28. 4. svátek má Vlastislav
PB | Realitní

Volejbalista Tevkun: Rusové stihli během měsíce zlikvidovat architekturu a infrastrukturu v mém rodném městě

ROZHOVOR
17. ledna 2024   (06:28)
Dalších 5 fotografií v galeriiVolejbalista Tevkun: Rusové stihli během měsíce zlikvidovat architekturu a infrastrukturu v mém rodném městě
foto: VK TROX Příbram / se souhlasem

Česká volejbalová extraliga láká stále více cizinců. Ani VK TROX Příbram není v tomto ohledu výjimkou a nedostatek kvalitních českých hráčů kompenzuje zahraničními akvizicemi. Nejvíce bodujícím hráčem klubu je Volodymyr Tevkun, volejbalový internacionál z Ukrajiny. Jak se mu u nás žije, jak je na tom český volejbal a proč se momentálně nemá kam vrátit?


V létě ses s rodinou přestěhoval z Polska, kde si hrál tamní PlusLigu. V Příbrami žiješ již půl roku. Jaké byly začátky a jak ses zabydlel?
Ze začátku to bylo složitější, neboť jsme neuměli jazyk a potřebovali jsme pár měsíců, abychom začali rozumět. Taky jsme se museli trochu zorientovat v odlišných podmínkách, zařídit papíry, školu a školku pro holky, ale teď už je to dobré.

O dětech je známo, že pochytávají cizí jazyk mnohem rychleji než dospělí. Jak je na tom v tomto ohledu tvoje starší dcera?
Anna chodí do druhé třídy na ZŠ Bratří Čapků. Zkraje to pro ni bylo samozřejmě náročné, nová škola, neznámí spolužáci, cizí jazyk. Myslím ale, že si vede dobře. Česky rozumí lépe než my, a někdy nám doma nebo v obchodě překládá. Děti se obecně přizpůsobují rychleji.

Měli jste prostor navštívit mimo Příbrami i nějaká další města či pamětihodnosti?
V létě jsme byli v Karlových Varech, to je hezké město. Mnohokrát v Praze. Jednou jsme byli také v Českém ráji, kde to bylo úplně kouzelné a moc se nám tam líbilo.

Pojďme k volejbalu. Ve svých 35 letech jsi už zkušeným hráčem. Zahrál sis ligu na Ukrajině, v Bělorusku, v Izraeli a v Polsku, takže můžeš srovnávat. Jak hodnotíš českou extraligu?
Česká extraliga je velmi dobrá, o mnoho lepší než v Izraeli nebo v Bělorusku, kde je kvalitních jen několik málo týmů. Zdejší liga je mnohem vyrovnanější a každý může porazit každého. My jsme názorná ukázka, když jsme porazili v Praze první Lvy a prohráli doma s poslední Ostravou. Je o to zajímavější, protože musíme hrát každý zápas naplno, abychom mohli pomýšlet na vítězství. Polská PlusLiga je ale samozřejmě ještě pořád někde jinde, jedná se pravděpodobně o nejlepší ligu na světě.
V čem vidíš největší posun ve volejbale, když ho porovnáš s tím před 10 lety?
Podání hraje v dnešním volejbale obrovskou roli. Tým, který lépe podává, obvykle vyhraje. Bohužel zrovna my (VK TROX Příbram) se na podání trochu trápíme, a je to naše slabina. Přijde mi, že venku podáváme líp, ale doma nám to z nějakého důvodu tolik nejde. Možná v tom hraje roli i určitá nervozita před domácím publikem. Když člověk moc chce, tak mu to často nejde.

Jak funguje spolupráce s nahrávačem Danem Rosenbaumem?
Většinou je to v pohodě. Když máme nějaký problém, tak si to vyříkáme. Snaží se mi vyjít vstříc a nahrávat, jak potřebuji.
V lize patříš mezi nejvíce bodující hráče. Co na to říkáš?
Pro mě to je normální situace, protože ve všech týmech, kde jsem hrál v minulosti, jsem byl obvykle nejvíce bodujícím hráčem. V ukrajinské lize jsem byl v letech 2016-2018 vyhlášen nejvíc skórujícím hráčem ligy. Když nastoupím, snažím se podat nejlepší možný výkon, ale samozřejmě ne vždy se to povede.

S klubem máš smlouvu pouze do konce sezony 2023/24. Už máš tušení, co bude dál?
Zatím jsem o tom s nikým ještě nemluvil, ale je úplně běžné, že volejbalisté až do konce sezony nevědí, kde budou hrát tu další. Pokud by to bylo čistě na mně, rád bych zůstal v Česku, protože zde můžu být i s rodinou. V jiných zemích tohle může být problém. Například v zemích arabského světa bych mohl dostat mnohem více peněz, ale nemohl bych si sebou vzít rodinu.

Pocházíš z města Černihiv (dříve Černigov), nacházející se v severní části země. Jak bylo město zasaženo válkou?
5. března 2022 byly na město svrženy tři letecké bomby. Sice se nám podařilo těsně ubránit město před ruskými okupanty, ale během jejich řádění na území severní Ukrajiny stihli systematicky zlikvidovat naši architekturu a infrastrukturu. Ke konci března byla většina zástavby poškozena. Teď už jsou okupanti naštěstí pryč.

A kde jsi byl ty se svojí rodinou, když k vám vtrhli Rusové?
Já jsem v té době hrál v Izraeli, ale má žena s dcerami žila normálně v Černihivu. Když začala válka, přestěhovaly se k rodičům. Bytový dům, kde jsme původně bydleli, byl vybombardován a mnoho lidí zemřelo.
Ukrajina přišla za dobu války o mnoho svých bojovníků. Nyní se armáda snaží naverbovat další, ale situace se zdá být obtížná. Přitom je zjevné, že v okolních zemích jako je ČR, Slovensko, Polsko, Německo aj. žije mnoho tisíc zdravých Ukrajinců v nejlepším věku. Nelze tyto občany stáhnout zpět na Ukrajinu, aby za ní bojovali?
To je myslím v praxi nereálné. Co vím, neexistuje žádný legální nástroj či zákon, pomocí kterého by ukrajinská armáda mohla přinutit tyto krajany, aby se vrátili do země a bojovali za ní.

Pojďme krátce k tvému bratrovi, který před pár měsíci tragicky zemřel ve válce. Jak se událost seběhla?
Brácha byl o osm let starší než já, a k armádě se přidal v lednu 2023. Bojoval v 72. mechanizované brigádě jako rotný a měl pod sebou 100 vojáků. V době té nešťastné události se nacházeli v zákopu ve válečné zóně na západě Ukrajiny. Rusové je zasáhli dělostřeleckou minou, která vybuchla a zabila 4 vojáky včetně mého bratra. Byli jsme si hodně blízko, a i když jsme se v posledních letech tolik nevídali, protože jsem stále hrál někde v zahraničí, pořád jsme byli v kontaktu. Má žena tam pak jela, aby pomohla rodičům a švagrové.
Je ti 35 let, přemýšlel si už, co budeš dělat, až skončíš s vrcholovým volejbalem?
To je složitá otázka. Rád bych se samozřejmě vrátil domů, ale dokud nebude válka u konce, tak to asi nepůjde. Vystudoval jsem sociální pedagogiku na vysoké škole, tak uvidíme. Teď je ovšem nejdůležitější, aby rodina byla v bezpečí.

Fotogalerie

Volejbalista Tevkun: Rusové stihli během měsíce zlikvidovat architekturu a infrastrukturu v mém rodném městě () Volejbalista Tevkun: Rusové stihli během měsíce zlikvidovat architekturu a infrastrukturu v mém rodném městě (1) Volejbalista Tevkun: Rusové stihli během měsíce zlikvidovat architekturu a infrastrukturu v mém rodném městě (2) Volejbalista Tevkun: Rusové stihli během měsíce zlikvidovat architekturu a infrastrukturu v mém rodném městě (3) Volejbalista Tevkun: Rusové stihli během měsíce zlikvidovat architekturu a infrastrukturu v mém rodném městě (4)

foto: VK TROX Příbram / se souhlasem

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Saharský prach se do ČR letos dostal již několikrát, o velikonočním víkendu kvůli němu … Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Vinou mrazů také nebude výrazný semenný rok, jak lesáci předpokládali, málo ploch se … Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Přes 300 zasahujících hasičů ze středních Čech i Prahy. Desítky cisteren a plameny s … Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Řidič BMW nadýchal přes jedno promile alkoholu. AKTUALIZOVÁNO Tažní koně předváděli lidem v brdských lesích šetrné vyvážení kmenů z lesa Tažní koně předváděli lidem v brdských lesích šetrné vyvážení kmenů z lesa Soutěžní trať vedla posádkovým cvičištěm Jince, které se mimořádně otevřelo … AKTUALIZOVÁNO Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který vešel v platnost v roce 2016, musí mít … Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady Grilovat mohou lidé v Příbrami i bez vlastní zahrady S hezkým počasím přichází pomalu také grilovací sezona. Pokud však nemáte zahradu ani … Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Oproti loňskému březnu si lidé museli připlatit zejména za bydlení, stravování a … Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Hry nebo kvíz o ceny budou pro návštěvníky bývalého loveckého zámečku Tři trubky …
Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Závod Doosan Bobcat ve středočeské Dobříši vyrobil loni více než 25.000 strojů. …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies