19. 4. svátek má Rostislav

Na zprávy v televizi nekoukám, raději si pustím seriál Simpsonovi, říká bývalý šéf ÚOOZ

Nepřehlédněte
11. června 2020   (12:16)
Na zprávy v televizi nekoukám, raději si pustím seriál Simpsonovi, říká bývalý šéf ÚOOZ
foto: pribram.cz

V posledních letech nezažily bezpečnostní složky výraznější odchod, než když se rozhodl po téměř třiceti letech služby skončit Robert Šlachta. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se stal pod jeho vedením nejznámější policejní jednotkou v zemi. Poslední tři roky působil v Celní správě. V rozhovoru pro pribram.cz vysvětluje okolnosti svého odchodu nebo kam povedou jeho kroky.



Robert Šlachta nastoupil k policii v roce 1992, později jeho profesní kariéra vedla přes Zásahovou jednotku až po šéfa oddělení zpracovávajícího drogovou trestnou činnost. Od ledna 2008 nahradil Jana Kubiceho na postu ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Šlachta poskytl prostřednictvím rozhovoru se známým českým investigativním novinářem Josefem Klímou osobní zpověď svého neobyčejného života, a to nejen osobního, ale především toho profesního.
Jako bývalý ředitel ÚOOZ a náměstek Odboru pátrání Celní správy ČR otevřeně hovoří o ožehavých tématech a kauzách (Nagyová, Pitr, Vidkun, Bereta a mnohé jiné), o nichž v době služby mluvit nemohl.
Ve středu zavítal do Příbrami, kdy v otevřené diskuzi ochotně odpovídal na dotazy přítomných. V rozhovoru pro pribram.cz prozradil, proč skončil po téměř třiceti letech ve státních službách, ale i jak tráví volné chvíle.
Ve středu zavítal do Příbrami, kdy v otevřené …
foto: pribram.cz
Proč jste skončil ve státních službách?
V roce 2016 jsem se rozhodl, že ukončím pracovní poměr u ÚOOZ. V té době došlo ke sloučení dvou útvarů a vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu. Tehdy jsem vyjádřil nesouhlas, protože se znalostmi, co jsem měl s řízením útvaru, jsem věděl, že je to úplný nesmysl a že to nemůže fungovat. Se svými kolegy jsme následně u útvaru skončili.

Poté jsem nastoupil jako náměstek generálního ředitele Celní správy ČR, kde jsem pracoval tři roky. V rámci výkonu služby jsme se podíleli na případech, ve kterých asistovala policie. Vloni v létě se ale stalo, že pachatelé již pět hodin před zásahem byli informováni. Byl to jasný únik informací. Také jsem viděl pod pokličku vedení státu v těch nejvyšších patrech. Od té doby jsem přesvědčen, že ekonomická trestná činnost a korupce není alfa omegou vlády. Tehdy nastal zlomový okamžik, kdy jsem odešel ze státních služeb. Od konce loňského roku jsem již na volné noze.

Jaký byl přechod po tolika letech do civilu?
Tak byl to především zvláštní pocit. Sedmnáct let jsem žil v Praze na ubytovně. Jako klasický workoholik jsem měl nastavený každý den podle pravidel. Byl jsem zvyklý pracovat vlastně nepřetržitě. Velel jsem spoustě lidí a ti se mnou konzultovali postupy prakticky 24 hodin denně. Za celou dobu výkonu jsem potlačil úplně soukromý život, což se teď změnilo. Nejprve jsem měl smíšené pocity, že vlastně již nikam nepatřím. Ten, kdo neprošel bezpečnostními složkami, tak si mnohdy neuvědomuje, co má v civilu za privilegia. Jako šéf ÚOOZ jsem nemohl otevřeně mluvit s lidmi, natož s novináři, protože hrozil únik informací. Když to shrnu, tak spoustu věcí mi chybí, ale teď již žiji svobodně.
Vzpomenete na nějaký případ, který jste jako šéf ÚOOZ řešil na Příbramsku?
O případech z Příbrami úplně veřejně mluvit nechci (smích). Tak v devadesátých letech bylo zde hodně rušno, řešila se hlavně násilná trestná činnost. V poslední době jsme na Příbramsku vyšetřovali případ Oleo Chemical.
Vzpomenete na nějaký případ, který jste jako …
foto: pribram.cz
Kdy vznikl nápad napsat knihu. U vysoce postaveného policisty to bylo velkým překvapením..
S nápadem jsem přišel někdy v roce 2016. Tehdy jsem chtěl vše uceleně napsat. Hlavním důvodem bylo, že média často věci překrucují a velké kauzy, na kterých jsem se podílel byly zkreslené. Domluvil jsem se s panem Josefem Klímou, který stál u zrodu myšlenky.
Jaké kauzy byste mohl z knihy připomenout?
Tak například pád vlády Petra Nečase, případ Jany Nagyové. Také je v knize popsán příběh Tomáše Pitra, kterého jsme zadrželi ve Švýcarsku. Celkem je detailně popsáno asi devět kauz. Je to vlastně shrnutí i mé policejní kariéry od mládí.

Kniha pravděpodobně přidělala vrásky mnoha lidem. Snažil se Vás někdo zastavit?
Dostal jsem několik vzkazů, že ze mě vysoudí poslední korunu. Také přišla jedna výzva k veřejné omluvě, já si ale za vším, co je v knize uvedeno, stojím. V jednom případě mi jeden jmenovaný vyhrožoval, že bude problém. Ono totiž již dva dny před vydáním knihy došlo k úniku celého textu. Několik lidí se tam našlo a spousta z nich volala. Řekl jsem, ano, pojďte se soudit a já všechny informace vytáhnu na světlo, poté byl klid. V několika případech bych byl ale rád, aby se případy k soudu dostaly.
Kniha pravděpodobně přidělala vrásky mnoha …
foto: pribram.cz
Nikdy jste neměl strach?
Tak byla doba, kdy mi chodily poštou zlámané tužky, nábojnice a podobně. Ze zkušenosti však vím, že když někdo jen vyhrožuje, není se čeho obávat. Kdo chce ublížit, tak předem neupozorní. V devadesátkách to bylo mnohem drsnější.
Zavítal jste do Příbrami na veřejnou debatu. Bylo to poprvé, kdy jste navštívil naše město?
V Příbrami jsem byl osobně v minulosti několikrát. Pravdou však je, že nikdy v denních hodinách. Vždy to bylo v souvislosti s nějakým policejním zásahem, takže v noci.

Přemýšlel jste o politické kariéře?
Nebudu říkat, že ne. Momentálně se však věnuji debatám v souvislosti s vydanou knížkou. Jsem potěšen, že lidé chodí a zajímají se. Pokud se rozhodnu, tak to bude někdy okolo Vánoc. Je spousta lidí, kteří mě v tom podporují.
Pokud byste se rozhodl, je nějaká politická strana, která by splňovala Vaše představy?
Není. Vzhledem k mé dřívější profesi a přehledu, který jsem za ta léta měl, se neztotožňuji s žádnou politickou stranou. Znám veškeré vazby, které napříč politickým spektrem jsou.

Sledujete česká média?
V rámci své práce na ÚOOZ jsem se skrze tiskového mluvčího snažil být co nejvíce otevřený. Někteří novináři jsou však neobjektivní. Když se podíváte, kdo leckterá média vlastní, máte odpovězeno. Všeobecně je známo, že s médii nelze bojovat. Berte to tak, že práce novináře je velmi podobná práci policisty. Někteří však informace zkreslují a snaží se překrucovat fakta. Na televizi se například nedívám vůbec. V kauze Nagyová jsem byl svědkem absolutní dezinformaci některých televizních stanic. Když si pustím večer televizi, koukám se na seriál Simpsonovi.

Dokážete se uvolnit, relaxovat?
To víte, že ano. Teď již mám více volného času. Pravidelně sportuji, ale také rád zajdu s kamarády na sklenku dobrého vína. Po třiceti letech jsem se začal i věnovat více svým přátelům. Kam povedou mé další kroky je prozatím ve hvězdách.
Sledujete česká média?
V rámci své práce na …
foto: pribram.cz
zdroj: pribram.cz_Jakub Pečenka
autor: Tomáš Pečenka






Další články

Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Každoroční přehlídku oddílů TJ Sokol Příbram provázelo ve čtvrtek 18. dubna velké … Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci … Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech … Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Tento způsob polohování je v rámci České republiky unikátní. VIDEO Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním … Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a …

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies