České jídlo pohladilo francouzské hosty
23. října 2015 (16:15)
V sobotu 17. října brzy ráno nastalo dojemné loučení žáků a učitelů ISŠ hotelového provozu, obchodu a služeb Příbram se svými přáteli z francouzské školy v Nancy.
Ve Francii jsme strávili celý týden naplněný rozmanitým programem. Měli jsme možnost nahlédnout do zákulisí nejlepších hotelů dvou známých lázeňských měst v Lotrinsku, ochutnat regionální speciality přímo na školách podobného typu, jako je ta naše, obdivovat krásu Paříže ze slavné Eiffelovy věže, navštívit rodinnou vinici, která se může pochlubit již téměř třistaletou tradicí výroby vynikajícího vína, či utkat se v již tradičním fotbalovém zápase. Někteří z našich žáků byli ubytováni v rodinách, kde si mohli zdokonalovat své jazykové dovednosti a nasávat atmosféru každodenního života lidí nám ne tak vzdálené, ale přece jen odlišné kultury.
Hlavním posláním našeho pobytu byla příprava galavečeře v restauraci naší spřátelené školy. Nepřáli jsme si nic menšího, než vidět, jak hostům při večeři září oči při pohledu na krásně naservírované pokrmy a jak si tito vyhlášení gurmáni spokojeně pochutnávají na českých jídlech. Toto přání se nám splnilo hlavně díky naší kuchařce Jaroslavě Dolenské, cukrářce Markétě Pínové a učiteli odborných předmětů, Milanovi Pučálkovi. Ukázali, že jsou skuteční mistři svého řemesla, že svou práci milují a dokáží své umění předávat další generaci – našim studentům. Paní Pínová během pobytu prohlásila, že jídlo dokáže člověka pohladit a já jsem přesvědčená o tom, že sváteční menu, na kterém nechyběly například masové kuličky s brynzou a rajčaty, vepřový toč se švestkami pečený na pivu nebo pošírovaná hruška s granátovým jablkem, Francouze skutečně pohladilo nejen na jazyku, ale i na duši. Učitelé i žáci byli za své společné úsilí oceněni slovy chvály a uznalým potleskem.
Již teď se těšíme na to, jaká gastronomická překvapení na nás příští rok čekají v podání francouzských profesorů a jejich žáků. Děkujeme všem, kteří tuto osmnáctiletou spolupráci mezi oběma školami umožňují a podporují, především Krajskému úřadu Středočeského kraje, Městskému úřadu v Příbrami, Plzeňskému prazdroji, a. s. a dalším sponzorům školy.
Ve Francii jsme strávili celý týden naplněný rozmanitým programem. Měli jsme možnost nahlédnout do zákulisí nejlepších hotelů dvou známých lázeňských měst v Lotrinsku, ochutnat regionální speciality přímo na školách podobného typu, jako je ta naše, obdivovat krásu Paříže ze slavné Eiffelovy věže, navštívit rodinnou vinici, která se může pochlubit již téměř třistaletou tradicí výroby vynikajícího vína, či utkat se v již tradičním fotbalovém zápase. Někteří z našich žáků byli ubytováni v rodinách, kde si mohli zdokonalovat své jazykové dovednosti a nasávat atmosféru každodenního života lidí nám ne tak vzdálené, ale přece jen odlišné kultury.
Hlavním posláním našeho pobytu byla příprava galavečeře v restauraci naší spřátelené školy. Nepřáli jsme si nic menšího, než vidět, jak hostům při večeři září oči při pohledu na krásně naservírované pokrmy a jak si tito vyhlášení gurmáni spokojeně pochutnávají na českých jídlech. Toto přání se nám splnilo hlavně díky naší kuchařce Jaroslavě Dolenské, cukrářce Markétě Pínové a učiteli odborných předmětů, Milanovi Pučálkovi. Ukázali, že jsou skuteční mistři svého řemesla, že svou práci milují a dokáží své umění předávat další generaci – našim studentům. Paní Pínová během pobytu prohlásila, že jídlo dokáže člověka pohladit a já jsem přesvědčená o tom, že sváteční menu, na kterém nechyběly například masové kuličky s brynzou a rajčaty, vepřový toč se švestkami pečený na pivu nebo pošírovaná hruška s granátovým jablkem, Francouze skutečně pohladilo nejen na jazyku, ale i na duši. Učitelé i žáci byli za své společné úsilí oceněni slovy chvály a uznalým potleskem.
Již teď se těšíme na to, jaká gastronomická překvapení na nás příští rok čekají v podání francouzských profesorů a jejich žáků. Děkujeme všem, kteří tuto osmnáctiletou spolupráci mezi oběma školami umožňují a podporují, především Krajskému úřadu Středočeského kraje, Městskému úřadu v Příbrami, Plzeňskému prazdroji, a. s. a dalším sponzorům školy.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: ISŠ
autor: Mgr. Michaela Bašná
Další články
Nemocnice hlásí rekord v dárcovství krve: Odběrů bylo nejvíce v historii
Nemocnice v letošním roce zaznamenala historicky nejvyšší počet dárcovských odběrů …
Inverze a námraza v Brdech: zimní kouzlo, které nebere konce
Už řadu dní nebo spíše týdnů nejen v našem regionu panovalo nebo panuje inverzní …
FOTO
Aktivní záloha 13. dělostřeleckého pluku prošla nejtěžší prověrkou roku
Září bylo o odbornosti, listopad o taktice. Aktivní záloha (AZ) u 13. dělostřeleckého …
FOTOGALERIE
Vánoční besídka v azylovém domě Příbram přinesla dětem radost a naději
V úterý 16. prosince se v azylovém domě v Příbrami uskutečnila vánoční besídka plná …
Za hranice učebnic: Studenti Gymnázia Karla Čapka poznávali Turecko díky programu Erasmus+
Osm studentů a dva učitelé Gymnázia Karla Čapka v Dobříši absolvovali výměnný pobyt v …
Nemocnost v regionu stoupá, příbramská nemocnice potvrzuje zvýšený zájem o vyšetření
Jak již náš portál pribram.cz informoval v počátku týdne, nemocnost akutních …
Nový model Příbrami: budoucí Eiffelovka?
Nový výtvarný prvek v Březnické ulici vzbudil (ne)očekávanou debatu. Radnice …
Kultura
Osečanka přinese koledy i vánoční pohodu na Zahrádku Kavárny v Koleji
Zahrádka kavárny v Koleji se rozezní vánočními koledami. Zahraje a zazpívá Osečanka …
2 tuny stříbra na Březových Horách
Na Březových Horách se chystá stříbrná jízda. Druhý ročník akce 2 tuny stříbra nabídne …
Kultura
Návštěva Hornického muzea Příbram i letos překročila 100 000 lidí
Hornické muzeum Příbram dosáhlo i v tomto roce významného návštěvnického milníku. V …





