29. 3. svátek má Taťána

Lidé s handicapem zvládnou i s malou podporou velké věci, říká ředitelka příbramské Alky

22. prosince 2021   (06:26)
Dalších 5 fotografií v galeriiLidé s handicapem zvládnou i s malou podporou velké věci, říká ředitelka příbramské Alky
foto: Alka/se souhlasem

Až do poloviny ledna zhlédnete v příbramském kině fotografické práce klientů neziskové organizace Alka. Do budoucna chce mít tato organizace tzv. tréninkový byt, kde by se klienti učili vést vlastní domácnost.



Startovací pozice pro lidi s tělesným, mentálním či kombinovaným postižením byla ještě v minulém století o dost obtížnější, než je tomu nyní. Současným trendem veřejné sociální péče je posílit soběstačnost a samostatnost u dětí i dospělých s postižením a co nejvíce je zapojit do běžného života. To má za cíl také obecně prospěšná společnost Alka, s jejímiž klienty se obyvatelé Příbrami mohou potkat například v prodejním kiosku v areálu nemocnice ve Zdaboři. „Naši zaměstnanci a klienti vytvořili nácvikový web www.darkyzalky.cz, na kterém klienti procvičují práci s počítačem. Současně slouží jako místo, kde můžeme představit, co všechno klienti dokáží vyrobit,“ zmiňuje jednu z letošních aktivit organizace Alka její ředitelka Lenka Mottlová. Následující rozhovor je další sondou do neziskových sociálních služeb v Příbrami a okolí, které čtenářům v posledních týdnech přináší zpravodajství pribram.cz.
Co považujete za největší úspěch organizace v letošním roce a proč?
Za jeden z největších úspěchů v roce 2021 lze bezesporu považovat to, jakým způsobem jsme dokázali zvládnout velice náročné období, které ovlivnilo nejen Alku, ale doslova celý svět. Jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré. Koronavirová pandemie ukázala, jak skvělý tým a pevné základy naše organizace má. Na všechna nařízení jsme dokázali pružně reagovat vhodně aplikovanými opatřeními a tím jsme našim klientům i pracovníkům zajistili v Alce bezpečné prostředí, což je pro nás zcela zásadní. Jsme velice rádi, že i přes ztíženou situaci naše služby využívá řada nových klientů.
Jak vypadal letošní program pro klienty?
Pro klienty jsme v průběhu letošního roku zorganizovali řadu výletů. Navštívili jsme zámek Blatná, Pilský rybník, absolvovali jsme pěší okruh lesoparkem do Bohutína a také jsme se podívali k Památníku Vojna. Sportovní zařízení města Příbram klientům umožnila volný vstup na adventure golf v areálu Nový rybník. Sportovní centra Oxygen a Fitness Ježek jim zase poskytla neomezený vstup do posilovny, který pravidelně využívají. Také jsme zhlédli několik filmových představení. Pro děti se speciálními potřebami ve věku od šesti do patnácti let se v srpnu uskutečnil příměstský tábor s pirátskou tématikou. Děti se učily pirátské písně, plnily bojové úkoly, skládaly zkoušky a nakonec podle mapy našly pirátský poklad.
V Alce pravidelně probíhají tematicky zaměřené terapeutické aktivity, jako jsou oblíbená canisterapie, aromaterapie, muzikoterapie a nově taneční lekce. Velmi žádaný byl i pobyt v relaxační místnosti Snoezelen. Naši klienti se s velkým zájmem účastnili takzvaných sebeobhájských skupin, které mají za cíl podporovat je v prosazování jejich práv.
Starší klienti prodávají také v kiosku v areálu zdabořské nemocnice. Zapojují se i do jiných obdobných aktivit?
Prodej v Nácvikovém kiosku Alky je u klientů velmi oblíbený. Prodávají zde produkty, na jejichž výrobě se sami podílejí. Díky této činnosti se učí finanční gramotnosti, komunikaci a základním dovednostem, které zvyšují šance na jejich pracovní uplatnění. Naši zaměstnanci ve spolupráci s klienty vytvořili také nácvikový web www.darkyzalky.cz, na kterém klienti procvičují práci s počítačem. Učí se psát a formátovat texty a vkládat fotografie. Současně web slouží jako místo, kde můžeme představit, co všechno klienti dokáží vyrobit.
S finanční podporou Ministerstva kultury jsme realizovali projekt „Dostat se do obrazu“, díky němuž probíhal v Alce od počátku roku kroužek fotografování. Klienti se pravidelně setkávali se skupinou dobrovolníků z oblasti IT, grafiky a humanitního zaměření a postupně se seznamovali se základy práce s IT technikou, pořizováním fotodokumentace, zpracováním fotomateriálu, grafikou a přípravou fotografií pro výstavu. Výsledné snímky přibližují život lidí s mentálním, tělesným a kombinovaným postižením a ukazují, že lidé s handicapem dokážou i s malou podporou zvládnout velké věci. Fotografie byly k vidění na výstavě v Knihovně Jana Drdy v Příbrami a do půlky ledna příštího roku i v příbramském kině.

Vaše aktivity byste nemohli realizovat bez finanční podpory dárců a institucí nebo ve spolupráci s dalšími organizacemi. Můžete zmínit některé novinky v této oblasti?
V tomto roce jsme navázali spolupráci s Praktickou školou v Příbrami. Díky ní máme možnost využívat prostor pro dílny v rámci služby sociální rehabilitace. Spolupráce si velmi vážíme a jsme rádi, že můžeme naše organizace tímto způsobem propojovat. Před několika dny nám společnost Kompakt předala nový „sociální automobil“, za který jsme moc rádi. Automobil budeme využívat pro dopravu klientů z domácností a školy do denního stacionáře a ambulantní odlehčovací služby. Potřebujeme ho také při poskytování terénní odlehčovací služby, kdy asistenti dojíždí do domácností klientů. Spolehlivé auto je pro nás zásadní.
Za finanční podporu, díky níž jsme mohli uskutečnit veškeré výše uvedené aktivity, velmi děkujeme Středočeskému kraji, městu Příbram, Nadaci J&T, MAS Brdy a řadě dalším donátorům.
Co klienty v letošním roce naopak nejvíce trápilo?
Byla to proticovidová opatření. Některé oblíbené činnosti musely být pozastaveny či omezeny tak, abychom v maximální možné míře zajistili ochranu klientů i pracovníků. Pevně doufáme, že v dalším roce již pominou a vrátíme se zpět do běžného provozu.
A jaké plány máte pro příští rok?
V následujícím roce je naším cílem udržet vysoký standard nastavené péče. S tím úzce souvisí i podpora klientů v rozšiřování jejich schopností, samostatnosti a kompetencí. Budeme i nadále usilovat o jejich začlenění do běžné společnosti a podporovat je v příležitostech při nalezení pracovního uplatnění, udržování kontaktu s blízkými a přáteli v této nelehké době. Soběstačnost našich klientů bychom velice rádi podpořili jejich další přípravou pro samostatné bydlení, například zajištěním takzvaného tréninkového bytu. Chceme jim umožnit žít v budoucnu samostatně ve vlastní domácnosti s respektem k jejich způsobu života.

Fotogalerie

Lidé s handicapem zvládnou i s malou podporou velké věci, říká ředitelka příbramské Alky () Lidé s handicapem zvládnou i s malou podporou velké věci, říká ředitelka příbramské Alky (1) Lidé s handicapem zvládnou i s malou podporou velké věci, říká ředitelka příbramské Alky (2) Lidé s handicapem zvládnou i s malou podporou velké věci, říká ředitelka příbramské Alky (3) Lidé s handicapem zvládnou i s malou podporou velké věci, říká ředitelka příbramské Alky (4)

foto: Alka/se souhlasem
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková






Další články

Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by … Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies