29. 4. svátek má Robert
PB | Realitní

ŠPEKÁČKŮM POZOR, ČARODĚJNICE SE BLÍŽÍ

Komerční sdělení
24. dubna 2023   (10:34)
ŠPEKÁČKŮM POZOR, ČARODĚJNICE SE BLÍŽÍ

Oslavte čarodějnice, jak se patří, u táboráku a se špekáčky! Řezníci vám přinášejí tipy, jak si takové buřtíky co nejlépe připravit.


Trocha historie o tomto svátku

Za původem se musíme vydat do dob Keltů, kteří se v noci z 30. dubna na 1. května loučili se zimou a vítali jaro. Začínala doba vlády slunečního boha Bellena, pána ohně, vod a ochránce lidí. Na jeho počest se pořádaly slavnosti (Beltain), při nichž se na nádvořích a kopcích zapalovaly ohně, které měly zahnat zimní démony. Kolem ohňů se tančilo, skákalo a kouřem se prováděl dobytek. Nový oheň měl zajišťovat plodnost a očistu lidí.

Dnes takzvané pálení čarodějnic spočívá v setkávání s přáteli a rodinou, veselí, vítání jara a hodování, jemuž vévodí špekáčky.

Rady a tipy pro opékání

V první řadě je nejdůležitější zaměřit se na samotný výběr. Pokud se jmenuje například „Táboráček“ či „Opékáček“, nejspíše se o skutečný špekáček jednat nebude. Nelekejte se podílu špeku a jeho kousků, které jsou viditelné v řezu. Špek dodává šťavnatost a očekávanou chuť.

Od pondělí 24. 4. v řeznictvích ZEMAN maso-uzeniny pořídíte ty nejchutnější špekáčky za akční ceny. Je libo farmářský s 85 % masa či výběrový dle osvědčené receptury? Tyto a jiné dobroty pro všechny gril gurmány do řeznictví přiváží každý den čerstvé přímo z příbramské udírny. Nejbližší řeznictví ZEMAN maso-uzeniny najdete na prodejnyzeman.cz

Před samotným opékáním špekáček na koncích nařízneme dvěma tahy do „kříže“, do hloubky
cca 2 cm (dle velikosti špekáčku), tím se nám při opékání krásně rozevře a propeče. Můžeme také doplnit naříznutí střívka na „ježka“.

Jak správně opékat? Pamatujte, že důležitým pravidlem je uzeninu opékat na čistém dřevě, nikoli na lakovaných či jiných materiálech. Špekáček neopékat přímo v ohni, ale nejlépe zhruba 10 cm nad ohněm a kouřem, kde je největší žár. Jinak hrozí, že se střívko spálí a vnitřek zůstane studený.

Závěrem, co nejlepšího ke špekáčku? Pro milovníky různým marinád a „čalamád“ se meze nekladou. Co třeba takový hořčicový dip, který se doporučuje podávat ke všem grilovaným uzeninám. K zakusování se samozřejmě shodneme, že nejlepší je poctivý krajíc chleba.

Přejeme vám chutné pálení čarodějnic a láskyplný první máj.

Vaše řeznictví ZEMAN maso-uzeniny

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: PR
autor: PR







Související


Další články

Čarodějnice se slétnou na Novák i k huti Barbora, zapálení hranice se letos nekoná Čarodějnice se slétnou na Novák i k huti Barbora, zapálení hranice se letos nekoná S platností od 30. dubna vydal Středočeský kraj vzhledem k riziku vzniku požárů zákaz … Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 192 případů černého kašle Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 192 případů černého kašle Od začátku letošního roku mají středočeští krajští hygienici hlášeno 1508 případů … Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, ani na zahradách u lesa Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, ani na zahradách u lesa Nařízení se týká rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně i dalších rizikových … AKTUALIZOVÁNO Oslavte 140 let Sboru dobrovolných hasičů z Dalekých Dušníků Oslavte 140 let Sboru dobrovolných hasičů z Dalekých Dušníků Dobrovolní hasiči mají v Česku velkou tradici a výjimkou není ani obec Daleké Dušníky. … Počasí s letními teplotami zůstane do čtvrtka, pak se mírně ochladí Počasí s letními teplotami zůstane do čtvrtka, pak se mírně ochladí Od čtvrtka přijdou přeháňky, pak i bouřky. Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Od zprovoznění prvního střediska družicových spojů v Československu u Sedlce-Prčice na … Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Během záchranné akce byly k vidění drsné výjevy. Výtahové šachty přijížděly často … Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Příbramská nemocnice má k dispozici celkem 6 centrálních operačních sálů. ROZHOVOR Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Nejzávažnější nemoci, které klíšťata přenáší, jsou klíšťová encefalitida a lymská …
Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Saharský prach se do ČR letos dostal již několikrát, o velikonočním víkendu kvůli němu …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies