21. 1. svátek má Běla




Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu

12. září 2020   (17:44)
Cedule na každém rohu: Období burčáku je v plném proudu
foto: pribram.cz

K babímu létu neodmyslitelně patří popíjení lahodného nápoje z bobulí - burčáku. Bohužel se můžeme setkat i s jeho různými náhražkami. Jak poznáme ten pravý, na kterém si pochutnáme všemi smysly?


Období burčáku bývá od srpna do listopadu, letošní sklizeň byla však kvůli deštivějšímu a chladnějšímu létu o něco déle. V okamžiku sběru hroznů musí být totiž v moštu správný poměr cukrů a kyselin (u modrých bobulí i barvivo). Je to vlastně takový druh umění, kdy se pozná opravdu dobrý vinař. Burčák se vyrábí snad ze všech odrůd vína, záleží tak spíše na nedočkavosti člověka, kdy ochutná první sklizeň.

Fenomén burčáku je známý především v České republice, Rakousku a Slovensku. Tento lahodný nápoj obsahuje vitamíny, lehce stravitelné cukry, ale i různé nečistoty, proto se nedoporučuje jeho nadměrná konzumace. Nejlépe by se měl burčák konzumovat přímo ve sklepě vinaře, jakmile je totiž vyvezen, postupně ztrácí kvalitu a chuť.
Jak poznat kvalitní burčák?
Pokud se jedná o kvalitní nápoj, poznáte ho na první pohled. Obsahuje jemné bublinky a pěnu. Z bílých hroznů by jeho barva měla mít světle žluté mléčné odlesky. Když už chytá barvu dohněda, ruce od něj pryč (ke kvašení mohla být použita jablka). Chuť by měla být sladkokyselá, pokud je příliš sladká, ještě ho chvíli nechte odpočinout, ať více prokvasí. Pokud je ovšem jeho chuť trpká, nekupujte, je přeražený. 

Pokud chcete raději červený burčák, barva by měla mít světle rubínovou až tmavě červenou barvu a být mírně zakalená. Červený burčák není k dostání tolik, jako bílý. Prodává se po omezenou dobu. Je to způsobené rychlejší dobou kvašení.
Před koupí je vždy dobré burčák ochutnat, abyste si nezakoupili zkvašený mošt. Nejlépe uděláte, když nakoupíte přímo u vinaře nebo v kvalitní vinotéce.
Pozor na bublinky, burčák stále pracuje. Víčko neutahujte, aby mohl z lahve unikat oxid uhličitý. Chladem se kvašení zpomaluje, proto je dobré burčák uchovávat v lednici. Jeho aroma a chuť ale vynikne, pokud není příliš vychlazený, proto ho z lednice nechte chvíli zteplat.
Vše podstatné už víte, takže zbývá jen popřát - dobrou chuť.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová









Další články

Příbram pozastavila projekt kruhového objezdu u kulturního domu Příbram pozastavila projekt kruhového objezdu u kulturního domu Vybudování okružní křižovatky nedaleko kulturního domu a akvaparku doporučila městu … Vandalové se pustili do meziměstských autobusů. Nahlaste to řidičům, prosí dopravní společnost Vandalové se pustili do meziměstských autobusů. Nahlaste to řidičům, prosí dopravní společnost Na sociálních sítích se objevil příspěvek jedné ze zaměstnankyň společnosti Arriva, … Klub SK Spartak požádal město o dotaci. Ředitel si připadal jako žebrák Klub SK Spartak požádal město o dotaci. Ředitel si připadal jako žebrák Jednou z nejemotivnějších diskuzí na pondělním zastupitelstvu byla mimo rekonstrukci … Středočeské lyžařské areály mají ideální podmínky pro lyžování Středočeské lyžařské areály mají ideální podmínky pro lyžování Středočeská zimní střediska mají ideální podmínky pro lyžování. Ve všech leží na … Výstavba nových bytů v Příbrami: Jsou pro nás přednější zájmy veřejnosti než soukromníků, říká Školoud Výstavba nových bytů v Příbrami: Jsou pro nás přednější zájmy veřejnosti než soukromníků, říká Školoud Z bydlení v Příbrami se v současné době stává velice drahý luxus. Pro mladé … Karma je zdarma. Řidička nedala přednost, poškozený nadýchal přes jedno promile Karma je zdarma. Řidička nedala přednost, poškozený nadýchal přes jedno promile Záchranná služba přijala dnes ráno oznámení o dopravní nehodě mezi obcemi Příbram a … V závěru týdne dorazí sněhové přeháňky, noční teploty klesnou až na minus deset stupňů V závěru týdne dorazí sněhové přeháňky, noční teploty klesnou až na minus deset stupňů Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem nuly, případně mírně nad ní. Pravá zabijačka v Konírně na Panství Dlouhá Lhota v sobotu 22.1. jen za 390 Kč na osobu Pravá zabijačka v Konírně na Panství Dlouhá Lhota v sobotu 22.1. jen za 390 Kč na osobu Že je v Dlouhé Lhotě zámek možná víte. Že je ale možno zajít tam i na večeři nebo … Komerční sdělení Hornické muzeum vloni navštívilo 80 000 lidí Hornické muzeum vloni navštívilo 80 000 lidí Letošní program nabídne dětem prázdninové tvořivé dílny na Březových Horách a v Novém …
Příbram chce zavést sdílená kola, jezdit po městě začnou letos Příbram chce zavést sdílená kola, jezdit po městě začnou letos Vzhledem ke kopcovitému terénu si lidé v Příbrami budou moci půjčovat nejen klasická …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Žižkova 708
261 01 Příbram II

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2022 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies