24. 3. svátek má Gabriel

Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině.

12. března 2018   (05:58)
Dalších 39 fotografií v galeriiZ březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině.

Kulturní gang Březnice, po loňském úspěšném pojídání hmyzu, připravil na uplynulý víkend další akci plnou exotických pokrmů. Ochutnávalo se i nejsmradlavější ovoce na světě – durian.


Večer s ochutnávkou exotické kuchyně, který zorganizoval Kulturní gang Březnice, neměl chybu. Sál obsazený do posledního místečka napjatě vyslechl přednášku o netradičních kulturních a kulinářských zvyklostech z celého světa. Zcestovalý kuchař Milan Václavík seznámil přítomné velmi poutavou formou s opravdovými pikantnostmi a své slovo doprovodil o nic méně zajímavou fotoprezentací.

Informace o neskonalé posvátnosti krávy v Indii, zahrnující i její exkrementy, které lze použít například jako pomádu na vlasy. Stejně jako recept na polévku z ptačích hnízd. Vietnamská story o pojídání psů – ovšemže ne těch vlastních – když přijde chuť, je třeba vlastního vyměnit se sousedem. To vše a mnoho dalšího o sběru a pěstování nejvzácnějších druhů koření, kávy, či vaření z dalších zvířátek, které u nás nepovažujeme za „jedlá“, zaujalo nejen dospělé, ale i všechny nezletilce v sále.

Po zajímavém povídání se pustil Milan Václavík do rozbalování dosud pečlivě zabaleného durianu – nejsmradlavějšího ovoce na světě, které popsal předem tak dramaticky, že ochutnali jen opravdu stateční. Ke smrdící lžičce s durianem dostal každý naloženo nějaké to žabí stehýnko a pár šneků na bylinkovém másle. Ohlas byl veliký, všichni si pochvalovali, někteří by maličko žabku dosolili. Žádná pohroma se nekonala, neznámé chutě byly spíše příjemně překvapivé – vyjma durianu.

Večer s ochutnávkou exotické kuchyně, …
Přes exotické pokrmy se ochutnávači přehoupli do exotických zemí. V cestopisném vyprávění pokračoval David Švejnoha a zatoulal se k příslušníkům původních kmenů Barmy. Opět úžasně zajímavé povídání, po němž však kulinářská show teprve vygradovala.

Následovala příprava několika sklípkanů a štírů. Byla spíše pro otrlejší povahy, neboť sklípkani byli usmrceni vhozením do vroucí vody a po vyjmutí bylo nutné jejich chlupatá tělíčka opálit letlampou. Před podáváním jim bylo ještě třeba odstranit zoubky, aby se případně nezasekli někomu v krku. Štíři se naopak rovnou škvířili v oleji a odstraněn jim byl jen bodák z ocásku.

Přes exotické pokrmy se ochutnávači přehoupli …
Tyhle dobroty už neochutnával úplně každý, bylo třeba si je připlatit. Sklípkan vyšel fajnšmekry na více než 600, štír na 300,- Kč za kus. Nelze však hovořit o kusu masa, toho se na něm nalézalo tak maximálně na párátko.

Tomáš Prokop a Lukáš Novotný (alias Bagr) si jako jediní objednali obě nejdražší dobroty již předem. Svorně se o ně dělili a miniaturní živočichy půlili vlastní rybičkou.
Rozhodně chuťově zvítězil sklípkan. Prdelka chutná jako paštika a nožičky jako opečená slanina. Štír by byl možná výborný, kdyby tam bylo dost masa, aby se nechalo pořádně ochutnat,“ smáli se oba kluci, kteří poctivě olízli i prsty od štířích vnitřností, které byly nechutně hořké.
 

Tyhle dobroty už neochutnával úplně každý, …

Fotogalerie

Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. () Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (1) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (2) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (3) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (4) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (5) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (6) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (7) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (8) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (9) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (10) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (11) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (12) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (13) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (14) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (15) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (16) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (17) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (18) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (19) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (20) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (21) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (22) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (23) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (24) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (25) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (26) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (27) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (28) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (29) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (30) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (31) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (32) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (33) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (34) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (35) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (36) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (37) Z březnického „kulturáku“ se od soboty line mrtvolný puch. Jedli se tu sklípkani a štíři, ti však voněli po smažené slanině. (38)
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.


zdroj: pribram.cz

autor: jk







Další články

Alka hledá nového ředitele, nabízí plat 60 000 Kč měsíčně Alka hledá nového ředitele, nabízí plat 60 000 Kč měsíčně Správní rada společnosti Alka, o.p.s. vzala dne 19.3.2019 na vědomí výpověď ředitelky, Mgr. Šárky Hájkové 24. března 2019   (08:52) Koncem května se Příbram opět změní na Montmartre Koncem května se Příbram opět změní na Montmartre Korzo Obora patří mezi nejpopulárnější akce ve městě. 24. března 2019   (06:56) Když festival řídí žena, vnáší do něj kreativitu i rychlé řešení trapasů, věří Albína Dědičík Houšková Když festival řídí žena, vnáší do něj kreativitu i rychlé řešení trapasů, věří Albína Dědičík Houšková „Festival jsme otevřeli a dostali na něj daleko více lidí,“ hodnotí svých sedm let v čele Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram, který letos vede do 51. sezony. 23. března 2019   (18:27) Zimní stadion na Dobříši se nejspíš dočká zastřešení, jeho příprava je již schválena Zimní stadion na Dobříši se nejspíš dočká zastřešení, jeho příprava je již schválena Letošní sezónu zůstal zimní stadion pro zájemce zavřený. Důvodem byl špatný stav technologií. 23. března 2019   (14:43) MHD v Příbrami využívá přes 8 tisíc lidí denně, zvýší se jejich počet s novou smlouvou? MHD v Příbrami využívá přes 8 tisíc lidí denně, zvýší se jejich počet s novou smlouvou? Vedení města věří, že se hromadná doprava ve městě stane populárnější. 23. března 2019   (11:51) Modré světlo negativně ovlivňuje kvalitu spánku, odborníci doporučují dodržovat pravidla spánkové hygieny Modré světlo negativně ovlivňuje kvalitu spánku, odborníci doporučují dodržovat pravidla spánkové hygieny Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje na škodlivost vystavení se tzv. modrému světlu v nočních hodinách. Doporučení k tomu, jak můžeme pozitivně ovlivnit kvalitu svého spánku a prospět tak svému zdraví, odborníci shrnují do pravidel spánkové hygieny. 23. března 2019   (09:13) V lazeckém útulku čeká na adopci 11 psů V lazeckém útulku čeká na adopci 11 psů V psím útulku právě probíhá rozsáhlá rekonstrukce, která zlepší komfort psů i personálu. 23. března 2019   (06:50) Co dělat o víkendu? Nakoupit v sekáči nebo zajít za kulturou Co dělat o víkendu? Nakoupit v sekáči nebo zajít za kulturou Výtěžek z akce Fashion second hand půjde na konto nadačního fondu. 22. března 2019   (18:49) Prevence kriminality na základních školách Prevence kriminality na základních školách V těchto dnech probíhá opět po roce na příbramských základních školách program prevence kriminality. 22. března 2019   (15:51) U Felbabky došlo k vážné nehodě, pro zraněného přilétl vrtulník U Felbabky došlo k vážné nehodě, pro zraněného přilétl vrtulník Doprava v místě nehody je řízena kyvadlově. 22. března 2019   (14:31)



Kodex redakce Reklama Kontakty Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Žižkova 708
261 01 Příbram II

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2019 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz