29. 3. svátek má Taťána
Nobelia

Bilancující rozhovor se starostou: Je za námi spousta práce, covidu navzdory

VOLBY/PR
4. září 2022   (07:18)
Bilancující rozhovor se starostou: Je za námi spousta práce, covidu navzdory
foto: Jan Konvalinka / se souhlasem

Ve druhé části rozhovoru se starostou Mgr. Janem Konvalinkou hodnotíme uplynulé funkční období a plány na další. Jaké jsou vyhlídky hnutí ANO v příštích volbách a jak se starosta vyrovnává s anonymními kritiky na sociálních sítích? Co brzdí zahájení rekonstrukce aquaparku? Jak pokročila příprava výstavby atletického oválu a multifunkční haly? Patří do Brd větší infrastruktura?


Oceňuji Vaši snahu průběžně komunikovat a informovat občany nejen prostřednictvím městského zpravodaje Kahan, či pravidelnými videi na TV Fonka, ale i Vašimi soukromými videonahrávkami z auta, popř. komentáři na sociálních sítích. Zdaleka ne každému je vystupování prostřednictvím videopříspěvků příjemné a komfortní. Co Vás k tomuto způsobu komunikace přivedlo a jaký na něj máte ohlasy?

Natáčení videí jsem se strašně dlouho bránil. Když něco píšete, můžete to po sobě dodatečně upravit. U videa, byť je vždycky možnost ho nějak sestřihat, dáváte daleko víc informací. Je tam nějaká emoce, výraz tváře, tón hlasu. Asi před půl rokem jsem si našel poradkyni na sociální sítě. Ta mi poradila, jak dělat příspěvky, čeho se vyvarovat, jak lidi zaujmout. Dlouho mě přesvědčovala, abych zkusil dělat videa, že jimi povím daleko víc než přes písmenka. Youtuber ze mě asi nikdy nebude, ale musím říct, že mě videa docela baví. Kupodivu mívají i poměrně pěkný dosah a vstřícné reakce. Nevím, jak to máte Vy, ale u mě přes to platí, že se při sledování svých videí nemůžu vystát.

Nedávno jste oznámil úmysl vést jako nezávislý kandidát místní hnutí ANO i do dalších komunálních voleb. Jak hodnotíte své šance a jaký volební výsledek byste považoval za úspěch?

Naše šance vidím dobře. Myslím si, že máme velký potenciál k tomu, abychom obhájili výsledky z minulých komunálních voleb (12 křesel v zastupitelstvu). Vnímaje situaci, která je i v celostátní politice, myslím si, že hnutí ANO celkově posiluje. Lidem dochází, že ta změna, o kterou se vládní pětikoalice tak prala, je změnou k horšímu.

Je tady silný aspekt komunální politiky, kdy spousta lidí nevolí striktně stranicky, ale podle toho, jak vnímá práci konkrétního politika, popř. jak ty lidi zná. Za námi je obrovské množství odvedené práce. A tím za námi nemyslím jen vedení města, ale také zaměstnance města a městských organizací.

Všechnu tu práci, která je za námi, jsme dělali tak trochu navzdory. Navzdory hnusným časům, kterými jsme prošli. Stačí vzpomenout jenom na ten covid, který opravdu všechno strašně zmrazil a zbrzdil. Dodavatelsko-odběratelské řetězce nefungovaly, lidi byli na home officech. Celá ta covidová patálie nás zpomalila minimálně o půl roku. Potom přišla uprchlická krize a s ní i ekonomická krize, které také určitým způsobem zahýbaly s fungováním města. Vzhledem k uvedenému hledím na uplynulé období jako na nesmírně úspěšné v tom smyslu, že se povedlo město zase o kousíček dál rozvinout, a to i navzdory zmíněným brzdám. Stojí tady nový domov seniorů, je opravená Obecnická, dělá se v Milínské, renovuje se Čekalíkovský rybník, je hotový sběrný dvůr – odstaviště vraků, dodělal se Junior klub, kanalizace v Lazci, která se jejím obyvatelům slibovala 20 let a mnoho dalšího. Ta práce je za námi zkrátka vidět a tohle je dle mého ten základní mandát k tomu, abychom si vůbec mohli dovolit se ucházet i v letošních volbách o možnost pokračovat.
Rozpracovaných projektů je na radnici mnoho. Některé tzv. hoří pod rukama, jiné jsou dlouhodobějšího charakteru. Zkuste vyjmenovat několik projektů či oblastí, které mají z Vašeho hlediska největší prioritu?

Jednoznačně aquapark, fenomén uplynulých sedmi let. Jsme nejblíže zahájení rekonstrukce, co jsme kdy byli. Zbývá jen dotáhnout výběrko a vybrat firmu, která bazén opraví. Čeká nás odkanalizování Kozičína, tam připravujeme projektovou dokumentaci a do dvou let bude hotovo. Nesmírně důležitý projekt je intenzifikace čistírny odpadních vod. Její nekapacitnost je hlavní brzdou rozvoje města. Když zde chce dnes někdo stavět, nemůže se připojit na kanalizaci. Projekt čistírny budeme mít do konce srpna hotový pro stavební povolení. Na konci roku 2023 můžeme začít stavět. Jedná se o investici za 250 milionů korun. Potom jsou tady možná pro někoho méně významné, ale přesto důležité projekty jako je pokračování zelené páteře. Chtěl bych se znovu ucházet o svah na Padáku, který má obrovský potenciál i z hlediska turismu. Když můžou lidé lyžovat na Monínci, proč by nemohli v Příbrami, notabene když jsme ve vyšší nadmořské výšce. Dále pak revitalizace Dolejší Obory. Potom je tady třeba Malá scéna v divadle, na kterou máme hotový projekt, tudíž se může začít soutěžit. Těch projektů je hodně a jsou na spuštění.
Téma rekonstrukce aquaparku se stalo již evergreenem. Co je hlavním důvodem neustálých průtahů a jak se zatím vyvíjí probíhající VŘ na zhotovitele díla?

Jak jsem již uvedl, nikdy jsme nebyli blíže rekonstrukci aquaparku, jako teď. Čekáme na to, že dostaneme nabídky, vysoutěžíme a začneme opravovat. Výběrko se vyvíjí předpokládaným způsobem. Například srovnám-li Příbram s městem Písek, tak Písek soutěžil aquapark více než rok, načež byl nucen veřejnou soutěž zrušit. Já doufám, že toto se u nás nestane. My už tady soutěžíme několik měsíců. Tím hlavním důvodem, proč se stále posouvá lhůta pro podání nabídek je to, že nám od potenciálních dodavatelů chodí obrovské množství dotazů. A pokud říkám obrovské, mám tím na mysli již více než 230 dotazů. A nejsou to dotazy úplně jednoduché, které by šlo zodpovědět jen tak od stolu. Nad každým dotazem se schází projektant, inženýři a právníci, aby se validním způsobem odpovědělo.

Takové množství dotazů lze zčásti přičíst komplikovanosti projektu. Bohužel je fenoménem současné doby i to, že některé firmy se snaží veřejné zakázky malinko brzdit a odkládat tak, aby se do nich mohly přihlásit v nějaké řekněme stabilnější době. To znamená v době, kdy ceny na stavebním trhu nebudou tak rozkolísané, jak teď. Tohle je jedna z příčin toho, proč nám těch dotazů chodí tolik. Já jsem však přesvědčen, že je zakázka správně nastavená, že stanovená cena 350 milionů korun bez DPH je adekvátní a že se nám podaří na podzim mít dodavatele stavby a rekonstrukci zahájit.
Téma rekonstrukce aquaparku se stalo již …
foto: MěÚ Příbram

Proč se podle Vás nenašla politická vůle a odvaha ke zvolení tzv. maximalistické varianty rekonstrukce? Historie v mnoha podobných případech již potvrdila, že všemožná kritika a různé tlaky časem utichnou a po Vás by zůstalo nadčasové dílo, ze kterého se bude těšit mnoho dalších generací, nehledě na renomé města a zvýšený potenciál přilákat i návštěvníky z širšího okolí. Jaký je Váš názor na věc?

Možná máte pravdu, ale nejsme tu od stavění pomníků. Navíc k omezení rozsahu díla jsme přistoupili v době, kdy jsme nevěděli, jaká bude ekonomická budoucnost města. Byla to doba covidu, bylo to v květnu 2020, kdy jsme se na pracovním jednání se zastupiteli dohodli, že z toho projektu uděláme jen ty nejdůležitější části. To znamená, že to uděláme tak, abychom měli normální odpovídající bazén na úrovni okresního města, který bude mít dostatečnou wellnessovou nadstavbu. To znamená všechno stávající opravit, ale také přidat vířivky, přidat parní kabiny, přidat sauny, udělat nový tobogán a takové ty další zábavné prvky pro děti. Je to projekt na příbramský aquapark, není to projekt na příbramské Čestlice.
Téma Jihovýchodního obchvatu též budí řadu protichůdných názorů a reakcí. Můžete nám přiblížit aktuální situaci a časový výhled?

Ve středu 17.8. jsme měli koordinační jednání s ŘSD, na kterém jsme se dozvěděli poměrně dost důležitých informací. Na obchvat je platné územní rozhodnutí na 2.etapu, to je ta, co jde od Brodu na Bohutín. Realizace by mohla začít již v roce 2024 a má trvat dva roky. Hrozně důležité je, že se nám podařilo najít shodu s ŘSD na téma protihlukových opatření. My jsme se dohodli, že v oblasti, kde se obchvat přibližuje Brodu, Žežicím a Zdaboři, vybuduje ŘSD dostatečně masivní rezervu pro to, aby se v případě potřeby daly dodělat protihlukové stěny, ať už je nakonec bude financovat město či ŘSD. Co se týče první etapy obchvatu, tak ta má překvapivě termín zahájení realizace až někdy v roce 2026. Může se tedy stát, že druhá etapa bude uvedena do provozu třeba o 1,5 roku dříve, než se zprovozní první etapa. Tím dost reálně hrozí, že vznikne velké dopravní zatížení ulic Milínská nebo Brodská, neboť doprava, která by normálně šla na Březové Hory a na Rožmitál, se bude nyní sunout právě tímto koridorem na JV obchvat.
Téma Jihovýchodního obchvatu též budí řadu …
foto: ŘSD
Ve vašem volebním programu mě zaujal zmíněný bypass Evropské ulice, který se dosud nikde příliš nezmiňoval. Můžete uvést více detailů?

Jedná se o projekt, který má odlehčit dopravě na Evropské. Ten bypass si můžete představit zhruba tak, že by šel pod masokombinátem směrem k čistírně odpadních vod do ulice Mlynářská a dále potom na Balonku. Slibujeme si od toho, že se tímto propojením odvede těžká nákladní doprava, která míří do průmyslové zóny anebo do teplárny či do dalších velkých podniků, které jsou na této straně města. Účel projektu je jednoznačný. Všichni jezdíme po Evropské a víme, že tam můžeme strávit dlouhé minuty v zácpě před kruhovým objezdem. Máme k propojce zpracovanou konkrétní studii, včetně vyjádření síťařů, 1.SČV, energetiků a dalších. Už se tam dokonce začalo pracovat na výkupu pozemků. Je to věc, o které se dlouho mluvilo a teprve my s ní začali. Bude to běh na dlouhou trať a budeme rádi, když na konci příštího volebního období bude hotová projektová dokumentace a inženýring.
Sportovní oddíly města Příbram také jistě velmi zajímá diskutovaný atletický ovál a možnost výstavby multifunkční haly.

Atletický ovál a multifunkční hala nám tady jednoznačně chybí. Shodují se na tom sportovci ze všech sportovních odvětví. Máme připravenou studii včetně vizualizací a přibližných hmotových rozpočtů. Odhadovaný náklad na výstavbu multifunkční haly je v tuto chvíli nějakých 190 milionů korun. Intenzivně řešíme výkupy pozemků. Některé jsou v tuto chvíli velmi komplikované, vzhledem k tomu, že stávající vlastníci nechtějí pozemky odprodat. Ten projekt je v hrubých rysech připravený, ale bude záležet, jak se k tomu postaví budoucí zastupitelstvo, jakou tomu dá prioritu. Jsou tady i další možnosti, jakými by město mohlo nahradit tuto variantu. Jednou je například pokusit se vykoupit stávající areál 1.FK Příbram, kde se také nabízí možnost (po vynaložení nezbytného objemu financí a rekonstrukce) vybudovat slušné zázemí, jak pro atlety, tak pro další sportovce. Je to tam včetně možnosti ubytování, parkování. Je tam i návaznost na lesopark. To je věc, která taky není vyloučena. Myslím, že by to zároveň pomohlo i příbramskému fotbalu, který se teď trošku trápí.
Zmiňujete i další rozvoj turismu v Brdech. Dosud zrealizované projekty typu Informační centrum v Pražské ulici, nové nástupní místo, budování cyklostezek apod. jsou jistě chvályhodné, ale časté návštěvníky Brd by také zajímalo, jak se díváte na možnost vybudování větší infrastruktury přímo v Brdech. Mám tím na mysli zejména více laviček či altánků přímo na vrcholech, rozhledny, stánky s občerstvením či přímo restaurační zařízení s ubytovací kapacitou.

Veliké rozhledny asi ne, to mi přijde jako věc, která do Brd úplně nepatří. Dokázal bych si představit něco jako výhledny, či jen takové jednoduché vyhlídkové platformy, které umožní výhled do krajiny. Ono to není až tak o velkých investicích. Za mě stačí udělat těch turistických atrakcí jen pár. Postačí kolikrát jen nějaká dřevěná socha nebo altán, zkrátka místo, které se stane cílem výletu. Brdy v sobě mají takovou unikátnost. Jak byly dlouho zavřené, tak jsou svým způsobem opředeny jistým tajemnem, a to je právě to, co se návštěvníkům líbí. Jdou do Brd, kde je ticho, je tam ten punc vojenské historie. Byl bych nerad, kdyby se z Brd stala druhá Šumava. Za mě tedy turistická infrastruktura určitě ano, ale spíše na těch okrajových nástupních místech do Brd. Zároveň je důležité propojovat Brdský turismus se zájmem o město. Je to velký rozvojový potenciál, který je zatím nevyužit.
Proč se podle Vás dlouhodobě nedaří vyřešit problém s nedostatkem strážníků městské policie?

Jednoznačně to je způsobeno nízkými platy, protože odměna strážníků se řídí platovými tabulkami a město nemá žádný legitimní nástroj, jak strážníkům přidat, i když bychom chtěli. I přesto se nám v posledním období začali zájemci hlásit. Aktuální podstav 8 strážníků se nám tak snad podaří v dohledné době doplnit. Připravujeme také náborový program, od kterého si slibujeme zvýšení zájmu o práci v MP.
Narůstajícím problémem bude do budoucna jistě i nedostatečná kapacita domovů pro seniory. Jaký je aktuální převis čekatelů nad kapacitou a jak dlouho se čeká na umístění?

V tuto chvíli máme okolo 300 žadatelů o domov pro seniory. Doba čekání se odvíjí od toho, jak vysoká je míra zdravotně sociální naléhavosti u dotyčného žadatele. Zpravidla se jedná o měsíce a u lehčích případů až roky. V těchto dnech je dokončované detašované pracoviště domova seniorů v Žežické ulici, které nabídne 20 lůžek. Je to zařízení, které je koncipované pro klienty s vyšší mírou ošetřovatelské péče. Co nám zde vyloženě chybí, je domov se zvláštním režimem. To je zařízení pro klienty např. s Alzheimerem či s pokročilou demencí. V tuto chvíli je zadána studie na možnost vybudování takového zařízení v budově bývalých městských lesů v ulici Čs. Armády, kde zjišťujeme, jestli by něco takového bylo možno postavit. V rámci dotačního programu IROP bude totiž možno žádat až o 85 % uznatelných nákladů na vybudování nebo rekonstrukci objektu. Bylo by to takové win-win řešení. Jednak bychom opravili chátrající dům a zároveň vytvořili kapacitu sociální služby, která nám tady chybí. Kdyby tento záměr nevyšel, tak je stále možnost využít dalších objektů v rámci areálu bývalé 8.ZŠ.
Narůstajícím problémem bude do budoucna jistě …
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka
Českou specialitou je věčné stěžování si na všechno. Ať se člověk snaží jakkoliv, vždy se najde nějaký „principiální“ kritik. Jakým způsobem se Vy osobně vypořádáváte s neustálými „hejty“ a „trolly“ na sociálních sítích?

Co Vám budu povídat. Špatně. Časem se člověk naučí nebrat si všechno úplně osobně, ale nikdy to nejde úplně vymezit. Možná to někoho překvapí, ale i starosta je člověk s obyčejným lidským cítěním a prožíváním. Nejsem dokonalý a bezchybný robot, občas něco pokazím nebo řeknu blbě. Svoji práci ale dělám, jak nejlíp umím. A víte, co je na těch „hejtech“ nejzajímavější? Že mě nejvíc kritizují lidé, kteří mě osobně vůbec neznají a se kterými jsem nikdy nepřišel do styku.

Většinu příspěvků čtu a s větším či menším zpožděním se k nim dostanu nebo jsem na ně upozorněn kolegy. Jejich obsah neignoruji a snažím se vnímat, co jimi chtěl pisatel říct nebo na co poukazuje. Dost často se jedná o podněty, které jsou určitě k řešení. Z takových si udělám screenshot a posílám to dál na Technické služby nebo na silniční odbor. Tyto beru a jsem za ně rád. Vyloženě nenávistné komentáře ale dost často vypovídají spíše o autorovi než o mně.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Standardní středoevropský čas, pro který se vžilo nepřesné označení zimní, se vrátí … Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Příbram nastoupí v sérii na tři výhry proti Lvům. Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnešek je pro křesťany nejtišším dnem v roce. Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným …
Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies