test opakovaně a zároveň stejně dodržovat stávající protiepidemická pravidla, jako je nošení roušky, dodržování rozestupů a mytí či dezinfekce rukou.

Dosud bylo v ČR provedeno přes 350.000 antigenních testů, odhalili 10.000 pozitivních osob. Testovalo se povinně v zařízeních sociální péče a dobrovolně také pedagogičtí pracovníci. Testy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Pozitivní výsledek u lidí s příznaky je považován za potvrzenou nákazu, u lidí bez příznaků je ho třeba potvrdit PCR testem.

Antigenní test vyhodnocuje vzorek odebraný výtěrem z nosohltanu. Jeho výsledek je známý zhruba za 20 minut. Testovat bude zejména zhruba 170 stávajících míst a zapojit se mohou dobrovolně i praktičtí nebo ambulantní lékaři, kteří budou test provádět u svých pacientů. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že za testování dostanou 350 korun.

Těchto ordinací se v iniciativě Lékaři pomáhají Česku zapojilo asi 700, zejména jde o stomatology. "Žádáme všechny lékaře, aby se zapojili. Každý musí vyjít ze své komfortní zóny a musí tu pomocnou ruku podat," řekl koordinátor projektu Radek Mounajjed. Praktičtí lékaři se budou zapojovat dobrovolně. "Nemůže se nikdo zlobit, pokud to zrovna jeho lékař nebude schopen dělat. Jsme tu i pro ostatní pacienty, ne jen pro covid," řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Záležet bude podle něj i na zájmu, velký je zatím v Praze. Současná odběrová místa mají na dny původně plánovaného začátku 18. prosince kapacitu do Vánoc naplněnou.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz_Jakub Pečenka
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by … Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Během následujících státních svátků, kam spadá 1. květen a 5. a 6. červenec, zákaz … Středočeské hrady a zámky nachystaly pro návštěvníky v nové sezoně řadu novinek Středočeské hrady a zámky nachystaly pro návštěvníky v nové sezoně řadu novinek Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. V dubnu se vydejte do Brd, za sovami V dubnu se vydejte do Brd, za sovami První ze série vycházek za nočními lovci povede v pátek 5. dubna z Obecnice na …
Škaredá středa připomíná den, kdy Jidáš zradil Ježíše Škaredá středa připomíná den, kdy Jidáš zradil Ježíše Podle pověry se na Škaredou středu lidé neměli mračit, aby další rok neměli zamračené …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies