27. 4. svátek má Jaroslav
PB | Realitní

U mrtvice jde bez nadsázky o každou minutu, říká vedoucí iktového týmu příbramské nemocnice

Nepřehlédněte
25. října 2023   (06:16)
U mrtvice jde bez nadsázky o každou minutu, říká vedoucí iktového týmu příbramské nemocnice
foto: ONP, Martin Janota - se svolením

V rámci léčby mozkové mrtvice je vyžadována součinnost mnoha oborů.


Jana Nosková pracuje jako sestra na urgentním příjmu. Od dubna letošního roku se navíc stala vedoucí iktového týmu a ve spolupráci s primářkou MUDr. Helenou Hlaváčovou, která je vedoucí iktového centra a primářkou neurologického oddělení, bojují o každou minutu v rámci ošetření pacienta s cévní mozkovou příhodou od vstupu do nemocnice. Protože právě i ta jedna minuta může být hranicí mezi plnohodnotným životem a lidskou tragédií. Jak se to příbramskému týmu daří a co je v nejbližší době čeká, jsme si povídali právě s vedoucí iktového týmu Janou Noskovou.

Jste vedoucí iktového týmu. Zkuste prosím popsat, co to vůbec iktové centrum je
Ano, na konci dubna tohoto roku jsem byla oslovena, zda chci spolupracovat s paní primářkou Hlaváčovou, která je vedoucí iktového centra Příbram, jako vedoucí iktového týmu. Důvodem pro vytvoření iktového týmu bylo zlepšení mezioborové spolupráce při péči o pacienty s akutním iktem (mozkovou mrtvicí), a tím rychlejšího průběhu diagnostiky časné léčby cévní mozkové příhody (CMP). Ač se to nezdá, v průběhu několika minut spolupracuje několik odborností: záchranná služba, neurolog, sestry na urgentním příjmu, CT laborant, radiolog, JIP interních oborů a následně personál neurologického a rehabilitačního oddělení. Iktové centrum je vlastně status toho, že v příbramské nemocnici všechny tyto články řetězu máme a dokážeme je spojit do funkčního celku v co nejkratším čase.

Právě čas do podání potřebného léku od přijetí nemocnice se za poslední roky významně posunul. Můžete k tomu říct více? A co to je Door-to-Needle Time (DNT)?
Door-to-Needle Time (DNT) je čas od vstupu pacienta po podání trombolýzy, což je lék určený k rozpuštění sraženiny způsobující CMP. Vždy, když něco vzniká, anebo se mění, je třeba překonávat určité překážky, ale musím říct, že již teď sklízíme ovoce. Naše časy door-to-needle se čím dál častěji pohybují kolem 15 minut i méně, což je zrychlení asi o čtvrtinu. Celorepublikový průměr se přitom pohybuje nad 20 minutami.
Kde si myslíte, že je pomyslný časový limit, který už nepůjde snížit?
Teď budeme mít na konci října možnost využít nabídky simulace akutní péče o CMP ve spolupráci s Iniciatvou Angels, což je organizace spolupracující s Europeaun Stroke Society (Evropská společnost pro CMP), která se snaží zkvalitňovat péči o pacienty s cévními mozkovými příhodami po celém světě. Zároveň zajišťuje vzdělávání zdravotníků a věnuje se optimalizaci péče v jednotlivých zdravotnických zařízeních. Právě při takovéto simulaci uvidíme, kde je možné ještě ušetřit čas a tím zachránit více mozkových buněk. Je třeba na sobě stále pracovat a dále se zdokonalovat.
Při diagnostice pacienta určitě uvítáte co nejvíce informací. Co by vám měl říci doprovod, nebo lidé, kteří s pacientem byli v době propuknutí potíží?
Stává se, že rodina či příbuzní přivezou pacienta sami. Personál na urgentním příjmu si pacienta ihned převezme a základní informace potom musí získat přímo od rodiny. Naprosto zásadní jsou například tyto údaje: Kdy byl pacient viděn naposledy zdráv, bez příznaků? Bere léky na ředění krve a jaké?

Taková situace je pochopitelně pro rodinu i pacienta velmi stresující. Proškolený personál urgentního příjmu zjistí informace od rodiny a současně začne vyšetřovat pacienta, zda má příznaky CMP. Při pozitivním nálezu okamžitě informuje neurologa na iktový telefon a tím se spustí celý proces. Kontrola fyziologických funkcí, zajištění invazivního vstupu, vyšetření neurologem, CT vyšetření mozku a mozkových tepen. V případě, že pacient splní medicínská kritéria pro podání trombolýzy, podává sestra urgentního příjmu nitrožilně látku, která má rozpustit krevní sraženinu v mozku. Dále se pacient přesouvá na monitorované lůžko JIP interních oborů nebo k další péči na vyšší pracoviště.

V případě přivezení pacienta záchrannou službou všechny informace o okolnostech CMP zjišťuje záchranář přímo u pacienta a již z místa zásahu informuje neurologa v nemocnici na iktový telefon. V tu chvíli se spouští příprava na příjezd pacienta, aby doba do podání léčby byla co nejkratší a bylo možné zachránit co nejvíc mozkové tkáně ohrožené cévní mozkovou příhodou.

A co byste naopak chtěla říct Vy blízkým pacienta s CMP, kterého právě přivezli na urgentní příjem, protože předpokládám, že s pacientem během prvních minut být nemohou
Nemějte strach, v tuto chvíli se o vašeho příbuzného stará proškolený personál, který dělá vše pro to, aby nejen život samotný, ale i jeho kvalita byly co nejvíce zachovány. V tuto chvíli je čas pro blízké velmi důležitý. Hned, jak je to možné, přichází lékař rodinu informovat. Nemohu říct, že bych se v této situaci setkávala s nepochopením rodin. Spíše vidíme vyděšení a starost. V akutní fázi nemáme mnoho prostoru vysvětlovat, co bude následovat, protože rychlost podání léčby je naprosto zásadní, zcela v souladu se sloganem „Time is brain“ neboli „Čas je mozek“. I proto je jedním z mých dalších cílů informování veřejnosti nejen o tom, jak poznat mozkovou příhodu a jak důležité je rychle přivolat pomoc, ale i o tom, co se po přijetí do nemocnice s pacienty děje a jaké možnosti léčby máme k dispozici.
Kromě toho, že jste vedoucí iktového týmu, jste také sestrou na urgentním příjmu. Co je pro Vás při příjmu pacienta s mrtvicí nejnáročnější?
Musím říct, že jsem moc ráda, že můžu být součástí týmu urgentního příjmu. Akutní medicína byla vždy má „srdeční záležitost“. Příjezd pacienta s akutní mozkovou příhodou bych přirovnala k resuscitaci. Vždy jsem ve velkém stresu, ale každý v naší profesi musí umět v těchto situacích jednat. Proto jsou přínosem nácviky a simulace, kdy si všechny úkony a souhru zautomatizujeme. A odměnou je, když již při převozu pacienta na jipové lůžko vidím, že díky včasné léčbě příznaky mrtvice odeznívají.
Obecně je známá informace, že pro přežití a kvalitu života pacienta s mozkovou mrtvicí je klíčový čas. Dá se tedy říci, že pro budoucí prognózu je důležitá každá minuta, nebo to až tak dramatické není?
Určitě ano. V tomto případě je čas naprosto klíčový. Máme jen omezenou dobu na to, abychom mohli mozkovou příhodu léčit a zabránit poškození mozku dřív, než se stane nevratným. Všechno to, co děláme, neděláme pro získání ocenění, ale pro zachování co nejvyšší kvality života našeho pacienta.
Co je vaším cílem v rámci iktového centra na tento a příští rok?
Cílů máme celou řadu. Primárně chceme trvale snížit Door-to-Needle Time a zajistit co nejhladší průběh v akutní fázi díky dobře nastavené mezioborové spolupráci. Trvale probíhá odborné proškolování všech zúčastněných. V příštím roce bychom se chtěli soustředit na seznámení veřejnosti s tím, co to vlastně iktové centrum je a jaká je výhoda, že máme své iktové centrum zde v Příbrami. Dále chceme seznámit veřejnost s tím, jak poznat příznaky CMP a jak je důležité včas přivolat záchrannou službu. Plánů a cílů je opravdu mnoho. Jak nám bylo řečeno již na zdravotní škole „Zdravotnictví se neustále vyvíjí, proto je povinností zdravotníka celoživotní vzdělávání“. Chceme jít dopředu i v naší nemocnici a v iktovém centru se nám to daří, na což jsme vskutku náležitě hrdí. Ve spolupráci s vedoucím iktového centra paní primářkou MUDr. Helenou Hlaváčovou věřím, že dosáhneme našich cílů.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Oproti loňskému březnu si lidé museli připlatit zejména za bydlení, stravování a … Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Hry nebo kvíz o ceny budou pro návštěvníky bývalého loveckého zámečku Tři trubky … Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Závod Doosan Bobcat ve středočeské Dobříši vyrobil loni více než 25.000 strojů. … Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory. Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 … Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Ve středu 1. května se na třináctikilometrovou trať do Dvořákova památníku vydáte z …
U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies