25. 4. svátek má Marek

Učitelka psychicky týrala mého syna, následky má dodnes, popisuje matka neuvěřitelné zkušenosti ze sedlčanské základky

AKTUALIZOVÁNO
19. října 2021   (17:58)
foto, video: pribram.cz/Jakub Pečenka/Hlas matky byl záměrně pozměněn

Ostatní prvňáčci měli za úkol napsat, jak je můj syn špatný a pak to učitelka před celou třídou četla. Také se musel několikrát před dětmi svléknout do naha, vypráví matka.



Policisté od minulého týdne šetří případ napadení dvou chlapců na základní škole v Sedlčanech. K incidentu mělo dojít mezi třemi chlapci – žáky školy. Podle prvotních zjištění měl 14letý chlapec napadnout během pobytu ve škole nožem své dva spolužáky. Zranění, která jim způsobil, byla povrchová a nevyžádala si lékařské ošetření.
Po zveřejnění článku se na sociálních sítích rozpoutala bouřlivá diskuze, ve které někteří lidé obviňují školu, že neřeší údajnou šikanu. „Na ‚propojce‘ (ZŠ Propojení) chybí především důvěra. Děti se snaží s učiteli o šikaně mluvit, ale řešení končí tím, že je potrestané šikanované dítě. Důsledky jsou pro děti a potažmo i rodiče, nedozírné. Ve zkratce – vítejte v pekle,“ napsal jeden z diskutujících. „Spousta z nás má osobní zkušenost se šikanou našich dětí na této škole,“ uvedla další diskutující.
Po zveřejnění článku se na sociálních sítích …
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka
Redakce pribram.cz oslovila ředitele školy, zda by se vyjádřil k těmto komentářům. „Jestli berete informace na Facebooku jako věrohodné, tak se nemáme o čem bavit,“ odpověděl stroze na telefonický dotaz ředitel.
Na základě přečtení článku se na redakci obrátila matka (totožnost ženy redakce zná), která tvrdí, že byl její syn před několika lety šikanován třídní učitelkou. Událost se měla odehrát v době, kdy nastoupil Péťa (z důvodu zachování anonymity redakce pozměnila jméno, ale jeho totožnost zná) do první třídy na Základní školu Propojení v Sedlčanech. V rozhovoru popisuje události, od kterých uplynulo již několik let, ale je v kontaktu s jinými rodiči, kteří mají obdobné zkušenosti i nyní.

„S vinou žiji do dneška už přes šest let. Vyčítám si, že jsem tehdy nepodala trestní oznámení nebo nepostavila se k věci jinak a neodešla ze Sedlčan dříve. Stále žiji s mírou viny. Oslovili mě i cizí lidé, kteří měli stejnou zkušenost, ale nikdo z nich se nedokázal ozvat a raději vše přetrpěli. Ani já jsem tenkrát neměla dost sil,“ vypráví své zkušenosti matka, dnes již třináctiletého syna.
„Můj syn byl šikanován učitelkou. Všechny děti ve třídě tehdy nutila k tomu, aby Péťu šikanovaly a měly z toho radost. Pan ředitel o tom věděl. Do syna směly děti strkat, směly ho bít, vysmívaly se mu. Paní učitelka udělala ve třídě krabičku, kam měly děti každý den psát psaníčka o mém synovi. Následně mu předčítala, jak je špatný. Také ho nechala se třikrát za sebou svléknout před dětmi do naha,“ popisuje matka.
Redakce pribram.cz oslovila ředitele školy, aby se k výše uvedeným obviněním vyjádřil. „Paní kolegyně používá mnoho pedagogických metod, které mají za úkol udržet pozornost, aktivizovat, všímat si jevů kolem sebe. Žáci například hází do kruhů Vennových diagramů špatné nebo kladné vlastnosti. Nebo při začátcích vědomého popisu vnitřní charakteristiky se konkretizují vlastnosti, které se líbí nebo nelíbí. Nejde nikdy o jedno dítě, nejde nikdy o ostrakizaci jednotlivce,“ řekl.
Bití nebo svlékání do naha je podle ředitele nesmysl a věc nehodlá dál rozvádět. „Kdyby k tomu kdekoli došlo, nedovedu si představit situaci, že by školu okamžitě nenavštívila Česká školní inspekce nebo Policie ČR. Standardně se situace řeší tak, že pokud rodič na jakékoli škole nenajde v reálném čase odezvu na své stížnosti, předává je na tyto složky státu. Nezáleží přitom, zda je jeho podnět relevantní. Žádný podnět na kontrolní složku podán nebyl, žádná kontrola na toto téma na škole nikdy neproběhla. Naopak, byly případy, kdy jsem sám kontaktoval policii, kdy situace byla mimo mé kompetence a jednalo se o trestně právní záležitosti. Také v případě incidentu z minulého čtvrtka jsem kontaktoval Českou školní inspekci s žádostí o prověření postupu. Náměstek Ústředního školního inspektora mi odpověděl, že jsme podle sdělení Policie ČR nepochybili,“ uvedl ředitel s tím, že neví o co se jedná, kdy přesně k tomu došlo. „Pokud taková situace nastala, bylo to rodičům zdůvodněno. Například mohlo jít o přetrvávající enkopresy, či jsme měli zkušenosti s jeho útěkem ze skupiny, projevila se tak jeho sociální nezralost. Nevezmeme žáka např. na Učení v přírodě, kde při případném svévolném opuštění tábora hrozí pád ze skály, utopení,“ oponoval ředitel.

Matka také uvedla, že její syn nesměl s dětmi zpívat a byla mu zakázána například účast na besídce či škole v přírodě.
„Neúčast na besídce? Nerozumím. Pokud by na ní žák přes napomínání zlobil, nechtěl by se uklidnit, pak ano - nemůže zkazit besídku všem. Jsou také žáci, kteří nechtějí vystupovat. Po domluvě s rodiči či s jejich souhlasem je k tomu nenutíme. Žádný podnět na ČŠI zaslán nebyl,“ vysvětlil ředitel.
„Ředitel mi řekl, že Péťa má Aspergerův syndrom a do jejich školy nepatří. Šla jsem s ním do psychologické poradny a tam mi bylo sděleno, že je syn absolutně v pořádku,“ vysvětlila matka.
Ředitel však odmítl, že by někomu stanovoval diagnózu. „Velmi často jednám s rodiči, zpravidla za účasti třídního učitele či výchovného poradce nebo preventistky. Nikdy bych si nedovolil stanovit jakoukoli diagnózu. Nejsem psycholog či psychiatr. Pouze na základě zkušeností sděluji, že se mi jeví, že žák může mít prvky indikující to a to. Vždy upozorňuji na nutnost odborného vyšetření. Ne vždy se nám ale rodiče podaří přesvědčit. Zpravidla se také snažím vyšetření urychlit, osobně intervenuji v různých zařízeních. A pokud se zjistí, že dítě je zdravé, no tak paráda. Rodič pak ovšem nemůže požadovat podpůrná opatření,“ oponoval.

„Snažila jsem se domluvit s ředitelem na přeřazení mého syna do jiné třídy, ale ten to odmítl. S přeřazením souhlasil až o prázdninách. Následně měl až do páté třídy samé jedničky a nastoupil na gymnázium," řekla.
Na dotaz, proč vše nešla oznámit na policii, uvedla, že měla strach a nevěděla, kam by se se svým synem odstěhovala. „Tehdy jsem doufala, že bude nějaká omluva, reakce.. Ostatní rodiče však vše raději přetrpěli a nechali své děti týrat,“ doplnila.

Redakce pribram.cz oslovila i třídní učitelku, ta však nereagovala a na e-mail neodepsala.

Později (27. 10. 2021) redakci prostřednictvím ředitele školy zaslala vyjádření, ve kterém veškerá obvinění matky dementuje. „Nikdy jsem žádnou krabičku na lístečky nepoužívala a před celou třídou se nikdo do naha nesvlékal,“ napsala.

Dále ve svém vyjádření zcela odmítá, že by účast na školních besídkách někomu zakazovala. „Pokud dítě samo nechce veřejně vystoupit, respektuji jeho přání,“ uvedla.

K obvinění matky, že její syn nesměl na školní výlety, uvedla, že se ani toto nezakládá na pravdě. „Nezvládne-li dítě čtyřdenní pobyt v přírodě bez rodičů nebo sebeobsluhu, doporučuji rodičům ke zvážení na tento pobyt nejet,“ napsala.

„Pan ředitel velmi svědomitě řeší všechny možné stížnosti od rodičů, respektuje odborná vyšetření žáků, mám k němu velkou důvěru a jako svého nadřízeného si ho velmi vážím,“ dodala.


Pokud máte nějaké poznatky či vlastní zkušenosti s případnou šikanou na této škole, můžete kontaktovat redakci na e-mailu pribram@pribram.cz nebo volat na číslo 604 566 555.
foto, video: pribram.cz/Jakub Pečenka/Hlas matky byl záměrně pozměněn
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka






Další články

V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce. Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Festival je určen zdravotníkům, dárcům krve a složkám IZS. Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Novinkou bude mimo jiné pilotní provoz speciálních autobusových linek, které budou … Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Meteorologové už dřív avizovali, že chladné počasí, které je v ČR druhý týden, bude … Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Svátek planety připomněla úklidová akce společnosti 1. SčV a místní organizace Českého … Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Hasiči vymezili nebezpečnou zónu, kterou opáskovali. Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Během léta se v letním kině bude promítat jedenáctkrát, lidé se mohou těšit na devět … Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Václav Švenda nyní zahajuje druhé období v čele krajské organizace. Před dvěma lety v … VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu, … Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami …

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies