29. 3. svátek má Taťána
Nobelia

Babiš: Pokud nebudou lidé dodržovat opatření, všechno zavřeme

9. října 2020   (13:27)
Babiš: Pokud nebudou lidé dodržovat opatření, všechno zavřeme
foto: pribram.cz, ČTK

Vláda možná bude muset přistoupit k dalším omezením proti koronaviru, pokud nebudou všichni v Česku dodržovat stávající opatření.


Vláda bude možná muset přistoupit k dalším omezením v boji proti koronaviru, pokud nebudou všichni v Česku dodržovat stávající opatření, řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Nevyloučil v té souvislosti ani tzv. lockdown, tedy nutnost kompletního uzavření země jako na jaře v počátcích epidemie covidu-19. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) podle Babiše pracuje na programech, které podnikatelům nahradí ztráty způsobené vládními opatřeními.

Premiér vyzval lidi, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat a důrazně požádal, aby opatření dodržovali. Lidé v Česku podle něj jistě mají opatření "plné zuby", ale virus musí porazit všichni společně. "Situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Máme velký výskyt viru, který se šíří komunitně. Virus se chová jinak než na začátku roku," prohlásil.
Premiér vyzval lidi, aby situaci kolem viru …
foto: pribram.cz, ČTK
Babiš připomněl, že dříve vylučoval znovuzavedení plošných opatření či tzv. lockdown. Nyní to ale nemůže vyloučit. "Jsou skutečně ohroženi na životě naši spoluobčané," řekl. Lidi vyzval, aby o víkendu byli doma a příští týden pokud možno pracovali z domova. "Opatření mohou být pro některé podnikatele a živnostníky po jaru likvidační, ale příštích 14 dnů bude rozhodujících," řekl. Kapacity nemocnic nelze navyšovat do nekonečna, dodal.
Chystaná státní pomoc pro podnikatele omezené vládními opatřeními proti covidu-19 by měla být podle Babiše cílenější než na jaře. Kompenzace se budou řešit především příští týden. "Dejte nám nějaký čas a příští týden to bude hlavní úkol především ministra Havlíčka," řekl Babiš. Diskutovat se bude mimo jiné o odpuštění odvodů na sociální pojištění firmám do 50 zaměstnanců, což požaduje například Hospodářská komora. V rámci programu Antivirus C toto opatření platilo od června do srpna.

Babiš řekl, že se na vládu obrací řada zástupců za stejné obory. Vybídl proto svazy, aby se sjednotily a s vládou o jednotlivých hospodářských odvětvích mluvily jedním hlasem. "Chtěli bychom to dělat cíleně, ne plošně jako za první vlny (epidemie), protože to nás stálo dnes už 200 miliard korun," řekl ke kompenzacím.
Prymula vyzval zdravotníky pracující jinde k pomoci s koronavirem

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vyzval zdravotníky pracující v jiných profesích, aby pomohli při epidemii koronaviru. Kapacity zdravotnictví jsou podle něj omezeny i počty zaměstnanců. Za jediný den se covidem-19 nakazilo 85 lékařů a téměř 200 sester, řekl dnes na tiskové konferenci. Vláda v pondělí projedná opatření, které by mělo umožnit povolávání mediků.
"Budeme potřebovat ruku každého z nás, chceme vyzvat zdravotníky i v jiných profesích, aby pomohli," řekl Prymula na společné tiskové konferenci s premiérem Babišem.
Česká lékařská komora na začátku října zveřejnila, že nakažených zdravotníků je přes 2500, z nich tisícovka je sester. Za září se jejich počet zdesetinásobil. Prymula v neděli v České televizi uvedl, že ve zdravotnických zařízeních se podle něj nakazilo asi deset procent z pozitivně testovaných lékařů a 17 procent sester. Zdravotnické odbory naopak minulý týden uvedly, že se jich v práci nakazila většina.
Ministr Prymula zopakoval, že se připravuje opatření, které v pondělí předloží vládě a které umožní povolání mediků. "Abychom mohli povolávat studenty zdravotnických profesí v posledních ročnících přípravy. V magisterských oborech půjde o šesté, případně páté ročníky, v bakalářských oborech poslední ročníky," upřesnil Prymula.
Studenti lékařských fakult v jarních měsících pracovali v nemocnicích, na odběrových místech nebo hygienických stanicích jako dobrovolníci. Jejich centrální dispečink koordinoval předěkan 3. LF David Marx. "Budu velmi rád za jeho obnovení, abychom měli centrální přehled," uvedl Prymula. Marx ve středu na odborné konferenci povolávání mediků podle krizového zákona kritizoval, podle něj není tento zákon pro takový typ práce vhodný a neřeší například odpovědnost za škody.
O testování na covid-19 chce Prymula s lékaři jednat v pondělí

O testování celé populace na covid-19 chce Prymula s praktickými lékaři jednat v pondělí odpoledne. Jediná cesta k tak rozsáhlému testování jsou podle něj antigenní testy, které není třeba vyhodnocovat v laboratoři. Kapacity nyní používaných testů metodou PCR by podle něj nestačily.
Podle čtvrtečních dat bylo pozitivních více než 31 procent všech vzorků, které laboratoře stihly za den vyšetřit. "Jednatřicet procent je v populaci obrovská zátěž," řekl ministr. Případů, které testy neodhalí, může být podle něj mnohonásobně více, než ukážou denně testy.
Celoplošné testování by měli zajišťovat praktičtí lékaři a používat takzvané antigenní testy, tedy levnější, rychlejší, ale méně přesnou variantu. "Jiné testy, které by to umožnily, v podstatě nemáme. Unikne nám třeba tři nebo pět případů ze sta. Ale i kdyby jich uniklo 20, tak těch 80 zachytíme. Pokud to chceme udělat, není to na 100 procent exaktní, ale je to jediná cesta," uvedl.
Ve čtvrtek na tiskové konferenci po jednání vlády, kde Prymula podle svých slov "ambiciózní projekt protestování v podstatě všech obyvatel" poprvé zmínil, mluvil o tom, že o něm diskutuje s praktickými lékaři. Předseda jejich sdružení Petr Šonka ČTK poté řekl, že s ním ho nikdo neprobíral.
"Dominantně jsme jednali s náměstkem ředitele VZP (Davidem) Šmehlíkem," upřesnil dnes ministr. S praktickými lékaři bude jednat v pondělí v pozdních odpoledních hodinách.
Ve středu ministr k testování také uvedl, že bude nutné zabezpečit dostatek testů a zvládnout všechny testovat v poměrně krátkém čase.
Přehled nových vládních opatřeních

Od pátku 9. října do neděle 25. října:

- Na akcích uvnitř se může shromáždit nejvýše deset lidí a na venkovních akcích nejvýše 20, s výjimkou členů domácnosti, schůzí a zasedání, a také účasti na svatbě či pohřbu.
- Nesmějí se pořádat koncerty, divadelní představení a jiná umělecká představení a slavnosti, při kterých se převážně zpívá, včetně zkoušek. Zpívat se nesmí ani ve školách či v kroužcích nebo jiných spolcích.
- U ostatních kulturních akcí bude do pondělí 12. října platit stávající režim, ve kterém mohou divadla hrát, ovšem bez přestávek na občerstvení. V jednom sále může být maximálně 500 lidí s rouškami, stejně jako v kinosále, a musí být dodrženy dvoumetrové vzdálenosti mezi lidmi navzájem.
- Uzavírají se všechna vnitřní sportoviště, tělocvičny, hřiště, posilovny a fitness centra, s výjimkou tělocviku na prvním stupni základního vzdělávání v základních školách a v mateřských školách. Také se uzavřou bazény a wellness a rovněž i zoologické zahrady. Zavřeny zůstanou i herny a kasina.
- Sportovních akcí se do pondělí 12. října mohou účastnit pouze sportovci, organizátoři a novináři v celkovém počtu nejvýše 130 osob, totéž platí i pro přípravu na soutěže.

- Bohoslužeb se může účastnit nejvýše 100 lidí.
- Restaurace musejí zavřít ve 20:00. U stolů mohou sedět nanejvýš čtyři lidé, vedle toho musí být mezi sedícími odstup 1,5 metru. V jídelnách v obchodních centrech mohou být u stolu jen dva lidé. Nebude poskytována služba wi-fi.
- Společenské kluby a diskotéky musejí také zavřít ve 20:00 a platí v nich zákaz živé hudby a tance.

- V nákupních centrech se lidí smějí pohybovat jen ve skupinkách po dvou s rozestupy dva metry mezi jednotlivými skupinkami.
Od pondělí 12. října do neděle 25. října:
- Pravidlo o shromáždění nejvýše deseti lidí uvnitř a nejvýše dvaceti lidí venku se začne vztahovat i na bohoslužby a jiné náboženské obřady, slavnosti, taneční akce, spolkové akce, sportovní akce a přehlídky, kromě schůzí a pracovních zasedání.
- Nesmějí se konat koncerty a jiná hudební, divadelní, filmová a jiná umělecká představení včetně cirkusů a varieté.

- Nesmí se společně zpívat ve více než pěti lidech uvnitř, s výjimkou domácností a mateřských škol.
- Nesmějí se konat poutě a podobné tradiční akce, kongresy a jiné vzdělávací akce a veletrhy.

- Zavřena zůstanou muzea, galerie, výstavní prostory, hrady, zámky, hvězdárny a planetária. Také provozovny zájmových kroužků pro děti kromě školních družin.
- Na svatbách či pohřbech se může od 19. října shromáždit nejvýše 30 lidí.

- Pokojná venkovní shromáždění budou omezena na nejvýše 500 lidí v rouškách, a to ve skupinách po maximálně 20 lidech při rozestupech dva metry mezi skupinami.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Příbram nastoupí v sérii na tři výhry proti Lvům. Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnešek je pro křesťany nejtišším dnem v roce. Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou …
Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies