25. 4. svátek má Marek

Jaroslav Starka: Lepíme rozpočet jako vlaštovka hnízdo

ROZHOVOR
23. listopadu 2022   (08:55)
Jaroslav Starka: Lepíme rozpočet jako vlaštovka hnízdo
foto: FK Viagem Příbram / se souhlasem

Někteří už ho předčasně pohřbívali, on je ale jako kočka. Věčné handrkování o peníze ho unavuje. Situace v FK Viagem Příbram je více než složitá, ale prezident klubu Jaroslav Starka se z toho nehroutí. Věří v dohodu s městem. Jaký je rozpočet klubu, kdo bude nový trenér a má stále ambici postoupit?



V květnu letošního roku jste byl hospitalizován v nemocnici na Kanárských ostrovech s oboustranným zápalem plic, dlouhodobě bojujete s cukrovkou. Jak se aktuálně cítíte po zdravotní stránce?
Cítím se dobře, zaplať pánbůh. Spousta lidí mě pohřbila, poněvadž jsem byl v umělém spánku, dlouho jsem ležel a nemohl se ani hnout. Musím poděkovat svojí manželce, která tam za mnou jezdila každý den a nutila mě cvičit, což se mi vůbec nechtělo, protože mě všechno bolelo.
Jak hodnotíte po sportovní stránce letošní výkony A-týmu a zaujal Vás konkrétně nějaký hráč?
Musím říct, že mě to hrozně překvapilo, protože drtivou většinu kluků jsem ani neznal. Klukům (synovi Honzovi a trenérovi Zápotočnému) se podařilo dát dohromady absolutně bezejmenný manšaft (až na Tomáše Wágnera), který tady dokázal věci, že jsem až žasnul. Musím před nimi smeknout, protože se dala dohromady parta lidí, co to dotáhla až na první flek ve 2.lize. Za mě klobouk dolů, protože když jsem se tady s nimi (po posledním zápase podzimu) loučil, tak to byly vlastně ještě děti.
Podařilo se Vám nalézt náhradu za odejivši trenéry a pokud ano, můžete prozradit jeho jméno?
Stále ještě jednám, zatím není nic uzavřeného. Není to úplně snadný, protože když s někým jednám, tak na prvním místě musím říct, že jsme de facto bez peněz. Jedinou přidanou hodnotou, kterou aktuálně máme je, že jsme první ve 2.lize. Já věřím, že se nám ta finanční stránka srovná do konce roku nebo po novém roce, ale je to pro nás složitý, protože ty finance nám scházejí.
Kolik hráčů ze současného kádru odešlo nebo je na odchodu?
To je zase otázka, kterou řeším s trenéry, ale zatím nemohu nic říct. Máme tady nějaké hráče na hostování a já doufám, že to s nimi prodloužíme, ale všechno je v jednání. Konkrétně jde o Osmančíka s Musilem z Bohemky a Jeřábka z Dukly. Ostatní mají smlouvu do léta, takže já doufám, že ten kádr udržíme celý pohromadě.

Budete schopni vzhledem k akutnímu nedostatku financí vůbec dohrát sezonu?
To se mě ptáte na věci, na které vám nejsem schopný odpovědět. Já doufám, že ano, protože samozřejmě chceme postoupit a ne že ne. Je to ale nesmírně složité, těžký začátek, výměna trenérů. Přesto myslím, že se dáme dohromady a že to zvládneme. Doufám, že nám s financemi pomůže město.
S jakým rozpočtem jste šli do letošní sezony a kolik procent z něj vám pokryjí dotace od města, kraje, LFA a NSA?
Sice nám skončila řada hráčů, ale pořád máme nějaký rozpočet. Dotace od města nám toho příliš nepokryje. Ten klub musí pořád nějak fungovat. Měsíčně potřebujeme minimálně 1,5 – 2 miliony korun, protože v tom musíte brát zaměstnance, energie a všechno ostatní. Rozpočet je určitě přes 20 milionů, a do toho jsou tady ještě nějaké věci z minulosti. My jsme například museli dělat plynofikaci hřiště. Na to jsme si půjčili 32 milionů korun a teď je horko těžko splácíme. Nám s tím tady nikdo nepomohl, ani město. Když srovnám, že Pardubice dávají na fotbal 30 milionů, Hradec 40 milionů, České Budějovice, Opava ani nemluvím, to je pak úplně jiné. My bychom prostě potřebovali udělat s městem nějakou dohodu, aby bylo účastníkem. Kdybychom mu prodali stadion a staralo se o něj, taky to pomůže. Bez města tady ta kopaná zkrátka nemůže existovat. Město nám dá přibližně 3,5 milionu, kraj přispívá na mládež okolo 1,7 – 2 miliony. Dotace z LFA je 2,4 milionu. NSA nám nedává nic. Jediná přímá podpora od státu je milion korun na sportovní centrum mládeže. Ten sport je šizený celostátně. Je to poddimenzované.
Můžete prozradit, jakou částkou přispívá do rozpočtu váš generální partner firma Viagem?
Tak já bych nechtěl úplně rozkrývat, kolik nám, kdo dává, protože to asi není slušné. Řádově to jsou ale miliony korun, takže zaplať pánbůh, že nám taková společnost, která není odsud, vůbec takové peníze dává.
To, že má klub již delší dobu ekonomické problémy, není tajemství. Co je ovšem pravdy na tom, že hráči, trenéři ani realizační tým nedostali výplatu už více než 10 měsíců?
Asi vám nejsem schopný říkat, kolik jsme jim dlužili. Pravdou je, že trenérům jsme dlužili hodně peněz. Oni s námi udělali dohodu, že nám část dluhu odpustili za to, že šli pryč. Myslím, že našim hráčům aktuálně dlužíme peníze za 2 měsíce. Mrzí mě, že větší peníze dlužíme i realizačnímu týmu. Všechno to jsou srdcaři a já jim chci poděkovat, že jsou stále s námi.

Na co tedy byly použity zmiňované dotace, když ne na výplaty týmu?
Dotace od města byla použita převážně na mládež. Na to jsou ty peníze určeny. To ostatní lepíme jak vlaštovka hnízdo. Rozpočet je sice přes 20 milionů, ale my potřebujeme minimálně 30 milionů. Nikdo nemá představu, kolik všechno stojí. Třeba jen doprava mládežnických týmů na zápasy. Například jenom za míče, které se během sezony opotřebují, zničí nebo ztratí zaplatíme milion korun. A to se nebavím o výjezdech A-týmu, který během sezony jede pětkrát šestkrát na Moravu. Každý takový výjezd stojí včetně ubytování 100 tisíc. K tomu nás dohání již zmíněné dluhy z minulosti, kdy řada hráčů odešla a my jim dlužíme peníze, které musíme taky zaplatit.
Jeden čas se spekulovalo, že byl klub nabízen k prodeji. Můžete to nějak okomentovat?
To není spekulace, ale přirozený vývoj. Když dneska někdo přijde a řekne, že to koupí a že se o ten klub postará, tak já jsem prodeji nakloněn a udělám to. Tam jde ale o to, aby to byl někdo, kdo ten klub zajistí finančně i do budoucnosti. Chceme mít jistotu, že bude o klub postaráno. Občas takové náznaky jsou, ale aby někdo přišel opravdu s tím, že to chce dělat dál, to jsem nezaznamenal.
Byla oním zájemcem společnost Ravak v čele s Jindřichem Vařekou?
Kdyby to byl pan Vařeka a Ravak, tak jsme nadšení. To je firma, která by se o to určitě dokázala postarat. Ke zmíněnému zájemci můžu pouze uvést, že to byla místní firma, ale ty náznaky tady aktuálně nejsou.
Jaké jsou vůbec vaše představy o případném prodeji a máte mimo prodejní ceny i nějaké další podmínky, přes které nejede vlak?
Představy jsou takové, že když někdo přijde a bude mít zájem, tak je to k dispozici. Je jasné, že se ve finále musí protnout naše představy o ceně s případným kupcem. Stadion je náš, ale nejlepší by bylo, kdyby byl města. My se snažíme vyvolat s městem jednání, aby stadion koupilo. To všechno je otázka budoucnosti, takže uvidíme. Žádné další podmínky nemám, všechno je pouze otázka jednání. Je to normální byznys.

Jak hodnotíte spolupráci se současným vedením radnice a co říkáte na nedávné vyjádření starosty, že je ochotný jednat o způsobech, jak klubu pomoci?
Já za sebe můžu jenom říct, že pan starosta je k nám vstřícný, mluví dobře o fotbale. O těch věcech ale logicky nerozhoduje sám. Je tam rada města, potažmo zastupitelstvo. Starosta je člověk na svém místě a myslím, že nám chce pomoct. Budeme se o tom určitě bavit, ale jak říkám, je tam 25 zastupitelů a musí mluvit s nimi. Uvidíme, jestli si nás pozvou k diskuzi nebo jestli bude potřeba zpracovat nějakou žádost. V tuhle chvíli nejsem vůbec schopný předjímat, jak bude zastupitelstvo reagovat, protože většinu z nich ani neznám. Je ale jasný, že bez města ten fotbal zkrátka dělat nejde.
V řadě měst vlastní fotbalový stadion město. Jednali jste už někdy v minulosti se zástupci města o možnosti prodeje či převodu areálu na město?
Chtěli bychom, aby stadion vlastnilo město. Z mnoha důvodů je to lepší, když to město má pod kontrolou. Nakonec pak může do svého majetku i investovat. Za sebe i za celý klub můžu říct, že pokud by město vlastnilo stadion, tak je to pro nás lepší. Bavíme se o tom, jaké jsou možnosti, protože vím, že město chce stavět atletický stadion u 7.ZŠ asi za 200 milionů. Já si myslím, že lepší by bylo koupit místo toho tento stadion, který se nechá uzpůsobit tak, aby to vyhovovalo. Tím myslím běžeckou dráhu a podobně. Na multifunkční halu je tady taky prostoru dost. Je to hotové, na kraji města a mohou tady mít zázemí všechny možné sporty. Je to jenom otázka jednání. Doufám tedy, že se nějak posuneme, že se diskuze otevře a že si město případně řekne, co bychom pro to měli udělat my.

Já musím našemu starostovi poděkovat, že nám i takhle zachovali přízeň a nechali nám aspoň nějaké peníze, přestože bych měl představu daleko vyšší. Zaplať pánbůh ale za každou korunu. Uvidíme, co přinese budoucnost. Doufám, že si budeme moct sednout v širším zastoupení a že se o tom budeme bavit. Také doufám, že dostaneme možnost vysvětlit, co bychom chtěli a oni by se měli také zamyslet, co budou chtít.
Budete sledovat právě probíhající Mistrovství světa v Kataru?
Když jsem se díval na zahájení světového šampionátu, tak mi stály chlupy na rukou, takže pořád mě fotbal vzrušuje. Vnímám samozřejmě to studio, které se o fotbale baví. Je mi smutno, že se baví o tom, co všechno je v Kataru špatně a nikdo neříká, co to stálo za miliardy korun, že postavili stadiony v rekordním čase a podobně. Já nevím, kolik tam vykořisťovali dělníků nebo kolik jich tam umřelo. Já vidím, co udělali pro fotbal a musím před nimi jen smeknout. Fakt, že je to stát s jinou vírou a odlišnými pravidly, je prostě potřeba respektovat.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák






Související


Další články

U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným … Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u … Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají … Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Příbramští kriminalisté obvinili muže a ženu ze spáchání zločinu loupeže. Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Policisté potřebují zjistit jejich totožnost. Proto se s žádostí o spolupráci obracejí … O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům Podobné počasí zůstane i začátkem příštího týdne. Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Dopravní výchovu bude mít na starosti Městská policie Příbram a areál budou spravovat … V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce.

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies