25. 4. svátek má Marek
PB | Realitní

Biker Martin Mašek: Doby, kdy se ve skateparku kouřilo a dělal bordel, už jsou pryč

5. října 2020   (08:53)
Biker Martin Mašek: Doby, kdy se ve skateparku kouřilo a dělal bordel, už jsou pryč
foto: Pečenka

Podle Martina je BMX sport jako každý jiný. Jízda na kole plná preciznosti, kreativity a adrenalinu by se měla objevit i na Olympijských hrách.


Martina Maška z Příbrami možná ještě neznáte, ale to by se mělo změnit. Na sociální síti YouTube ho sleduje už více než 16 tisíc lidí. Pomocí svých videí se snaží sport rozšířit do okolí a přilákat další šikovné bikery a diváky. Jeho sportovní vášní je BMX, což jsou jinak řečeno triky na malém kole. Martin zastává post jednoho z nejlepších jezdců v České republice.

Martin často trénuje ve skateparku v Příbrami a osobně už ho nevnímá jako místo, kam se chodívalo kouřit, pít a dělat nepořádek, ale především jako místo, kde člověk může zdokonalit svoje schopnosti a pořádně potrénovat na závody.

Martine, můžeš se představit těm, kteří tě neznají?
Jasně, moje jméno je Martin Mašek, pocházím z Příbrami a je mi 22 let. Jezdím už 10 let na BMX kole. K tomu natáčím videa na YouTube s BMX tematikou, abych dostal tenhle sport více do podvědomí lidí. Třeba když chtějí začít, nebo když nevědí, co to obnáší, tak se podívají na moje videa a tam jim to dost přiblížím.

Co vůbec je BMX kolo a jakých úspěchů jsi s ním už dosáhl?
BMX je takové dětské menší dvacetipalcové kolo, na kterém se dají dělat neuvěřitelné triky. Tím, že je menší než normální, tak toho máme možnost dělat opravdu hodně.

V České republice jsem vyhrál dost závodů jako amatér. Nějaké mistroství ČR na minirampě, lokální závody, nebo jsem byl i 5. na mistroství světa v Maďarsku na Fise World. V profi kategorii vždycky něco pokazím, takže tam tolik úspěchů nemám, ale dost si vážím sedmého místa na Ben all jamin, kde bylo asi 70 jezdců. To je asi zatím největší účast, kde jsem se umístil takhle dobře. Pak si také dost vážím prvního místa na Bike fightu Dobříš, kde jsem porazil jednoho z nejlepších jezdců v ČR. Tenhle rok jsem jel asi 3 závody, z nichž jsem byl pátý v Pardubicích, kde byla také velká konkurence.
Dnes je velmi módní vlna koloběžek. Nelákalo Tě někdy vyměnit kolo právě za koloběžku?
Když jsem začínal, tak jsem na koloběžce jezdil. Neměl jsem peníze na kolo, to jsem dostal až v roce 2010. Před tím jsem jezdil na koloběžce asi 2 měsíce. Ale že bych skončil s kolem a začal jezdit na koloběžce, mě nikdy nenapadlo (smích). Ale je to teď hodně módní a rozšířené.
Kolik máš doma kol? Jezdíš i na klasických?
Kola mám dvě. Jedno horské, na kterém se spíš projedu, když jdu točit nějaké video do lesa. Jinak na něm jezdím spíš, když jsem namotivovaný udělat pořádnou fyzičku. Druhé je moje zlatíčko, a to je právě BMX kolo.
Kolik máš doma kol? Jezdíš i na …
foto: Pečenka

Jak často trénuješ a kdy jsi vůbec začal jezdit ve skateparku?
Trénuji tak 3-4 týdně. Jdu jezdit, kdy chci. Občas nejdu třeba celý týden, když není moc čas. Ale když jsou závody, tak se snažím před nimi jezdit častěji, abych měl kolo pořádně v ruce. Teď mám bohužel zraněný palec, tak moc jezdit nemůžu.
Máš svůj YouTube kanál a jsi určitě inspirací pro hodně mladých jezdců. Co bys jim poradil do jejich začátků?
Jojo, to mám. Natáčím už asi 2 roky a je to super. Vzkázal bych jim asi jen to, aby se nebáli a investovali do toho. Nejvíc skvělá je ta volnost, že se každý může učit, co chce. Může jezdit, jaký styl chce. Může dělat salta, nebo jen jezdit po zadním kole a dělat jinou techniku. Já mam třeba rád hodně protáčet řídítka nebo rám. Je to na každém. Jen vydržet ten začátek. Základy jsou asi nejtěžší, ale postupem času to překonávání sama sebe všechny dostane! Nebo aspoň mě to dostalo skoro hned. Ta radost z nových triků je k nezaplacení.
Dá se v České republice uživit jen tím, že budeš jezdit na BMX a tím spojenou reklamou?
Tohle podle mě dost lidí zajímá. V ČR se tím živilo jen pár lidí. Ale co vím, v tuto dobu se tím nikdo neživí. Není to jen o ježdění, ale hlavně o tom jak jezdec umí komunikovat s firmami. Zní to divně, ale profesionální sportovec, pokud nevyhraje každý závod a to hlavně ve světě, tak aby se uživil, musí mít sponzory, kteří mu to umožní. Dneska je hlavní mít hodně followerů na Instagramu nebo natáčet třeba na YouTube a skrz to mít dobré sponzory, kteří mu platí. Ale to už v ČR asi neuvidíme. Třeba se pletu, ale firmy už moc peněz do tohoto sportu nedávají. Proto jsem taky začal natáčet na YouTube, abych byl více vidět. Je to každého sen, tak snad se to zas někomu povede.
Dá se v České republice uživit jen tím, že …
foto: Pečenka
Kde bereš inspiraci na nové triky? Vymýšlíš je sám, nebo se inspiruješ od světové špičky?
Světová videa jsou vždycky velký zdroj inspirací. Zkouším to, co už nějaký biker odjel. Koukám se dost na BMX videa a když trénuji, tak si na to občas vzpomenu a jdu to zkusit. Něco vyjde, něco ne. V dnešní době je velice obtížné dát nějaký trik jako první na světě. Já si splnil sen a odjel jsem trik jako první v ČR a asi jako čtvrtý na celém světě. Kdybych počítal celou sérii triků, tak se dá říct, že jsem byl jako první na světě. Ten trik se jmenuje fakie frontflip flair, ale já jako jediný jsem dělal 180 z bunnyhopu ještě před rampu. Ostatní se rozjížděli pomocí rampy na druhé straně. Je to vlastně otočka o 180 stupňů na zemi a jedete pozadu na radius (rampa), kde jsem udělal salto dopředu a otočil se o 180 stupňů. Kdyby někoho zajímalo, jak to vypadá, vše mám na instagramu.
Je před tebou teď nějaký trik, na který se chystáš? A na jaký jsi nejvíc pyšný?
Teď se zraněním to moc na nové triky nevidím, ale až budu v pořádku, chtěl bych dojezdit tuhle sezonu. A spíše se připravit na příští rok. Pořádně to rozjezdit, dostat kolo perfektně do ruky a do nohou. Ale jinak můj vysněný trik je flair whip, což je salto a k tomu se otáčíte o 180 a ještě protočíte rám o 360 stupňů. Párkrát jsem to zkoušel, ale neodjel jsem to. Nejvíce pyšný jsem na ten fekie frontflip flair. Snad to ještě někdy dám (dodává Martin se smíchem).
Myslíš, že je BMX nebezpečný? Jak jsi na tom ty sám s úrazy?
Je to více rizikové, než ostatní sporty, to určitě. Když začátečník jezdí bez helmy a zkouší náročné triky, tak je to dost nebezpečné. Hlavně všichni vozte helmu! Popřípadě nějaké chrániče. Pamatuji si, když jsem začínal, tak jsem si myslel, že helma není cool, a že jí nosit nebudu. Po roce jsem jí začal vozit, protože jsem ošklivě spadl na hlavu. Oklepal jsem se a jezdil dál, ale kdyby to bylo něco horšího, tak už bych třeba ani na to kolo nemusel vlézt. Takže i když mi je nad 18, radši tu helmu vozím. Nosím i chrániče na kolena, holeně a kotníky. Jinak nejhorší zranění asi bylo, když jsem si nalomil kost v nártu. Nemohl jsem jezdit asi dva měsíce. Teď mám také zranění, ale to se mi stalo na trampolíně. Šikovně jsem si zlomil článek u palce na noze.
Co bys vzkázal rodičům, jestli svým dětem sport povolit a pustit je do skateparku?
Když si to děti přejí, tak bych určitě neváhal. Tenhle sport je zase o několik úrovní výš, něž to bylo za dob jejich rodičů. Je to mnohem profesionálnější, je to oficiální sport. Bude i na olympijských hrách. Ty časy, kdy tam děti jezdily kouřit a dělat bordel jsou dávno pryč. Je to individuální sport jako každý jiný. Akorát ta cesta bude dlouhá, než se z bikera stane profesionální jezdec. Hlavní je podporovat mladé jezdce, vozit je na závody a koupit jim třeba lepší vybavení. Když nejsou peníze, tak stačí bazarovka. Já také hned neměl kolo za 15 000. I s levnějším se mi začínalo perfektně. Doporučil bych jezdit třeba i do jiných skateparků. Sehnat někoho, kdo jezdí už nějakou dobu a mohl by je něco naučit. Kdyby někdo chtěl, tak dělám individuální tréninky. Kdybych si mohl já někoho dovolit na začátku, aby mě trénoval, tak bych se tím třeba teď živil.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Jakub Pečenka
autor: Jakub Pečenka








Další články

V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce. Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Festival je určen zdravotníkům, dárcům krve a složkám IZS. Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Novinkou bude mimo jiné pilotní provoz speciálních autobusových linek, které budou … Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Meteorologové už dřív avizovali, že chladné počasí, které je v ČR druhý týden, bude … Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Svátek planety připomněla úklidová akce společnosti 1. SčV a místní organizace Českého … Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Hasiči vymezili nebezpečnou zónu, kterou opáskovali. Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Během léta se v letním kině bude promítat jedenáctkrát, lidé se mohou těšit na devět … Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Václav Švenda nyní zahajuje druhé období v čele krajské organizace. Před dvěma lety v … VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu, …
Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies