28. 3. svátek má Soňa

První písemná zmínka o rybníku Dolejší Obora v Příbrami pochází z roku 1527

25. února 2023   (14:54)
První písemná zmínka o rybníku Dolejší Obora v Příbrami pochází z roku 1527
foto: Státní okresní archiv Příbram

První písemná zmínka o vrchnostenském Podměstském rybníku, vybudovaném na Příbramském potoce a zvaném nyní Dolejší Obora, pochází z roku 1527. Tehdy už pod ním stál mlýn zvaný Podhrázský, jinak Pod Hrází, Pod Městem nebo Podměstský.



V roce 1575 mlynář Matěj Podhrázský odkázal mlýn na Podměstském rybníku s loukou a sadem příbramskému špitálu pro zaopatření jeho chudých obyvatel. Na mlýn si ovšem dělala nárok Kateřina, vdova po Matějově bratru Janovi, o které příbramští radní během sporu o vlastnictví mlýna napsali svým nadřízeným: „Ještě ke všemu se znovu provdala za dobrého souseda, ale pak s ním nechtěla být a vedla si svou jako jiná všetečná a nestoudná a všecka daremná žena. Ježto ráčíte znáti, pokud žena po muži statkem a dětmi vládne, není toho potřeba mnoho opakovati, a zvláště pak kteráž jest do toho statku ani za peníz, leč ty hadry, kteréž na sobě měla, nepřinesla, a proto by chtěla dva mlýny míti.“ Česká komora rozhodla ve prospěch špitálu.
Nedlouho potom příbramská obec koupila od císaře Rudolfa II. i částečně poškozený Podměstský rybník. Když ho opravila a zvětšila, dávala do něj 30 kop rybí násady. Za třicetileté války rybník a mlýnské hospodářství pustly, obec mlýn ale stále pronajímala. Mlynáři se v něm často střídali a stěžovali si, že je nájem příliš vysoký.
V lednu 1689 nový primátor Václav Štrof se souhlasem městské rady prohlásil, že je příhodný čas, aby se na opravu zpustlého Podměstského rybníka navozilo potřebné dříví. Mlynář Václav Labský dostal za úkol určit, kolik dřeva bude zapotřebí, a renovaci Podměstského rybníka zřejmě i řídil. O rok později začal stavět i nový Podhrázský mlýn, ve kterém se od konce 17. století mlely slady pro obecní příbramský pivovar. Dne 24. dubna 1699 městská rada rozhodla, že je nutné dolejší rybník „slovit“, aby se ukázalo, kolik je v něm rybího plodu. Po výlovu byl spraven splav a byla udělána nová stavidla. Práh čili hráz rybníka byl snížen o půl lokte (necelých 30 cm), o čemž byl učiněn zápis do městských pamětních knih, aby se na to jako na důležitou věc v budoucnu nezapomnělo.
Dne 22. prosince 1705 nařídila česká komora novému příbramskému hormistru Jiřímu Tomáši Puschovi obnovit stříbrné doly. Pod jeho vedením začali havíři v roce 1708 razit Karlo-Boromejskou odvodňovací štolu, ústící v prostoru někdejších kasáren u dolejšího rybníka. Díky této dědičné štole mohly být prováděny důlní práce v dosud málo prozkoumaných částech březohorského terénu.

A právě na mapě Jana Christiana Fischera z roku 1726, vyhotovené pro báňské potřeby, se dochovalo nejstarší vyobrazení Podměstského rybníka, který se nadále používal jako chovný.
(Mapa Karlo-Boromejské štoly z roku 1726 s vyobrazením Příbrami a Svaté Hory. V levém spodním rohu je zakreslen Zárybnický dvůr, o kterém si povíme příště. Mapa z archivu Rudných dolů je nyní uložena v archivu státního podniku DIAMO.)
(Mapa Karlo-Boromejské štoly z roku 1726 s …
foto: Státní okresní archiv Příbram, Horymír
V červnu 1735 bylo v Podměstském rybníku nalezeno tělíčko novorozeného děvčátka. Rychtář se svými pomocníky začal pátrat po jeho matce. Všechny děvečky a podezřelé ženy z města byly prohlédnuty místními porodními bábami, podle jejichž nálezu ale žádná z nich své novorozeně neutopila. Měšťanky se neprohlížely a případ byl odložen. Příbramský horní závod trpěl trvalým nedostatkem pohonné vody pro důlní a hutní zařízení a hledal nové možnosti, jak tento problém řešit. Poněvadž do Podměstského rybníka přitékalo z dědičné Karlo-Boromejské štoly poměrně velké množství vody, roku 1756 postavil pod Podhrázským mlýnem úpravnu rudy, později známou jako Puchýrna č. 2 nebo Městské prádlo či Městská puchýrna, ve které se vytěžená ruda drtila a roztříděná dodávala do stříbrné hutě.
Příbramská obec tehdy dlužila značné částky za koupi statku Trhové Dušníky a pro uhrazení části jedné splátky svůj Podhrázský mlýn v září 1768 za 400 zl. prodala Josefovi Skaličkovi, který se zavázal nadále mlít zdarma slady pro měšťanský pivovar. Mletí sladů musel mlynář oznamovat den předem vrchnímu hornímu úřadu, aby puchýrna stojící pod mlýnem pro nedostatek vody neutrpěla újmu. Mlynář se také musel starat o stavidla Podměstského rybníka a včas je vytahovat zvlášť při lijácích. Pokud by tuto svou povinnost zanedbal, musel vzniklé škody na stavidlech, rybách a loukách měšťanů zaplatit.

Pro nedostatek pohonné vody v první polovině 80. let 18. století často stály nejen doly, které se pak bez odčerpávání spodní vody zatápěly, ale i Podhrázský mlýn. Podle ujednání s úřady z června 1785 byla proto mlynáři Skaličkovi, který nemohl mlít třeba i čtvrt roku v roce, snížena daň z mlýna. V tomto roce byl Podhrázský rybník stále využíván pro chov kaprů. Jeho střední hloubka činila 3,79 m. Nejpozději od října 1792 se v pramenech objevuje pojmenování Dolejší Obora. Měla rozlohu asi 2 ha 33 arů. Před polovinou 19. století byla rozšířena na 2 ha 97 arů, takže byla o něco větší než Hořejší Obora. V roce 1855 byly na náklady obce vystavěny na Dolejší Oboře tzv. koupele. Jejich dohlížitel, bývalý voják a mistr v plavání Jozef Ďupák, zde chlapce zdarma učil plavat.
Jedné noci roku 1804 byla na přímý rozkaz krajského hejtmana vzhledem k dlouhotrvajícímu odporu řezníků tajně zbořena hygienicky závadná dřevěná jatka na náměstí, která stála mezi kostelem a budovou č. p. 1/I. Dobytek se tam totiž porážel a zpracovával a krev s výkaly volně odtékala stružkami. U Příbramského potoka v Podskalí pod Dolejší Oborou pak byla postavena jatka nová. Někdy po roce 1913 byl z náměstí do prostoru někdejší Puchýrny č. 2, zrušené v roce 1896, přemístěn i dobytčí trh.
Tehdy už byl Podhrázský mlýn č. p. 2/IV a 147/IV v rukou rodiny Marešových. V letech 1894–1911 parní umělecký mlýn přestavovali do podoby moderního objektu a Josef Mareš zakoupil Francisovu turbínu, která byla zkolaudována v roce 1913. Marešovi vlastnili mlýn ještě v květnu 1956, kdy KNV v Praze vydal národnímu podniku Středočeské mlýny souhlas s demontáží jejich mlýnského zařízení. Převzetí použitelného zařízení pro mlýnskou výrobu se mělo projednat s Marešovými – soukromými majiteli mlýna – tak, že neupotřebitelné kovové součásti skončí v Kovošrotu ve prospěch lidového sběru, tj. plnění sběrového plánu MNV v Příbrami.

(Na fotografii je Dolejší Obora v roce 1901)
Tehdy už byl Podhrázský mlýn č. p. 2/IV a …
foto: Státní okresní archiv Příbram
V říjnu 1984 se začal budovat obchvat města od Příbramského potoka kolem pekárny a mlékárny. Druhou etapou výstavby, která jako vždycky trvala déle, než se plánovalo, protože „další komplikace kolem stavby vyžadovaly některé doplňky“, byl úsek od potoka ke kasárnám s napojením na mostě u Dolejší Obory. Dne 11. listopadu 1986 zahájil generální dodavatel stavby ZRUP Příbram demolici Marešova mlýna, ve kterém byl naposledy umístěn sklad nábytku. Část Dolejší Obory byla zavezena a během následujících let byla vybudována křižovatka s kruhovým objezdem. Zbytek haldy hlušin, vyvezených kdysi z puchýrny, je za ní pod náletovými dřevinami patrný dodnes.

zdroj: Státní okresní archiv Příbram
autor: Věra Smolová
Státní okresní archiv Příbram






Související


Další články

Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by … Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Během následujících státních svátků, kam spadá 1. květen a 5. a 6. červenec, zákaz … Středočeské hrady a zámky nachystaly pro návštěvníky v nové sezoně řadu novinek Středočeské hrady a zámky nachystaly pro návštěvníky v nové sezoně řadu novinek Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. V dubnu se vydejte do Brd, za sovami V dubnu se vydejte do Brd, za sovami První ze série vycházek za nočními lovci povede v pátek 5. dubna z Obecnice na … Škaredá středa připomíná den, kdy Jidáš zradil Ježíše Škaredá středa připomíná den, kdy Jidáš zradil Ježíše Podle pověry se na Škaredou středu lidé neměli mračit, aby další rok neměli zamračené …

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies