19. 4. svátek má Rostislav
PB | Realitní




Při rozhovorech jsem viděla desítky plačících odsouzených, říká vězeňská kaplanka

Nepřehlédněte
31. července 2021   (10:20)
Při rozhovorech jsem viděla desítky plačících odsouzených, říká vězeňská kaplanka
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Třikrát týdně dochází do objektu příbramské věznice kaplanka Mgr. Vendula Glancová. Koná pravidelné pastorační rozhovory, pravidelnou společnou terapeutickou aktivitu „bibliodrama“ a organizuje bohoslužby ve vězeňské kapli. V rozhovoru pro pribram.cz prozradila, jak se do funkce kaplanky dostala, ale také přiblížila, co její zaměstnání obnáší.


V roce 1992 se přihlásila na Evangelickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Následně vystudovala pětiletou magisterskou teologii a stala se farářkou. Moc lidí jí ze začátku nevěřilo, že právě farářka bude její poslání, ale sen se vyplnil. Studium měla o to těžší, že v té době měla dvě malé děti.

Z fary do věznice?

Tak farářka jsem i nadále, na tom se nic nemění. V roce 2007 jsem ale přijala nabídku od hlavního kaplana na částečný pracovní úvazek v příbramské věznici. Od té doby beru svou práci jako profesní výhru, našla jsem se v ní. Provázím lidi v těžké životní situaci, to byl od malička můj sen. Vlastně si vzpomínám, jak jsem jako pětiletá holčička bydlela u Jíloviště. Jednou jsme byly s maminkou na procházce v lese a poblíž byla požární nádrž. Ukazovala mi ve strouze vyrytý letopočet a vyprávěla, že to udělali vězni, kteří v padesátých letech nádrž budovali. Lidé, včetně mojí babičky, jim tam nosili potraviny. Nebyli to žádní vážní zločinci, svůj trest si odpykávali jako političtí vězni. Nějak mi tento příběh zůstal v hlavě, tam byl asi prvopočátek toho, kdy jsem lidem v nouzi chtěla pomáhat.
Jak může odsouzený požádat o Vaši pomoc?

Bývá to vždy stejné. Odsouzený po příjezdu do věznice prochází nástupním oddělením, kdy dostane informaci, že má možnost hovořit s kaplanem. Pokud mé služby požaduje, dostane možnost prvního rozhovoru v délce jedné hodiny. Jako první má otázka zní, jestli přijel z vazební věznice a má zkušenosti s jiným kaplanem. Ve většině případů to tak skutečně je, pokud mají dobrou zkušenost z vazby, chtějí dál v rozhovorech pokračovat. Dostane vždy možnost mluvit o čemkoliv. Málokdy však chtějí rozebírat důvody odsouzení, spíše zaznívají pocity, jak je jim strašně mizerně. Velmi často se rozpláčou, viděla jsem desítky plačících odsouzených. To si mohou dovolit pouze u mě, mezi ostatními vězni nemohou projevit své emoce, tudíž ani slabiny. Co se děje během rozhovoru je vždy soukromé, žádné poznatky se nikam nezapisují.
Jak takový rozhovor probíhá?

Většinou se snaží ospravedlnit, ale vždy jim odvětím, že jsou tady správně. Jednou byli odsouzení a slova útěchy v tomto případě nedostanou. Jediné, co mohu nabídnout, že je budu provázet trestem. Mohou mluvit o svých pocitech, o rodině i o svých depresích, které často za mřížemi zažívají.

Zjišťujete, za co jsou Vaši „klienti“ ve vězení?

Ne. Je ale pravdou, že tu možnost mám. Víte, já nejsem policista, ani advokát, ani soudce. To, že jsou odsouzení, bylo důsledkem jejich chování na svobodě. Během další práce s nimi ale i na toto téma dojde. Není to ale můj prvotní zájem.
Měla jste někdy v přítomnosti odsouzených strach?

Neměla, asi to přikládám víře. Nikdy jsem se na vězně nekoukala jako na zločince. Pohovory beru stejně, jako kdyby přišli do kostela.
Jak se s trestem smiřují?

Víte, je to jako když člověk prodělává těžkou nemoc. Prochází různými fázemi jako je popírání, sebelítost, vztek, a nakonec přijetí. Vůbec nelze v emočních chvílích rozeznat, za co byl odsouzený. Stejné pocity zažívá muž za neplacení výživného nebo i vrah. Jiné případy jsou s lidmi, kteří jsou ve vězení poněkolikáté. Ti to berou jako návrat k rodině.
Zažila jste někdy i vypjatou situaci?

Při mých začátcích v pankrácké věznici. Byla to vazební věznice, takže trochu odlišné prostředí. Seděla jsem s mužem v jedné místnosti, kde probíhal rozhovor. Tehdy jsem zažila zvláštní pocit, ačkoliv se nic nedělo. Pak jsem přivolala dozorce, kterého při mém odchodu muž napadl. Asi to byla tehdy intuice, nevím. Pokud bych v budoucnu měla při zcela klidné diskuzi stejný pocit, určitě bych zpozornila.
Je běžné, že funkci vězeňského kaplana vykonává žena?

Tak úplně běžné to není, ale v rámci českého vězeňství nás (žen) je asi sedm, z celkového počtu asi třiceti pěti.
Stane se, že z nevěřícího se stane věřící?

Ano, stává se to. Nikdy to však není mým cílem. V této profesi nejde v první řadě o „obrácení na víru“ a zařazení člověka do kolonky nějaké instituční církve. Možná je to způsobené tím, že po celou dobu výkonu trestu na ně nenahlížím jako na viníky, ale na lidi, kteří jsou v nouzi a je potřeba je provést složitým životním obdobím. Lidé, kteří jsou v těžké životní situaci, hledají buď psychologickou či duchovní podporu, a tu ode mne dostanou. Možná mi také tato práce vyhovuje v tom smyslu, že si myslím, že není až taky důležité, zda člověk patří k nějaké církvi, ale jak prožívá spiritualitu a co mu dává. Nikdy však neschvaluji ani nezlehčuji čin, za který skončili za mřížemi.
Myslíte si, že se odsouzení raději svěří ženě než muži? Myslím tím v rámci Vaší profese

Ne, u nás kaplanů je to jedno. V příbramské věznici je kolem tisícovky odsouzených, kdy mě navštěvuje pravidelně asi desetina z nich. Vzhledem k tomu, že se s kolegy z jiných věznic každoročně setkáváme, víme, že procentuálně vězni vyhledávají kaplana úplně stejně, ať jde o muže nebo ženu.
Stalo se Vám, že někteří odsouzení hledají víc, než duchovní pomoc? Projevují například osobní sympatie?

Ano, stalo se to. Vždy jsem byla, jsem a budu pouze kaplanka. Na tyto situace musí být člověk připravený. Já jsem prošla psychoterapeutickým výcvikem, bez něhož si svou práci nedokážu představit. Na teologické fakultě jsme psychologii neměli…
Vedete si nějaké statistiky, s kolika vězni jste vedla rozhovory?

Statistiky si nevedu, ale byly to desetitisíce.
Při takovém počtu si asi nemůžete konkrétní lidi pamatovat. Utkvěl Vám některý z nich v paměti?

Spousta. U některých z nich jsem dodnes nepochopila, jak se mohli za mříže dostat. Jednomu z odsouzených jsem po jeho propuštění křtila děti, jiné jsem zase oddávala. Také se mi stává, že potkám propuštěné na ulici, kteří se ke mně hlásí.
Víme, že jste byla i na zahraniční stáži..

Ano, byla jsem na stáži ve Spojených státech, kde byli doživotně odsouzení. Jednou jsem vedla rozhovor s vězněm, který po návratu z vietnamské války postřílel celou vesnici, byl tehdy ve vězení jako veterán. Jiný den jsem vedla rozhovor s ženou, která byla drogově závislá. Druhý den spáchala sebevraždu. Od té doby nepodceňuji žádný rozhovor
Nosíte si práci domů?

Prošla jsem si obdobím, kdy jsem nad osudy lidí přemýšlela téměř nepřetržitě, ale to nešlo dlouho vydržet. Postupem času jsem si vybudovala vnitřní mechanizmy, za jejich pomoci se snažím vypnout.
Máte nějaký životní cíl?

Chtěla bych jednou pracovat ve vězení, kde jsou matky s dětmi. Třeba se to podaří, a když ne, nevadí. Tato práce mě naplňuje a jsem za ni vděčná i v příbramské věznici.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a … Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze V Dobříši má trvalý pobyt 8600 obyvatel, dalších 1100 je nepřihlášených. Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta K jeho dopadení přispěly informace, které policie získala od veřejnosti. Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí V autobuse podle policie cestovaly děti ve věku od pěti do osmi let AKTUALIZOVÁNO Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Dnes ještě mohou teploty stoupat k 11 stupňům Celsia a v pátek ke 12 stupňům, od … Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou O stromy podél stezky z příbramské části Zdaboř se postarali zaměstnanci společnosti …
Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Mezinárodní svátek se pravidelně koná 22. dubna. Na Příbramsku připomenou důležitost …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies