9. 5. svátek má Ctibor
Zamilovaný Novák 11. 5. 2024




Vláda zakázala volný pohyb lidí po celé ČR, nakažených koronavirem je 298

Koronavirus
15. března 2020   (23:25)
Vláda zakázala volný pohyb lidí po celé ČR, nakažených koronavirem je 298
foto: pribram.cz, ČTK

Vláda zakázala kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice.


V Česku je ode dneška zakázaný volný pohyb lidí s výjimkou cest do zaměstnání, nezbytných cest za rodinou, pro základní životní potřeby nebo k lékaři. Jako opatření proti šíření nového typu koronaviru to v neděli večer schválila vláda. Česko je tak po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která k tomuto kroku přistoupila. Kabinet také omezil provoz úřadů, zavedl vnitřní ochranu hranic s Německem a Rakouskem a rozhodl o aktivaci Ústředního krizového štábu. Potvrzených případů nákazy je v Česku 298, za neděli jich přibylo o třetinu.

Česko je po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila na omezení pohybu obyvatel. Zákaz volného pohybu Babiš navrhoval i proto, že někteří lidé nedodržují nyní stanovená omezení proti dalšímu šíření koronaviru. Dnes v televizi Prima zopakoval, že šíření nemoci, kterou virus způsobuje, je trestný čin a za porušení individuální karantény hrozí až třímilionová pokuta.
Zákaz provozu se nevztahuje na autoservisy či prodej jízdenek
Uzavření obchodů a zákaz služeb se nevztahuje na autoservisy, zahrádkářství, prodej jízdenek, květinářství nebo prodej zdravotních prostředků. Vláda naopak nově zakázala s výjimkami prodej ubytovacích služeb, provoz autoškol, taxislužby s výjimkou těch rozvážejících potraviny a prodej elektroniky, který byl mezi výjimkami původního nařízení ze soboty. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Novým usnesením vláda konkretizuje sobotní nařízení. Tím od soboty 06:00 rozhodla o uzavření obchodů s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček nebo novin a časopisů.
Zasedání zastupitelstva se 16. března 2020 konat v Příbrami nebude

Starosta města Příbram Jan Konvalinka informuje občany, že 15. zasedání Zastupitelstva města Příbram dne 16. března 2020 se konat nebude. Termín zasedání tohoto zastupitelstva bude sdělen obvyklým způsobem.

„Zrušení plánovaného a řádně svolaného zastupitelstva je vzhledem k nařízení vlády o plošné karanténě zcela logickým krokem. I kdybychom omezili počet přítomných na funkční minimum, došlo by k nashromáždění cca 50 osob v jednom prostoru. To by bylo krajně nezodpovědné. Odložené projednání bodů nebude znamenat velký zásah do fungování města. Zítřejší plánovaná mimořádná rada města proběhne dle plánu v 15.30 h,“ uvádí starosta Jan Konvalinka.

Vláda aktivovala Ústřední krizový štáb, povede ho Prymula

Vláda rozhodla o aktivaci Ústředního krizového štábu kvůli šíření nového typu koronaviru. V jeho čele bude náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Svolání štábu už dnes dopoledne avizoval premiér Andrej Babiš (ANO), už dříve jeho aktivaci podle svých vyjádření několikrát předsedovi vlády navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Štáb podle statutu po vyhlášení krizové situace, mezi které se řadí i současný nouzový stav, připravuje návrhy řešení. Jeho předseda je předkládá Bezpečnostní rady státu, v případě nutnosti vládě.

Vláda odložila kvůli koronaviru doplňovací senátní volby

Vláda odložila kvůli hrozbě nového typu koronaviru konání senátních voleb. Uvedl to po dnešním mimořádném jednání kabinetu premiér Andrej Babiš (ANO). Doplňovací senátní volby na Teplicku byly naplánovány na 27. a 28. března.

Volby byly vyhlášeny v souvislosti s náhlým úmrtím zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS).
Vláda už zavedla mnohá omezení, která zasáhla i běžný život. Uzavřena je například část obchodů a služeb, zavřené jsou vyjma takzvaného prodeje z okna ven restaurace, bary a další podobná zařízení. Zavřely školy, divadla, kina i jiné kulturní instituce. Omezení se týkají i cestování do zahraničí, od půlnoci bude platit úplný zákaz.
Termín pro daňová přiznání se posune

Lidé a firmy budou moci odevzdat daňové přiznání o tři měsíce později bez sankce, tedy do 1. července. Finanční správa nebude udělovat pokuty za pozdní odevzdání kontrolního hlášení a finanční a celní správa nebude po květnovém startu 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb (EET) tři měsíce dávat pokuty za opožděnou registraci k EET a bude plnit jen poradní funkci. Vyplývá to hlavních opatření tzv. liberačního balíčku ministerstva financí, který dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom večer informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Cílem opatření je zmírnit podnikatelům a lidem dopady aktuální situace vyvolané šířením koronaviru a minimalizovat nutnost navštěvovat finanční úřady
Přesné technické parametry balíčku zveřejní MF v pondělí 16. března ve Finančním zpravodaji a na internetových stránkách Finanční správy.

Mezi další opatření patří plošné prominutí správního poplatku 400 Kč za podání individuální žádosti o posečkání nebo splátkování daně z důvodů souvisejících s koronavirem, a to do konce července.
Generální finanční ředitelství také upraví příslušný pokyn tak, aby bylo možné individuálně prominout pokuty za nepodání kontrolního hlášení, a to bez časového omezení, pokud bude prokázána spojitost s koronavirem.

Schillerová také zopakovala, že finanční správa od pondělí omezí provoz svých úřadů, které jsou přístupné veřejnosti. Dále zruší výjezdy pracovníků do vybraných obcí kvůli daňovým přiznáním i původně ohlášené rozšíření úředních hodin finančních úřadů, které bylo plánováno na 23. března až 1. dubna.
Opatření pro podporu podnikatelů a firem připravilo také ministerstvo průmyslu a obchodu.

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) dnes informovala, že spustí příjem žádostí do programu Úvěr COVID na podporu podnikatelů kvůli potížím způsobeným novým typem koronaviru již v pondělí. Původně to mělo být až od 1. dubna. Vláda program schválila na začátku týdne, na půjčky je vyčleněno 600 milionů korun. Žádost a pokyny budou od pondělí dopoledne k dispozici na webu ČMZRB. "Jsme připraveni navýšit do tohoto programu zdroje," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Dále zopakoval, že vláda zahájila přesun peněz v řádu jednotek miliard korun z operačních programů do programů, které budou sloužit na podporu podnikatelů. Peníze by měly být využity skrze ČMZRB jako záruky na úvěry podnikatelům od komerčních bank.
Ke koronaviru začíná v Česku fungovat bezplatná linka 1212

K novému typu koronaviru začíná v Česku fungovat bezplatná celostátní informační linka 1212, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru a jeho ministerstvo na webu. Ministerstvo žádá, aby linku 155 lidé využívali jen v ohrožení života.

"Pokud potřebujete poradit, volejte 1212. A pro ty, kteří raději píší, testujeme on-line chat." napsal Vojtěch. Ministerstvo uvedlo, že telefonní číslo slouží jako rozcestník pro občany a základní linka s informacemi ke koronaviru a nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje. "Prosíme všechny občany, aby linku 155 využívali výhradně v případě ohrožení života!" vyzvalo. Novou linku podle něj obsluhují operátoři z řad zaměstnanců ministerstev i dobrovolníci z veřejnosti.
Kraj obdržel dalších 800 respirátorů,otvírá místa pro odběry

Středočeský kraj obdržel dalších 800 respirátorů z hmotných rezerv, rozdělí je nemocnicím i záchrance. Místa pro odběry určené výhradně hygieniky fungují v Kladně, Benešově a Kolíně. V pondělí by mělo začít fungovat v Mladé Boleslavi a dle předpokladů do konce týdne v Příbrami. Nemocnice v regionu omezí neakutní operace a vyšetření, řekla na dnešní tiskové konferenci novinářům středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. (ANO)

Testování samoplátců kraj zatím nepřipravuje. "Jsme omezení počtem ochranných pomůcek," uvedla k tomu hejtmanka s tím, že testy u lidí provedené během karantény nemusí být navíc prokazatelné. V regionu nabírají vzorky pro testování od 5. března i středočeští záchranáři, na žádost krajské hygienické stanice jezdí k lidem domů. Pro tento úkol je vyčleněno pět vozů.

V sobotu obdrželi středočeští záchranáři dodávku 50 kusů respirátorů, poté bylo ještě uvolněno 300 kusů respirátorů pro nemocnice provozující odběrová místa. Ve čtvrtek hejtmanství podle Pokorné Jermanové očekává velkou zásilku. Podle toho, jak rozsáhlá bude, chce hejtmanství vedle zdravotníků zásobit i poskytovatele sociálních služeb. Protože jsou senioři nejohroženější skupinou, půjdou ochranné pomůcky nejdříve například do domovů seniorů.

Hejtmanka také uvedla, že ačkoliv se kraj nespoléhá pouze na státní pomoc, nedaří se respirátory a roušky sehnat. Kamion mířící s ochrannými pomůckami z Německa do Středočeského kraje byl na hranicích zastaven a zabaven na základě nově platného zákazu vyvážení těchto věcí ze země.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Středočeské krajské nemocnice dostanou na investice více než 240 milionů korun Středočeské krajské nemocnice dostanou na investice více než 240 milionů korun Oblastní nemocnice Příbram chce příspěvek od kraje využít na odkup pozemků sousedících … Těžce nemocnému Davídkovi náhle zemřel tatínek. Lidé přispívají na záchranu jeho domova Těžce nemocnému Davídkovi náhle zemřel tatínek. Lidé přispívají na záchranu jeho domova Natálka zůstala, i se svou bolestí, na těžce postiženého Davídka sama. Maminku emočně … Proč si postavit dřevostavbu Proč si postavit dřevostavbu Stavba nového domu je důležitým rozhodnutím, které váš život ovlivní na mnoho … Komerční sdělení Ochotníci odehrají v Dobříši osm her Ochotníci odehrají v Dobříši osm her Divadelní festival ochotnických souborů Dobříš přivítá diváky od 10. do 17. … O víkendu by v Česku opět mohla být vidět polární záře O víkendu by v Česku opět mohla být vidět polární záře Přírodní úkaz bylo možné na obloze pozorovat už v noci na pondělí a díky erupcím na … Fotbalová Příbram odvolala trenéra Bednáře, mužstvo převzal Kohout Fotbalová Příbram odvolala trenéra Bednáře, mužstvo převzal Kohout Udržet Příbram v druhé lize se v posledních třech kolech pokusí Kohout, jenž na … Víkend bude oblačný s přeháňkami, teploty budou stoupat nad 20 stupňů Víkend bude oblačný s přeháňkami, teploty budou stoupat nad 20 stupňů Teploty v pátek a v neděli budou stoupat až na 21 stupňů Celsia, v sobotu na 22 … V Česku začíná mezinárodní letecké cvičení Lion Effort, potrvá do 27. května V Česku začíná mezinárodní letecké cvičení Lion Effort, potrvá do 27. května Více než dvě desítky letounů budou cvičit taktiku v pokročilém vzdušném boji, včetně … Příbramská knihovna nově nabízí půjčování elektronických audioknih Příbramská knihovna nově nabízí půjčování elektronických audioknih Od 1. května si mohou registrovaní čtenáři Knihovny Jana Drdy půjčit e-audioknihy …
Ředitel příbramské věznice Petr Červený byl jmenován do hodnosti brigádního generála Ředitel příbramské věznice Petr Červený byl jmenován do hodnosti brigádního generála Prezident Petr Pavel po ceremoniálu řekl, že jmenování generálem je pro každou ženu či …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies