27. 7. svátek má Věroslav




Antonín Barák starší: Fotbal je nejmasovější a nejbohatší sport, a tak se do něj dokážou natáhnout lidi, kteří umí využít situace a parazitovat

ROZHOVOR
13. května 2024   (19:29)
Antonín Barák starší: Fotbal je nejmasovější a nejbohatší sport, a tak se do něj dokážou natáhnout lidi, kteří umí využít situace a parazitovat
foto: SKFS / se souhlasem

Antonín Barák (57) zasvětil celý svůj život sportu. Nejprve jako fotbalista, později jako trenér, lektor, mentor, učitel. Jeho život a poznatky z něj by vydaly na knihu. Témat k probrání bylo tolik, že jsme se rozhodli rozdělit rozhovor na dvě části.


Jak se vám momentálně daří a co jste říkal návratu Tondy ml. do národního týmu?
Já jsem hrozně spokojený člověk, protože prakticky celý život dělám práci, kterou jsem si vybral a dodneška mě baví. Navíc jí dělám s lidmi, které jsem si mohl do velké míry také vybrat, a to je vždy velká výhoda. Zaplať pánbůh mi slouží zdraví a chvílemi si dokážu najít i čas na kamarády, se kterými „muzicírujeme“, což mě také hrozně baví. Jsem i hodně s rodinou. S manželkou si užíváme vnoučat, která jsou v krásném věku (1 rok a 3,5 roku) a vrací člověku úžasnou energii. Za návrat Tondy do národního týmu jsem samozřejmě moc rád a hrozně mu to přeji za to dlouhodobé úsilí a snahu, kterou musí každý vrcholový sportovec vyvinout k překonání různých zranění, výpadků sportovní formy, psychických problémů atd. Prožil si toho za svou kariéru už celkem hodně. Procházíme to samozřejmě částečně spolu, i když dnes už jsem pro Tondu spíš jen takový přítel na telefonu. K některým věcem se třeba ani nevyjadřuji, když uznám za vhodné, že to není úplně důležité.

Jak návrat do národního týmu vnímá sám Tonda?
Cítím z Tondy, že je opravdu nadšený. Hrozně to prožívá jak s týmem, tak i s „realizákem“ (realizačním týmem), protože cítí zatím velikou důvěru, za což je rád. Je tam podle všeho velmi přátelská a komunikativní atmosféra s celým týmem, což je také nesmírně důležité. Tonda také vnímá, že má co splácet a chtěl by to týmu vrátit, pokud bude mít patřičnou výkonnost.
Jak vnímáte šance národního týmu na blížícím se Euru?
Shodli jsme se s mým kolegou z Dukly Günterem Bittengelem, že vůbec nezávidíme trenérům a realizačnímu týmu, protože úplně nejsilnější generaci hráčů teď nemáme, ale to platí ve všech kolektivních sportech. Na druhou stranu talenti tam jsou pořád. Líbí se mi teď ta cesta, že šanci dostávají mladí hráči, ač se to logicky nemusí každému napoprvé či napodruhé hned povést. Je to o trpělivosti a o empatii, aby trenéři vycítili a vsadili na ty hráče, kteří budou mít do budoucna potenciál. Já jsem se na tyhle věci vždycky díval systémově a dlouhodobě a možná je na čase vsadit na generaci, která se bude třeba už připravovat na kvalifikaci o MS a možná i na další Euro. To znamená, že se bavíme o časovém horizontu 2 - 4 let a já přeji tomu „realizáku“, aby dostal tenhle časový úsek. Teď už bude mít nároďák jen dva krátké srazy a dvakrát dvě utkání, což je před Eurem velmi krátká doba na to, aby si mohl vyzkoušet víc věcí.
Co vlastně říkáte na volbu Ivana Haška jako nového trenéra reprezentace?
My se s Ivanem osobně známe. Jsem za to hrozně rád, protože to je jeden z lidí, který přesáhl rozměry naší republiky. Je to velmi vzdělaný člověk, jazykově vybavený, strávil hrozně let venku jako trenér ve spoustě zemí. Já mám tedy pocit, že podobný typ vedení si naše reprezentace zaslouží. Líbila se mi i volba asistentů, protože je to, myslím, velmi dobře nakombinováno a ta mladá krev, co se týká asistentů, tomu dodává zase trochu jiný rozměr.

Do finále spěje úplatkářská kauza Berbra, Rogoze a spol., která před pár lety odhalila rozšířené praktiky ovlivňování zápasů nižších soutěží prostřednictvím uplacených rozhodčích. Máte dojem, že se prostředí ve fotbale v mezidobí přeci jen trochu vyčistilo?
Je pravdou, že fotbalové prostředí tady bylo dlouhé roky zamořené těmito nešvary tak, že to prostoupilo komplet do všech pater. Přesto mám pocit, že ve fotbale pracuje drtivá většina lidí, která to myslí dobře. Ve fotbale jsem aktivní už 31 let, převážně tedy v tom mládežnickém. Vidím v něm spoustu nadšenců, spoustu nejenom dobrých trenérů, ale i lidsky dobře nastavených lidí. Tím, že je fotbal nejmasovější a nejbohatší sport, tak se dost často do tohoto prostředí dokážou natáhnout, stejně třeba jako do politiky, lidé, kteří prostě jen umí využít situace a podmínek, které se jim naskytly. Dokážou parazitovat na prostředí, těžit z něj a pokud se dostanou do řídících funkcí, tak to může být velmi nebezpečné. Myslím ale, že doba se teď zlepšila, a to prostředí se určitě čistí. Bude to ale chtít velmi dlouhou dobu na to, aby si fotbal zase získal kredit se vším všudy před společností i před partnery.
Větší transparentnosti ve fotbale nepomáhají ani mnozí funkcionáři, když každoročně tlačí na okresní fotbalové svazy, aby z jednotlivých soutěží ideálně nikdo nesestupoval. Proč se tohle děje, a netrpí tím ve finále motivace týmů neustále na sobě pracovat?
Tohle se řeší dlouhodobě, protože ubývají hráči. Na úrovni přípravek se dělají mraky různých náborových akcí, pracuje se velmi dobře a tam těch dětí je hrozně moc. Potom v pubertálním věku a adolescenci končí vlivem mnoha různých faktorů spousta dětí. To je známá věc a netýká se zdaleka jen fotbalu. V této souvislosti se již řadu let ukazuje, že máme příliš mnoho soutěží na počet hráčů. To znamená, že to zeštíhlení je určitě na místě. Jenže jak jste správně podotknul, nikdo nechce padat, protože opticky to vypadá, že ten, kdo spadne, tak špatně pracuje. Má to vliv na rodiče těch dětí, kterých se to týká. Má to vliv i na vedení daného klubu v podobě jednotlivých funkcionářů. Ti to pak zase dostávají od komunálních politiků, od kterých dostávají dotace, od veřejnosti, od fanoušků. Typický fanoušek chce vyhrávat a je netrpělivý. Je jen málo těch, kteří vydrží podporovat svůj klub za každé situace. Fanouškovská základna narůstá s úspěchem a velmi rychle padá, když se nedaří. Ty kluby by to ale měly pochopit, když jim to bude dobře vysvětleno a přizpůsobit se situaci. Já zastávám dlouhodobě názor, že soutěže jako takové úplně hráče nevychovávají. Je to pouze jeden z nástrojů, který tomu napomáhá. Vždy je to ale především o lidech, kteří s těmi hráči v klubech pracují. Kluby by měly mít vypracovanou nějakou filosofii a ti trenéři, kteří si tam ty mladé hráče přebírají, by si měli rozumět, podporovat se, sdílet názory a společně rozvíjet klubovou kulturu. Teprve pak se v téměř každé organizaci může povést, že daný klub bude pomalu a systematicky postupovat zase nahoru. Běžně se uvádí, že nějaký větší progres je vidět po zhruba 10 letech práce. Jedná se tedy vždy o dlouhodobou záležitost, ke které potřebujete mít trpělivého majitele.
Za dob vašeho působení v roli šéftrenéra mládeže FK Příbram slavily mládežnické týmy řadu skvělých úspěchů a vychovala se zde celá řada špičkových fotbalistů. Teď naopak příbramský mládežnický fotbal strádá. Co stálo za vaším tehdejším úspěchem a neuvažujete o návratu?
My jsme tady tenkrát měli velkou výhodu v tom, že Jarda Starka byl trpělivý, věřil nám a dal nám volné ruce k práci. Ruku v ruce s tím ale samozřejmě musel vidět, že ta úroveň se zvedá, bez toho by to nešlo a byli bychom odejiti. Tohle se nám zaplať pánbůh společně dařilo a těch lidí, kteří se na tom podíleli, bylo hodně. To nezvládnou dva tři lidi, na to musí být tým lidí. Základem je vždy důvěra a vzájemná spolupráce. No a co se týče aktuální situace v FK Příbram, musím říct, že jsem v poměrně častém kontaktu s Jardou i Honzou Starkou a bylo mi několikrát nabídnuto, abych se vrátil. Cítím to skutečně srdečně, protože jsme v tomto ohledu měli vždycky velmi dobrý pracovní vztah. Z časových důvodů to teď ale není vůbec možné, neboť vedle mého působení na Dukle Praha jsem také hlavním garantem programu Trenéři ve škole, který mě nejenom neskutečně baví, ale i velmi časově vytěžuje. Příbramský fotbal ale samozřejmě stále sleduji a velmi mu přeji, aby se znovu dařilo.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Příbramský odchovanec Černý odešel z Wolfsburgu na hostování do Rangers Příbramský odchovanec Černý odešel z Wolfsburgu na hostování do Rangers Před příchodem do Německa strávil příbramský odchovanec celou kariéru v … Již více jak 750 dětí se zapojilo do letní akce PasSport léto 2024 Již více jak 750 dětí se zapojilo do letní akce PasSport léto 2024 Léto se přehouplo do své druhé poloviny a stejně tak i letní hra PasSport léto 2024 od … Komerční sdělení S projektem AED do základních škol může pomoci veřejnost S projektem AED do základních škol může pomoci veřejnost V rámci školení první pomoci, které strážníci Městské policie Příbram pořádají pro … Meteorologové varují před vysokými teplotami Meteorologové varují před vysokými teplotami Lidé by měli dodržovat pitný režim a více konzumovat hlavně neslazené nealkoholické … Pohled do historie: Při morové epidemii na Příbramsku zemřelo 600 lidí. Byli pohřbíváni i u kostela na náměstí Pohled do historie: Při morové epidemii na Příbramsku zemřelo 600 lidí. Byli pohřbíváni i u kostela na náměstí Záznam z Graduálu starý 442 let je uložen v Hornickém muzeu Příbram a jeho cena je … Domov seniorů v Dobříši na Příbramsku se rozšíří o 22 lůžek Domov seniorů v Dobříši na Příbramsku se rozšíří o 22 lůžek Domov seniorů Dobříš je příspěvkovou organizací kraje. Kvalita vody v přírodních koupalištích ve středních Čechách je většinou výborná Kvalita vody v přírodních koupalištích ve středních Čechách je většinou výborná Ve Středočeském kraji je letos pod kontrolou 44 přírodních koupališť ve volné přírodě, … Vnitřní plavecký bazén v Příbrami čeká uzavření z důvodu navazujících oprav Vnitřní plavecký bazén v Příbrami čeká uzavření z důvodu navazujících oprav Vnitřní bazén bude dočasně uzavřen z důvodu havarijních a údržbových oprav, a to ode … Příbramský odchovanec Černý má podle médií namířeno na hostování do Rangers Příbramský odchovanec Černý má podle médií namířeno na hostování do Rangers V uplynulé bundesligové sezoně odehrál 22 zápasů, v nichž vstřelil čtyři branky.
Ceny benzinu ve středních Čechách se za týden nezměnily, nafta mírně zlevnila Ceny benzinu ve středních Čechách se za týden nezměnily, nafta mírně zlevnila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,64 Kč, naftu pak za 37,12 …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies