29. 3. svátek má Taťána
Nobelia

Co symbolizuje vánočka a proč hospodyně při její přípravě skákaly do výšky?

11. prosince 2021   (16:10)
Co symbolizuje vánočka a proč hospodyně při její přípravě skákaly do výšky?
foto: pixabay

Tradice pečení vánočky je stará několik století. Nesla s sebou i svá pravidla.


Nastalo období, kdy se z kuchyní line samá sladká vůně. Aroma vanilky, ořechů, perníkového koření, citrónu, pomerančové kůry, kokosu, kakaa a spousty dalšího. Tradice pečení nejrůznějších laskomin sahá hluboko do časů našich předků. Každý má rád něco jiného, někdo si potrpí na vanilkové rohlíčky, linecké, včelí úly, někdo na perníčky, jiný zas na pusinky. Co by ale nemělo chybět na stole žádné rodiny, je pýcha každé hospodyně – vánočka.

Vánočka s sebou nese i jiná pojmenování, která se liší podle krajů. Pokud tedy uslyšíte slovo pletenice, štrucla, žemla, vandrovnice, calta, štědrovice nebo ceplík, jsou to jen jiné názvy pro vánočku.
Pečení této sladkosti patří k těm nejstarším zvyklostem. Již zmíněná calta (tedy nepletená vánočka), se na stolech rodin objevovala už ve 14. století. Stačila další dvě století a už jí byl udán tvar, který se zachoval dodnes. Vánočka tehdy bývala výsadou pekařského cechu. Hospodyňky ji doma začaly péct až v 18. století.
Dnes obvykle pečeme jednu vánočku pro všechny, dříve tomu ale bylo jinak. Hospodyňka obvykle pekla takový počet vánoček, kolik bylo v rodině členů, a navíc ještě jednu, která pak byla určena na štědrovečerní stůl. Hospodář byl prvním, kdo vánočku dostal a také posledním, kdo zakrojil největší štědrovečerní vánočku, kterou obdaroval celou rodinu. Často dostával krajíc i dobytek, aby byl zdráv a nemohly na něj zlé síly.

Proces kynutí těsta symbolizoval hojnost a štěstí. Kynuté pokrmy tak měly své výsadní postavení. Tvar vánočky má připomínat děťátko zavinuté v peřince a charakterizuje tak nový život a plodnost.
Symbolický význam v sobě skýtají i jednotlivé prameny. Odjakživa se vánočka připravovala z devíti pramenů. Spodní čtyři představují zemi, vodu, slunce a vzduch. Prostřední cop tvořený třemi prameny spojuje rozum, cit a vůli. V nejtenčím copu na vrchu se pak snoubí láska a vědění.
V dřívějších dobách platila při pečení vánočky všelijaká pravidla. Hospodyňka to opravdu neměla jednoduché. Při zadělávání těsta musela mít na hlavě šátek a na sobě bílou zástěru. Nejen přípravou, ale i při kynutí těsta se pořádně zapotila. Aby těsto správně vyběhlo, musela vyskakovat do výšky. Za celou dobu přípravy až po upečení nesměla promluvit a nikdo nesměl mluvit ani na ní, jinak by se vánočka nepovedla.
Příprava kynutého těsta patří k mírně složitějším, nicméně není se čeho bát. Pokud do ní vložíte lásku, určitě se povede. Co je zcela zásadní, je kvalita kvasnic. Dále je vždy lepší použít máslo, nikoli margarín nebo jiný tuk. Už dříve do vánočky patřily mandle, rozinky či jiné sušené ovoce. Co se už ale dnes do vánočky většinou nedává je pověstná mince. Kdo ji ve svém kousku našel, tomu měla přinést štěstí, zdraví a bohatství.
Způsobů, jak upéct vánočku je hned několik. V dnešní době se dokonce na trhu objevují nejrůznější zapékací formy, kdy hospodyňka nemusí nic zaplétat, jen těsto do formy uloží, a to po upečení získá požadovaný tvar. Jiné hospodyňky pečou vánočky například ze 4 nebo 6 pramenů a některé zůstaly u tradičních 9. Pro ne tak zručné „zaplétačky“ je tu i varianta z několika zapletených částí, které se na sebe jen poskládají a zafixují před roztečením špejlí (ta se po upečení odstraní). Na tvaru vánočky ale zas až tak nezáleží, nejdůležitější je její chuť. A jak pečete vánočku vy?

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Standardní středoevropský čas, pro který se vžilo nepřesné označení zimní, se vrátí … Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Příbram nastoupí v sérii na tři výhry proti Lvům. Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnešek je pro křesťany nejtišším dnem v roce. Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným …
Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies