3. 5. svátek má Alexej
Zamilovaný Novák 11. 5. 2024




Vláda zavřela školy a školky, omezila pohyb na procházky jen v místě bydliště. Dohlížet bude kromě policie i armáda

26. února 2021   (22:32)
Vláda zavřela školy a školky, omezila pohyb na procházky jen v místě bydliště. Dohlížet bude kromě policie i armáda
foto: pribram.cz, ČTK

Omezení bude platné tři týdny.


Vláda kvůli koronavirové pandemii od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v rámci okresu, a to v nezbytném počtu osob. Kabinet o zpřísnění opatření rozhodl na dnešním večerním zasedání.

Návštěvy příbuzných v okresu s bydlištěm podle nařízení vlády nebudou povolené, pokud nejde o zajištění nezbytných potřeb či nutné péče. Vycházky a běh přes den budou od pondělí možné jen na území obce, nikoli celého okresu. Venčení psů v noci bude možné do 500 metrů od bydliště.
"Ze všech analýz vychází, že pokud chceme snížit mezilidské kontakty, musíme snížit mobilitu, pohyb obyvatel. Po dlouhé debatě jsme se rozhodli, že omezení nastavíme tak, že zakážeme lidem opouštět území okresu. Budeme přesvědčovat občany, aby zůstali na území svého okresu tři týdny a pokud možno jej neopouštěli," řekl na tiskové konferenci vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
Lidé si podle nařízení musejí vybrat jedno místo, na kterém budou od pondělí po následující tři týdny pobývat. To znamená, že pokud by se například vydali nejpozději v den účinnosti opatření na chatu, bude nutné následně celou dobu na tomto místě zůstat.

Mezi městskými částmi budou moci lidé přejíždět, platí pro ně stejná pravidla jako v jednom okresu. V případě Prahy se tak lidé mohou pohybovat po celém městě. Na střídavou péči o dítě se bude vztahovat výjimka ze zákazu, vláda doporučuje při dané cestě mít s sebou rozhodnutí příslušného orgánu o střídavé péči. Účast na svatbě či prohlášení o registrovaném partnerství bude možné jen v rámci okresu, kde daní lidé bydlí.
Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie, a to včetně cest vlaky či autobusy. Posílena může být až o 5000 vojáků, řekl Hamáček. "Zpočátku se bude policie snažit lidem pomoci. Není to o tom, že první, co bude, že vytasí blokové lístky. Pokud nebudou lidé mít formuláře, pokusíme se i do policejních aut nějaké dát," dodal vicepremiér. Povinnost dodržovat opatření stanoví krizový zákon, za porušení je sankce až 20.000 korun.
Od 1. března se zavřou všechny školy, školky i dětské skupiny
Od 1. března budou v Česku uzavřené všechny školy, mateřské školy i dětské skupiny. Výjimku budou mít jen základní školy, školky a dětské skupiny při zdravotnických zařízeních a pro děti členů záchranného integrovaného systému. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Mateřské školy fungují bez omezení po celou dobu nouzového stavu, základní školy v současné době navštěvují jen žáci prvních a druhých tříd. Fungují také speciální školy pro handicapované.

Kvůli špatné epidemické situaci a šíření nových mutací koronaviru chce vláda na tři týdny výrazně snížit mobilitu lidí. Nová opatření mají platit od 1. března po tři týdny. Blatný uvedl, že k výraznému nárůstu onemocnění ve školách přispělo právě šíření mutací koronaviru. Děti jsou navíc často bezpříznakové a mohou nemoc přenášet na své příbuzné.

Blatný také uvedl, že uzavřená budou i zařízení pro menší děti než ty, které chodí do mateřských školek a která se dříve jmenovala jesle. Jsou to dětské skupiny a jsou to služby, proto o nich pojednává nařízení o službách, upřesnil. Uzavřené ale budou také s výjimkou služeb pro zdravotníky nebo další členy záchranného integrovaného systému.

Mateřské školy podle statistik ministerstva školství navštěvuje asi 365.000 dětí, první a druhé třídy základních škol mají zhruba 216.000 žáků a speciální školy pro handicapované přibližně 27.000 dětí.
Po prosincovém uvolnění se od ledna dalších asi 1,18 milionu žáků základních, středních a vyšších odborných škol vrátilo k distančnímu vzdělávání. Na dálku studuje nyní také kolem 300.000 posluchačů vysokých škol.

Vláda v posledních zhruba dvou týdnech avizovala, že by se děti mohly postupně do škol vrátit. Mluvila o tom, že od 1. března by do nich mohli začít chodit studenti maturitních ročníků. Z důvodu nárůstu počtu potvrzených případů koronaviru kabinet plány přehodnotil. Připravuje ale systém testování, který má návrat žáků k prezenční výuce umožnit. Pro zaměstnance ve školství by se měl v sobotu otevřít registrační systém k očkování proti covidu-19. Očkování bude dobrovolné, rozdělené do několika fází.
Havlíček: Zredukovali jsme na půlku výjimky v obchodě a službách
Vláda asi na půlku podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zredukovala výjimky pro maloobchod a služby. Otevřené budou i od pondělí potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství. Ze služeb budou moci fungovat čerpací stanice, výdejny zboží objednaných z e-shopů, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů. Havlíček to řekl dnes večer na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

Vláda dále ponechala výjimku trafikám, prodejnám krmiv a zahrádkářských potřeb, obchodům s domácími potřebami. Fungovat budou smět také odtahy a taxi služby.

Lidé se od pondělí do 21. března naopak nedostanou do papírnictví, prodejen s dětským textilem a obuví. Právě těmto prodejnám udělil kabinet výjimku ze zákazu 19. ledna, odůvodnil ji tím, že po zboží z těchto obchodů vzrostla po Novém roce poptávka. Do škol se tehdy vrátily děti z prvních a druhých tříd základních škol.

Uzavřené by oproti dosavadním opatřením měly od pondělí na tři týdny být také obchody se zbraněmi a střelivem.

U stravovacích provozů se režim nezmění, nadále budou moci občerstvení prodávat přes výdejní okna, řekl Havlíček.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění, kabinet povolil v prosinci.
MZd nařídilo nošení roušek i v práci, zajistí je zaměstnavatel
Nošení chirurgických roušek nebo respirátorů bude od 1. března povinné i na pracovištích. Výjimku budou mít jen lidé, kteří jsou v místnosti sami nebo pracují z domova, řekl po dnešním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ochranné prostředky musí zaměstnancům podle mimořádného opatření ministerstva zajistit zaměstnavatel, dostatek na každou směnu.

V místech, kde je už od pondělí povinný respirátor, tedy v prodejnách, provozovnách, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a veřejné dopravě, musí zaměstnavatel zajistit respirátor nebo ochranu nosu a úst s obdobnou účinností. V ostatních vnitřních prostorách bude stačit chirurgická rouška.

Blatný také potvrdil už ve čtvrtek avizované změny v nošení roušek a respirátorů. Končí možnost v prodejnách, provozovnách a veřejné dopravě nosit dvě roušky místo respirátoru, nanoroušky nebo podobně účinné ochrany dýchacích cest. V zastavěném území obce bude třeba vždy nosit minimálně chirurgickou roušku, mimo obec jen v blízkosti lidí nežijících ve stejné domácnosti.

V pondělí schválené mimořádné opatření, které umožnilo nosit dvě roušky na sobě, odborníci kritizovali. Podle nich se zdvojením snižuje jejich průchodnost a vzduch s virovou nákazou je může obcházet. Zakázané jsou od pondělí všechny podomácku vyrobené látkové roušky.

Vláda také v pondělí schválila, že správa státních hmotných rezerv vydá 7,5 milionu roušek pro osoby v nouzi. Vydávají je potravinové banky, na osobu balíček s padesáti.
Režim v průmyslu se až na plošné testování od pondělí nezmění
Průmyslové firmy zůstanou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) od pondělí bez nových restrikcí. Spustí se v nich ale dobrovolné testování, které by se mělo za několik dní změnit na povinné. Stát bude přes úlevy na zdravotním pojištění přispívat 60 korun na test, maximální nárok bude na čtyři testy měsíčně na zaměstnance. O víkendu už budou podle Havlíčka fungovat informační telefonické linky, které budou firmám v otázkách testování radit. Řekl to dnes na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.

Ministryně práce a sociálních věcí dnes večer na twitteru uvedla, že než začne povinné testování ve firmách, vláda by měla omezit průmysl. "Jsme v kritické situaci, na jipkách dochází lůžka i personál. Ve vládě je nás už šest s tímto názorem. Potřebujeme další dva hlasy," uvedla.

Podle Havlíčka se ale na průmysl nevztahuje málo opatření. Zaměstnavatelé například budou muset nově na každou směnu zaměstnancům zajistit roušky. Otevřený průmysl zůstává hlavně z ekonomického důvodu. Stát z něj ale také podle Havlíčka chce vytvořit desetitisíce testovacích míst. Až bude jasné, že je logistika pod kontrolou, je tedy dostatek dodavatelů testů a je zabezpečeno řádově 20 až 25 milionů testů, poté bude zahájen povinný režim. Stane se tak podle Havlíčka v řádu jednotek dnů, nebo málo týdnů, třeba za 14 dnů.

Podle odborového předáka Josefa Středuly zaměstnavatelé nemohou pracovníkovi test nařídit, povinné testování by měl upravit zákon. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nyní podle informací ČTK hledá možnosti pro závazné testování. Jednou z cest by mohlo být mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví.

MPO odhaduje, že by se testování mohlo týkat asi 1,88 milionu lidí, měsíčně by tak mohlo být provedeno asi 7,5 milionu testů. Náklady by činily asi 450 milionů korun.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Do osvobozovacích bojů se v roce 1945 zapojila i četnická rota Do osvobozovacích bojů se v roce 1945 zapojila i četnická rota „Náš četník bude děkovati každému, kdo v zájmu příznivého nazírání na činnost … Školy ve středních Čechách se podle vedení hejtmanství nechystají propouštět Školy ve středních Čechách se podle vedení hejtmanství nechystají propouštět Pokud mají některé školy problém vyjít s rozpočtem, tak dochází k individuálnímu … Na hradě Točník zažijete pravěk Na hradě Točník zažijete pravěk Se způsobem života našich dávných předků seznámí o víkendu 4. a 5. května oddíl … Loňský rozsáhlý požár v Žebráku nezpůsobila technická závada, ale člověk Loňský rozsáhlý požár v Žebráku nezpůsobila technická závada, ale člověk Vyšetřovatelé zjistili, že ohnisko bylo venku před halou v místě, kde byly uskladněné … Daniel Rosenbaum: Sezona byla nejenom pro mě milým překvapením Daniel Rosenbaum: Sezona byla nejenom pro mě milým překvapením Pomalu končí volejbalová sezona 2023/24, která přinesla příbramskému klubu mnoho … ROZHOVOR Benzin i nafta ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnily Benzin i nafta ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnily Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,17 Kč, naftu pak za 39,40 … ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn zákazníkům bez závazku ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn zákazníkům bez závazku Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles … Profesionálním hasičům ve středních Čechách zásadně pomáhají i ti dobrovolní Profesionálním hasičům ve středních Čechách zásadně pomáhají i ti dobrovolní Středočeský kraj má 1,45 milionu obyvatel. Loni zde hasiči evidovali 19.047 událostí, … Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia V noci by v příštích dnech teploty neměly klesat pod sedm stupňů Celsia.
Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Lékaři zákroky nacvičovali na velmi sofistikované figuríně.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies