24. 4. svátek má Jiří

Sněžení, vítr a namrzající vozovky místy komplikují dopravu v Česku

28. března 2023   (08:27)
Sněžení, vítr a namrzající vozovky místy komplikují dopravu v Česku
foto: pribram.cz / Jakub Pečenka / ilustrační fotografie

Dálnice D8 je na Ústecku ve směru do Německa neprůjezdná kvůli sněhu a kluzké vozovce, kamiony blokují všechny jízdní pruhy.



Návrat zimního počasí a silný vítr komplikují dopravu na některých místech Česka. V Královehradeckém kraji sněžilo a na zledovatělých silnicích se stalo mnoho nehod, některé jsou se zraněním. Dálnice D8 je na Ústecku ve směru do Německa neprůjezdná kvůli sněhu a kluzké vozovce, kamiony blokují všechny jízdní pruhy.
Liberecký kraj

V Libereckém kraji mrzne a sněží, silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. I hlavní tahy namrzají, problémy mohou mít řidiči kamionů ve stoupáních. Pozor by si měli dát motoristé na hlavním tahu I/10 na Harrachov, ale také na silnici I/9 na Rumburk nebo na I/13 na Práchni v Kamenickém Šenově. Uvízlý kamion ráno zkomplikoval provoz na silnici I/10 u Držkova na Jablonecku, policie také řešila několik dopravních nehod, obešly se ale bez vážnějších zranění.

Na Liberecku zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Komunikace vede chráněnou oblastí, v zimě tam silničáři nemohou solit a vozovka se ve stoupání uklouzává. Motoristé musí na Raspenavu po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky. "Omezení platí odvolání v návaznosti na vývoj sjízdnosti," řekl ČTK Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Předběžně se počítá s otevřením silnice nejdříve ve čtvrtek.
V Libereckém kraji je dnes ráno většinou zataženo a teploty se pohybují od minus šesti do jednoho stupně nad nulou, stále se objevují sněhové přeháňka. Podle meteorologů vydrží proměnlivá oblačnost většinou se sněhovými přeháňkami po celý den, k večeru by mělo srážek ubývat. Přes den teploty dosáhnou maximálně čtyř stupňů Celsia, na horách bude po celý den mrznout. Vítr může v nárazech přesahovat 50 kilometrů v hodině a v otevřených úsecích se tak mohou tvořit sněhové jazyky.
Moravskoslezský kraj

Především ve vyšších polohách Moravskoslezského kraje by dnes řidiči měli být velmi opatrní. Sjízdnost tam komplikují sněhové přeháňky nebo slabá vrstva sněhu. Místy je i silný vítr. Většina silnic v regionu je ale sjízdná bez omezení a vozovky jsou většinou holé. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.
Zvýšená pozornost je nutná hlavně na Bruntálsku, kde je kvůli sněžení snížená dohlednost. Před sněhovými přeháňkami ve výšce nad 600 metrů varují silničáři také na Opavsku. Se slabou vrstvou sněhu je nutné počítat v nejvyšších místech Beskyd.

Podle meteorologů budou dnes sněhové přeháňky na většině území. Večer by srážky měly ustávat. Nejvyšší teploty stoupnou na čtyři stupně Celsia, na horách ale může být až minus šest. Na horách se budou místy tvořit také sněhové jazyky.

Olomoucký kraj

Vyšší polohy Olomouckého kraje v noci na dnešek zasáhly sněhové přeháňky, hlavní silniční tahy jsou po chemickém posypu sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči si musí dát pozor také na silný vítr, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Sněží hlavně ve střední a severní část Olomouckého kraje. Sníh ráno pokrývá například silnici přes Červenohorské sedlo, která spojuje Šumpersko a Jesenicko. Zbytky rozbředlého sněhu jsou také na silnici z Jeseníku do Hanušovic. Na sníh si musí dát pozor řidiči v okolí Moravského Berouna na Olomoucku či na silniční komunikaci z Mohelnice na Šumpersku směrem na Moravskou Ves.

Od rána hustě sněží i v okolí Olomouce, silnice jsou v nižších polohách zatím mokré. Podle hlášení řidičů na sociálních sítích je pro kamiony kvůli kluzké vozovce nesjízdný kopec ze Šternberka u Olomouce na Horní Loděnici. Sněhové přeháňky zasáhly také oblast Konice na Prostějovsku, kde správci silnic varují před silným větrem.
Pardubický kraj

Na silnice v Pardubickém kraji se po více než dvou týdnech vrátil sníh. Zůstává na vozovkách hlavně ve výše položených oblastech, někde je po solení rozbředlý. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné.

S vrstvou nového sněhu musejí řidiči počítat například v okolí Lanškrouna, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Skutče, Svitav, Vysokého Mýta nebo Žamberka. V oblasti Hlinska, Trhové Kamenice a Nasavrk na Chrudimsku se tvoří ledovka. Zbytky sněhu jsou ale i v nížinách kolem Holic.

Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji zataženo, často byl silný až nárazový vítr. Na většině území regionu sněžilo nebo se vyskytovaly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus čtyřmi a plus jedním stupněm.
Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji dnes sněží. Hlavní silniční tahy jsou po chemickém posypu sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči si musejí dát pozor také na vítr. Na silnicích nižších tříd, například na Mělnicku, mohou být zbytky rozbředlého sněhu, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Podle Karla Sulka z krajského dispečinku silničářů je nyní zapojeno do zimní údržby 25 vozidel, místy a v částech regionu, kde napadl sníh, jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. "Jedná se zejména o oblasti Kutnohorska a Mnichova Hradiště," uvedl Sulek.

Především ve východní části regionu se objevují sněhové přeháňky, teploty jsou od minus jednoho stupně po jeden stupeň Celsia.
Ústecký kraj

Dálnice D8 je dnes ráno na Ústecku mezi 79. a 80. kilometrem ve směru do Německa neprůjezdná kvůli sněhu a kluzké vozovce. Kamiony blokují všechny jízdní pruhy. Informovalo o tom Národní dopravní informační centrum (NDIC).

Kamiony dálnici zablokovaly kolem 06:00. Problémy jsou za Ústím nad Labem ve stoupání k tunelům Libouchec a Panenská. Kdy by se mohl provoz obnovit, není zatím jasné. Kolony se tvoří už na výjezdu z Ústí nad Labem na Teplice směrem na Úžín. Řidiči musejí počítat až s půlhodinovým zdržením při cestě do Teplic.

Kamiony stojí také na silnici 15 v Trnovanech na Litoměřicku. Ve směru na Českou Lípu je cesta neprůjezdná. Ledovka je na Chomutovsku u obce Droužkovice, sníh leží na dálnici D7.
Sníh napadl v Krušných horách, silnice II. a III. třídy jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Policisté řeší v kraji několik dopravních nehod. Do ulic měst vyrazili uklízet sníh cestáři.

Zlínský kraj

Vozovky na Vsetínsku mohou dnes ráno místy namrzat, v některých částech okresu zůstávají mokré. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé, suché a sjízdné bez omezení. Vyplývá to z aktuálních údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Ve Zlínském kraji bylo dnes ráno většinou polojasno až oblačno bez srážek, na Zlínsku místy až jasno, v některých lokalitách na Vsetínsku naopak skoro zataženo. Nejčastěji vál slabý vítr. Teploty se v regionu pohybovaly od minus tří do plus jednoho stupně Celsia, na Vsetínsku klesaly až k minus šesti stupňům Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes v kraji proměnlivá, převážně velká oblačnost, na většině území se sněhovými nebo krupkovými přeháňkami. Odpoledne a večer očekávají meteorologové ubývání srážek. Nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat mezi dvěma až pěti stupni Celsia. Vát bude čerstvý severozápadní vítr s nárazy kolem 50 kilometrů v hodině. Večer by měl slábnout.
zdroj: pribram.cz / ČTK
autor: Jakub Pečenka






Související


Další články

Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Novinkou bude mimo jiné pilotní provoz speciálních autobusových linek, které budou … Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Meteorologové už dřív avizovali, že chladné počasí, které je v ČR druhý týden, bude … Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Svátek planety připomněla úklidová akce společnosti 1. SčV a místní organizace Českého … Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Hasiči vymezili nebezpečnou zónu, kterou opáskovali. Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Během léta se v letním kině bude promítat jedenáctkrát, lidé se mohou těšit na devět … Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Václav Švenda nyní zahajuje druhé období v čele krajské organizace. Před dvěma lety v … VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu, … Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami … Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku 55 týmů z celé Evropy se zúčastnilo třetího ročníku mezinárodního flag fotbalového … V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách Památník vznikl v lokalitě, kde se nacházel od 70. let minulého století vepřín. AKTUALIZOVÁNO

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies