27. 7. svátek má Věroslav




Spouštíme bezplatnou právní poradnu. Na vaše dotazy bude odpovídat advokát Petr Havrlík

31. května 2024   (06:27)
Spouštíme bezplatnou právní poradnu. Na vaše dotazy bude odpovídat advokát Petr Havrlík
foto: Petr Havrlík/se souhlasem

Potřebujete právní radu, ale nevíte, na koho se obrátit? Pomůžeme vám. Odpověď advokáta obdržíte zdarma prostřednictvím ON-LINE chatu, který bude po neomezenou dobu probíhat s renomovaným příbramským právníkem Mgr. Petrem Havrlíkem, LL.M.


Obdrželi jste nevyžádaný e-mail s fakturou za služby, které jste si neobjednali? Jste ve složité životní situaci, se kterou si bez právní pomoci nedokážete poradit? Nefunguje vám manželství a chcete se rozvést? Dostali jste se do křížku se zákonem a hrozí vám obvinění z trestného činu? Nejen na tyto otázky můžete od dnešního dne žádat o radu prostřednictvím portálu pribram.cz právníka Petra Havrlíka. Chat bude probíhat na konci tohoto článku, navíc na něj již odkazují ikony jak na mobilní (vpravo nahoře), tak i počítačové verzi (pod sekcí doprava).

„Jsme velice rádi, že se nám tato spolupráce podařila. Často přemýšlíme, co nového pro naše čtenáře přinést. Myslím si, že tato služba bude žádaná a lidem v nouzi pomůže. Petr Havrlík je také advokátem společnosti Rosalota, která provozuje portál pribram.cz. Během naší několikaleté spolupráce byl, je a bude naším významným partnerem,“ řekl šéfredaktor Tomáš Pečenka.
Otázky můžete klást v ON-LINE chatu pod tímto článkem, odpověď obdržíte dle možností advokáta v řádu několika málo dnů.
Mgr. Petr Havrlík absolvoval právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, studoval na Tilburg University v Nizozemsku. V průběhu advokátní praxe získal titul LL. M. v oblasti obchodního práva. Advokát má sídlo v Příbrami a Praze, hovoří anglicky i německy.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka



Advokát Mgr. Petr Havrlík odpovídal na vaše dotazy.

Dobrý den. Můj bývalý zaměstnavatel nám nedával výplaty ale pouze zálohy. Přestala jsem chodit kvůli tomu do práce protože jsem začala dělat jinde. On nám nikdy nedoplatil a dal mi výpověd za hrubé porušení pracovní morálky se kterou nemam právo na dávky. Navíc si koupil drahé luxusní auto. Jak z něj dostanu peníze děkuji Lenka
31. 05. 2024 (06:41:57)   

Také dobrý den, v případě pracovněprávních vztahů je vhodné obrátit se na příslušný oblastní inspektorát práce. Pokud má vůči Vám zaměstnavatel dluh, tak je nezbytné vyzvat jej k zaplacení tohoto specifikovaného dluhu. Následně je možné vymáhat Vaši pohledávku prostřednictvím soudu a exekučního řízení.

Dobrý den zajímalo by mě když mám děti svěřené do péče otec je má jednou za 14 dní a při jeho víkendu je jedno z dětí nemocné a on nevyužije svůj víkend alespoň na zdravé dítě zda jsem povinná mu dát náhradní termín nebo si musí čekat na svůj víkend děkuji
31. 05. 2024 (06:57:18)   

Také dobrý den, pokud otec nevyužije soudem stanovený rozsah styku s dětmi, tak bez dohody s Vámi po Vás otec nemůže jednostranně nárokovat náhradní termín styku s dětmi.

Dobrý den zajímalo by mě jak to funguje když synovi je 15 od narození mi bývalí manželé platí 3000 alimenty.Kdyz mu řeknu že si chci zažádat o zvýšení řekne mi že je bez práce že nemuzu je to pravda je zdraví má obě ruce
31. 05. 2024 (07:04:20)   

Také dobrý den, z dotazu není zřejmé, zda máte již stanoveno výživné soudně. Pokud nikoliv, tak je v případě nedohody potřeba obrátit se na soud. V případě již stanoveného výživného soudně soud může změnit rozhodnutí o výživném tehdy, pokud došlo ke změně poměrů na straně rodičů nebo dítěte. Nejčastějšími důvody pro změnu výživného jsou: nástup dítěte do školy, zvýšené výdaje dítěte apod.

Dobrý den. Soused okolo plotu vysazel břečťan , který mi roste až na pozemek.Říkal jsem mu ať to ostříhá , že ho klidně pustím na můj pozemek ,ale kašle na mě. Můžu to odtříhat sám aby mě pak nezaloval. Děkuji
31. 05. 2024 (07:17:41)   

Také dobrý den, zákon v tomto přímo uvádí následující: "Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá."
"Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení."

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem matka samoživitelka 11 měsíčního dítěte. Od 1/2023 do 2/2024 jsme společně s otcem dítěte žili v pronajatém RD v Praze a řádně jsme hradili stanovený nájem ve výši 20 tis. Kć + energie. RD je v SJM mých rodičů a i v minulosti jej pronajímali, aby byli schopni splácet svojí hypotéku na dům, kde oni sami bydlí. V RD jsme bydleli pouze my tři a nyní tam žiji jen já a mé dítě. Rodiče bydlí jinde. Po odchodu partnera v 2/2024 jsem se dostala do situace, kdy nejsem schopna dostát svým závazkům. Můj příjem je v celkový výši 9 500,- Kč (rodičovský příspěvek + výživné na dítě). Požádala jsem ÚP o dávky SSP a dávky hmotné nouze. Byl mi přiznán pouze příspěvek na bydlení a přídavek na dítě. Žádost o doplatek na bydlení i příspěvek na živobytí mi byl zamítnut s písemným odůvodněním, že k bydlení využívám majetek osoby blízké a je nemorální po matce samoživitelce požadovat stanovený nájem a že se ÚP domnívá, že je nájem pouze fiktivní a snažím se tak podvodně získat peníze. Již při podání žádosti jsem uvedla, že rodiče veškerý příjem z pronájmu vždy řádně přiznali ve svém daňovém přiznání a že tento příjem potřebují k hrazení svých vlastních závazků. Výslovně mi by ÚP bylo opakovaně řečeno, že když se o mě a syna není schopna postarat rodina a já sama nemám dostatečný příjem k plnění svých závazků, mám se se synem odstěhovat do azylového domu pro matky s dětmi, kde na dávky budu mít nárok, nebo si mám finanční prostředky půjčit. Domnívám se, že jsme takto trestaní já se synem a i moji rodiče, protože bydlení poskytli mě a ne cizí osobě. Je postup a zdůvodnění ÚP správný? Nutí mě vlastně jít bydlet se dítětem do azylového domu, protože na samostatný pronájem nemám finance. Tato situace je pro mne i moje rodiče velmi obtížná. Rodiče se mi snaží pomáhat jak jen mohou, ale finančně (snížením nájmu) bohužel nemohou. Sami mají své povinné závazky. Jaký je rozdíl, kdyby rodiče pronajímali RD cizí osobě a já se synem v pronájmu u cizí osoby? Děkuji za odpověď.
31. 05. 2024 (07:44:00)   

Také dobrý den, z Vašeho dotazu plyne, že se jedná o složitejší problém, který by bylo vhodné projednat osobně. Současně by bylo potřeba projít uvedené rozhodnutí s písemným odůvodněním ÚP. Obecně platí, že pro účely dávky doplatek na bydlení jsou posuzovány celkové sociální a majetkové poměry osoby i s ní společně posuzovaných osob. Majetkovými poměry se rozumí movitý a nemovitý majetek, dostupné finanční prostředky osoby např. v hotovosti, na účtu dále také stavební spoření, kapitálové spoření atd.

Okruhy společně posuzovaných osob jsou stanoveny na principech vyživovací povinnosti, společného užívání bytu (prostoru) nebo společného hospodaření.
Do okruhu společně posuzovaných osob vždy patří:

  • rodiče a nezletilé nezaopatřené děti
  • manželé nebo partneři
  • rodiče a nezletilé zaopatřené děti, rodiče a zletilé děti, pokud děti společně s rodiči užívají byt a nejsou společně posuzovány s jinými osobami
  • jiné osoby, které společně užívají byt (a na principu společného hospodaření)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zeptat jestli je možnost tady v Příbrami bezplatneho advokáta, právníka, který by mohl jít za mě k soudu. Chtěla bych si nechat zvýšit výživné ale kvůli zdravotním potížím se obávám že bych stání osobně nezvládla. To samé platí pro rozvod. Chtěla bych se nechat rozvést ale nechci se u stání o péči o děti a rozvodové stání potkat s manželem. Myslíte že by byla možnost bezplatneho právního zástupce, který by mohl jít k státním za mě? Rozvod už chci dlouho ale kvůli tomuto mě to brzdí. Děkuji předem za odpověď.
31. 05. 2024 (07:52:50)   

Také dobrý den, doporučoval bych obrátit se v tomto na Českou advokátní komoru s žádostí o určení advokáta.

Ministerstvo školství oznámilo, že objem peněz určený na platy učitelů bude odpovídat zákonnému závazku navýšení na 130 procent průměrné mzdy v zemi. Toto navýšení, které vstoupilo v platnost v roce 2024, má být založeno na průměrných platových údajích za rok 2022. Do dnešního dne k žádnému navýšení nedošlo. Jaké máme možnosti tento zákonný závazek státu prosadit. Děkuji.
31. 05. 2024 (08:19:13)   

Dobrý den, bohužel, toto je záležitost vládního - ministerstkého rozhodování.

Dobrý den pane chtěl bych prosím vědět do kolika let se platí alimenty na děti a po dosažení veku26 let jak požádat o zrušení a placení alimentů.Dekuji za odpověď
31. 05. 2024 (09:01:20)   

Také dobrý den, výživné, neboli alimenty se platí, pokud dítě není schopno samostatně se živit. Věková hranice 26 let není stěžejní. Stěžejní je schopnost dítěte samostatně se živit. Pokud jsou Vám alimenty stanoveny soudě, tak je nezbytné podat návrh soudu na jejich zrušení.

Dobrý den pane magistře. Dovolte prosím otázku pracovně právní. Maminka není, ze zdravotních důvodů, nadále schopna vykonávat stávající práci a zaměstnavatel nemá možnost nabídnout ji jinou, případně podobnou práci. Jak v takovém případě postupovat s výpovědí? Děkuji za odpověď.
31. 05. 2024 (10:10:30)   

Také dobrý den, bylo by potřeba dotaz specifikovat s ohledem na zdravotní stav/důvody maminky a jejich povahu. Doporučoval bych toto projednat případně osobně.

Obecně platí, že zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď z důvodu: pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě zdravotní způsobilost.

Dobrý den pane magisterské, chci se zeptat jestli můžu nedávné dceři zrušit trvalé bydliště v mém bytě.Získala ho díky nájemní smlouvě.Dostala i výpověd z bytu,kterou podepsala. Už tam nebydlí, ale stále na tu adresu chodí dopisy od exekutorů. Děkuji
31. 05. 2024 (11:32:58)   

Také dobrý den, návrh na zrušení údaje o místu trvalého pobytu podejte osobně nebo zašlete poštou ohlašovně příslušné podle místa trvalého pobytu dcery, které má být trvalý pobyt zrušen

Dobrý den. Bydlíme v pronajatém bytě na Drkolnově.Já jsem na mateřský a muž ted nepracuje.Bohužel nemame na najem a ž 3 mesíce neplatíme.Majitel nás chce vyhodit!!! Ma na to pravo????? Přece nezkončíme s dítětem na ulici.Majitel má peníze a my nic
31. 05. 2024 (11:43:00)   

Také dobrý den, bohužel, bez znalosti celé věci se nelze blíže vyjádřit. Pokud máte vůči pronajímateli uvedený dluh, tak se taková situace může posuzovat jako podstatné porušení Vašich povinností s možností skončení nájmu ze strany pronajímatele.

Způsobil jsem před lety škodu obci, soud mi za to udělil podmínečný tres a náhradu škody cca 170tis. Po letech jsem zjistil, že obec si nechala poškozenou věc opravit, ale bohužel ne způsobem opravy do původního stavu, ale jiným způsobem, s navýšením ceny cca o 40tis.. Zjistil jsem dle faktury po letech, že obec zaplatila ve skutečnosti 110tic., ještě před vynesením rozsudku a tuto skutečnost obec u soudu neuvedla. Skutečná škoda činí 110 tis. - 40tis. vícepráce = 70tis. Snažil jsem se domluvit se starostoua a předložil mu dokazující materiál, fakturu za opravu s popisem činnosti, kde jsou jasné i vícepráce. Obec požaduje uhradit původní výši škody dle soudního rozhodnutí ve výši 170tis. Mohu se nějak bránit této nepravosti ze strany obce?
31. 05. 2024 (11:51:26)   

Také dobrý den, z Vašeho dotazu neplyne, zda jste se řádně a v rámci Vašich námitek bránil v soudním řízení. Pokud nikoliv a soudní rozhodnutí je v právní moci a vykonatelné, tak je obecně nezbytné se jím řídit a zaplatit náhradu škody. 

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud syn žil trosku nezařízený způsobem a nyní má snahu to postupně napravovat a chtěl by si požádat o insolvencni, jen neví zda když dluží i na alimentech zdali insolvencni poradna nemá za povinnost ho nahlásit, aby ho nezavreli. Víme že alimenty se musí splatit celé na ty se žádná procenta nevztahují, jde jen o to zdali mohou být také v insolvencni. Dekuji
31. 05. 2024 (12:01:51)   

Také dobrý den, případné osvobození od dluhů v rámci povoleného oddlužení se nedotýká peněžitého trestu nebo jiné majetkové sankce, která byla dlužníku uložena v trestním řízení pro úmyslný trestný čin, pohledávek na náhradu škody způsobené úmyslným porušením právní povinnosti a dále pohledávek věřitelů na výživném ze zákona a pohledávek věřitelů na náhradu škody způsobené na zdraví. Povinnost insolvenční poradny nahlásit dlužníka např. orgánům činným v trestním řízení pro neplacení výživného není v zákoně uvedena. Doporučuji hradit na dlužné výživné alespoň minimální částky dle možností.

Dobrý den chtěl bych se zeptat, když mám dospělou dceru,kterou jsem neviděl od jejich 10seti let neměla zájem o naši rodinu a chtěl bych ji vyřadit s mého dědictví, kdyby se mi něco stalo.Dekuji předem za odpověď Pavel
31. 05. 2024 (14:16:45)   

Také dobrý den, v tomto případě je možné využít institut vydědění. Vydědění je Vaším jednostranným projevem vůle, kterým je možné dceři jako neopominutelnému dědici její právo na povinný díl odmítnout nebo zkrátit. V tomto by bylo vhodné věc projednat osobně.

Dobrý den. Potřebovala bych poradit, jak se zachovat. Příbuzná mi před smrtí darovala rodinný dům. Problém je v tom, že 3 m2 mého domu zasahují do cizího pozemku. Majitel pozemku trvale žije v Německu. Slíbil mi, že mi pozemek odprodá. Měli jsme pouze ústní dohodu. Nechala jsem geodetem pozemek zaměřit. Soused ale začal zvyšovat domluvenou cenu a když jsem nesouhlasila, řekl že pozemek neprodá. Prodej pozemku už s ním před smrtí řešila moje příbuzná se stejným výsledkem - neprodá. V OZ jsem našla ustanovení o přestavku. Dům je z 50- tých let. Myslíte, že by se s tímto dalo jít k soudu. Děkuji za odpověď.
31. 05. 2024 (14:43:06)   

Také dobrý den, zasahuje-li trvalá stavba zřízená na vlastním pozemku jen malou částí na malou část cizího pozemku, stane se část pozemku zastavěného přestavkem vlastnictvím zřizovatele stavby; to neplatí, nestavěl-li zřizovatel stavby v dobré víře. Kdo stavěl v dobré víře, nahradí vlastníku pozemku, jehož část byla zastavěna přestavkem, obvyklou cenu nabytého pozemku. Pro posouzení úspěchu v případném soudním sporu je nezbytné znát celkový vývoj procesu budování domu (stavební řízení, dokumentace atd.) a následné užívání domu včetně vývoje vztahů vlastníků dotčených pozemků.

Dobrý den, prosím Vás pane magistře, moc by mě zajímalo, jestli je mezinárodní humanitární právo aplikovatelné při operacích na udržení nebo vynucení míru uskutečňovaných OSN nebo pod její záštitou? Děkuji za opověď.
31. 05. 2024 (16:01:30)   

Také dobrý den, mezinárodní humanitární právo je značně široký pojem. Obecně se mezinárodní humanitární právo aplikuje téměř výlučně za ozbrojených konfliktů. Příslušníci operací OSN musejí respektovat normy mezinárodního humanitárního práva dle příslušného právního řádu své země.

Prijemne odpoledne pane doktore. Sdedili jsme minuly rok kousek lesa primo u municniho skladu Vrbetice. V lese byla pred nejakym povrchova ocista od nebezne munice . Zatim do lesa nemuzeme s technikou a ani les radne osetrovat. Les jen chatra Poradte prosim jak postupovat , aby nam stat nebezpecny les ve stejne kvalite vymenil v jine lokalite. Dekuji. M. Dekarova
31. 05. 2024 (16:09:38)   

Také dobrý den, uvedenou problematiku směn pozemků v rámci muničního skladu Vrbětice má na starosti VLS ČR, s.p. (Státní podnik Vojenské lesy a statky). Je nezbytné VLS kontaktovat, pokračovat dle dohody s VLS a vyčíslit cenu pozemků znaleckým posudkem.
 

Dobrý den, prosím o radu. Připravuji dědické vyrovnání mých dvou dcer. Jedné jsme darovali pozemek na stavbu RD, druhé byt 3/1 v OV. Obě se domnívají že rozdělení není spravedlivé. Očekávám v rodině neshody po našem odchodu. Je možné si vzájemně sepsat darovací smlouvu s manželkou před úmrtím a tuto uplatnit na KÚ po úmrtí jednoho z nás? Je stanoven zákonem datum pro podání smlouvy na katastr v případě úmrtí druhé smluvní strany ? Druhý zbývající rodič by následně RD prodal a spravedlivě zisk rozdělil. Tím bychom zamezili rodinným neshodám. Děkuji za radu. Jičínský
31. 05. 2024 (16:38:01)   

Také dobrý den, z dotazu se zdá, že dochází ke směšování institutů dědického práva a darování. Nejedná se o zaměnitelné instituty. Darování zemřelému není ze zákona možné. Pokud byste potřeboval blíže poradit a nasměrovat, tak je vhodné probrat věc osobně.

co dělat v případě, že jsem odpracovala více jak 150 hodin přesčasu za první 4 měsíce v roce a zaměstnavatel na toto nehledí a snaží se pokračovat v tlaku o další přesčasové hodiny formou tlaku o ústní dohodu, ale já tolik hodin pracovat už nechci- forma odpolední směny není od 14:00 -22:00, ale klidně i opakovaně od 14:00-2:00- zaměstnavatel několik let neřeší to, že není vyřešena zastupitelnost, problém jsou i tři dny volna půl roku předem apod. děkuji moc
31. 05. 2024 (17:21:42)   

Dobrý den, v uvedeném případě bych doporučoval obrátit se na příslušný oblastní inspektorát práce s žádostí o přezkoumání postupu zaměstnavatele. Nad rámec nařízeného a zákonem umožněného přesčasu se s vámi zaměstnavatel může domluvit na dobrovolném neboli dohodnutém přesčasuPráci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého denního odpočinku, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 zákoníku práce i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce. Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích. Vyjma odlišného ujednání v koletivní smlouvě.

Dobrý den, babička má družstevní byt v osobním vlastnictví a stále každý měsíc platí mimo jiné i nájem?V čem je tedy výhoda osobního vlastnictví?děkuji
31. 05. 2024 (18:40:45)   

Také dobrý den, družstevní vlastnictví a přímé vlastnictví nelze směšovat. V družstevním bytě můžete být nájemníkem. Přímé vlastnictví skýtá více výhod.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vrácení daru po smrti dárce. Obdarovaní se o dům nestarali, stal se z něho dům k demolici. Do jednoho roku od úmrtí byli vyzvání k vrácení daru. Do kdy je možné podat žalobu k soudu? A s jakým úspěchem?
31. 05. 2024 (20:46:36)   

Také dobrý den, dědic dárce může dar odvolat nejpozději do jednoho roku od smrti dárce. Je-li dar odvolán později a namítne-li obdarovaný opožděné odvolání daru, soud k odvolání nepřihlédne. Odvolání daru je obecně velice složitá problematika a to zejména v rámci soudního řízení. V případě posouzení včasnosti soudního návrhu a úspěchu ve věci je nezbytné podrobně znát veškeré okolnosti případu.

Manželé se rozvedli před 30 lety a nevypořádali si majetek. Jak nyní postupovat?
31. 05. 2024 (21:24:56)   

Nedojde-li do tří let od zúžení, zrušení nebo zániku společného jmění k vypořádání toho, co bylo dříve součástí společného jmění, ani dohodou, ani nebyl podán návrh na vypořádání rozhodnutím soudu, platí, že se manželé nebo bývalí manželé vypořádali tak, že:
a) hmotné věci movité jsou ve vlastnictví toho z nich, který je pro potřebu svou, své rodiny nebo rodinné domácnosti výlučně jako vlastník užívá,
b) ostatní hmotné věci movité a věci nemovité jsou v podílovém spoluvlastnictví obou; jejich podíly jsou stejné,
c) ostatní majetková práva, pohledávky a dluhy náleží společně oběma; jejich podíly jsou stejné.

Dobrý den, po vloupání do domu vznikla škoda na vratech a oknech, policie případ odložila, pachatel nenalezen. Nechali jsme si odhadnout škodu, která je 130 tisíc. Pojišťovna Uniqua škodu uznala, ale vyplatila pouze polovinu částky s tím, že druhá polovina bude vyplacena po předložení faktury z opravy. Jenže při opravě bychom museli vybourat okno s portálem, při čemž by došlo i k vybourání podlahy s podlahovým topením a možnému poškození izolací. Navíc by tyto práce stály další nemalé peníze . . . Otázka zní: má pojišťovna právo zadržet polovinu částky, kterou uznala ? Děkuji moc za odpověď.
31. 05. 2024 (22:46:34)   

Také dobrý den, bez bližší znalosti věci se nelze k případu vyjádřit konkrétně. K posouzení oprávněnosti postupu pojišťovny by bylo nezbytné znát detaily případu. Pojišťovny v rámci likvidací pojistných událostí a v některých případech zadržují část pojistného plnění. V takovém případě je vhodné informovat pojišťovnu, že s jejím postupem nesouhlasíte a žádáte o vyplacení celého pojistného plnění.

Vážený pane magistře, dovolte mi otázku, poskytujete prosím právní služby (pochopitelně plně hrazené, dle Vašeho tarifu, nikoliv zdarma) i klientům z jiného kraje nebo pouze Příbram/Praha? Děkuji za informaci, M.
01. 06. 2024 (00:06:31)   

Také dobrý den, právní služby poskytuji po celé ČR.

Dobrý den. Byl jsem propuštěn z pracovního poměru a byl jsem nucen pro nemožnost získání dalšího zaměstnání odejít do předčasného důchodu. Pokud by byla mnou obdržená výpověď neplatná, jak se hledí na rozdíl mzdy a důchodu, který je asi poloviční? Utrpěl jsem finanční škodu? Dala by se tato škoda vymáhat po bývalém zaměstnavateli? Děkuji.
01. 06. 2024 (09:32:58)   

Také dobrý den, podstatnou otázkou v této věci je, zda jste se proti výpovědi ze strany zaměstnavatele bránil, zejména soudně, či nikoliv. Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou můžete uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.

Dobrý den,prosila bych radu ohledně splacení dluhu.Kamaradce jsme s manželem půjčili finanční obnos,spočátku nám splacela,ale celý obnos ne.Manzel zemřel a já z ní zbytek dluhu nemohu vvmoci.Neusrale ji upomínám ,ale stále slyším jen samé výmluvy. Jak z ní zbytek dluhu výročí?? Pracuje ve firmě a vše je napsané na syna.Bere důchod a má manžela, který bere také důchod.Chtela bych to již nějak vyřešit aby mi vrátila dluh,je to 133000,- není to malá částka. Již jsem pomýšlela na vymáhání firmu,ale pokud by se našel způsob, jak mi pomoci,byla bych ráda. Mám postiženou dceru a tak mi je každá koruna vhod.Děkuji moc za radu. Alena
01. 06. 2024 (15:41:48)   

Také dobrý den, pokud dlužnice vůči Vám neplní své povinnosti k zaplacení, tak je vhodné vyzvat ji předžalobní výzvou k zaplacení a poté se případně obrátit na soud a dluh vymoci. Samozřejmě Vám s tímto procesem mohu pomoci.

Dobrý den, před rokem a púl byl na základě okresního soudu odsouzen pachatel za vykradení mého bytu a má mi uhradit vzniklou škodu určenou soudem. Doposud se mi nikdo neozval a nevím jak postupovat aby mi byla vzniklá škoda pachatelem uhrazena.
01. 06. 2024 (21:22:53)   

Také dobrý den, bylo by vhodné obrátit se na uvedený okresní soud a zjistit stav soudního řízení. Pokud Vám byla soudem přiznána náhrada škody proti pachateli pravomocným a vykonatelným rozhodnutím, tak je možné dlužnou částku vymoci prostřednictvím exekučního řízení. V tomto Vám mohu samozřejmě pomoci.

Dobrý den, lékař z příbramské nemocnice porušil lékařské tajemství a vynesl mou diagnózu. Co se s tím dá dělat? Děkuji.
02. 06. 2024 (16:59:03)   

Také dobrý den, bohužel, neznám detaily tohoto případu a z dotazu neplynou ale porušení tzv. "lékařského tajemství" může být protiprávním jednáním, které může být v některých případech i trestné. Na fungování lékařů dohlíží a případné stížnosti řeší Česká lékařská komora. 

Dobrý den pane doktore,manželé,vyššího věku,vlastníci rodinného domku,on před 40 lety vyženil 4 děti,mezi všemi je bezproblémový vztah.Je lepší zřídit věcné břemeno na dožití nebo věřit slibům dětí?Děkuji za odpověď a ať se daří
03. 06. 2024 (06:05:10)   

Také dobrý den, situace i v rodinách se může postupem času měnit. Věcné břemeno na dožití (užívání) je vhodným nástrojem, aby bylo co nejvíce zajištěno, že se případné spory nebudou promítat do možnosti setrvat bydlet v rodinném domě.

Vážený pane magistře, čeká mě občanskoprávní spor, vycházející z nedávno ukončeného několikaletého trestního řízení, kdy já jsem v pozici poškozené a nyní mě čeká boj o odškodné (nemajetková újma + úrok z prodlení). Znalecké posudky zadané policií hovoří v můj prospěch, stejně tak lékařské zprávy (psycholog, psychiatr). Jsem však nespokojena s dlouhodobou neaktivitou a nečinností mého dosavadního advokáta, přestože jeho služby bez problému řádně hradím a maximálně spolupracuji. Zároveň k němu již nemám důvěru, domnívám se, že jde na ruku protistraně a pro mě už nedělá vůbec nic, nemám v něm žádné zastání. Je absurdní, že si sice mohu dovolit financovat právní služby několik let, to je samozřejmě skvělé, protože každý takovou možnost pochopitelně nemá, ale k čemu mi to nakonec je, když ta zpětná vazba je naprosto tristní a na policii nebo u soudu se pak stejně cítím jako bych za sebou nikoho neměla. Chci se zeptat, zda je možné nechat se u občanskoprávního sporu zastupovat jiným zmocněncem? Děkuji
03. 06. 2024 (12:57:50)   

Také dobrý den, volba Vašeho právního zástupce je samozřejmě čistě na Vašem uvážení a je tedy možné, abyste svého právního zástupce změnila.

Dobrý den , chtěla bych se zeptat jaké podmínky musím jako matka Samoživitelka splňovat abych měla nárok na městký byt? Také by mě zajímalo jak dlouho trvá výběrové řízení na městské byty ? Děkuji za odpověď
03. 06. 2024 (15:15:25)   

Také dobrý den, každé město/obec stanovuje vlastní podmínky pro získání městského bytu. Výběrové řízení může mít také různou délku. Ve většině případů se můžete setkat s podmínkami získání městského bytu jako je občanství ČR, dosažení osmnácti let a trvalý pobyt v daném městě, který je doplněný o určitou dobu trvání trvalého pobytu.

Dobrý den, prosím, můžete mi poradit, jak si mohu chránit svůj pozemek před užíváním cizích lidí? Domluvy nepomáhají, cedule se zákazem vstupu nefungují, natažený řetěz přes pozemek to také neřeší. Všechny osoby mi nejsou známy, proto nemohu neoprávněný vstup řešit pomocí přestupkové komise. pozemek je v ÚP zařazen do ploch dopravní infrastruktury, mimo jiné i s využitím jako parkoviště. Námitka proti tomuto využití jsem podávala. Byly zamítnuty. Žádala jsem SÚ o umístění branky, ale to mi bylo právě z důvodu využití pozemku v ÚP zamítnuto. Nesouhlasila jsem, soudila jsem se a došlo to až před ÚS. Žaloba byla zamítnuta. Jakou mám možnost zamezit užívání mého pozemku cizími osobami? Děkuji.
04. 06. 2024 (07:41:12)   

Také dobrý den, pokud jste již prošla i soudní řízení a soudy Vám nedaly za pravdu, tak se jako jedinou možností jeví prosadit změny v rámci ÚP a využití pozemku. Bohužel, bez detailní znalosti věci nelze blíže věc posoudit.

dobry den, mam problem ohledne dedictvi. s otcovo bratrem probehla ustni dohoda ze se vzdam sveho podilu dedictvi v jeho prospech a on me potom vyplati moji cast. obavam se ze stryc vyuzil meho psychickeho onemocneni a penize mi nevyplati. jak mam v tomto pripade postupovat? je cesta jak sve dedictvi ziskat? jiz je to trictvrte roku od dedickeho rizeni a stryc se mnou nekomunikuje. predem dekuji za odpoved
04. 06. 2024 (09:42:31)   

Také dobrý den, v případě neplnění smluvních povinností druhou stranou je obecně možné domáhat se svých práv a splnění povinností prostřednictvím soudu. Pokud podle Vámi zaslaných informací došlo ke zneužití Vašeho psychického stavu, tak se v případě naplnění zákonných podmínek může jednat i o trestný čin.

Dobrý den, prosím o radu. Objednali jsme si dětskou jídelní židličku. Ta přišla na několika místech ošoupaná, vše jsem si nafotila. Bohužel jsme si ale mysleli, že si jí ponecháme, tak jsme vady neřešili a fotky eshopu neposlali, teď již vím, že to byla chyba. Po smontování jsme zjistili, že je synovi malá, ač na ní parametry má, a tak jsme ji ve 14denní lhůtě zaslali zpět. Nyní se eshop vyjádřil, že jsme židli zničili, tudíž nám nemohou vrátit platbu a pošlou nám tedy židli zpět. Odpověděla jsem jim to stejné, co píšu vám, že židle již taková přišla a mysleli jsme si, že si ji necháme. Otázkou je, co teď. Celou platbu eshop evidentně vrátit nechce, v OP mají klauzuli o vrácení části platby, ponížené o opotřebení/poničení, apod., to ale rovnou zavrhli a posílají židli zpět. Navíc doložili fotky opotřebení místa, kde se podsedák šroubuje k nohám židle. V tomto mají pravdu, ale zde se mírnému ošoupání nevyhnete, když chcete židli sestavit. Prosím tedy o radu, co dál, pokud eshop nadále odmítne vrátit plnou platbu nebo její část. Lze takto zpětně po tom všem podat třeba reklamaci? A je nutné vrácené zboží od kurýra převzít? Děkuji.
04. 06. 2024 (22:06:20)   

Také dobrý den, ze zaslaného dotazu plyne, že jste využili svého práva odstoupit od kupní smlouvy ve 14denní lhůtě bez udání důvodu. Pokud jste neinformovali prodejce o poškození obdržené jídelní židličky, tak se nyní prodejce důvodně domnívá, že došlo k poškození jídelní židličky u Vás. Jsem přesvědčen, že ve věci bude nezbytné posoudit, zda jste platně odstoupili od kupní smlouvy a pokud ano, tak Vám prodejce nemůže jídelní židličku vrátit. K bližsímu posouzení případu by také bylo potřeba projít obchodní podmínky předmětného prodejce.

Dobrý den, pane magistře. Byla mi "pod nátlakem " dána výpověď v rámci online hovoru, tudíž by vše mělo být zdokumentováno. Jaké mám prosím možnosti, pokud jde třeba o návrat do pracovního poměru nebo případné vyrovnání se zaměstnavatelem? Hezký den.
05. 06. 2024 (09:28:01)   

Také dobrý den, výpověď ze zaměstnaneckého poměru musí být písemná, jinak se k ní nepřihlíží. To znamená, že výpověď daná ústně nevyvolává žádné právní účinky a pracovní poměr nadále trvá. Je tak potřeba na straně zaměstnance a zaměstnavatele nadále plnit zejména své pracovněprávní povinnosti.

Dobrý den pane magistře, v manželství vznikla exekuce ve které nám je dluženo. Jako věřitel je vedena exmanželka. Jak jste asi pochopil jsme rozvedeni a má otázka zní.. Je nějakým způsobem možné , abych jako věřitel byl v exekuci veden já? Děkuji za váš čas k odpovědi s pozdravem M. Jáchym
06. 06. 2024 (17:38:53)   

Také dobrý den, pro bližší posouzení věci a zodpovězení dotazu by bylo nezbytné znát pozadí celého případu. Nedobrovolná změna věřitele z požadavku jiné strany v exekučním řízení není obecně právně možná.

Dobrý den, bydlíme v nájmu v domě, který má dvě bytové jednotky a vlastníkem je právnická osoba. Jelikož majitel žije převážně v zahraničí, zastupuje ho ve všech věcech jeho jednatelka. Bydlíme zde od roku 2017. V roce 22 mi jednatelka volala, zda bych jí zaslala stav vodoměru. Navedla mě, že měřák najdu na wc. Vyfotila jsem jí náš měřák a poté ještě 2x v dalších obdobích. Nyní mi volala s tím, že máme ohromný nedoplatek za vodu. Zkontrolovala jsem mé stavy a sdělila jí, že máme dle vodoměrů, stále stejnou spotřebu. Nakonec se ukázalo, že posílají vodohospodářské spol. stavy vodoměrů pouze z mého bytu ale rozpočítavají ho za oba byty. Prý jsem jim já poslala špatné čísla, měla jsem jim zaslat stav vodoměru ze sklepa, kde je společný vodoměr za oba byty. Tuto informaci jsem však nedostala a nikde nemám psanou povinnost zasílat jim stav za obě bytové jednotky. To je povinnost majitele. Nicméně nám zaslali vyúčtování za rok 23 s tím, že tam máme 32.tis nedoplatek (oba byty). Něco pokryly zálohy, takže máme doplatit 6.tis. a sousedka, která tu však uz od rijna 23 nebydlí, má doplatit 10tis. Jsme zvyklí, od doby co tu bydlíme, že nám naopak cca 7tis. vrací. Jak dále postupovat? Mají právo po nás chtít zaplatit tyto částky, když bylo pochybení na jejich straně, a jednatelka mě navedla na špatný měřák, popřípadě si nezkontrolovala, že se jedná o jiný měřák, než ten, který potřebovala? Z fotky měřáku je evidentní, o jaký typ méřáku se jedná. A když v předchozích letech celou dobu vyúčtovávali formou koeficientu, za oba byty i přesto, že má každý byt svůj vodoměr, je to správný postup? Snad je situace srozumitelná. Děkuji za odpověď, hezký den.
07. 06. 2024 (07:56:48)   

Také dobrý den, provádění vyúčtování spotřeby služeb spojených s užíváním jednotky (bytu) je relativně složitá problematika. V první řadě musí být vyúčtování spotřeby služeb řádné, tedy odpovídající realitě a podrobně zdůvodněné s možností provedení výpočtů spotřeby (kontroly). Řádné vyúčtování služeb a záloh za energie musí současně proběhnout nejpozději do 4 měsíců po skončení zúčtovacího období (zpravidla kalendářní rok). Pokud ne, tak je možné proti pronajímateli uplatnit pokutu dle zákona (zákon č. 67/2013 Sb.). Následuje možnost podání námitek ke způsobu a obsahu vyúčtování do 30 dnů od doručení vyúčtování, popřípadě doložení podkladů vyúčtování. Nepředloží-li příjemce služeb (Vy) námitky v této lhůtě, platí, že se způsobem a obsahem vyúčtování souhlasí. Včas uplatněné námitky musí poskytovatel služeb (pronajímatel) vyřídit do 30 dnů od jejich předložení.

Dobrý den,poprosím Vás o radu,se synem jsme pořídili dům na hypotéku,po 7 letech jsem,víceméně po různých útrapách,se přestěhovala do svého bytu a syn zůstal se snachou a dvěma dětmi v domě.Nechala jsem si sepsat smlouvu u právníka,že veškeré náklady i hypotéku bude platit,pojistku a daň platíme napůl.S tím,že dům bude udržovat,což se neděje,je tam neskutečný nepořádek.Vnoucata vidět nesmím,nekomunikuje ,to že nějaká máma existuje je mu fuk.Muzu tuto smlouvu nějak zrušit nebo po něm chtít nějaký nájem z mojí půlky?Dům máme na katastru pořád napůl.Dekuji za radu.
08. 06. 2024 (18:35:46)   

Také dobrý den, v tomto případě by bylo potřeba vidět Vámi uváděnou konkrétní smlouvu a tuto podrobně pročíst. Jako spoluvlastník nemovitých věcí (rodinného domu) máte samozřejmě také svá práva ale je nezbytné vidět, jak jste si je případně modifikovali předmětnou smlouvou. To se týká i požadavku na placení nájemného.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda z právnického hlediska mám nějakou šanci na vypořádání mezi nesezdanym párem v případě že:...Před 20 lety jsem pořizovali byt na hypotéku,kterou si na sebe napsal přítel,s tím,že on bude platit bydlení a já domácnost a výdaje spojené s našimi dvěma dětmi. Byt jsem za svoje peníze zrekonstruovala a vybavila a dále o něj svým chováním a jednáním pečovala. Nyní nastal rozchod a já bych ráda věděla,zda existuje nějaká právní šance ,že dostanu nějaké peníze od bývalého přítele. Byt samozřejmě nabyl za 20 let hodně na ceně,než za kterou byl pořízen. Děkuji mnohokrat
08. 06. 2024 (19:53:38)   

Také dobrý den, v tomto případě by se mohlo jednat o bezdůvodné obohacení ze strany Vašeho bývalého přítele. Bylo by nezbytné posoudit vývoj Vašeho vztahu a Vaše dohody v průběhu vztahu nebo i po něm. Současně zde plynou také promlčecí lhůty a bylo by tedy potřeba probrat i časový průběh vztahu. Navíc jste nejspíše oba zavázáni hypotečním úvěrem a do všeho tak vstupují i další okolnosti a osoby - banka.

Dobrý den, letos jsme zjistili, že nám společnost, která děla vyúčtování tepla přehodila spotřebu s vedlejším bytem a stalo se tak již loni. Letošní vyúčtování jsme reklamovali, to nám přišlo nové správné vyúčtování. Ale jak můžeme řešit loňské vyúčtování, kde jsme zaplatili spotřebu za vedlejší byt? Jde o 10 tisíc Kč, které jsme navíc zaplatili. Všichni co vyúčtování dělali, nám sdělili, že je to jen na dohodě se sousedy, aby došlo k vyrovnání, ale ty mě poslali někam, že je to prý stará záležitost a nic nám nezaplatí. Vím, že je lhůta na reklamaci 30 dní, ale opravdu už se s tím loňským přepočtem spotřeby nedá nic dělat a peníze ze sousedů nedostaneme? Dle reakce mi přišlo, že již loni si toho všimli, ale mají 2x tak větší spotřebu tepla, takže platili za nás menší částku a to jim samozřejmě nevadilo. Loňské vyúčtování bylo trochu nepřehledné a nenapadlo mne přezkoumávat spotřebu, až letos kdy udělali jiný styl vyúčtování a bylo přehlednější. Děkuji za odpověď.
09. 06. 2024 (18:13:03)   

Také dobrý den, obecně za správnost vyúčtování spotřeby služeb v bytovém domě odpovídá příslušné společenstvím vlastníků jednotek. Na to by bylo vhodné obrátit pozornost s žádostí o nápravu situace. Prodlení v řešení věci není ve Váš prospěch a v rámci zákona docházelo ke změně úpravy reklamace vyúčtování spotřeby služeb. Ohledně sousedů by na jejich straně mohlo vzniknout bezdůvodně obohacení a jejich povinnost vrátit Vámi zaplacené částky v jejich prospěch. K tomu by ale bylo nutné znát detaily případu. Pokud bude potřeba, tak se na mě neváhejte obrátit.

Dobrý den, zaplatila jsem u cestovní kanceláře FTI zájezd, mám objednané ubytování, polopenzi a cestovní pojištění. Jedná se o soubor cestovních služeb, je polopenze nebo cestovní pojištění také cestovní služba? Jde mi o to, zda mi německá pojišťovna vrátí peníze, protože pojištění proti úpadku CK se prý vztahuje jen na objednaný soubor cestovních služeb. Děkuji za odpověď.
10. 06. 2024 (06:39:49)   

Také dobrý den, pro posouzení nároku na vrácení peněz za zaplacené cestovní pojištění by bylo nezbytné znát jednak uzavřenou smlouvu s FTI a také pojistné podmínky německé pojišťovny, zda pojištění německé pojišťovny kryje i proplacení zaplaceného cestovního pojištění. Zpravidla, pokud je cestovní pojištění součástía poskytováno v rámci "balíčku" služeb s cestovní kanceláří, tak by mělo být považováno za součást souboru cestovních služeb. Za souborné cestovní služby se označuje prodej alespoň dvou druhů cestovních služeb v rámci jedné cesty či rekreace, jež jsou rezervovány u jednoho dodavatele v rámci jedné smlouvy.

Dobrý den, v měsíci květnu byla uzavřena nájemní smlouva na dobu určitou 1 rok s majitelem bytu prostřednictvím realitní kanceláře. Byl uhrazen první nájem včetně domluvené kauce. Bohužel v tomtéž měsíci se vyskytly události s ohledem na bezpečnost přístupu do bytu, myšleno vstupní dveře nejsou dostatečně zabezpečené a v bytovém domě se opakovaně vyskytují nežádoucí osoby. Pro nájemníka je to toto nežádoucí a rozhodl se podat výpověď z nájmu, kterou majitel bytu obdržel, nicméně s důvodem výpovědi nesouhlasí. Jakým způsobem prosím postupovat, byt je prázdný, nájemník tam nechce za takových okolností bydlet a majitel na možnou dohodu neslyší. Děkuji
10. 06. 2024 (16:41:40)   

Také dobrý den, pro posouzení věci by bylo nezbytné vidět uzavřenou nájemní smlouvu včetně znalosti skutkových okolností případu, tj. zda nájemce byt předem viděl, byl seznámem s jeho stavem a zejména stavem vstupních dveří/bezpečnosti. Bude zejména záležet na tom, zda se ze strany pronajímatele jedná o porušení nájemní smlouvy anebo jiných povinností či nikoliv. Pokud není dohoda možná, tak bude nezbytné obrátit se se všemi podklady ohledně případu na právní pomoc a případně na soud.

Dobrý den,synovi jsme darovali rodinný dům,my jsme zapsání jako břemeno .Syn ovšem začal pít a nás psychický ničil nádavky a vyhrožoval že nám udělá ze života peklo.Chtěli jsme darovaný by dům vzít synovi zpět,ovšem on ho rychle přepsal na své dcery,naše vnučky, které se neumí o dům starat a manžel jedné vnučky byl na mě arogentni a vyhazoval mě.Mūžeme ještě nyní zažádat o vrácení domů.Moc vám děkuji za odpověď,je nám 70 let a nevíme si rady.
12. 06. 2024 (18:36:10)   

Také dobrý den, z Vašeho popisu případu plyne, že by syn mohl naplnit důvody pro odvolání a vrácení daru. K tomu je ale nezbytné, abyste přitoupili k odvolání daru v rámci písemného dopisu/právního jednání vůči synovi. Dále bude nezbytné, pokud nejdojde k nápravě situace, obrátit se na soud s příslušnou žalobou a zohlednit i uváděný "přepis" na dcery syna. K bližšímu posouzení věci by bylo nezbytné znát detaily případu a časový vývoj.

Dobrý den přeji. Chtěla bych se zeptat, kde se dá potvrdit dohoda aby se pak dále mohla exekučně vymáhat. Jsem rozvedená a s EX máme sepsanou dohodu o vyrovnání majetku, kde se uvádí že má platit určité peníze a neplní to. Soud dohodu schválil ale v rozsudku není vypsané kolik a kdy. To je právě v té dohodě s potvrzenými podpisy. Jde na tu dohodu doplnit že nabyla právní moci od rozsudku? Děkuji za brzkou odpověď.
13. 06. 2024 (09:19:03)   

Také dobrý den, z Vašeho dotazu bohužel nelze přesně vyvodit, zda by bylo možné proti bývalému manželovi zahájit exekuční řízení. K tomu obecně potřebujete pravomocný a vykonatelný exekuční titul, což je např. rozsudek soudu. Předmětný rozsudek soudu by bylo nezbytné vidět a posoudit jeho možnou vymahatelnost v rámci exekučního řízení.

Doplňuji původní informace: Způsobil jsem před lety škodu obci, soud mi za to udělil podmínečný tres a náhradu škody cca 170tis. Po letech jsem zjistil, že obec si nechala poškozenou věc opravit, ale bohužel ne způsobem opravy do původního stavu, ale jiným způsobem, s navýšením ceny cca o 40tis.. Zjistil jsem dle faktury po letech, že obec zaplatila ve skutečnosti 110tic., ještě před vynesením rozsudku a tuto skutečnost obec u soudu neuvedla. Skutečná škoda činí 110 tis. - 40tis. vícepráce = 70tis. Snažil jsem se domluvit se starostou a předložil mu dokazující materiál, fakturu za opravu s popisem činnosti, kde jsou jasné i vícepráce. Obec požaduje uhradit původní výši škody dle soudního rozhodnutí ve výši 170tis. Mohu se nějak bránit této nepravosti ze strany obce? 31. 05. 2024 (11:51:26) Také dobrý den, z Vašeho dotazu neplyne, zda jste se řádně a v rámci Vašich námitek bránil v soudním řízení. Pokud nikoliv a soudní rozhodnutí je v právní moci a vykonatelné, tak je obecně nezbytné se jím řídit a zaplatit náhradu škody. V okamžiku soudu a rozhodnutí nám (straně viníka)byl známý pouze soudem zpracovaný odhad škody - 170tis., z které byla stanovena náhrada způsobené škody. Skutečně zaplacená cena za opravu nám známa nebyla. Ale poškozená strana před vynesením rozsudku soudu o způsobené škodě nechala věc opravit a zaplatila pouze 110tis., znala skutečnou cenu opravy a neupozornila nikoho že skutečná škoda je nižší než zpracovaná odhadcem pro soud. Soud tudíž rozhodl o výši škody dle znalce, ale poškozený znal a uhradil daleko nižší částku. Jde mi o to, že když se skutečná škoda zjistí (poškozený) před vynesením rozsudku, je povinnost poškozené strany toto soudu sdělit, upozornit na skutečnou výši škody? Skutečnou škodu jsme zjistili až delší dobu po vynesení rozsudku. Škoda se splácí a není ještě zaplacena ve výši 170tis, ale už je přeplacena skutečně vzniklá škoda 110tis. Rozhodnutí soudu je v právní moci, ale soud neměl správné podklady v okamžiku rozhodování o skutečné škodě, kterou poškozená strana znala a uhradila, zatajila to z důvodu že jí bude soudním rozhodnutím stanovena vyšší náhrada než jakou ve skutečnosti před vynesením rozsudku zaplatila. Dohoda s poškozenou stranou nemožná, neboť mají pravomocný rozsudek se škodou 170tis. Je možné se právně bránit napadnutím původního rozsudku, nebo žalováním poškozené strany z neoprávněného obohacení, nebo jakkoliv jinak právní formou, jde to, nebo je rozsudek platný napořád a nelze než uhradit škodu ve výši, která poškozené straně nevznikla a požaduje uhradit vyšší částku tzn.170tis. Pouze zda existuje možnost zvrátit původní rozsudek na základě pro viníka nově známých skutečností (které neznal v době rozsudku),a které poškozená strana znala již před vynesením rozsudku o škodě a zatajila to. Děkuji za případné upřesnění.
13. 06. 2024 (19:41:28)   

Také dobrý den, možností v tresním právu je obnova trestního řízení, která je v kostce možná tehdy, pokud po právní moci odsuzujícího rozsudku vyjdou najevo nové důkazy či skutečnosti soudu dříve neznámé, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině odsouzeného, o nároku na náhradu škody, o přiměřenějším trestu nebo o pokračování v trestním řízení. Uvedený institut obsahuje přesné podmínky přípustnosti a také lhůty, které je nezbytné splnit.

Dobrý den, ráda bych od vás ještě tuto informaci . Darovali jsme dům synovi v roce 2009. Jelikož měl syn strach že dar vezmeme zpět, přepsal to na dcery letos 2024. My jsme ovšem o přepise nevěděli,ani nás nikdo neinformoval. Když jsem chtěla dar.smouvu vidět, manžel od vnučky byl aroganti a vyhazoval mě i přesto že my jsem břemeno a on zde nemá ani trvalý pobyt.Ani o menší opravy se majitelky ( naše vnučky) nestarají ,opravu jsme museli s manželem odstranit sami a vnučky nereagovaly ani poděkováním.Rádi bychom věděli, zdá jsme měli být o přepisu informování. Děkuji vám za odpověď a za váš čas.
19. 06. 2024 (10:59:34)   

Také dobrý den, ze zaslaného dotazu mi neplyne, že by existovala povinnost obdarovaného syna Vás o dalším převodu domu informovat. Obecně zmíněná povinnost není zakotvena ani v zákoně. Pokud disponujete věcným břemenem k domu, tak by bylo nezbytné znát práva a povinnosti spojená s tímto závazkem.

Dobrý den po rozvodu platím výživné určené soudem. Dceři je 17 a nikdy nenastoupila do učiliště ani nestuduje a je hlášena na ÚP. Musím platit výživné? děkuji Šetek Z.
21. 06. 2024 (09:34:51)   

Také dobrý den, ve věci uvedeného výživného je podstatné, zda dcera projevuje snahu o další studium, běžné fungování anebo své vlastní finanční zabezpečení a práci. Dle zaslaného dotazu není dcera plnoletá a tedy se podmínky výživného do 18 a od 18 roku dítěte liší. Pokud máte zájem na revizi výživného pro dceru, tak je potřeba obrátit se na příslušný soud s návrhem na zrušení Vaší vyživovací povinnosti vůči dceři.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na co a jakou formou mám nárok při dědictví, když byla sepsána závět a já jsem byla vědomě vynechána, protože sepisovatel závěti se domnívá, že neuvedením do závěti, budu automaticky vyděděna.
28. 06. 2024 (11:35:13)   

Také dobrý den, pokud jste potomkem zemřelého (zůstavitele), tak máte nárok domáhat se i přes závěť svého zákonného dědického podílu nebo jeho části. Nepominutelnému dědici náleží z pozůstalosti povinný díl. Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.

Dobrý den, exmanžel si chce vzít dceru na dovolenou, ale ještě nepřišel rozsudek. Musím mu ji dát?
04. 07. 2024 (14:37:45)   

Také dobrý den, péče (styk) o děti je primárně na dohodě rodičů. O uvedeném byste se tedy měli dohodnout, zda dcera na dovolenou pojede. Pokud nejste schopni se dohodnout, tak je nezbytné provést úpravu péče a styku soudně. Bez bližší znalosti Vašeho případu je složité se k věci blíže vyjádřit a bylo by nezbytné znát i Vámi uvedené rozhodnutí soudu.

Dobrý den, jsem v insolvenci.Umřel mi otec.Jsem objednavatel pohřbu a podepsala jsem fakturu.Není to problém vzhledem k insolvenci? Půlku peněz dá bratr,půlku má dcera.
10. 07. 2024 (19:26:30)   

Také dobrý den, pokud své závazky plníte, tak byste se neměl kvůli novým závazkům dostat v rámci insolvenčního řízení do potíží.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat když má přítel podanou insolvenci, tak se mu do schválení oddlužení budou pořád strhávat z výplaty exekuce?? Děkuji za odpověď
11. 07. 2024 (16:07:52)   

Také dobrý den, od zahájení insolvenčního řízení do rozhodnutí o úpadku lze výkon rozhodnutí a exekuci nařídit, nelze jej však provést, tj. exekutor by v rámci exekučního řízení neměl srážky ze mzdy/platu/odměn provádět a pokud provádí, tak by pak měl stržené částky předat insolvenčnímu spráci do majetkové podstaty.

Dobrý den , děda s bratrem mají chalupu ve společném vlastnictví . Bratrova dcera nechala na obecním úřadě podepsat dědu , že jim prodává svou polovinu za směšných 300 000 kč. K chalupě má pozemek 1200m2 . Nebyl ani udělaný odhad nemovitosti. Podle aktuálních cen v dané lokalitě by odpovídala cena min cca 2 mil. za celou nemovitost. Ještě důležitá informace děda se léčí s nemocí alzheimer . Máme tak za to , že se vlastně jedná o podvodné jednání obohacení na nemocném člověku , který je pak lehce ovlivnitelný. Moc děkuji Bartoníčková
16. 07. 2024 (07:08:03)   

Dobrý den pronajala jsem si byt ve starem dome. Byt je velmi mokry, plesnivy nábytek,. Žijí v něm i 2 děti. Mám nárok na náhradní bydlení od majitele dokud majitel neodstraní závadu? Děkuji
17. 07. 2024 (20:30:38)   

Vážený pane magistře, mám dotaz ohledně pracovního práva. Pracuji od roku 1984 ve státní správě . Mám středoškolské vzdělání (gymnázium a nástavbové studium) . V roce 2015 jsem vykonala úřednickou zkoušku a od té doby jsem vedoucí oddělení. V rámci systemizace se od 1.8.2024 slučují dva úřady a vedoucí, kteří nemají vysokou školu ,nemají možnost jít do výběrového řízení. Bylo nám dnes nabídnuto nové zařazení , které bude o dvě platové třídy níž. Pokud nabídku nebudeme akceptovat , tak sami určí pracovní pozici . V případě odchodu se odstupné vyplácet nebude. Musíme se rozhodnout do pondělí. Je takový postup správný ? Děkuji za odpověď.
18. 07. 2024 (19:31:22)   

Dobrý den,je ze zakonu mozne,aby najemce ktery dluzi na najemnem opustil byt i kdyz ma ve smlouve 3 mesicni vypovedni lhutu? Nezaplatil najemne za 6 mesicu ani kauci. A ted kdyz ma 3 vypodni lhutu..proste z bytu odesel. Co by jste mi poradil? Dekuji moc za pomoc. Zdeněk
19. 07. 2024 (09:44:59)   

Dobry den, kluk nam děla starosti udelal na nejake telefonni pausaly m platby ktere dal poslal na casino a na Neterapay a nasledne vybral. Mel i pokus o vyber vetsi částky, kterou nakonec nevybral. Vyslychala ho policie a nevime co delat dal.
22. 07. 2024 (13:46:47)   

Dobrý den. Můžeme mi SVJ dát přípojku kvůli tomu,bue nechci zrušit dodavatele elektřiny a požadovat po ke 70000kc.
23. 07. 2024 (11:29:58)   

Od roku 2016 do teď pracuji ve školství, jako asistent pedagoga. Pracovní smlouvu mám již po čtvrté prodlouženou, 2x po roce a 2x na 3 roky. Poslední smlouva mě končí 31.8.2024. Ta už mě nebyla prodloužena. Dotaz : Je to možné a jestli jsem neměla dostat už smlouvu na dobu neurčitou? Děkuji za odpověď
23. 07. 2024 (14:47:18)   

Dobrý den, mám dotaz Od října 2021 do dubna 2023 jsem byla na neschopence, absolvovala jsem 5 operací. Nástup do zaměstnání od 2.5.2023. U toho samého zaměstnavatele jsem pracovala i před marodní a pracuji až do teď. Jen mě zarazila reakce při nástupu po marodní. Bylo mě sděleno, že pro mě není práce a poslali mě domů.. Druhý den mě telefonovali, že mám 15 dní staré dovolené, tak si ji musím vybrat. Samozřejmě, že mě to bylo odečteno z nové dovolené a ještě jsem si musela 10dní nadělat. Myslím si, že to nebylo férové a dle zákoníku práce už vůbec ne! Prosím o radu děkuji
23. 07. 2024 (15:10:58)   

Připraveno je 59 otázek.







Související


Další články

Příbramský odchovanec Černý odešel z Wolfsburgu na hostování do Rangers Příbramský odchovanec Černý odešel z Wolfsburgu na hostování do Rangers Před příchodem do Německa strávil příbramský odchovanec celou kariéru v … Již více jak 750 dětí se zapojilo do letní akce PasSport léto 2024 Již více jak 750 dětí se zapojilo do letní akce PasSport léto 2024 Léto se přehouplo do své druhé poloviny a stejně tak i letní hra PasSport léto 2024 od … Komerční sdělení S projektem AED do základních škol může pomoci veřejnost S projektem AED do základních škol může pomoci veřejnost V rámci školení první pomoci, které strážníci Městské policie Příbram pořádají pro … Meteorologové varují před vysokými teplotami Meteorologové varují před vysokými teplotami Lidé by měli dodržovat pitný režim a více konzumovat hlavně neslazené nealkoholické … Pohled do historie: Při morové epidemii na Příbramsku zemřelo 600 lidí. Byli pohřbíváni i u kostela na náměstí Pohled do historie: Při morové epidemii na Příbramsku zemřelo 600 lidí. Byli pohřbíváni i u kostela na náměstí Záznam z Graduálu starý 442 let je uložen v Hornickém muzeu Příbram a jeho cena je … Domov seniorů v Dobříši na Příbramsku se rozšíří o 22 lůžek Domov seniorů v Dobříši na Příbramsku se rozšíří o 22 lůžek Domov seniorů Dobříš je příspěvkovou organizací kraje. Kvalita vody v přírodních koupalištích ve středních Čechách je většinou výborná Kvalita vody v přírodních koupalištích ve středních Čechách je většinou výborná Ve Středočeském kraji je letos pod kontrolou 44 přírodních koupališť ve volné přírodě, … Vnitřní plavecký bazén v Příbrami čeká uzavření z důvodu navazujících oprav Vnitřní plavecký bazén v Příbrami čeká uzavření z důvodu navazujících oprav Vnitřní bazén bude dočasně uzavřen z důvodu havarijních a údržbových oprav, a to ode … Příbramský odchovanec Černý má podle médií namířeno na hostování do Rangers Příbramský odchovanec Černý má podle médií namířeno na hostování do Rangers V uplynulé bundesligové sezoně odehrál 22 zápasů, v nichž vstřelil čtyři branky.
Ceny benzinu ve středních Čechách se za týden nezměnily, nafta mírně zlevnila Ceny benzinu ve středních Čechách se za týden nezměnily, nafta mírně zlevnila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,64 Kč, naftu pak za 37,12 …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies