28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




Sochy svatých v Dobříši podle pověsti předpovídají konec světa

4. listopadu 2021   (12:19)
Sochy svatých v Dobříši podle pověsti předpovídají konec světa
foto: MěÚ Dobříš

V Dobříši byla slavnostně požehnána nová kopie sochy sv. Judy Tadeáše v životní velikosti. Socha byla po třech letech vrácena k dobříšskému kostelíku vedle sochy sv. Leonarda. Podle dobříšských pověstí mají obě tyto sochy pro město a jeho obyvatele zvláštní význam. Do jejich podstavců byly navíc uloženy vzkazy pro příští generace.


Na terase dobříšského kostelíka Povýšení sv. Kříže v Dobříši jsou umístěny na vysokých podstavcích dvě barokní sochy představující sv. Judu Tadeáše a sv. Leonarda. Původní sochy byly vytesány z pískovcového kamene už v roce 1769 na paměť velkého krupobití, které postihlo tehdy celý kraj. Podle tradujících se dobříšských pověstí mají však tyto sochy pro město a jejich obyvatele ještě mnohem hlubší význam. Předpovídají totiž smrt občanů města, konec světa a možná prozrazují i místo vzácného pokladu.

Původní socha sv. Leonarda byla z podstavce sundána s úmyslem jejího restaurování v roce 2014. Už během převozu se však rozpadla na několik kusů. Bylo tedy rozhodnuto, že opravená socha bude umístěna ve vestibulu Kopáčkova domu v Dobříši a na podstavec u kostelíka bude umístěna její kopie. Sv. Leonardo tak získal svého dvojníka, který byl ke kostelíku slavnostně umístěn v listopadu 2017. Do podstavce byl také uložen vzkaz pro další generace, který sem v měděné schránce uložil tehdejší starosta Stanislav Vacek. Obsahem schránky byly restaurátorské zprávy, publikace o Dobříši a jejím okolí, měsíčník Dobříšské listy i několik mincí a bankovka.
Nyní se na terasu ke kostelíku umístila také kopie sochy sv. Judy Tadeáše, které slavnostně požehnal dobříšský farář P. Angelo Scarano. Události se účastnili zástupci vedení města, městského úřadu, samotný restaurátor Mgr. Jaroslav Fuka a pracovnice Národního památkového ústavu Mgr. Marie Kuldová.
Nyní se na terasu ke kostelíku umístila také …
foto: MěÚ Dobříš
P. Angelo Scarano při slavnostním požehnání soše sv. Judy Tadeáše zmínil mimo jiné jeho význam. „O svatém Tadeášovi toho až tolik nevíme. Často je však uctíván jako velký přímluvce ve velmi naléhavých, až beznadějných situacích nebo v případech těžkých nemocí,“ dodal k významu obou světců P. Angelo Scarano.

Požehnání a slova pana faráře při této slavnostní události pak doplnil starosta města Dobříše Ing. Pavel Svoboda, který právě tohoto světce vnímá jako současného patrona vedení města. „Při městských stavbách se občas dostáváme do bezvýchodných situací. Velmi mne těší, že v osobě sv. Judy Tadeáše tak zde máme svého přímluvce“.
Požehnání a slova pana faráře při této …
foto: MěÚ Dobříš
Sochy u dobříšského kostelíka vznikly současně ve 2. polovině 18. století za knížete Jindřicha Pavla z Mannsfeldu. „Vzhledem ke kritickému stavu originálu sochy sv. Leonarda bylo její restaurování prováděno tzv. vakuovanou metodou. Socha sv. Judy Tadeáše na tom byla o poznání lépe, ale i při jejím restaurování se muselo postupovat velmi opatrně.
Současně s opravami vznikaly pomocí odměřování jednotlivých bodů z originálních soch a s pomocí tečkovacího strojku jejich kopie. Finální podoba obou kopií byla sekána sochařskými dláty,“ upřesnil k práci na obou sochách akademický sochař a restaurátor Mgr. Jaroslav Fuka, který na obou památkách pracoval sedm let.

Veškeré práce na sochách byly průběžně konzultovány se zadavatelem kopií a s odbornými pracovníky příslušného Národního památkového ústavu. Kopie soch a podstavců byly provedeny v jemnozrnném pískovci z lokality kamenolomu Vyhnánov. Celkové náklady za restaurování sv. Leonarda se vyšplhaly na 371 005 Kč, z toho dotace byla celkem 144 235 Kč. Náklady na zhotovení kopie byly celkem 596 869 Kč, z toho dotace Středočeského kraje byla 180 000 Kč. Náklady na opravu sochy sv. Judy Tadeáše se nyní vyšplhaly k 620 000 Kč, z toho restaurování stálo 222 640 Kč a zhotovení kopie 368 445 Kč. Dotace na toto dílo nebyla městu poskytnuta žádná. Mgr. Fuka odhaduje životnost kopií soch nejméně na 500 let.

„Pevnost pískovce z kamenolomu Vyhnánov činí minimálně 80 Mpa, zatímco u originálních soch z Dobříše to bylo pouze 5 Mpa. Přestože norma je minimálně 15 Mpa, vydržely původní sochy vyrobené z velmi měkkého pískovce na místě asi 250 let. To bylo také díky tomu, že hned po jejich vytesání byly ošetřeny nátěrem v okrovém odstínu, který zpevnil povrch kamene,“ dodává sochař a restaurátor Mgr. Fuka.

Originální socha sv. Leonarda bude osazena do interiéru kostela Povýšení sv. Kříže na jaře příštího roku.

Slavnostního požehnání se účastnila také památkářka Národního památkového ústavu Mgr. Marie Kuldová, která si velmi váží přístupu vedení města k těmto historickým památkám. „Dobříš je jedno z mála měst, které si svých historických památek váží. Často se setkáváme s naprosto opačným přístupem. Velké díky pak patří zejména paní Ing. Jitce Šafářové z odboru místního rozvoje města, která za obě sochy a jejich opravdu dlouho bojovala a panu restaurátorovi, který se k celému nelehkému dílu postavil velmi zodpovědně,“ dodala při samotné slavnostní události památkářka Mgr. Marie Kuldová.

Sv. Leonard a sv. Juda Tadeáš podle pověsti předpovídají konec světa
K oběma sochám se tradují v Dobříši legendy a pokud bychom jim věřili, mohl by již brzy nastat konec světa. Podle pověsti se se sochami sv. Judy Tadeáše a sv. Leonarda totiž nesmí hýbat, jinak hrozí konec světa. Což bylo nyní při jejich restaurování porušeno.

Jedna z pověstí také říká, že až se obě sochy zřítí, dopadnou na zem a zbude z nich prach, má nastat konec světa. Podle této legendy bychom se konce světa dočkali, kdyby tu nebyl kníže Josef, který nechal sráz u kostela podchytit pevnou zdí. Druhá pověst říká, že když sv. Juda Tadeáš, jenž drží knihu, přečte a obrátí jeden list, zemře jeden z dobříšských občanů. Až celou knihu přečte a zavře, a až sv. Leonardovi srdce, jenž již jen jednu polovinu drží, zcela zmizí, nastane konec světa. Pravdou však je, že v roce 1962 sv. Leonardovi vypadlo srdce z ruky, ale proroctví se naštěstí nevyplnilo.

Dobříšští také věří, že pokud se někdo pokouší na účet zdejších svatých žertovat, neujde trestu. Podle vyprávění tak několik rouhačů onemocnělo, jiní přišli o majetek. Jistý kočí se dokonce podle pověsti posmíval sv. Leonardovi, patronovi rodiček, a jeho žena zemřela při porodu.

Poslední lidová pověst praví, že oba svatí hledí na místa s ukrytými poklady pod hradem Vargač. Pověstí o pokladech a tajných chodbách se zde však vyskytuje celá řada. Možná je jednou někdo vyzvedne, pokud ovšem dříve sv. Juda Tadeáš neprolistuje celé písmo a sv. Leonardo neupustí kamenné srdce…
Současně s opravami vznikaly pomocí odměřování …
foto: MěÚ Dobříš

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/Oldřich Průša/Jiří Nový
autor: Tomáš Pečenka








Další články

I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by … Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR
Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Během následujících státních svátků, kam spadá 1. květen a 5. a 6. červenec, zákaz …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies