28. 3. svátek má Soňa

Buršík: Osadní výbory? Nerušit, naopak více spolupracovat

ROZHOVOR
5. srpna 2022   (06:24)
Buršík: Osadní výbory? Nerušit, naopak více spolupracovat
foto: Martin Buršík / se souhlasem

Končí volební období a s ním mandát příbramského zastupitelstva, ale i osadních výborů. Čtyři roky s nimi byl v kontaktu současný 1. místostarosta a ekonom města Martin Buršík. Ten říká, že díky systémovému přístupu k požadavkům výborů může nové vedení města plynule navázat a pokračovat v plnění nároků místních občanů.



Příbram netvoří jen sídliště a historické centrum, ale také 13 osad či městských částí – Brod, Březové Hory, Bytíz, Jerusalem, Jesenice, Kozičín, Lazec, Nová Hospoda, Orlov, Sázky, Zavržice, Zdaboř, Žežice. Příbram je má v přímé správě a zodpovídá za ně. V těchto částech se nevolí zastupitelstvo ani starostové a starostky, na dobrovolné bázi tu však pracují tzv. osadní výbory, jejichž složení volí příbramské zastupitelstvo, a to zpravidla po komunálních volbách na další čtyři roky.
K čemu jsou pro město dobré osadní výbory?
Pro nás jako vedení města a zastupitele představují velmi dobré články, které lépe propojují vedení města s místními občany a upozorňují na lokální problémy. Osadní výbory zřizuje zastupitelstvo a tvoří jej zpravidla tři, nebo pět členů.
Jsou zástupci osadních výborů placeni z městského rozpočtu?
Předsedové a předsedkyně osadních výborů, stejně jako další členové, fungují bez nároku na odměnu. Práce mnoha osadních výborů však potvrzuje, že i v rámci neplacené funkce lze odvádět velmi dobrou práci. Tito lidé jsou lokálně ukotveni, znají místní podmínky i sousedy, a především jsou ochotni se podílet na rozvoji Příbrami a jejích městských částí. Některé osadní výbory jsou velmi aktivní a vznikla kolem nich parta lidí, kteří nabalují své rodinné příslušníky a další sousedy. Jsou to funkční lokální komunity se vším, co k tomu patří.
Lidé v osadách nebo městských částech by si přáli realizovat mnoho věcí pro zlepšení bezprostředního okolí. Mohou to osadní výbory samy prosadit?
Výbory představují jakousi prodlouženou ruku vedení města, ale nemají žádné přímé pravomoci. Většinou to funguje tak, že místní činovníci a členové osadních výborů dobře vědí, co daná část potřebuje, nebo se na ně obrátí s požadavkem samotní občané. Osadní výbory se pravidelně scházejí, měsíčně či kvartálně, seberou požadavky a komunikují přímo s vedením města.

Výbory se také vyjadřují k nákupům či prodejům městského majetku a ke klíčovým projektům v dané části Příbrami. Vedení města, odbory či zastupitelé se pak k názoru výborů často přiklánějí. Hodně záleží na aktivitě a schopnosti formálně i neformálně působit.
Uvedl byste nějaký konkrétní příklad?
Z poslední doby mne napadá Memorandum o obchvatu, které město podepsalo s místními částmi a osadami Brod, Zdaboř a Žežice a v němž se například zavazuje k maximální součinnosti při výstavbě protihlukové bariéry kolem chystaného Jihovýchodního obchvatu města Příbram. Nedávno jsme s výbory také podepsali Memorandum o rozpočtu pro osadní výbory do dalších let, aby nevyčerpané prostředky mohly být využity i v dalších letech.
Výbory tedy považujete za důležité. Proč byly v minulosti zrušeny?
Předeslal bych, že zrušení nepřišlo za nás, my jsme je naopak před skoro osmi lety obnovili. Výbory byly zrušeny za starosty Josefa Řiháka na podivném zasedání zastupitelstva, kdy rozhodnutí přišlo skoro jako blesk z čistého nebe. A pokud si dobře vzpomínám, tehdejší návrh podal zastupitel Petr Kareš. K rozpuštění výborů to ale směřovalo delší dobu, protože vedení města se nelíbilo, že mají hodně požadavků, i když ve třinácti městských částech žije „jen“ okolo dvaceti procent obyvatel Příbrami. Některé výbory byly také vnímány jako určitá politická protiváha vedení města. Placenou funkci koordinátora osadních výborů tehdy měl exstarosta Pavel Pikrt, ale z dnešního pohledu to byla spíše funkce pro funkci, nikoliv pro lidi.
Dobře, ale v tomto volebním období spadaly osadní výbory do vaší gesce…
Po minulých komunálních volbách jsem se jako místostarosta této, už ale neplacené funkce ujal. Hodlal jsem významně zlepšit komunikaci i práci radnice v těchto městských částech. Po prvních setkáních s předsedy výborů jsem zjistil, že v minulosti nebyla evidována a systematicky řešena témata, která osadní výbory radnici předkládaly. Neexistoval systémový přístup ke stovkám podnětů z třinácti částí města.

A nyní byste řekl, že toto se podařilo?
Naším cílem bylo mít hned od začátku přehled a prioritizovat. Vytvořili jsme dokument na sdíleném disku, kam mají přístup ke svým složkám jednak osadní výbory a jednak vedoucí odborů městského úřadu a Technické služby města Příbrami. Jednotlivé požadavky jsou nyní systematizovány. Mají prioritu a víme, v jaké fázi je jejich realizace, co tvoří překážky a jak je lze překonat, jaké kroky musí na sebe navazovat, kdo je za co odpovědný.
Které požadavky vznášely osadní výbory nejvíce?
Nejčastěji jsme řešili opravy chodníků a komunikací, veřejné osvětlení, kontejnery na tříděný odpad, sekání trávy a úpravy veřejného prostranství. Z rozpočtů osadních výborů jsme financovali zejména úpravy a vybavení dětských hřišť, opravy kapliček a kluboven nebo například nová kontejnerová stání. V tomto volebním období jsme obdrželi stovky podnětů, z toho 184 komplikovanějších, které jsme zaevidovali, a z těchto bylo vyřízeno 64. Může se to zdát jako nízké číslo, ale oproti předešlým letům to je opravdu kus odvedené práce. Velká část z řešených podnětů je například na výstavbu nového chodníku nebo stavbu s nutným stavebním povolením. Tam vyřešení podnětu trvá i roky. Stovky požadavků nebylo nutné ani evidovat, protože většinu žádostí bylo možné vyřešit jedním emailem nebo hovorem.
Je konec volebního období. Co se bude dít s nevyřešenými požadavky?
Samozřejmě nevím, jak dopadnou komunální volby. Pokud bude dostatečně osvícené vedení města, evidovaný přehled umožní plynule navázat a pokračovat. Seznámení s agendou a požadavky může být velmi rychlé, osadní výbory tak nebudou muset čekat na dlouhé etablování nového vedení města. Když už zmiňujete konec volebního období, poděkování za časově vyčerpávající práci si určitě zaslouží všichni předsedové a předsedkyně výborů, členové a další zapojení občané. Jejich práce je pro město velmi přínosná a neocenitelná. Věřím, že jsme společně posunuli tyto městské části správným směrem a přispěli k jejich rozvoji.
Některé osadní výbory si ale stěžovaly, že ne všechny požadavky byly splněny. Proč k tomu dochází?
Ne vždy lze vyjít vstříc. Například požadavek na zpětný odkup prádelny na Nové Hospodě nešlo realizovat, přestože s mnoha argumenty místních souhlasím. Od Březohorských zase vzešlo tolik požadavků, že byla naprosto nutná prioritizace a rozvržení v čase. Tam jsme se rozhodli realizovat několik velkých projektů z rozpočtu města, a nikoliv z rozpočtu osadního výboru, protože Březové Hory byly v minulosti velmi podinvestované z pohledu oprav sítí a komunikací. Rekonstrukce náměstí J. A. Alise a Prokopské ulice proběhnou pod taktovkou i rozpočtem města a osadní výbor přispěl svou prací ke správnému zadání těchto projektů. Věřím, že i s dalšími projekty se bude pokračovat bez ohledu na výsledek letošních voleb.

zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka






Související


Další články

Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by … Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies