26. 10. svátek má Erik




Bác, kuba, uhlířina, jáhelník a další. Jaká jídla byla typická pro hornické rodiny?

Nepřehlédněte
8. listopadu 2020   (09:04)
Bác, kuba, uhlířina, jáhelník a další. Jaká jídla byla typická pro hornické rodiny?
foto: pribram.cz

Strava horníků byla skromná. Většinou se jednalo o suroviny, které si rodiny samy obstaraly. Dodnes si na těchto jídlech pochutnáváme a podáváme je i o Vánocích.


Jídelníček horníků se točil především kolem ingrediencí, které nestály moc peněz. Rodiny byly mnohdy početné a žily chudě. Když to šlo, jedly potraviny, které samy vypěstovaly. Jednalo se zejména o pěstování brambor, česneku, cibule nebo zelí.

Na stole hornických rodin nechyběl ani chléb. Hospodyňky ho pekly jednou týdně ze žitné mouky a kvásku. Běžně byl podáván se sádlem, škvarky nebo i kysaným zelím, které zasytilo.
Jedním z typických jídel byl bác neboli kynutá bramborová buchta. Jedná se o kynuté těsto z brambor, ochucené česnekem, které se na závěr posypalo mákem a upeklo. Do bácu se někdy přidávaly škvarky.
Dnes jsme na Vánoce zvyklí převážně na obalovaného kapra či řízek s bramborovým salátem. Ryby tehdy byly dražší záležitostí. Vánočním jídlem horníků býval kuba. Pokrm se skládá z krup a hub, přidávaly se ale i škvarky. Některé rodiny tento pokrm podávají k večeři na Štědrý den dodnes.

Jídlo chudých neboli uhlířina, to byly brambory se sádlem, noky, cibule a škvarky. Brambory se také často vařily se zelím a vznikla lepenice.
I luštěniny tvořily velkou část stravy. Zejména čočka nebo hrách, ze kterých se mimo jiné připravovaly vydatné polévky. Typické byly i jáhly. Jáhelník hospodyňky připravovaly tak, že jáhly zavařily do mléka, poté přidaly vejce a osladily. Směs se pak rozprostřela na pekáč a posypala například sušeným ovocem (nejčastěji švestkami nebo jablky).
Mohlo by se zdát, že horníci bývali vegetariáni. Maso sice nebylo na denním pořádku, ale i na něm si čas od času rodiny pochutnaly. Nejčastěji jedly králíky a slepice.
A na závěr, co bylo typickým pitím horníků? Do práce byla nezbytnou výbavou melta. Jinak se pila voda a samozřejmě nemůžeme opomenout zlatavý mok, pivo. Už za první republiky se v Příbrami nacházelo kolem sta hospod. Horníci zkrátka věděli, jak se po těžké práci náležitě odměnit.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.


zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová









Další články

Pochod na Čtyřmezí: Oslava vzniku republiky i motivace k pohybu Pochod na Čtyřmezí: Oslava vzniku republiky i motivace k pohybu Setkání na hranici čtyř katastrálních území – Dobříše, Hostomic, Rosovic a Bukové u … Jak bude v listopadu? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jak bude v listopadu? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Průměrná teplota pro období od 25. října do 21. listopadu je šest stupňů Celsia. … Příbramská nemocnice od zítra omezuje návštěvy Příbramská nemocnice od zítra omezuje návštěvy Důvodem tohoto opatření je zhoršující se situace ohledně onemocnění covid-19. Policie šetří pád dívky ze skály u obce Malá Víska Policie šetří pád dívky ze skály u obce Malá Víska Dívka byla s vážnými poraněními letecky přepravena do nemocnice. Akce „PIRÁTI“ zpřetrhala distribuci konopí na Příbramsku Akce „PIRÁTI“ zpřetrhala distribuci konopí na Příbramsku Snažili se být neviditelní, skrytí, konspirativní – i přesto je kriminalisté v rámci … Praktičtí lékaři by měli mít vakcíny proti covidu do konce týdne Praktičtí lékaři by měli mít vakcíny proti covidu do konce týdne Zájem o očkování se v posledních dnech v ČR zvyšuje, v pátek bylo podáno téměř 31.000 … V Rožmitále hoří rodinný dům, zasahují čtyři hasičské jednotky V Rožmitále hoří rodinný dům, zasahují čtyři hasičské jednotky Hasiči za pomoci čtyř vodních proudů likvidují jak požár budovy, ale z výškové … AKTUALIZOVÁNO Jak chutná káva potmě? Černou kavárnu otevře v Příbrami Kafé lesS Jak chutná káva potmě? Černou kavárnu otevře v Příbrami Kafé lesS Do života se zrakovým omezením vstoupíte 13. listopadu ve Vile Obora. Respirátory jsou ode dneška povinné i na pracovištích Respirátory jsou ode dneška povinné i na pracovištích Dneškem se zároveň zkracuje karanténa nařízená po kontaktu s nakaženým.
Přijďte říct, co pro vás můžeme udělat, zve obyvatele nejen Dobříše na společné setkání hejtmanka Pecková Přijďte říct, co pro vás můžeme udělat, zve obyvatele nejen Dobříše na společné setkání hejtmanka Pecková Již v úterý 26. října mohou lidé od 17 hodin přijít diskutovat s představiteli …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Žižkova 708
261 01 Příbram II

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2021 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz