18. 4. svátek má Valérie

Sám před sebou nikdo neuteče

Nepřehlédněte
24. prosince 2019   (06:31)
Sám před sebou nikdo neuteče

"Pamatuji, jak nám jednou paní učitelka občanské nauky vykládala, že je křesťanská víra škodlivá," řekl v rozhovoru kněz Tomáš Roule.



Vydal se studovat práva, ale jeho snem bylo jiné povolání, spíše poslání. Nechal se zapsat do nultého ročníku teologické fakulty, vystudoval ji a stal se knězem. Na kněze byl vysvěcen v červnu 2002 a dva roky působil jako farní vikář. Od května 2004 byl osobním sekretářem arcibiskupa pražského—nejprve kardinála Miloslava Vlka, poté kardinála Dominika Duky. Nyní vyučuje v Římě na duchovní přípravě budoucích kněží, Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří studují na Papežské lateránské univerzitě.

Narodil jste se v Příbrami, kde jste chodil do základní školy. Bylo to v době totality, kdy víra v Boha nebyla učiteli příliš podporována. V hodinách občanské nauky byla naopak vyvracena. Byl jste již tehdy věřící?
Vyrostl jsem ve víře v Boha tak, jak ho vyznávají křesťané, odmalička. Za totality nám byl ve škole předkládán tzv. vědecký světový názor, materialismus, který popíral všechno duchovní, všechno, co nás přesahuje. Pamatuji se, jak nám jednou paní učitelka občanské nauky vykládala, jak je křesťanská víra škodlivá. Tehdy jsem se přihlásil s tím, že mě na víře nic škodlivého nepřipadá. Už nevím, jak se mě dál snažila přesvědčit, ale nepodařilo se jí to. Pro mě to bylo první setkání s tím, jak lidi režim masíroval a doma se říkalo něco jiného než ve škole.

Věří Vaši rodiče též v Boha?
Oba mí rodiče jsou věřící a chodí pravidelně do kostela. Podařilo se jim předat víru nejen mně, ale i mému bratrovi a sestře, jako dospělí jsme ji pak sami rozvíjeli. Víra má v naší rodině své pevné místo. Dalo by se říct, že Pán Bůh je součástí naší rodiny. Nebo možná přesněji, že naše rodina patří do té jeho.

Neměl jste kvůli své víře problémy se spolužáky?
Nemám si v tomto ohledu na co stěžovat. I když jsme se v pohledu na svět často lišili, vždy mou víru respektovali. Někdy mívali různé otázky, protože se s těmi věcmi neměli kde seznámit, a zajímalo je to. Jindy mě diskuse s nimi přiměly se nad svou vírou hlouběji zamýšlet a více ji promýšlet.

Kam jste se vydal po dokončení základního vzdělání? Byl jste již tehdy připraven svůj život obětovat církvi?
Po základní škole jsem ještě neměl jasno o své budoucnosti. Rozhodl jsem se pro gymnázium. Během těch let se mi opakovaně vracela myšlenka na to stát se knězem. Zároveň se ale objevovaly i pochybnosti a já neměl potřebnou jistotu. Proto jsem šel po maturitě studovat práva, byla to taková sázka na jistotu. Studium mě bavilo, ale zároveň mě to dál táhlo ke kněžství. Po prvním ročníku práv jsem studia přerušil a vydal se studovat katolickou teologickou fakultu. No a potom jsem byl vysvěcen na kněze a putoval po různých farnostech středních Čech, kam mě představení poslali. Tak to v církvi funguje, že si člověk působiště nevybírá, ale dává se k dispozici svému biskupovi. Tím byl tehdy kardinál Miloslav Vlk, který kdysi působil nedaleko jako farář v Rožmitále.

Stal jste se knězem. Co všechno stálo za touto cestou?
Za touhle cestou stálo a nadále stojí hluboké přesvědčení, kterého jsem nabyl, totiž že Bůh miluje všechny lidi a každého člověka konkrétně. A že to dává životu zakotvení a zasazuje ho do souvislostí, které přesahují i smrt. Víra mi dává pevné místo ve vesmíru, a to napořád, řekl bych. Prostě se se mnou počítá a nežiji náhodou. Tohle jsem už jako chlapec zatoužil lidem předávat jednou jako kněz. A dělám to vlastně pořád a baví mně to čím dál víc. Ale k té jistotě jsem se musel dopracovat a vlastně je to pořád cesta.

Po nějaké době jste se přestěhoval na Arcibiskupství pražské, kde jste vykonával službu sekretáře kardinálovi Dominikovi Dukovi. Můžete prozradit, v čem spočívala Vaše “práce”?
Pan kardinál Duka mně vlastně „zdědil“, jako svého sekretáře si mě totiž vybral už kardinál Vlk. Byla to hodně odlišná práce než služba kněze ve farnosti. V podstatě mi pan kardinál svěřil do péče svůj program, tedy jak naloží se svým časem. Vlastně to od něj byla velká pokora, podřídit se tomu, jak jsem mu to naplánoval - samozřejmě nejlépe, jak jsem uměl. Znamenalo to reagovat na spousty podnětů a situací. Telefon zvonil v průměru každých 6 minut. Byla to neskutečně pestrá škála lidí, se kterými jsem přišel takto do kontaktu.

Nyní vyučujete v Papežské koleji Nepomucenum v Římě. Naplňuje Vás vzdělávat ostatní věřící?
Pracuji nyní v Římě na duchovní přípravě budoucích kněží, Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří studují na Papežské lateránské univerzitě. V Nepomucenu, v tzv. semináři bydlí a já je doprovázím v jejich lidském a duchovním zrání dříve, než učiní své celoživotní rozhodnutí. Spolu s kolegy se je snažíme připravit na situaci a duchovní službu v České republice a zvláště na to, co bude náročné. Časem budou působit různě po naší zemi, a tak skrze ně mohu působit na víc věřících, než bych kdy sám potkal ve své farnosti. Je to náročná práce, ale zároveň i privilegium, včetně možnosti žít již několikátým rokem v Římě.

Můžete prozradit, jak probíhá Váš běžný den?
Během akademického roku se život v semináři podobá trochu klášteru. Vstává se relativně brzy. Život zde má svůj řád, ve kterém se střídá společná i osobní modlitba, společné stolování, studium a odpočinek, setkání nad různými tématy důležitými pro život mladého muže a kněze, osobní důvěrné rozhovory, kdy se jde na dřeň. Bohoslovci, tak se naši studenti nazývají, mají mnozí výborný smysl pro humor, a tak zažijeme i spoustu legrace. Humor je dar od Pána Boha, abychom se nebrali příliš vážně. První naší společnou aktivitou je rozjímání v kapli od 5:55, potom mše a další modlitby. Má služba končí chvíli před 21. hodinou, kdy dávám bohoslovcům pár myšlenek k rozjímání na příští den a máme poslední modlitbu celého dne. Občas o víkendu vyjíždíme do blízkého i vzdáleného okolí, abychom ho trochu poznali. Itálie je nádherná. Od května do září jsme často v neděli u moře a pak do přístavu na plody moře.

Vrátíte se někdy do Příbrami za svými rodiči, sourozenci, přáteli?
Do vlasti se rád několikrát ročně podívám, abych byl se svou rodinou a přáteli. Každý rok máme s rodiči společnou týdenní dovolenou. Spousta věcí v České republice funguje daleko lépe než v Itálii. Například zdravotnictví nebo úřady. Zvláště kvůli lékařům se mi občas vyplatí, abych do Prahy přiletěl. A počítám, že jednou se sem zase vrátím natrvalo.

Nikdy jste se neoženil, neměl děti. Nelitujete toho?
Vím, že vám to přijde asi zvláštní, ale svého rozhodnutí nelituji. Musel jsem si ho ale odpracovat a nebojím se říci vybojovat. A znám i bolest z toho, že nemám vlastní partnerku anebo vlastní děti. Svým způsobem mi to ale Pán Bůh vynahrazuje. Je velká řada rodin, kde se cítím přijat jako doma. A taky jsem pochopil, že partnerské soužití a výchova dětí je skutečná řehole, která vyžaduje obrovské odříkání. Ale to pro vaše čtenáře není nic neznámého. Ať žijeme jakýkoli život, určitá samota nás nemine, ta k člověku patří. Sám před sebou nikdo neuteče. A tak je lepší učit se se sebou žít a mít se rád.

Co byste na závěr popřál našim čtenářům?
Máme zde vánoční svátky. Předvánoční shon už asi pominul. Řada lidí si postaví betlém, zapálí svíčku, zasednou ke slavnostní večeři. Ten jeden den bývá jiný než všechny ostatní. Mnoho lidí přijde do kostela podívat se na jesličky, na Rybovku, pomodlit se za sebe, za své blízké. Přeji, aby se tam cítili vítáni a aby zažili vánoční pokoj, který člověk nemůže dát, ale Bůh ho nabízí. Jak hlásá nápis nad betlémem: Sláva Bohu na výsostech a pokoj lidem dobré vůle.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka






Další články

Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Mezinárodní svátek se pravidelně koná 22. dubna. Na Příbramsku připomenou důležitost … Opilý senior na elektrokoloběžce srazil srnu Opilý senior na elektrokoloběžce srazil srnu K nehodě došlo dnes odpoledne u obce Vranovice. Dostavba dálnice D4 míří do finále, na stavbě pracuje 1000 lidí Dostavba dálnice D4 míří do finále, na stavbě pracuje 1000 lidí Jaké služby budou poskytovány, aby byla zajištěna bezpečnost, plynulost a kvalita … ROZHOVOR Kladno uteklo Příbrami ze čtyř mečbolů a připisuje si první vítězství Kladno uteklo Příbrami ze čtyř mečbolů a připisuje si první vítězství V úterý 16. 4. byla rozehrána série o 3. místo volejbalové extraligy mužů mezi … Příbramští hasiči hledají posily do svých řad Příbramští hasiči hledají posily do svých řad Územní odbor Příbram hledá zájemce do služebního poměru na pozici komisař – technik – … Komerční sdělení Pošta čelí další vlně podvodných zpráv, které lákají údaje k účtům Pošta čelí další vlně podvodných zpráv, které lákají údaje k účtům Nejčastěji jde o falešné oznámení nedoplatku za poštovní zásilku, kdy se útočník pod … Nehoda auta s motorkou omezila provoz v Dobříši Nehoda auta s motorkou omezila provoz v Dobříši Provoz řídila policie kyvadlově. Nová expozice na dobříšském zámku zachycuje historii rodu Colloredo-Mannsfeldů Nová expozice na dobříšském zámku zachycuje historii rodu Colloredo-Mannsfeldů Návštěvníci si prohlídkovou trasu mohou prohlédnout bez průvodců, k dispozici mají … Policie hledá uprchlého vězně, zřejmě krade auta v Plzeňském a Středočeském kraji Policie hledá uprchlého vězně, zřejmě krade auta v Plzeňském a Středočeském kraji Hledaný je asi 180 centimetrů vysoký, má hnědé oči, černé vlasy a snědou pleť. Lubomír Vašina: Pro mladé kluky je tato sezona velká zkušenost, kterou mnoho volejbalistů za svou kariéru nezažije Lubomír Vašina: Pro mladé kluky je tato sezona velká zkušenost, kterou mnoho volejbalistů za svou kariéru nezažije Dnes rozehrají Kocouři sérii o třetí místo proti silnému Kladnu. Trenér Vašina v … ROZHOVOR

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies