Bác, kuba, uhlířina, jáhelník a další. Jaká jídla byla typická pro hornické rodiny?
Nepřehlédněte
8. listopadu 2020 (09:04)
foto: pribram.cz
Strava horníků byla skromná. Většinou se jednalo o suroviny, které si rodiny samy obstaraly. Dodnes si na těchto jídlech pochutnáváme a podáváme je i o Vánocích.
Jídelníček horníků se točil především kolem ingrediencí, které nestály moc peněz. Rodiny byly mnohdy početné a žily chudě. Když to šlo, jedly potraviny, které samy vypěstovaly. Jednalo se zejména o pěstování brambor, česneku, cibule nebo zelí.
Na stole hornických rodin nechyběl ani chléb. Hospodyňky ho pekly jednou týdně ze žitné mouky a kvásku. Běžně byl podáván se sádlem, škvarky nebo i kysaným zelím, které zasytilo.
Jedním z typických jídel byl bác neboli kynutá bramborová buchta. Jedná se o kynuté těsto z brambor, ochucené česnekem, které se na závěr posypalo mákem a upeklo. Do bácu se někdy přidávaly škvarky.
Dnes jsme na Vánoce zvyklí převážně na obalovaného kapra či řízek s bramborovým salátem. Ryby tehdy byly dražší záležitostí. Vánočním jídlem horníků býval kuba. Pokrm se skládá z krup a hub, přidávaly se ale i škvarky. Některé rodiny tento pokrm podávají k večeři na Štědrý den dodnes.
Jídlo chudých neboli uhlířina, to byly brambory se sádlem, noky, cibule a škvarky. Brambory se také často vařily se zelím a vznikla lepenice.
I luštěniny tvořily velkou část stravy. Zejména čočka nebo hrách, ze kterých se mimo jiné připravovaly vydatné polévky. Typické byly i jáhly. Jáhelník hospodyňky připravovaly tak, že jáhly zavařily do mléka, poté přidaly vejce a osladily. Směs se pak rozprostřela na pekáč a posypala například sušeným ovocem (nejčastěji švestkami nebo jablky).
Mohlo by se zdát, že horníci bývali vegetariáni. Maso sice nebylo na denním pořádku, ale i na něm si čas od času rodiny pochutnaly. Nejčastěji jedly králíky a slepice.
A na závěr, co bylo typickým pitím horníků? Do práce byla nezbytnou výbavou melta. Jinak se pila voda a samozřejmě nemůžeme opomenout zlatavý mok, pivo. Už za první republiky se v Příbrami nacházelo kolem sta hospod. Horníci zkrátka věděli, jak se po těžké práci náležitě odměnit.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová
Další články
Sochařská dílna v galerii: Objevte skryté tvary v kameni
Výtvarná dílna pro děti i dospělé se uskuteční 15. listopadu od 15:00 v Galerii …
Světový den obětí silničních dopravních nehod
Každý rok zemřou na silnicích po celém světě více než dva miliony lidí. Za každým …
Zubní pohotovost v příbramské nemocnici je o víkendu uzavřena
Oblastní nemocnice Příbram informuje o tom, že z provozních důvodů bude zubní …
Ceny benzinu a nafty v Příbrami: nejvíce zaplatíte u čerpací stanice značky OMV
Za benzin Natural 95 zaplatíte tento týden v Příbrami v rozmezí od 33,50 Kč do 34,90 …
Tipy na víkend: Víkendové trhy v Příbrami nabídnou lokální potraviny i exotické kousky
Tento víkend se můžete těšit na tradiční Farmářské trhy, do Příbrami zavítají ale i …
V Mokrovratech se stala tragická nehoda
Ráno v pátek 14. listopadu se stala tragická nehoda v Mokrovratech. Řidička tam …
Dolejší Padrťský rybník v Brdech se už po výlovu napouští
V samotném srdci Chráněné krajinné oblasti Brdy se ve středu 12. listopadu uskutečnil …
FOTOGALERIE
Svatohorští vzpomínají na zemřelého kardinála Dominika Duku
V souvislosti s pohřbem zemřelého kardinála a bývalého pražského arcibiskupa Dominika …
Žloutenka opět na vzestupu: Příbramská nemocnice hlásí několik případů
Od začátku školního roku se v regionu znovu objevily případy virové žloutenky. Lékaři …
V památníku ve Vysoké u Příbramě si zahrajete karty jako Dvořák
Oblíbenou hru Antonína Dvořáka se zájemci naučí během karetního večera v pátek 14. …




