Červy, kobylky, hmyzí produkty – kde vám je v Příbrami naservírují?
15. února 2018 (06:15)
Evropská unie schválila hmyz jako tradiční potravinu třetích zemí a brzy mu budou cesty na naše stoly otevřeny.
Jak se k sarančatům v trojobalu, kobylkám na kari nebo koktejlu s cvrčky staví naše restaurace, jsem se zeptala přímo majitelů.
„My o hmyz rozhodně zájem nemáme, k červům i broukům mám odpor odmalička. Hmyz v restauraci? Děkuji, nechci,“ směje se paní Erbenová, manželka majitele restaurace U starýho kozla.
„Když si budou zákazníci přát něco ke chroupání, doporučím jim pražené mandle,“ dodává.
Nepochodili jsme ani v Originálu, kde nám na otázku zda se pustí do přípravy hmyzu odpovídal majitel Pavel Vlk: „Já to určitě nechám na specialistech. My vaříme normální jídla. Jestli by byl v Příbrami zájem o hmyz nevím, ale já ho určitě nemám.“
S velkým smíchem odpovídal i Vladimír Ježek, majitel Attola na Březových Horách: „Já bych se toho nebál, jen se nám to příliš nehodí do sortimentu.“
Nadšení z hmyzu nesdílí ani provozní Šalandy, paní Zdeňka Křížová: „Mám k tomu odpor, takže rozhodně nemám chuť něco takového zavádět. Zájem by byl možná kdybychom byli v Praze, ale Příbram je přece jenom vesnice.“
Že se do hmyzu nepustí Řekové a nebude se muset v tomto směru měnit jídelníček doufá i pan Novák, majitel restaurace U Pipa.
Opravdová legrace nastala v indické restauraci Namaskar, kde jsem si shodou okolností dala oběd. Majitel nemluví příliš dobře česky a po chvilce vysvětlování pomocí fotek červů na talíři mírně zpanikařil, evidentě situaci vyhodnotil jako kontrolu z hygieny a začal se ujišťovat, zda jídlo bylo v pořádku. Zachránila ho pohotová servírka, která vše uvedla na pravou míru a odpověděla za majitele: „U nás se stoprocentně nechystá žádný hmyz, ani jiná havěť. Kuchaři by to nevařili a já bych to neroznášela,“ řekla se smíchem.
Prakticky stejný rozruch vyvolal můj dotaz v čínské restauraci Hong Kong, tam se však překladatel nenaskytl. Z mé návštěvy a podivných obrázků, díky kterým jsem se snažila vše objasnit, mají možná zamotanou hlavu ještě dnes.
Závěr? Prozatím budeme chroupat ty pražené mandle.
Jak se k sarančatům v trojobalu, kobylkám na kari nebo koktejlu s cvrčky staví naše restaurace, jsem se zeptala přímo majitelů.
„My o hmyz rozhodně zájem nemáme, k červům i broukům mám odpor odmalička. Hmyz v restauraci? Děkuji, nechci,“ směje se paní Erbenová, manželka majitele restaurace U starýho kozla.
„Když si budou zákazníci přát něco ke chroupání, doporučím jim pražené mandle,“ dodává.
Nepochodili jsme ani v Originálu, kde nám na otázku zda se pustí do přípravy hmyzu odpovídal majitel Pavel Vlk: „Já to určitě nechám na specialistech. My vaříme normální jídla. Jestli by byl v Příbrami zájem o hmyz nevím, ale já ho určitě nemám.“
S velkým smíchem odpovídal i Vladimír Ježek, majitel Attola na Březových Horách: „Já bych se toho nebál, jen se nám to příliš nehodí do sortimentu.“
Nadšení z hmyzu nesdílí ani provozní Šalandy, paní Zdeňka Křížová: „Mám k tomu odpor, takže rozhodně nemám chuť něco takového zavádět. Zájem by byl možná kdybychom byli v Praze, ale Příbram je přece jenom vesnice.“
Že se do hmyzu nepustí Řekové a nebude se muset v tomto směru měnit jídelníček doufá i pan Novák, majitel restaurace U Pipa.
Opravdová legrace nastala v indické restauraci Namaskar, kde jsem si shodou okolností dala oběd. Majitel nemluví příliš dobře česky a po chvilce vysvětlování pomocí fotek červů na talíři mírně zpanikařil, evidentě situaci vyhodnotil jako kontrolu z hygieny a začal se ujišťovat, zda jídlo bylo v pořádku. Zachránila ho pohotová servírka, která vše uvedla na pravou míru a odpověděla za majitele: „U nás se stoprocentně nechystá žádný hmyz, ani jiná havěť. Kuchaři by to nevařili a já bych to neroznášela,“ řekla se smíchem.
Prakticky stejný rozruch vyvolal můj dotaz v čínské restauraci Hong Kong, tam se však překladatel nenaskytl. Z mé návštěvy a podivných obrázků, díky kterým jsem se snažila vše objasnit, mají možná zamotanou hlavu ještě dnes.
Závěr? Prozatím budeme chroupat ty pražené mandle.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: jk
Další články
O Štědrém dni může na části území sněžit
Těsně před Štědrým dnem k nám začne proudit od východu chladný původem arktický vzduch …
Kam v Brdech nebo na Hřebenech s kočárkem? Máme pro vás tip na sváteční výlet na Skalku
Hledáte nenáročný výlet s kočárkem, který nabídne přírodu, historii i hezké výhledy? V …
TIP NA VÝLET
Vánoční kluziště v Příbrami: adventní led může zůstat i na další dvě zimy
Na náměstí 17. listopadu se bruslí od rána do večera – dopoledne přicházejí školy a …
FOTOGALERIE
Zimní slunovrat 2025: Nejdelší noc roku nastane 21. prosince v 16:02
Letos nastane zimní slunovrat v neděli 21. prosince přesně v 16:02. Slunce dosáhne …
Zajímavosti
Úspěšná žena z Drmlova Pole: Radka Kadlecová zazářila na fitness soutěžích a stala se absolutní vítězkou
Radka Kadlecová z Drmlova Pole dokázala, že i při péči o rodinu, práci a domácnost lze …
Kočár s pastýřem projede o zlaté neděli městem
Zlatá adventní neděle připadá letos na 21. prosince. Stejně jako v minulých letech …
Stánky pod drobnohledem i kvůli žloutence: Hygienici kontrolovali trhy nejen v Příbrami
Adventní trhy v Příbrami patří mezi místa, kde letos středočeští hygienici provádějí …
Středočeský kraj má varianty zpoplatnění silnic II. a III.tříd pro nákladní auta
Středočeský kraj připravil dvě varianty možného rozšíření mýta pro nákladní dopravu na …
Tajemství bukové stráně: Čáp provokatér
Černý čáp se na chvíli zdržel doma. Sem tam porovnal nějakou větev, a pak se zvedl a …
Poslední farmářské trhy roku se ponesou ve vánočním duchu
Farmářské trhy na Dvořákově nábřeží se letos rozloučí v sobotu 20. prosince. Nabídnou …





