18. 4. svátek má Valérie

„Automobilisté Olga a Karel“: Nová expozice v původní prvorepublikové garáži Památníku Karla Čapka

25. června 2020   (15:48)
„Automobilisté Olga a Karel“: Nová expozice v původní prvorepublikové garáži Památníku Karla Čapka
foto: pribram.cz, Klára Loukotová

V sobotu 4. července ve 13 hodin se v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše otevírá garáž s atraktivní motoristickou expozicí - 83letým veteránem Škoda Rapid stejného provedení i dne výroby, jaký sloužil Olze Scheinpflugové a Karlu Čapkovi. Vernisáž doplní přednáška a unikátní fotografie z exotické cesty vozy Škoda, ve 30. letech kolorované ateliérem Langhans.



V sobotu 4. července od 13 hodin bude v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše konat vernisáž nové části stálé expozice – zřejmě poprvé v historii bude veřejnosti zpřístupněna prvorepubliková garáž, kdysi používané Olgou Scheinpflugovou a Karlem Čapkem. Dochovala se ve velmi autentickém stavu, včetně neomítnutého zdiva z tvárnic vyrobených ze strusky (odpadu při lokální výrobě železa) a podlahy - „mlatu“.
Vernisáž odstartuje přednáškou Zdeňka Vacka, ředitele Památníku Karla Čapka, stálého spolupracovníka ŠKODA Muzea v Mladé Boleslavi a hlavního autora publikace Kronika ŠKODA AUTO (1895- 2018). Návštěvníci Památníku Karla Čapka se mohou těšit na projekci unikátních fotografií nejen automobilů popular a rapid z domácnosti Karla Čapka, ale i dalších dobových snímků z cesty čtyř popularů do Kalkaty, v roce 1934 ručně kolorovaných renomovaným pražským ateliérem Langhans.
V prostorách původní garáže budou instalovány infopanely nové stálé expozice „Automobilisté Olga a Karel“ se základními informacemi na toto téma, méně známými fotografiemi a citáty z díla Karla Čapka na téma motorismu. Dominantním exponátem bude 83letý veterán Škoda Rapid, dlouhodobě zapůjčený ze soukromé sbírky renovátora historických vozidel Jiřího Valacha (V&W Classic Cars s.r.o.) z Ratajů u Kroměříže. Autentické automobily Škoda užívané O. Scheinpflugovou a K. Čapkem se zřejmě nedochovaly, vystavený rapid však přesně odpovídá nejen provedením dvoudveřové uzavřené karoserie, ale dokonce i datem výroby 12. ledna 1937! Navíc i v jeho případě byla první majitelkou emancipovaná žena – „chauffeurka“ (šoférka), jistá Lilien Krinwaldová z Raškovic v Beskydech. Na rozdíl od Olgy Scheinpflugové si rapid nepřevzala v pražské, nýbrž brněnské prodejně Škoda.
V prostorách původní garáže budou instalovány …
foto: pribram.cz, Klára Loukotová
Karel Čapek a motorismus
V domácnosti Olgy Scheinpflugové a Karla Čapka se vystřídaly dva automobily Škoda: lidový Popular (1935) a model střední třídy Rapid (1937). Do té doby se světoznámý dramatik, spisovatel a novinář vydával na delší cesty výhradně vlakem, později si automobily pronajímal nebo cestoval s přáteli – motoristy, například po Oravě. V Lidových novinách uveřejňoval fejetony jako Autovraždy (o automobilistech, kteří srazí člověka a z místa nehody ujedou) či Autouličníci o oslňování netlumenými světly. Zrušení výběru mýtného na pražských mostech (1925) přirovnal ke zrušení nevolnictví.

Postupně měnil svůj rezervovaný názor, v roce 1930 již psal své přítelkyni Olze Scheinpflugové: „Zvykl jsem si na auto a vidím, že člověk užije krajinu z auta nejlíp.“ Karel Čapek však vůdčí list neboli řidičský průkaz nikdy nezískal. Teorii i ovládání spojky a řazení prý zvládl, jenže nedokázal couvat. V tom mu bránila ztuhlá „dřevěná páteř“, následek Bechtěrevovy nemoci.
Postupně měnil svůj rezervovaný názor, v roce …
foto: pribram.cz, Klára Loukotová
Olga Scheinpflugová - na rozdíl od svého dlouholetého přítele - vůdčí list získala a brzy se stala majitelkou automobilu Škoda Popular. S jeho karoserií rudohnědé barvy „Maron“ korespondovalo hnědé čalounění skromně vybaveného interiéru. Hrdá majitelka si lidový vůz převzala v úterý 28. května v prodejně Škodovky vedle pražského Obecního domu. Šlo o uzavřený čtyřmístný automobil s jediným párem dveří. Na délku popular měřil jen 3770 milimetrů, s 1360 mm byl podstatně užší než současné automobily a bez posádky vážil pouhých 750 kilogramů. Chyběly nejen posilovače brzd nebo řízení, ale také topení nebo autorádio. Na nejvyšší rychlostní stupeň, trojku, popular uháněl až devadesátkou při 7,5litrové spotřebě.
Škodou Popular s najatým profesionálním řidičem se umělecká dvojice vydala na první delší společnou dovolenou, léto 1935 strávila v Alpách. Doma nechal Karel Čapek rozepsaný román Válka s Mloky. Při zastávce v Gnadenwaldu u rakouského Innsbrucku požádal Olgu o ruku – prý anglicky: „Do you wish to marry me?“ Domů se vraceli oklikou přes Slovensko, 26. srpna 1935 dovezl osvědčený řidič Knauer snoubence na Vinohradskou radnici v Praze.
Škodou Popular s najatým profesionálním …
foto: pribram.cz, Klára Loukotová
V roce 1935 se v reklamní kampani mladoboleslavské automobilky uplatnilo toto dobrozdání z pera populární umělkyně: Dopis Škodovce
Ráda podepisuji, že zasněžené hory v pozadí jsou nekašírovaná skutečnost a naprosto žádné divadelní dekorace. Jsou to pasy Švýcar a Dolomit, jichž výšku 2.200 m Popular vyjel bez práskání bičem. Mám na svůj malý vůz hezké vzpomínky jako žena i jako šofér, tak až ho roztrhám, koupím si asi zase něco z Vašich stájí.

V březnu 1937 se v domácnosti Olgy Scheinpflugové a Karla Čapka objevil silnější stroj značky Škoda, dělající čest svému jménu Rapid, tedy rychlý - dosahoval tempa až 100 km/h. Rapid byl o polovinu dražší než popular, uzavřené dvoumístné provedení přišlo na 29 900 korun. Vůz vyrobený 12. ledna 1937 převzala jeho majitelka uváděné v análech Škodovky již jako „Olga Scheinpflugová – Čapková“ v pondělí 8. března.

Řízení rapidu převzal „Motlík“, člen Čapkovy domácnosti Václav Motl. V létě 1937 vezl Olgu s Karlem rapidem do Alp. Z nostalgie opět navštívili místo svého zasnoubení v Gnadenwaldu, ale pražským autoklubem pečlivě vypracované itineráře osvědčené při dřívější výpravě je tentokrát dovedly až na úpatí Mont Blanku, do Chamonix. Zdá se, že škodovka ujela nejméně 3500 kilometrů.

Léto 1937 v rapidu bylo poslední klidnou dovolenou. Napřesrok už se stupňovala sudetská krize a necelé tři měsíce po Mnichovu, na Boží hod vánoční roku 1938, Karel Čapek zemřel. Řidič Václav Motl za ním rapidem vozil lékaře, včetně profesora Josefa Pelnáře z Říčan. Po spisovatelově smrti se „Motlík“ navzdory ledovce vydal do Staré Huti pro sochaře Karla Dvořáka, který sňal svému příteli posmrtnou masku. „Chci, aby mi odlil jeho ruku, pravičku s mozolem od psaní na prostředním prstu,“ přála si tehdy vdova. Motla doprovázela manželka: „Nebyla ta obvyklá cesta na Strž tentokrát ani trochu radostná.

Rapidem se plazili do Staré Huti asi tři hodiny. Silnice byla jedno sklo. Naštěstí tenkrát auta ještě tolik nejezdila, a tak s úspěchem zdolali i pověstné Andělské schody, kde to s nimi smýkalo od jednoho kraje silnice ke druhému.“ Poslední zmínka o automobilu Škoda Rapid se váže k létu 1945. Tehdy jím Olga Scheinpflugová zachránila ze Strže zabrané důstojníky Rudé armády Čapkovy písemnosti, naložené auto prý do Prahy odtáhl vojenský džíp. Další osudy vozů popular a rapid nejsou jasné.

foto: pribram.cz, Klára Loukotová
zdroj: pribram.cz
Klára Loukotová
autor: Tomáš Pečenka






Další články

Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z … Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a … Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze Obce u Prahy trápí velký počet nepřihlášených lidí, přicházejí tak o peníze V Dobříši má trvalý pobyt 8600 obyvatel, dalších 1100 je nepřihlášených. Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta Policie zadržela vězně, který ve Středočeském kraji kradl auta K jeho dopadení přispěly informace, které policie získala od veřejnosti. Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí Na Příbramsku havaroval autobus plný dětí V autobuse podle policie cestovaly děti ve věku od pěti do osmi let AKTUALIZOVÁNO Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Počasí zůstane oblačné a chladné, přeháňky mohou být i se sněhem Dnes ještě mohou teploty stoupat k 11 stupňům Celsia a v pátek ke 12 stupňům, od … Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou Lipová alej na Vysokou Pec prošla jarní údržbou O stromy podél stezky z příbramské části Zdaboř se postarali zaměstnanci společnosti … Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Den Země oslaví akce v Dobříši a Příbrami Mezinárodní svátek se pravidelně koná 22. dubna. Na Příbramsku připomenou důležitost … Opilý senior na elektrokoloběžce srazil srnu Opilý senior na elektrokoloběžce srazil srnu K nehodě došlo dnes odpoledne u obce Vranovice. Dostavba dálnice D4 míří do finále, na stavbě pracuje 1000 lidí Dostavba dálnice D4 míří do finále, na stavbě pracuje 1000 lidí Jaké služby budou poskytovány, aby byla zajištěna bezpečnost, plynulost a kvalita … ROZHOVOR

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies