29. 4. svátek má Robert
PB | Realitní

Voda jim vzala domov, zbyly jen vzpomínky. Lidé ze zatopených obcí vypráví své příběhy

Historie
14. února 2020   (06:00)
Dalších 5 fotografií v galeriiVoda jim vzala domov, zbyly jen vzpomínky. Lidé ze zatopených obcí vypráví své příběhy

V Klučenicích vzniká unikátní expozice, která kromě faktů a dat přinese emotivní příběhy lidí, jež museli kvůli stavbě vodního díla opustit své domovy



V obci Klučenice, poblíž Orlické přehrady, můžete navštívit Galerii Hospodářský dvůr. Najdete ji nedaleko obecního úřadu. Budova, v níž se některé výstavní prostory nachází, dříve sloužila jako sklad obilí. Příběh klučenické galerie začal před devíti lety. Tehdy vznikla malá výstava v podobě srovnávacích archivních snímků s popisky v prostorách místní školy. Ta měla původně trvat několik týdnů. Kvůli rekonstrukci školy, která v tu dobu probíhala, to jednu chvíli vypadalo, že je s expozicí konec. Od místního zemědělského družstva však exponáty nakonec dostaly tyto unikátní prostory. Výstava se tak každým rokem nejen z části obměňuje, ale také postupně rozrůstá. Mezi muzejní skvosty patří například původní obecní hodiny z kostelní věže z roku 1893, či několik exponátů ze zatopené Radavy.

V několika posledních letech tráví parta místních nadšenců hodiny v archivech, nad místními kronikami a rozhovory s pamětníky, aby zmapovala historii staré Vltavy". Připravuje unikátní expozici, která kromě faktů a dat přinese emotivní příběhy lidí, jež museli kvůli stavbě vodního díla opustit své domovy.

Tuto výstavu mají v hlavě již od chvíle, kdy se brány galerie poprvé otevřely návštěvníkům. Proč nebyla doposud zrealizována a co všechno obnáší sběr pamětí a exponátů, nám ochotně prozradil Oldřich Žirovnický, který má „v zákulisí" za sebou, spolu s dalšími členy občanského sdružení, obrovský kus práce.

Prozradíte nám, co všechno bude součástí připravované výstavy?
Model Povltaví s případnou zvýrazněnou zátopovou čarou, exponáty vylovené z vody, archiválie od rodin, které žily u Vltavy. To je taková přibližná myšlenka. Kromě toho máme návrh na zhruba 25 tabulí s popisem jednotlivých staveb. Nesmí samozřejmě chybět ani stavba přehradní hráze.

Výstava by se měla zabývat přibližně třiceti říčními kilometry, a to v úseku hrad Zvíkov – osada Šefrovna, tj. mezi obcí Solenice a Kamýkem nad Vltavou. Zmiňovány budou jednotlivé obce, osady a samoty, ale také přírodní zajímavosti. Téma Vltavy mě baví i v mnohem větším rozsahu. Červená, Podolsko a mnoho dalšího. Tomu se bohužel ale asi vyhneme, alespoň prozatím. Rozsah výstavy by byl velký, a tím i její příprava. Ta je opravdu náročná.

Co je na přípravě výstavy nejsložitější?
Pamětníků je čím dál méně, mnoho se jich také přestěhovalo pryč, daleko od Povltaví. Některé rodinné příslušníky hledáme i pár měsíců. Ve velké většině jsou však lidé vstřícní a podělí se nejen o vzpomínky, ale i o své rodinné fotografie. A právě fotografie z rodinných archivů jsou velmi cenné. Mnohdy tak můžeme spatřit například dvorky statků, které jsou na pohlednicích vidět jen z dálky.

Je nějaký rozhovor, na který dodnes vzpomínáte?
Rád vzpomínám na mnohé rozhovory. S vděčností ostatně vítám každého, kdo je ochotný se podělit o své vzpomínky. Například pan Květ, který se podílel na stavbě přehrady. Ten popisoval, jak jezdil s buldozerem v okolí budoucí hráze. Sdělil mi při naší schůzce mnohé, i například, jak došlo k jednomu z úmrtí při stavbě hráze u Zlákovic. Pan Kuchař, potomek mlynářů z Podskalí, zase odtajnil nejen pobyt jeho předků v povltavské osadě Korce a Podskalí, ale podal i detailní informace o partyzánech v lesích u Klučenic. Tolik údajů jsem se o partyzánech nedozvěděl ani z pamětní knihy obce Klučenice, či z farní kroniky. Mluvil jsem i s dcerou pana Šebánka. Mnozí tohoto herce-neherce znají z trilogie Homolka. Paní mi popsala, jak se jeho maminka nestihla vrátit před porodem do Prahy, a tak se pan Šebánek narodil přímo v Podskalí. I proto měl k tomuto kraji takový vztah a rád se sem vracel i po zatopení údolí.

Co cítíte s pamětníkem, s kterým přijdete na místo jeho vzpomínek?
Vždy to samé. Smutek. Spíše jde tedy o smutek, který cítím já. Málokdy se mu ubráním. Hlavně, pokud si člověk čte dlouhá léta v knihách, kde jsou popsány jednotlivé příběhy ze života tehdejších obyvatel. Pocit umocňují i fotografie, které mám v archivu. Na mnohých z nich se obyvatelé již stěhují, rozebírají budovy.

Pamatuji si návštěvu místa s paní Polákovou, která vyrůstala kousek od Kamýka nad Vltavou v osadě Břehy. Sice již nejde o úsek, který bych chtěl v muzeu výstavě věnovat, ale nešlo odolat se s paní sejít. Stáli jsme na břehu Vltavy, od kterého pár metrů pod vodou stával její domek. Smutek, který na mě tenkrát padl, ale vyvážila radost z povídání pamětnice. Zmiňovala i setkání s panem Čáslavským. Dokumentaristou, jenž se v mnohém zasadil o popularizaci historie Povltaví. I on mě v dětství ovlivnil. Měl jsem rád všechny jeho pořady, nejen cyklus o Vltavě.

Hladina Orlíku je nyní extrémně nízko. Odkryla voda něco zajímavého, co bude také součástí expozice?
Rád se v současné době procházím po plážích v lokalitách, které mám probádané v archivech, či podle map. Vím pak, kde očekávat například staré hliněné střepy, či strusku z původních pecí, které mohou svým stářím sahat až do 10. století. Relikty tehdejší doby ze zatopených osad nám také nosí kamarádi potápěči.

Poslední ,,ulovený“ exponát je náprava, která byla součástí hospodářského vozu. Ta se nacházela na dnešní pláži v kempu Spálenka. Ležela dokonce poblíž původní cesty, která tudy vedla do Zbenických Zlákovic. Pár metrů od nálezu stála již v roce 1839 dvě obytná stavení. Bohužel se našel někdo, komu se ona náprava znelíbila a poškodil jedno kolo. Alespoň zbytek ponechal bez povšimnutí. V následujících měsících nás tak v muzeu čeká konzervace dřevěných částí zbylého kola.

Jak taková konzervace probíhá?
U dřevěného předmětu, který ležel léta ve vlhku, či vodě, je zřejmé, že se po přesunutí do sucha brzy rozpadne. Když ho chcete uchovat, musíte ho ponořit do roztoku vody s řepným či třtinovým cukrem. Nasycení roztoku se postupně zvyšuje až do stavu, kdy voda obsahuje zhruba 70 procent cukru. Tehdy je již dřevo připraveno k opětovnému umístění do normálního prostředí. Krystalky cukru dřevo zpevní a další historický předmět je zachráněn. Tento proces může trvat měsíce, někdy i déle. Záleží samozřejmě na tloušťce dřevěného předmětu.

Výstavu o ,,staré" Vltavě máte v myšlenkách již dlouho, zatím se ji však nepodařilo zrealizovat. Co vás brzdí?
Tato výstava je poslední větší stálou expozicí, kterou bychom chtěli v galerii uskutečnit. Naráží však na finanční problémy. Prostor, který je pro výstavu vyhovující, je třeba zrekonstruovat. Potřebuje nové podlahy, nosné konstrukční prvky, elektřinu, omítky. Celé to bude stát nemalé peníze. Ty však v současnosti nemůžeme čerpat z žádného dotačního fondu, pozemek pod areálem muzea byl totiž ještě donedávna jiného vlastníka. Dnes je již opět v rukou státu, blýská se tedy na lepší časy. I tak to však bude pravděpodobně běh na dlouhou trať. Budeme spokojeni, když se výstavu podaří zrealizovat co nejdříve ale zatím netušíme, za jak dlouho to bude. Snad brzy...

„Naše sbírka dobových fotografií nyní zahrnuje zhruba tři tisíce kusů. Stále nám však mnoho věcí v archivu chybí, i nadále proto hledáme pamětníky,“ dodal na závěr Oldřich Žirovnický. (zirovnickyoldrich@seznam.cz).

Děkujeme za rozhovor
V obci Klučenice, poblíž Orlické přehrady, …

Fotogalerie

Voda jim vzala domov, zbyly jen vzpomínky. Lidé ze zatopených obcí vypráví své příběhy () Voda jim vzala domov, zbyly jen vzpomínky. Lidé ze zatopených obcí vypráví své příběhy (1) Voda jim vzala domov, zbyly jen vzpomínky. Lidé ze zatopených obcí vypráví své příběhy (2) Voda jim vzala domov, zbyly jen vzpomínky. Lidé ze zatopených obcí vypráví své příběhy (3) Voda jim vzala domov, zbyly jen vzpomínky. Lidé ze zatopených obcí vypráví své příběhy (4)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Miloslava Ritschlová, foto archiv Oldřich Žirovnický








Další články

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, ani na zahradách u lesa Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, ani na zahradách u lesa Nařízení se týká rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně i dalších rizikových … Oslavte 140 let Sboru dobrovolných hasičů z Dalekých Dušníků Oslavte 140 let Sboru dobrovolných hasičů z Dalekých Dušníků Dobrovolní hasiči mají v Česku velkou tradici a výjimkou není ani obec Daleké Dušníky. … Počasí s letními teplotami zůstane do čtvrtka, pak se mírně ochladí Počasí s letními teplotami zůstane do čtvrtka, pak se mírně ochladí Od čtvrtka přijdou přeháňky, pak i bouřky. Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Od zprovoznění prvního střediska družicových spojů v Československu u Sedlce-Prčice na … Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Během záchranné akce byly k vidění drsné výjevy. Výtahové šachty přijížděly často … Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Příbramská nemocnice má k dispozici celkem 6 centrálních operačních sálů. ROZHOVOR Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Nejzávažnější nemoci, které klíšťata přenáší, jsou klíšťová encefalitida a lymská … Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Saharský prach se do ČR letos dostal již několikrát, o velikonočním víkendu kvůli němu … Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Vinou mrazů také nebude výrazný semenný rok, jak lesáci předpokládali, málo ploch se …
Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Přes 300 zasahujících hasičů ze středních Čech i Prahy. Desítky cisteren a plameny s …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies