19. 4. svátek má Rostislav

Vlastimil Ševr: Chceme do Příbrami dostat i akce, které jdou mimo mainstream

14. listopadu 2019   (08:48)
Vlastimil Ševr: Chceme do Příbrami dostat i akce, které jdou mimo mainstream

„Chceme do města vozit nová, ale i tradiční jména underground i netradiční projekty, které si zde najdou své publikum," uvedl Bc. Vlastimil Ševr, vedoucí Městského kulturního centra Příbram



Od září v Příbrami funguje Městské kulturní centrum. Má za úkol připravovat kulturní projekty a spolupracovat s ostatními pořadateli tak, aby nedocházelo k vzájemnému překrývání jednotlivých akcí. Ty by měly navíc být více zajímavé a žánrově různorodé. Hip hopové zakončení sezóny příbramského skateparku již bylo z jeho „dílny“.

Vedoucím centra je Vlastimil Ševr. Na začátku jeho kulturní činnosti byl festival Kačeři, který příští rok oslaví 15 let své existence. „Na louce v Kačerově jsem získal a dostal první produkční a promotérské zkušenosti, ale také facky,“ uvedl Ševr. Před dvěma lety jezdil po celé republice s udržitelným festivalem Ekotopfilm, nějakou dobu působil v příbramské Cowárně. Zkušenosti má však i se sportovními akcemi. Podílí se na Svatohorském Downtownu, spoluzakládal přejezd nejkratší Route 66 na světě - Česká Route 66.

Zeptali jsme se Vlastimila Ševra, jakým směrem se bude nyní kultura v Příbrami ubírat.

Je podle Vás současné kulturní dění v Příbrami dostatečné?
Za mě určitě ano. Velmi pozitivní je, kolik v našem městě funguje spolků a organizací, které pořádají kulturní akce. Asi za všechny bych jmenoval Spolek ve čtvrtek, který má velký dosah a kvalitu. Druhou rovinou vedle spolků a jednotlivců jsou příspěvkové organizace fungující pod hlavičkou města nebo kraje. Základním stavebním kamenem v této kapitole je Divadlo Antonína Dvořáka, které udržuje vysoce nasazenou laťku kulturního programu již několik let. Bohatý program přináší našim obyvatelům také Knihovna Jana Drdy nebo Hornické muzeum.

Na akcích města náš tým úzce spolupracuje se Sportovními zařízeními města Příbram a poznal jsem, že i zde jsou velmi flexibilní a pracovití lidé, kteří v kombinaci s kulturně sportovním prostředím nabízejí možnosti k realizaci kvalitních akcí.

Stejně jako výše uvedené divadlo je nositelem kvality v našem městě také Galerie Františka Drtikola. Zde si zaslouží velké díky paní Hana Ročňáková a i já věřím, že pan Jan Freiberg je vhodným nástupcem, který bude v její práci pokračovat.

Je v Příbrami myšleno na všechny věkové kategorie?
Myslím si, že ano. Já osobně někdy bojuji s tím, abych nebyl „zacyklen“ jen svým pohledem na kulturu. Jsem rád, pokud se ozve někdo s žánrem, který není příliš známý nebo v našich příbramských vodách zatím neobjevený. To je vždy výzva. V našich plánech myslíme také na generaci nejmladší i tu starší.

Jakou funkci tedy bude mít Městské kulturní centrum?
Městské kulturní centrum Příbram by mělo být dalším stavebním kamenem lokální kultury a zároveň „pojitelem“ kulturních bodů. Chceme do města vozit nová, ale i tradiční jména underground i netradiční projekty, které si zde najdou své publikum. Chtěli bychom pořádat akce pro širší veřejnost, ale zaměřovat se také na akce a styl, které jdou mimo mainstream.

Kolik má centrum zaměstnanců?
Dle zřizovací listiny počítá MKC Příbram se čtyřmi zaměstnanci. V současné době má zaměstnance tři. Do týmu jsme přijali jednoho referenta a myslím si, že je to dostatečný počet. Obrovskou zásluhu na chodu MKC Příbram mají také kolegyně z jiných odborů, které jsou také „součástí“ týmu a patří jim velké díky.

Jaké je příbramské publikum?
Publikum je takové, jaká je nabídka, takže je u nás velmi pestré. Chceme reagovat na jeho potřeby a bavit ho. Věříme, že půjdeme správnou cestou. Můj názor je takový, že příbramské publikum je určitým způsobem specifické. Chodí na své tradiční a vyzkoušené „kousky“, místa a vystupující. Někdy by stálo za to „ochutnat“ i jiné. Chtěli bychom se o toto propojení postarat.

Jak to chcete udělat?
Jedním z možných nástrojů, jak toho docílit, je přehledný a funkční kalendář akcí a navazující komunikační kanály, které představí kulturní dění v celém městě.

Dveře MKC Příbram jsou otevřené a rádi vyslechneme potřeby lokálního publika. Nedávno jsem měl možnost sedět s vedoucím kulturního centra v Písku. Shodli jsme se, že kulturní nabídka je v současné době obrovská, a proto musíme počítat s tím, že se akce termínově „potkají“, a tudíž nemusí být návštěvnost vždy odpovídající nabídce.

Je něco, co kulturu v našem městě brzdí?
Jak jsem již uvedl, tak v našem městě určitě nechybí dostatek spolků, kapel, promotérů, nadšenců a organizací, které chtějí kulturu „dělat“. Myslím si, že částečně chybí místa, kde by se daly akce pořádat, ale i tento problém je řešitelný. Chtěli bychom pořádat akce na netradičních místech. Podobně jako tomu bylo při koncertu kapely PSH ve skateparku. Tím, že se akce koná na neobvyklém místě, dojde k jinému pohledu na lokalitu a ke spojení kultury a místa.

Jste v kontaktu s místními umělci?
Jsme rádi, že již nyní se na nás obracejí kapely, hudební uskupení či organizace, které chtějí vystupovat. Hledají komunikační kanály, jak o své akci dát vědět nebo chtějí poradit, kde si mohou pronajmout pódium nebo jestli není v termínu jejich akce něco jiného. To by mělo být naším cílem a posláním. Dokážeme na tyto otázky odpovědět a předat vhodný kontakt či doporučení.

Bude Junior klub spadat pod MKC Příbram?
Prozatím to vypadá, že ano, minimálně co se týče programu. Chtěli bychom tu „tvořit“ kulturu, bavit lidi a zároveň poskytnout tento příbramský „kult“ kapelám a organizátorům na pořádání akcí a koncertů.

Jaké máte plány s letním kinem?
V hlavě máme určitou vizi, jakou by se mělo letní kino ubírat. Vycházet určitě bude ze studie, kterou vypracoval ředitel SZM pan Slaba. Letní kino je obrovský prostor, který se nemůže naplnit každý týden. Jsme rádi, že jsou ve městě organizátoři jako je Michal Kindl, kteří „letňák“ dvakrát za rok naplní. Myslím si, že stejně tomu bude i příští rok při koncertech Jarka Nohavici nebo Vojty Dyka. Náš plán je využít v letním kině stávající techniku a uspořádat v letních měsících promítání, které využije tuto technologii. Tato promítání bychom chtěli „okořenit“ drobným doprovodným programem nebo diskuzí s herci či režiséry. Dále bychom zde rádi uspořádali jedno netradiční divadelní představení, ale prim by měly hrát filmy.

Co je pro Vás největší výzva, co se týče kulturního dění ve městě?
Bavit lidi. Přivážet do města umělce, kteří jsou nositelé kvality. Kultura by měla lidi spojovat, měli by v ní najít inspiraci, odpočinout si u ní a tak trochu odejít na pár desítek minut do jiného světa. Rád bych, aby z naší práce měli lidé radost, a věřím, že to dokážeme.

Výzvou je zároveň udržení a naplánování dlouhodobého konceptu kulturního programu v našem městě. Nyní fungujeme pár měsíců a snažíme se nastavit základní procesy pro dobré fungování týmu. Čeká nás náročné období – Sametová Příbram + adventní neděle a poté se již chceme plně soustředit na program roku 2020.

Kam jezdíte Vy nejčastěji za kulturou?
Většinou jdu za kulturou na akce, které pořádáme. Jen málokdy se dostanu na jiné. Nyní bych po delší době vyjel na místo, které nese název CAMP v Praze a také jsem dlouho nebyl v Meetfactory. To jsou ta místa, o kterých jsem hovořil. Jde o inspirativní místa, kam jedete za kulturou, ale i místem a odnesete si něco, co ve vás zůstane.
zdroj: pribram.cz
autor: mir






Další články

Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci … Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech … Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Tento způsob polohování je v rámci České republiky unikátní. VIDEO Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním … Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a … Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze V Dobříši má trvalý pobyt 8600 obyvatel, dalších 1100 je nepřihlášených.

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies