28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




V Česku je 150 případů koronaviru, stát uzavřel hranice

13. března 2020   (12:32)
V Česku je 150 případů koronaviru, stát uzavřel hranice
foto: pribram.cz, ČTK

Šíření koronaviru může být trestným činem, ministryně spravedlnosti nemoc zařadila mezi nakažlivé nemoci, jejichž šíření tak může být hodnoceno.


Vláda zakáže kvůli šíření koronaviru zakáže přítomnost veřejnosti v bazénech a infocentrech, dále venkovních i vnitřních sportovištích s účastí více než 30 lidí. Kabinet dále zakázal českým občanům vycestování do zahraničí a cizincům vstup na území ČR. Šíření koronaviru může být trestným činem, ministryně spravedlnosti nemoc zařadila mezi nakažlivé nemoci, jejichž šíření tak může být hodnoceno.

V Česku je 150 lidí nakažených novým typem koronaviru. Aktualizované údaje k 18:30 zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na webu. Počet případů nákazy se od rána zvýšil o 24. V karanténě je podle dřívějších údajů zhruba 4800 lidí. Hygienici se nadále snaží dohledávat lidi, se kterými byli infikovaní v kontaktu. V oblastech postižených koronavirem mimo Česko je podle dat mobilních operátorů nyní 205.000 Čechů, z nich 196.000 je v Evropě. V zemi platí nouzový stav a vláda s platností od půlnoci z neděle na pondělí zakázala cizincům vstup do ČR a Čechům cestování do zahraničí. Češi, kteří se vracejí z 15 rizikových zemí, musí nastoupit do karantény. Podle dnešního nařízení vlády může být šíření koronaviru trestným činem.
Podle nejnovějších informací bylo v pátek po deváté hodině ve Středočeském kraji nakažených novým koronavirem patnáct osob. „Na Příbramsku nebyl doposud žádný pozitivní případ,“ uvedla pro pribram.cz tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamounová.
Vláda zakáže od půlnoci na sobotu návštěvy ve věznicích

Vláda zakáže kvůli šíření koronaviru s účinností od půlnoci na sobotu návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech. Vězňům bude umožněno více telefonovat s příbuznými a změní se také systém doručování balíků.

Vězeňská služba už dříve zavedla kvůli nebezpečí šíření nákazy koronavirem povinné bezkontaktní měření tělesné teploty u všech, kdo vcházejí do věznic či detenčních ústavů. K zákazu návštěv odsouzených ale sama dosud nepřistoupila.

Vláda zakázala cestování Čechů do zahraničí i vstup cizincům

Vláda zakázala vycestování z ČR do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne platit v noci z neděle na pondělí. Ve stejný čas začne platit také zákaz vstupu všech cizinců na území České republiky. Po dnešním jednání vlády to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Důvodem opatření je podle něho ochrana zdraví českých občanů a snaha o zastavení šíření nového typu koronaviru.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) stanoví výjimky, týkat se budou například přeshraničního styku, tedy lidí, kteří dojíždějí za prací do 50 kilometrů od českých hranic. Výjimky se budou také vztahovat na řidiče nákladní dobravy, řidiče autobusů, piloty dopravních letadel, vlakové čety, lodní kapitány nebo příslušníky záchranných služeb. Na lidi, kterých se týkají výjimky, se nevztahuje nařízení o karanténě.

Hamáček označil přijatá opatření za velmi tvrdá. "Nicméně je to opatření, které může podle našeho názoru zásadním způsobem přispět k zamezení šíření koronaviru," zdůraznil.

Vláda již ve čtvrtek rozhodla o obnovení kontrol na hranicích s Německem a Rakouskem. Od dnešní půlnoci je bude možné překračovat jen na vybraných přechodech. Dnes také kabinet rozhodl o povinné karanténě pro občany vracející se z takzvaných rizikových zemí.
Vláda od soboty zakáže přítomnost v bazénech či infocentrech

Vláda od sobotních 06:00 zakáže přítomnost veřejnosti v bazénech a turistických informačních centrech. Od stejného času zakáže přítomnost na venkovních i vnitřních sportovištích s účastí přesahující ve stejný čas 30 lidí. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO).
Vláda uvolnila 500 milionů korun na nákup respirátorů a roušek

Vláda uvolnila z rozpočtové rezervy 500 milionů korun pro ministerstvo zdravotnictví na nákup ochranných pomůcek proti koronaviru. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podle něj má připravit krizovou distribuci respirátorů a roušek, podrobná opatření projedná vláda v pondělí.

"Je potřeba definovat, kdo potřebuje respirátory. Je potřeba zavést krizovou distribuci. Jsou nakoupeny i roušky. V pondělí budeme o tom podrobně jednat," řekl Babiš. Podle něj by ochranné pomůcky v první řadě mely dostat záchranná služba a krajské nemocnice s infekčním oddělením.
Kraj vyzval zařízení, ať se snaží shánět ochranné prostředky

Krizový štáb Středočeského kraje dnes vyzval zřizovatele zdravotnických a sociálních zařízení v regionu, ať se snaží i sami shánět ochranné pomůcky a nespoléhají jen na dodávky ministerstva zdravotnictví. Hejtmanství má připravené centrální distribuční místo, zatím však do něj podle informací ČTK žádná dodávka respirátorů nedorazila. Zejména menší nemocnice, lékárníci, zubaři a praktičtí lékaři si v souvislosti s koronavirovou infekcí stěžovali, že ochranných pomůcek nemají dostatek.

Kraj je podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) na redistribuci osobních ochranných prostředků dodaných ministerstvem připraven. Krizový štáb přesto doporučuje zřizovatelům, aby se snažili i sami shánět ochranné pomůcky, jako jsou respirátory, roušky a dezinfekce, a aby na tuto snahu nerezignovali. Dodávky ministerstva zdravotnictví nemusejí uspokojit veškeré požadavky, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě.

Ministerstvo už minulý týden zakázalo vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky Integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy. Situace ohledně ochranných roušek a respirátorů je kvůli značné poptávce komplikovaná na celém světě. Aby je sháněli obyvatelé, není podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) úplně namístě.

Například příbramská nemocnice má zatím ochranných pomůcek dostatek, přesto bude potřebovat zásoby doplnit, což má být zajištěno z centrálních zdrojů. Podle mluvčího Martina Janoty zatím nemocnice nemusela pečovat o nikoho nakaženého koronavirem. "Zatím do toho systému zapojeni nejsme. Pokud má někdo podezření na koronavirus, tak k nám do nemocnice vůbec nejde a volá obvodnímu lékaři," připomněl mluvčí. Dokud se nenaplní pražská nemocnice Na Bulovce a další specializované pracoviště, tak v příbramské nemocnici, která nemá infekční oddělení, takoví pacienti ani ležet nebudou.

O situaci kolem koronavirové nákazy průběžně jednají také zástupci měst. "Všechny přítomné složky IZS jsou v současné době připraveny, nicméně je třeba stále pracovat na doplňování hygienických a ochranných prostředků jako jsou respirátory, roušky, rukavice," upozornil po dnešním jednání městského krizového štábu také starosta Příbrami Jan Konvalinka (za ANO).
Šíření koronaviru může být trestným činem

Šíření koronaviru může být trestným činem. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nemoc zařadila na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření tak může být hodnoceno. Kabinet dnes schválil patřičné nařízení vlády.

V Česku je 117 lidí nakažených novým koronavirem, testům se dosud podrobilo 2353 lidí. Hygienici se nadále snaží dohledávat lidi, se kterými byli infikovaní v kontaktu. V oblastech postižených koronavirem mimo Česko je podle dat mobilních operátorů nyní 205.000 Čechů, z nich 196.000 je v Evropě. Kvůli nákaze platí v Česku nouzový stav.

Vyhlášení nouzového stavu upravuje ústavní zákon o bezpečnosti ČR. Současně s vyhlášením nouzového stavu musí vláda vymezit, která práva stanovená ve zvláštním zákoně a v jakém rozsahu se v souladu s Listinou základních práv a svobod omezují a které povinnosti se ukládají. Vláda například může nařídit evakuaci osob a majetku z vymezeného území nebo zakázat vstup, pobyt a pohyb na vymezených místech.
Na Příbramsku nebyla prozatím prokázána nákaza koronavirem, sedm lidí čeká na výsledky
Krajská hygienická stanice v kraji nařídila karanténu pro 122 osob, z toho jsou v domácí karanténě dvě osoby z Příbramska. Další karantény nařizují praktičtí lékaři, jejich počet není v tuto chvíli znám.
Na výsledky odběrů čeká ve Středočeském kraji 250 osob. „Na Příbramsku je v tuto chvíli sedm lidí, kteří se podrobili testování,“ dodala Šalamounová s tím, že informace budou poskytnuty později.
Středočeští hygienici informovali o prvních nakažených v kraji v úterý, šlo o dva lidi z Kladenska a Mělnicka. Všichni nemocní mají podle mluvčí mírný průběh.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by …
Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies