Bác, kuba, uhlířina, jáhelník a další. Jaká jídla byla typická pro hornické rodiny?
Nepřehlédněte
8. listopadu 2020 (09:04)
foto: pribram.cz
Strava horníků byla skromná. Většinou se jednalo o suroviny, které si rodiny samy obstaraly. Dodnes si na těchto jídlech pochutnáváme a podáváme je i o Vánocích.
Jídelníček horníků se točil především kolem ingrediencí, které nestály moc peněz. Rodiny byly mnohdy početné a žily chudě. Když to šlo, jedly potraviny, které samy vypěstovaly. Jednalo se zejména o pěstování brambor, česneku, cibule nebo zelí.
Na stole hornických rodin nechyběl ani chléb. Hospodyňky ho pekly jednou týdně ze žitné mouky a kvásku. Běžně byl podáván se sádlem, škvarky nebo i kysaným zelím, které zasytilo.
Jedním z typických jídel byl bác neboli kynutá bramborová buchta. Jedná se o kynuté těsto z brambor, ochucené česnekem, které se na závěr posypalo mákem a upeklo. Do bácu se někdy přidávaly škvarky.
Dnes jsme na Vánoce zvyklí převážně na obalovaného kapra či řízek s bramborovým salátem. Ryby tehdy byly dražší záležitostí. Vánočním jídlem horníků býval kuba. Pokrm se skládá z krup a hub, přidávaly se ale i škvarky. Některé rodiny tento pokrm podávají k večeři na Štědrý den dodnes.
Jídlo chudých neboli uhlířina, to byly brambory se sádlem, noky, cibule a škvarky. Brambory se také často vařily se zelím a vznikla lepenice.
I luštěniny tvořily velkou část stravy. Zejména čočka nebo hrách, ze kterých se mimo jiné připravovaly vydatné polévky. Typické byly i jáhly. Jáhelník hospodyňky připravovaly tak, že jáhly zavařily do mléka, poté přidaly vejce a osladily. Směs se pak rozprostřela na pekáč a posypala například sušeným ovocem (nejčastěji švestkami nebo jablky).
Mohlo by se zdát, že horníci bývali vegetariáni. Maso sice nebylo na denním pořádku, ale i na něm si čas od času rodiny pochutnaly. Nejčastěji jedly králíky a slepice.
A na závěr, co bylo typickým pitím horníků? Do práce byla nezbytnou výbavou melta. Jinak se pila voda a samozřejmě nemůžeme opomenout zlatavý mok, pivo. Už za první republiky se v Příbrami nacházelo kolem sta hospod. Horníci zkrátka věděli, jak se po těžké práci náležitě odměnit.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová
Další články
Ve středních Čechách si mohou lidé o svátcích zalyžovat ve třech areálech
Ve středních Čechách si lidé budou moci o svátcích zalyžovat ve třech zimních …
Vánoční přání, poděkování a přání do nového roku 2026
Milí čtenáři, dovolte nám na úvod popřát vám krásné a klidné Vánoce plné pohody, …
Úspěch, který pokračuje: Seniorská akademie láká stále více seniorů
Seniorská akademie, kterou pořádá Městská policie Příbram ve spolupráci se …
Bohutínští rybáři obdarovali zaměstnance příbramského domova pro seniory
Rybářská organizace věnovala zaměstnancům Domova Maják vánoční kapry jako poděkování …
Zámek Dobříš zazáří o Vánocích v nové štědrovečerní pohádce České televize
Zámek Dobříš se letos proměnil v jedno z nejkouzelnějších míst českých Vánoc. Stal se …
Oxygen zakončil sezonu vystoupením všech dětí v divadle
Sportovní klub Aerobic Oxygen Příbram uzavřel letošní sezonu slavnostním vystoupením …
Meteorologové potvrzují návrat zimy. Brdy mají šanci na bílé Vánoce
Zdá se, že předpověď meteorologů o návratu zimy na Vánoce se začíná plnit. V úterý …
Kapr ve vaně a na svobodě, vánoční zvyk s odvrácenou tváří
Vánoční kapr patří k nejznámějším českým symbolům. Nejde jen o štědrovečerní pokrm – v …
Příroda
Betlémské světlo přinese do Dobříše vánoční atmosféru
Tradiční Betlémské světlo, malý plamínek s velkým poselstvím, dorazí i letos do …
Vánoční přání z radnice
Adventní čas je obdobím, kdy se lidé zastavují, bilancují uplynulý rok a přejí si …
Vánoce




