19. 4. svátek má Rostislav

Martin Buršík: Je třeba myslet za hranice voleb. Strategicky a s vizí

25. května 2022   (09:44)
Martin Buršík: Je třeba myslet za hranice voleb. Strategicky a s vizí
foto: Martin Buršík / se souhlasem

Drahé a nedostupné bydlení, nárůst dopravy, problémy s parkováním a dlouhodobě podinvestovaná infrastruktura. To jsou podle místostarosty a ekonoma města Martina Buršíka hlavní problémy, které trápí Příbram.



Do města i na Příbramsko přichází mnoho uprchlíků. Zvládne se tento nápor?
Je to, a ještě bude velká výzva, ale jsem přesvědčen, že situaci zvládneme a můžeme z ní vyjít posíleni. Náklady spojené s integrací nenese město Příbram, ale stát. Počet obyvatel města vzroste řádově o stovky a roční příjmy Příbrami ze státního rozpočtu se díky tomu navýší o více než 10 milionů korun. Zaměstnavatelé již také naplno využili personální zajištění dlouhodobě neobsazených pracovních míst. Z ekonomického pohledu jde tedy o plusový výsledek. Krátkodobě pocítíme velký tlak na zvýšení kapacity školek a škol. Na druhou stranu zůstává pravdou, že válku sami nevyřešíme. V rámci města potřebujeme dlouhodobější plán, jak ze současné situace získat co nejvíce pro rozvoj Příbrami.
Co podle Vás dlouhodobě trápí Příbram?
Z toho, jak mluvím s občany, bych to rozdělil na několik oblastí. Vleklým problémem je doprava, zejména rostoucí intenzita osobní automobilové dopravy, s tím související horší pohyb po městě a nedostatečný počet parkovacích ploch. Další téma tvoří bydlení, které představuje celorepublikový problém. Za poslední dva roky značně vzrostly ceny nemovitostí, zhoršil se přístup k hypotékám a současně se skokově zvýšily ceny energií, stavebních prací a materiálu.
Jak podle Vás má město řešit tyto problémy?
Současnému vedení Příbrami se podařilo prosadit nový parkovací systém. Jde o komplexní projekt, u něhož jsou potřeba studie, mnoho příprav po technické, investiční a informační stránce. V případě bydlení rozvíjíme vizi výstavby nových bytových domů, dlouhodobě se vede debata například o novém bydlení na Fantově louce, kde má město více než 55 000 metrů čtverečních stavebních pozemků. Také chceme přispět k renovaci a kultivaci bydlení v některých částech města.
Co tím máte konkrétně na mysli?
Výraznou potíží pro Příbram je poměrně vysoký podíl obyvatel žijících v ubytovnách, kde také vyrůstá mnoho dětí. Složité bývá i soužití ubytoven s okolím. Z pohledu komfortu obyvatel a pocitu bezpečí v těchto lokalitách má město rezervy. Součástí ráznějšího řešení je cílevědomá komunikace s vlastníky ubytoven a snaha o přeměnu bytů na standardní nebo sociální.

Co se ve městě za uplynulé volební období vysloveně povedlo?
Za svůj osobní úspěch považuji dobré hospodaření i ve velmi složité době během pandemie. Oproti minulému volebnímu období má dnes město na účtech téměř o 150 milionů korun více, přitom výdaje na opravy a investice jsou oproti letům 2014–2018 o polovinu vyšší. Jde o nejlepší výsledek za mnoho let. Za svůj úspěch považuji také začátek výměny veřejného osvětlení a ohyzdných kontejnerů na směsný i tříděný odpad. Věnujeme velké úsilí vizuálnímu smogu a odstraňování agresivní reklamy z centra města. Lidé jsou nadšeni, že plachty začnou mizet. Prosazení již zmíněného systému parkování je také velmi důležité, přestože jsou přípravy složité, dočkáme se.
Na radnici máte na starosti i investice a opravy majetku...
Ano, vybudovali jsme kanalizaci do Lazce a bude pokračovat do Kozičína. Také ji připravujeme v ostatních částech města, kde dosud není. Vybudovali jsme další desítky parkovacích míst. Letos bude dokončena revitalizace okolo Čekalíkovského rybníka – to je krásná klidová zóna. Opravili jsme kilometry silnic a chodníků, a do dalších let bude potřeba pokračovat. Město je bohužel historicky velmi podinvestované z pohledu veřejného prostoru a veřejné infrastruktury. Obecně bych řekl, že je potřeba věnovat mnohem více pozornosti tomu, jak a kam se lidé pohybují a tomu přizpůsobit chodníky a stezky.
Opozice ale vedení města vyčítá málo realizovaných investic
Všechno může být lepší, úkolem opozice je dohlížet a dávat konstruktivní kritiku, takovým připomínkám je třeba naslouchat. Když řídíte město, také vidíte, že mnoho věcí je podstatně komplikovanějších, než se může zdát zvenku.

Nám se určitě podařilo rozpohybovat investiční projekty v dopravě, sportu i pro volný čas. Neustále budujeme nová parkovací místa, ale zároveň myslíme dopředu a připravujeme parkovací domy, záchytná parkoviště a již uvedenou změnu celého parkovacího systému se zvýhodněním občanů s trvalým pobytem v Příbrami.

Za našeho vedení začalo město s rekonstrukcemi vnitrobloků a významných ulic. První byla obchodní zóna Cíl, která prošla kompletní přestavbou. Následuje ulice Gen. Kholla s rozsáhlým okolím, v ulici Milínské měníme zatím sítě a povrchy, ale připravujeme kompletní revitalizaci uličního prostoru. Dále zahajujeme rekonstrukci ulic Prokopská nebo Na Leštině.
Rekonstrukce ulic budou pokračovat i v příštích letech?
Navážeme v ulici Jana Drdy a pro příští volební období vznikají projekty pro dalších deset vnitrobloků na sídlišti. Ulice budou nové jak pod zemí, tak na povrchu. S tím souvisí i strategie polozapuštěných kontejnerů na směsný a tříděný odpad, díky nimž zmizí nevzhledné plastové nádoby, ale také nepořádek kolem nich. Do pěti let bude většina kontejnerů vyměněna a ulice jednoznačně prokouknou. Mnoho investic směřuje takříkajíc pod zem, protože vodovodní síť vyžaduje po desetiletích zanedbávání rozsáhlé investice. Ty se zúročí nejen v úspoře vody, ale jde také o přípravu na budoucnost, kterou poznamená klimatická změna a související sucho.

Jak vypadá Vaše vize pro Příbram?
Bezpečnost, bydlení a práce jsou základ. Na těchto pilířích musíme stavět budoucnost města. Bezpečnost v našem případě velmi souvisí s bydlením. Pokud se nám podaří přebudovat ubytovny na plnohodnotné standardní nebo sociální byty, bezpečnost v nyní často zanedbaných lokalitách rapidně vzroste. Vytvoření slušných podmínek a pravidel pro ubytované a posílení hlídek městské policie v těchto lokalitách rovněž přinese výsledky. Všem lidem se bude žít lépe. Také je opravdu potřeba velmi posílit pozornost veřejnému prostoru ve městě. Podařilo se rozjet architektonickou soutěž na revitalizaci nám. J. A. Alise a dle mého názoru si zaslouží revitalizaci i mnoho dalších míst jako například jižní část Jiráskových sadů.
Z toho, co říkáte, je patrné, že v podzimních komunálních volbách budete znovu kandidovat
Po téměř čtyřech letech v pozici prvního místostarosty bilancuji a připravuji plán, co bude dál. Vím, kam by měla Příbram směřovat a co občany nejvíce trápí. Je čas nasměrovat Příbram k bohatšímu, zdravějšímu a čistějšímu městu.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka






Související


Další články

Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci … Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech … Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Tento způsob polohování je v rámci České republiky unikátní. VIDEO Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním … Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a … Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze V Dobříši má trvalý pobyt 8600 obyvatel, dalších 1100 je nepřihlášených.

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies