2. 5. svátek má Zikmund
Zamilovaný Novák 11. 5. 2024




Babiš požádal opozici o dva týdny na přípravu vládních kroků

11. února 2021   (16:04)
Babiš požádal opozici o dva týdny na přípravu vládních kroků
foto: ribram.cz

Opozice by měla podle Babiše veřejně sdělit, co má vláda udělat, aby opoziční strany podpořily prodloužení nouzového stavu.


Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes vyzval opozici ve Sněmovně, aby dala vládě dva týdny času na přípravu požadovaných opatření a zákonů, které se týkají epidemické situace nebo ekonomiky. Opozice by měla podle Babiše veřejně sdělit, co má vláda udělat, aby opoziční strany podpořily prodloužení nouzového stavu. Vláda jej pokládá za nutné prodloužit o měsíc do 16. března, uvedl premiér ve Sněmovně. Vláda nemůže zvládat koronavirovou krizi jen restrikcemi, shodli se předsedové KDU-ČSL a STAN Marian Jurečka a Vít Rakušan. Hejtmani 5 krajů a Praha jsou připraveni vyhlásit stav nebezpečí, pokud Sněmovna neschválí prodloužení nouzového stavu.

"Nouzový stav není výmysl vlády. Je to nutný prostředek, aby bylo možné realizovat plošná protiepidemická opatření," řekl Babiš. Je podle něj nezbytný, aby se zabránilo hrozícímu kolapsu nemocnic.
"To, co je dnes na Chebsku, bude v celé zemi," přidala se s varováním před zrušením nouzového stavu vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní se opozice vydává na cestu, ze které není návratu. Ministryně uvedla, že na rozdíl od vystoupení předáků opozice, která byla plná patosu a prázdných slov, bere situaci s pokorou. "Určitě neděláme všechno dobře, ale snažíme se táhnout tu káru dál," uvedla. Poukázala na to, že s ukončením nouzového stavu skončí státní podpora firem a živnostníků.

Premiér uvedl, že o dva týdny pro vládu, aby měla čas přijmout konkrétní závazky, žádal zástupce opozice už při dnešním dopoledním jednání. Vyzýval opozici, aby dala konkrétní návrhy zákonů. Slíbil, že vláda bude "vnímat" návrhy opozice i při pondělním jednání o úpravách státního rozpočtu. "K dohodě nedošlo, byl potřeba souhlas všech. Jsme připraveni s opozicí to řešit," uvedl Babiš.

Předseda vlády přiznal, že o hlasy Pirátů, ODS, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL se začal ucházet kvůli tomu, že přišel o podporu KSČM. Její podmínky na otevření škol a zprovoznění lyžařských středisek podle Babiše vláda nebyla schopna splnit, protože počet nakažených se začal zvyšovat. "Ta situace se vyvinula úplně jinak. Nebyli jsme schopni dostát našemu příslibu, protože to nikdo neočekával a predikce šly úplně jiným směrem," uvedl Babiš.

Ukončení nouzového stavu bude podle premiéra znamenat, že boj s epidemií budou řídit hejtmani. "Pokud teď opozice tvrdí, že to máme předat krajům a kraje to budou řešit líp, tak nám nic jiného nezbyde," řekl Babiš. Upozornil ale, že některá plošná protiepidemická opatření se již nebudou moci přijímat. "Není to o Babišovi, který všechno řídí. Soustředím se hlavně na to, abychom co nejdřív získali vakcínu. To je moje práce. Také se snažím získat protilátky, které pomohou, aby člověk neměl těžký průběh nemoci," řekl premiér.

Parlamentní strany by se podle Babiše měly oprostit od politiky, ale bohužel se to nedaří. "Myslím, že to ani nemyslíte vážně. Nedělám to proto, abych se nějak zviditelňoval. Nejsem si jistý, že k tomu máme stejný přístup," řekl premiér.
Blatný: S uvolněním restrikcí se situace zhorší do dvou týdnů

S uvolněním opatření bez nouzového stavu se epidemická situace zhorší do dvou týdnů v celém Česku a dopadne na nemocnice, řekl dnes poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Bez stavu nouze se podle něho otevřou obchody a služby, muzea a galerie a možná i bazény a posilovny. Nebude omezeno shromažďování lidí, uvedl ministr.

"Jakékoli uvolnění je jako otevřít stavidla velké vodě," varoval Blatný. Lze podle něho jít na břeh řeky a proti velké vodě demonstrovat. "Ale velká voda nás smete," prohlásil.

Bez restrikcí kvůli naplnění nemocnic podle Blatného nebude kam převážet pacienty a nebude možné plánované širší otevření škol. Blatný také varoval, že okolní země zavřou hranice s Českem. Situace nakonec podle něho vyústí přes stavy nebezpečí vyhlášenými krajskými hejtmany ve vyhlášení nového nouzového stavu.

Pokud Sněmovna souhlas s prodloužením stavu nouze dá, vláda bude podle Blatného dál pracovat na tom, aby se v březnu vrátila do škol část žáků. Obecně zmínil "kultivaci" restrikcí a náhrad podnikatelům. "Uděláme vše pro to, aby se nákaza nešířila do celé země," řekl. Blatný také uvedl, že do dvou týdnů by mohl být předložen návrh pandemického zákona ke zvládání koronavirové krize.

Zopakoval, že epidemii vyřeší očkování. Koncem března by podle Blatného měli být naočkováni lidé starší 80 let a v létě většina obyvatel. Nynější stav přirovnal k cílové rovince, na níž by bylo škoda upadnout.

Hamáček: Neprodloužení nouzového stavu je demobilizace za války

V případě neprodloužení nouzového stavu Česko vejde do dějin jako země, která uprostřed války demobilizovala, řekl dnes poslancům vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj po zrušení nouzového stavu hrozí uzavření hranic okolními zeměmi a boj s epidemií zůstane na krajích, kterým stát nebude moci pomoci.

"Vejdeme do dějin jako stát, který uprostřed války demobilizoval," varoval Hamáček poslance opozice, kteří prodloužení nouzového stavu nechtějí. "Nedává to smysl a je to šílenství," dodal. Poznamenal, že v rámci Evropy je pouze v Česku nouzový stav předmětem politického boje. Opozice by se místo toho měla pokusit vyslovit vládě ANO a ČSSD nedůvěru a nechat ustavit úřednickou vládu, uvedl vicepremiér.

Odmítavý postoj opozice k prodloužení nouzového stavu rozhořčil ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Podle něj opozice nemůže odstranit brzdy, pokud se jí zdá, že se brzdí málo. "Nemůžete to jenom tak vyhodit do povětří. Půjde to na vaše hlavy, až ta situace se bude zhoršovat," vzkázal předsedům opozičních stran. Ohradil se proti možnostem soudních žalob vůči vládním opatřením. Ty vláda prosazuje proto, "že nechceme ty lidi do prdele na těch jednotkách intenzivní péče", prohlásil zvýšeným hlasem Zaorálek.

Opoziční strany podle ministra neměly požadovat souhlas všech s prodloužením nouzového stavu. Předseda poslanců TOP 09 Vlastimil Válek to označil za lež. Podle něj opozice chtěla znát plány vlády pro další dny a ochotu všech poslanců se na tom podílet. Žádný "Marshallův plán pro zoufalou situaci zoufalé země se zoufalou vládou" se ale od premiéra Andreje Babiše nedozvěděla, řekl Válek.

Souhlasil se Zaorálkovým přirovnáním, že politici představují "oddíl v džungli". "Bohužel ten, co oddíl vede, nemá buzolu, neví, kam jde, neví, co je to za džungli, ale pořád chce, aby mohl kráčet dál," uvedl Válek na adresu Babiše.

Pokud nebude nouzový stav prodloužen, hejtmani budou mít plné nemocnice a budou muset podle Hamáčka do týdne vyhlásit v krajích stav nebezpečí a následně požádají vládu o obnovení nouzového stavu. Bez něj totiž vláda nebude moci poskytnout krajům pomoc ze státních hmotných rezerv.

"Máme, ale nedáme, protože nemůžeme. Kupte si je," předpovídal Hamáček reakci státu na žádosti hejtmanů o zdravotnické pomůcky nebo zdravotnická lůžka v případě zrušení nouzového stavu. V nemocnicích by nemohla pomáhat armáda a hasiči by pak nemohli pomáhat s rozvozem prostředků, dodal. Bude to znamenat "několik desítek a možná stovek zbytečně nakažených a mrtvých," uvedl Hamáček.

Přiznal, že současná opatření nikoho nebaví a lidé chtějí zpátky svůj normální život. Opatření jsou nepopulární, ale pandemie není zvládnutelná standardními prostředky. Prodloužení mimořádných opatření je podle Hamáčka nezbytné, neboť i stávající situace je mimořádná.
Vláda nemůže zvládat krizi jen restrikcemi, znělo z opozice

Vláda nemůže zvládat koronavirovou krizi jen restrikcemi, shodli se při dnešní sněmovní debatě o prodloužení nouzového stavu předsedové KDU-ČSL a STAN Marian Jurečka a Vít Rakušan. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové kabinet také odmítá diskutovat s opozicí například o opatřeních a nedokáže je vysvětlit ani obyvatelům.

Opoziční předáci vládě vyčítali podle nich nedostatečnou pomoc za zavřené nebo omezené provozy. "Desetitisíce lidí nedostaly ani korunu pomoci," uvedl Jurečka. Podle Rakušana je nutné motivovat lidi k dodržování opatření, která mají smysl a lze je zavést i bez nouzového stavu. Vyzdvihl testování a vyhledávání kontaktů nakažených lidí. Jurečka také uvedl, že vláda nijak nereagovala třeba na zjištění, že největší riziko přenosu nákazy je na pracovištích.

Jurečka a Pekarová Adamová poukazovali na to, že kabinet podle nich má i bez nouzového stavu nástroje, kterými lze situaci řešit. Zmiňovali zejména zákon o ochraně veřejného zdraví. Rakušan mluvil o místním zvládání krize. "Hejtmani jsou lepšími manažery než vy," vzkázal ministrům.

Vládu vinil Rakušan ze "zmatku, chaosu a hluchoty". "Jste hluší a slepí," přidala se Pekarová Adamová kvůli tomu, že kabinet podle ní nenaslouchá opozičním námětům. Podle Rakušana vláda nemůže přehazovat odpovědnost za současnou situaci na opozici. "Co my vidíme, je selhání státu," řekl. Skutečnost, že kabinet nemá v dolní komoře podporu pro prodloužení nouzového stavu, podle Pekarové Adamové znamená, že už nemá ve Sněmovně většinu.
Okamura mluvil o možné dohodě o nouzovém stavu, SPD byla proti

Předsedové většiny opozičních stran chtěli jednat na dnešní dopolední schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) o schválení prodloužení nouzového stavu. Podmínkou byl souhlas všech, řekl na sněmovním plénu předseda SPD Tomio Okamura. Takový postup, jak uvedl, za SPD odmítl. Předseda ODS Petr Fiala se proti takové interpretaci jednání ohradil.

"K dohodě jsme blízko nebyli a SPD nehrála klíčovou roli. Jednání k žádnému výsledku nevedla," řekl Fiala. Okamura tvrdil, že ho postup většiny opozice překvapil. Nařkl ji z toho, že "když dojde na lámání chleba", nechtějí tyto strany jednat samy za sebe. "SPD zastává konzistentní stanovisko," dodal předseda hnutí.

Sněmovna nyní projednává v pořadí už šestou vládní žádost o souhlas s prodloužením nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru. Menšinový kabinet ANO a ČSSD pro její schválení tentokrát podporu v dolní komoře nemá.

"Lidé jsou zoufalí, nevěří vládě," řekl při sněmovní debatě šéf Pirátů Ivan Bartoš. Řadu restrikcí lze podle něho řešit prostřednictvím zákona o ochraně veřejného zdraví. Pomohl by podle Bartoše i pandemický zákon, jehož návrh v paragrafovém znění Piráti připravili a už v lednu dali ministerstvu zdravotnictví. Řada opatření k omezení šíření covidu, která vláda vydala, nebyla odůvodněna a nedávala smysl ani v okamžiku svého vyhlášení, řekl Bartoš.

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček připomněl, že vláda navzdory slibům nesplnila požadavky komunistů z minulého jednání o prodloužení nouzového stavu na širší otevření škol a otevření zimních středisek. Situace s epidemií není podle Ondráčka dobrá i kvůli šíření nákazy v sociálních domovech pro seniory a ve věznicích. "Pro vaši neschopnost si jen můžeme číst tyto informace ve svodkách," vzkázal Ondráček vládě. Místo testování podle něho kabinet trvá na omezení mobility všech lidí.

"Totální omezení všeho je nesmysl," prohlásil Ondráček. Řekl, že pokud by vláda vyhlásila hned v pondělí nový nouzový stav, podal by na její členy trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Za nynějšího stavu končí stav nouze s nedělí.

Vláda podle předsedy ODS Fialy pouze tvrdí, že vše po neděli se zhroutí, pokud nebude trvat nouzový stav. "Hroutí se jenom představa vlády, že bude chodit pořád do Sněmovny, vždycky hodí na stůl žádost o prodloužení nouzového stavu, premiér u toho většinou vynadá opozici, pak někdo cukne, komunisté, a jdeme dál," řekl Fiala.

Jedinou odpověď, kterou umí vláda, tedy prodlužování nouzového stavu, je podle Fialy zapotřebí nahradit sérií rozumných opatření. Podle jeho názoru pro ně existuje ve Sněmovně většina. Fiala vyzval politiky k tomu, aby začali společně jednat o něčem jiném než jen o prodlužování nouzového stavu, a to o jeho nahrazení rozumnými řešeními, která budou mít důvěru lidí a budou založena na faktech.
Hejtmani 5 krajů a Praha jsou připraveni vyhlásit stav nebezpečí

Hejtmani Středočeského, Karlovarského, Pardubického, Libereckého a Olomouckého kraje a pražský primátor chtějí ve svých krajích a v Praze vyhlásit stav nebezpečí, pokud dnes Sněmovna neschválí prodloužení nouzového stavu. Stav nebezpečí má být nástrojem k zavádění krizových opatření kvůli pandemii koronaviru. Společné prohlášení hejtmanů a primátora zveřejnila středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na twitteru. Kromě hejtmanů a primátora za Starosty a Piráty se k prohlášení připojil pardubický hejtman Martin Netolický (3PK).

Stav nebezpečí by měl být vyhlášen po 14. únoru, kdy končí nouzový stav. "Stejný postup budeme navrhovat i ostatním krajům na dnešním on-line mimořádném jednání v rámci Asociace krajů ČR," uvedli hejtmani a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v prohlášení.

Stav nebezpečí je podle nich slabší právní oporou pro krizová opatření. "Je to ale příležitost k posouzení smysluplnosti dosavadních opatření," uvedli. Kraje apelují na vládu, aby v případě neprodloužení nouzového stavu například zajistila jiný způsob, jakým může pomáhat armáda v nemocnicích.

Hejtmani a primátor zároveň vládu vyzývají, aby byly kraje informované o tom, jaká opatření plánuje ministerstvo zdravotnictví přijmout od pondělí 15. února, když by neplatil nouzový stav, pokud se poslanci neshodnou na jeho prodloužení. Kraje jsou s vládou a Sněmovnou připraveny spolupracovat za předpokladu zajištění financování opatření potřebných ke zvládnutí pandemie.

Hejtmani za ODS dnes požádali koaliční i opoziční poslance, aby se pokusili najít řešení při jednání o nouzovém stavu. Jeho zrušení by podle hejtmanů přeneslo větší legislativní odpovědnost na kraje. Prohlášení podepsali hejtmani Jihočeského, Plzeňského, Královéhradeckého kraje a Vysočiny.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: ČTK
pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Další články

Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Lékaři zákroky nacvičovali na velmi sofistikované figuríně. V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více Celkem se v dubnu v regionu stalo 1229 nehod, což je o 273 více než loni. Při nehodách … Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Tento pátek si hasiči na Příbramsku připomenou svátek svatého Floriána, který je … Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Po delším období bez srážek dorazí před víkendem do země přeháňky a bouřky. Středočeští hasiči likvidovali 12 požárů, čtyři souvisely s čarodějnickým pálením Středočeští hasiči likvidovali 12 požárů, čtyři souvisely s čarodějnickým pálením Hasiči zasahovali také u popadaných stromů nebo spadlé májky. Dělostřelci debatovali v Jincích s občany o obnovení ostrých střeleb z děl Dělostřelci debatovali v Jincích s občany o obnovení ostrých střeleb z děl Obyvatelé obcí z okolí Jinců během besedy nejčastěji zmiňovali obavy z hluku, … Dnes je první máj, lásky čas Dnes je první máj, lásky čas Nezapomeňte svou polovičku políbit pod rozkvetlou třešní. Po krádeži v příbramském obchodě se dala žena na útěk. Při zadržení napadla pracovníka ostrahy Po krádeži v příbramském obchodě se dala žena na útěk. Při zadržení napadla pracovníka ostrahy Napadený muž skončil v nemocnici. Pobyt u moře a další ceny s Vyplatíse jsou rozdány, zúčastnilo se téměř 4000 lidí Pobyt u moře a další ceny s Vyplatíse jsou rozdány, zúčastnilo se téměř 4000 lidí Soutěž o hodnotné ceny trvala dva měsíce. Komerční sdělení
Na Hořejší Oboře budou nové toalety, dodá je příbramský ZRUP Na Hořejší Oboře budou nové toalety, dodá je příbramský ZRUP V klidové zóně u Hořejší Obory budou v průběhu léta vybudovány nové veřejné toalety. …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies