19. 4. svátek má Rostislav
PB | Realitní




Chat: Ředitel nemocnice odpovídal na dotazy ohledně onemocnění koronavirem

4. března 2020   (10:58)
Chat: Ředitel nemocnice odpovídal na dotazy ohledně onemocnění koronavirem
foto: pribram.cz

V on-line přenosu odpovídal ředitel příbramské nemocnice MUDr. Stanislav Holobrada na vaše dotazy.


Další osobou, která přijala pozvání do našeho chatu, je ředitel Oblastní nemocnice v Příbrami Stanislav Holobrada. Našeho hosta můžete vyzpovídat ohledně nového onemocnění Koronavirus 2019-nCoV.

Laboratorní testy v Česku podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) potvrdily v úterý ráno pět případů nákazy novým typem koronaviru. Nakažení nemocí koronavirem ohlásilo už 73 zemí a regionů. Nakažených je přes 90 tisíc. Nemoci podlehlo více než 3100 pacientů - nejvíc obětí má čínská provincie Chu-pej, která je epicentrem nákazy. Druhým největším ohniskem nákazy zůstává Jižní Korea, kde za poslední den zaznamenali 600 nových případů.
Ve Středočeském kraji bylo kvůli podezření na nákazu novým typem koronaviru zatím testováno deset lidí, všechny testy měly negativní výsledek a nákaza se u lidí neprojevila. V karanténě je v kraji asi 70 lidí. Od pondělí tak přibyl jeden testovaný člověk. Středočeský kraj na dnešek svolal bezpečnostní radu.
Počet lidí v karanténě se od minulého týdne snížil, ve čtvrtek hygienici evidovali ve Středočeském kraji 100 lidí v domácí karanténě. Všichni lidé, kteří jsou v domácí izolaci byli poučeni, jak mají dále postupovat a na koho se v případě problémů obrátit.

V minulosti měla infekční oddělení i příbramská nemocnice, nyní ho už ale nemá. Pacienti jsou většinou převáženi do Prahy. Mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota dnes řekl, že v zařízení zatím nepřijali žádného pacienta s podezřením na koronavirus.

Nejčastějším způsobem přenosu nového koronaviru je kapénková infekce a fyzický kontakt. Lékaři a zdravotníci čekají na účinný lék nebo vakcínu, ty ale zatím nejsou k dispozici. Jak se bránit, jak dlouho může koronavirus ulpět na povrchu předmětů, mohu se nakazit dotykem předmětů nebo třeba jak postupovat v případě podezření na nákazu? Nejen na tyto dotazy vám odpoví ředitel nemocnice.
Stanislav Holobrada se narodil 27. července 1961, vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Jeho specializací je chirurgie, ředitelem Oblastní nemocnice Příbram je od 26. listopadu 2008, předtím působil ve Fakultní nemocnici v Motole. Se svou rodinou žije v nedaleké Dobříši, kde je i členem zastupitelstva města.
V on-line přenosu odpovídal ředitel příbramské nemocnice MUDr. Stanislav Holobrada na vaše dotazy.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz_Jakub Pečenka
autor: Tomáš Pečenka



Osobnost odpovídala na dotazy (on-line).

Dobrý den pane řediteli. Děti ze základní školy vyjely na pobyt do Anglie. Připadá Vám rozumné do této destinace cestovat. Bojíme se, že do školy přenesou nákazu. Děkuji za odpověď.
03. 03. 2020 (11:24:13)   

Dobrý den, jedno doporučení je omezit cestování, druhý poznatek je, že děti se zatím nikde nenakazily. Přenos nákazy, když se budou dodržovat základní hygienciká pravidla, je dle mého názoru velmi malá. Anglie prozatím ani není rizikovou oblastí pro nákazu koronavirem. 

Zdravím. Nechal se již někdo na Příbramsku vyšetřit?
03. 03. 2020 (11:26:38)   

Zatím ne. 

Dobré dopoledne.Jak se vyhnout nákaze,když jezdím každý den do práce autobusem?Kazdy tam kašle a já mám strach!!!!!
03. 03. 2020 (11:30:10)   

Dobrý den. Těžko radit, důležité je dodržovat základní hygienické pokyny. Kašlající člověk by měl mít ideálně roušku, nebo kýchat například do kapesníku, aby eliminoval další přenos. Zatím ale není nutné se u nás cestování MHD bát. 

Dobrý den, je vaše nemocnice připravena na případnou nákazu koronavirem?
03. 03. 2020 (11:47:58)   

Dobrý den, domnívám se, že jsme připraveni nejlépe, jak je za těchto okolností a informací možné. Ochranných pomůcek pro personál zatím máme dostatek a všichni, kdo mají být, jsou náležitě proškoleni a vědí, co při styku s rizikovým nebo nakaženým pacientem dělat. 

Dobrý den, jak je možné, že všude se šílí kolem Corona viru a vaše nemocnice obnovila návštěvy pacientů?
03. 03. 2020 (12:21:37)   

Dobrý den, od včerejšího dne jsme opět na doporučení přijali zákaz návštěv. 

Dobrý den pane řediteli. Jak budete postupovat v případě, že se dostane koronavir do škol? Nebylo by vhodné uzavřít školy?
03. 03. 2020 (13:43:57)   

Dobrý den, budeme se řídit pokyny krajské hygieny. To není v naší kompetenci. 

Dobrý den pane řediteli. Možná budu s touto otázkou trochu za "exota", ale nepřipadá Vám, že se vše kolem koronaviru nepřiměřeně nafukuje? Podle názoru odborníků se jedná o nemoc s podobným průběhem jaký má chřipka. Nedovedu si představit podobné "divadlo" kvůli několika desítkám tisíců nakažených chřipkou a u koronaviru stačí 3 nakažení v ČR a zavírají se akce, nemocnice a div ne rovnou i školy.....
03. 03. 2020 (13:57:30)   

Dobrý den, částečně se jedná o vir s neznámým původem. Proto je nezbytné, abychom byli opatrní. Souhlasím ale s vámi, že mnoho informací v médiích není úplně objektivních a neuvádí veškeré souvislosti a data. Mohu vás odkázat i na rozhovor s naším primářem MVDr. Petrem Ježkem, který jsme publikovali. Dozvíte se tam mnoho objektivních informací. 

Dobrý den pane doktore :-) Jak poznám jestli mám chřipku nebo koronar ?? Mám kašel a teplotu , moje stará už taky kolabuje ....
03. 03. 2020 (14:11:54)   

Dobrý den, pokud jste nebyl v rizikových oblastech, je pravděodobné, že se jedná o chřipku. V případě, že se váš stav nějak zhorší, kontaktujte hygienickou stanici.

Kdy budou konečně v prodeji respiratory? Proč to vozítek do Číny?!!!! Tady budou potřeba!!!!!!!!!!!!
03. 03. 2020 (14:41:51)   

Celá situace se řeší na celostátní úrovni. Máme přislib, že se k nám respirátory dostanou co nejdříve to bude možné.

Vážený pane doktore, nemohla by vaše nemocnice vydat nějaké oficiální stanovisko, které by uklidnilo občany v souvislosti s epidemií koronaviru? Jako lékař snad musíte vědět, že v ČR není momentálně žádná výjimečná situace a hysterie, která je kolem toho vyvolána, je způsobena pouze strach vyvolávajícími zprávami v médiích.
03. 03. 2020 (14:58:21)   

Dobrý den, situaci dobře shrnul náš pan primář MVDr. Petr Ježek. Rozhovor s ním najdete na našem webu, Facebooku a místních médiích. 

Bojíte se Vy osobně nákazy?
03. 03. 2020 (15:17:20)   

Nebojím.

Jako upřímně... Když tu procházím Vaše "dotazy", tak mi je do smíchu. Prosím zachovejte klid a nenechte se oblbovat médii. To, že někdo kýchne, neznamená, že má coronavirus.
03. 03. 2020 (15:56:31)   

Souhlasím s vámi. 

Předzásobení potravinami postrádá smysl. "Bojíme se neznámého. Na základě amerických katastrofických filmů očekáváme něco, co nepřijde. Nevím, co lidé budou dělat s prošlými potravinami, až za měsíc bude po všem,?Jak jim to vysvetlit?
03. 03. 2020 (16:38:26)   

Lidé jsou ovlivnění právě těmito filmy a opouští zdravý selský rozum. 

dobrý den pane řediteli, na příbramsku je mnoho soukromých zemědělců, kteří pečují o koně, dobytek,domácí zvířata. Pokud se dostanou do karantény a průběh nemoci nebude vážný, péči o zvířata zvládnou, ale pokud budou hospitalizováni? A co bude s "kontaminovanou farmou" ?
03. 03. 2020 (16:44:04)   

Tyto věci by pravděpodobně měla řešit veterinární správa.

Dobry den pane řediteli, mě udivuje ze lidé se ptají na věci které jsou již zodpovězené v článku .. podle mě se nákaze nevyhneme jelikož lidé nezvládají základní hygienické návyky. A ze veškerá ochrana je vlastne k ničemu když ji nedodržují všichni. Jeden příklad za všechny je to přehrabovaní pečiva v Lidlu Penny a podobně.
03. 03. 2020 (18:33:20)   

Částečně s vámi souhlasím. Snad zdravý selský rozum přivede lidi k dodržování základních hygeinických návrhů. Chřipková epidemie, která je ve stejném epidemiologickém spektru rozšiřování, nás každoročně informuje o tom, že na hygieně musíme jako lidstvo stále pracovat. 

Dobrý den, chtěla bych vědět jaký je průběh nemoci, jaká je průměrná doba léčby, případně zda se pacientovi podávají nějaké léky. Pokud je pacient vyléčen, je možné, že se nákaza může vrátit?
03. 03. 2020 (19:09:53)   

Dobrý den, domnívám se, že toto ještě není přesně známo. Při léčbě se zatím léči symptomy. Virostatika jsou stále ve vývoji. 

Dobrý den, je již na Příbramsku někdo v domácí karanténě (počet), případně kolik do této chvíle bylo provedeno testů na COVID-19 v Příbrami? Předem děkuji za Vaši odpověď.
03. 03. 2020 (19:10:03)   

Dobrý den, na Příbramsku nevím ani o jednom případu. Je to ale věcí především Krajské hygienické stanice. 

Dobrý den, prosíme o informaci, jak probíhá léčba v případě potvrzení nakazy? Co nebo jaké léky jsou pacientům podávány a jaky je celkový průběh/postup léčby? Děkujeme.
03. 03. 2020 (19:19:54)   

Dobrý den, na toto téma jsem již odpovídal. Léčí se především symptomy nemoci. Virotikum zatím není k dispozici, ale je přislíbeno v řádech týdnů. Pacient s potvrzeným onemocněním by byl převezen do nemocnice Na Bulovce. 

Dobrý den, chtěla jsem se optat, zda je pravda, že Příbram má připravená infekční lůžka pro lidi nakažené koronavirem? Jelikož tuto informaci udává Ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách.
03. 03. 2020 (19:29:39)   

V současné době je rozhodnuto o 13 lůžkových zařízeních, které by byly využity v prvním stupni závažnosti. Jedná se zhruba o 600 lůžek. Pokud by se tato zařízení zaplnila, pak se budou další zařízení přizpůsobovat potřebě. 

Dobrý den, pane řediteli, je bezpečné nechávat otevřené základní školy? Děti nejen že nemají základní návyky z domova, ale schválně na učitele v hodinách tzv kašlou bez toho, aniž by si zacpaly pusu. Navic nekteri rodice deti schválně do skoly pošlou i přesto, že byli v cizině. Děkuji za Vaši odpověď.
03. 03. 2020 (20:05:38)   

Dobrý den, o zavírání škol nerozhoduje nemocnice, ale případně Krajská hygienická stanice. 

Jak bude v případě nákazy probíhat návštěvy v nemocnici na dětském oddělení? Neumím si představit že bych nechala svou 6letou holčičku samotnou na lůžku.
03. 03. 2020 (22:16:50)   

Dobrý den, v tomto případě by asi s doprovodem rodiče nebyl problém. I ten byl ale pak musel podléhat karanténním opatřením.

Dobrý den, chci se vás zeptat, kolik lidí za vami do nemocnice přišlo s obavou z KORONAVIRU?
03. 03. 2020 (22:17:59)   

Dobrý den. Podle doporučeného algoritmu by pacient ani do nemocnice přijít neměl. Měl by kontaktovat svého praktického lékaře nebo hygienu a respektovat následná doporučení. 

Když jezdím MHD 395 ze školy i do školy je možnost se nakazit mám z toho docela strach je naka šance že se nakazím koronavirem?
03. 03. 2020 (22:22:41)   

Prozatím nepanikařte. V ČR je evidováno jen několik jednotek případů u lidí, kteří přicestovali ze zahraničí. 

Dobrý den, chci vystupovat anonymně, ale v posledních šesti dnech se u mě začali projevovat příznaky koronaviru. Projevuje se u mě silná dušnost, kašel (suchý) a teplota.. Mám strach i o svou rodinu, proto se nestýkáme. Mohl byste mi prosím říct kam, nebo komu mám zavolat? (Jsem z Příbrami)
03. 03. 2020 (22:26:05)   

Dobrý den, zavolejte na Krajskou hygienickou stanici na telefonní linku 771 137 070 od 9 do 19 hodin.

Přeji dobry den, je na místě v Příbrami rušení hromadných akcí, divadlo, kino, alespoň po tuto rizikovou dobu? V případě ze ano, jaké datum je v jednání z lékařského hlediska? Děkuji
04. 03. 2020 (07:40:40)   

Dobrý den, nemocnice o tomto nerozhoduje. Akce nad 5000 je třeba pouze hlásit na hygienu. Snad se situace dále nebude dramaticky zhoršovat. 

Včera prý odvezli učitelku z naší školy s příznaky nevíte co je na tom pravdy učitelů jsem se neptal vím to jen od spolužáka.
04. 03. 2020 (08:21:24)   

Dobrý den, o tom také nic nevím. 

Dobrý den pane řediteli. Co řikáte na návštěvy saun a plaveckých bazénů s ohledem na koronavirus. Děkuji za odpověď.
04. 03. 2020 (10:46:14)   

Dobrý den, předpokládejme, že zdraví jedinci se sem chodí, aby se dále otužovali. Myslím, že v této situaci to mohu spíše doporučit. 

mohou koronavirus chytit zamestnanci
04. 03. 2020 (10:49:10)   

Dobrý den, samozřejmě, že koronavirus může chytnout kdokoliv. Zaměstnance se ale dle možností snažíme chránit. Akutní příjem je například vybaven respirátory i ochrannými obleky. 

Dobrý den, zajímalo by mě jestli se do budoucna preventivně uzavřou mateřské, základní, střední školy? Děkuji za odpověď
04. 03. 2020 (11:02:59)   

Dobrý den, o tom nerozhodujeme my, ale Krajská hygienická stanice.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s porodem. Manželka má v nejbližší době termín, tak jestli budu moci být u porodu a později je i navštívit? Děkuji za odpověď.
04. 03. 2020 (11:20:48)   

Dobrý den, v tomto případě nejste návštěva, ale doprovod a u porodu být můžete. Návštěvy by bylo vhodné zvážit, dle aktuálních rizik pro dítě i rodičku. 

V on-line chatu je připraveno 30 otázek.







Další články

Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a … Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze V Dobříši má trvalý pobyt 8600 obyvatel, dalších 1100 je nepřihlášených. Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta K jeho dopadení přispěly informace, které policie získala od veřejnosti. Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí V autobuse podle policie cestovaly děti ve věku od pěti do osmi let AKTUALIZOVÁNO Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Dnes ještě mohou teploty stoupat k 11 stupňům Celsia a v pátek ke 12 stupňům, od …
Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou O stromy podél stezky z příbramské části Zdaboř se postarali zaměstnanci společnosti …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies