27. 4. svátek má Jaroslav
PB | Realitní

Scénograf a kostýmní výtvarník Aleš Valášek: Vžívám se do postav a uvažuji, co by si daný člověk oblékl

21. prosince 2023   (06:16)
Dalších 5 fotografií v galeriiScénograf a kostýmní výtvarník Aleš Valášek: Vžívám se do postav a uvažuji, co by si daný člověk oblékl
foto: Anna Fixová – Past na myši, Divadlo A. Dvořáka Příbram (archiv A. Valáška)

Navrhl scénu a kostýmy pro letošní premiéru detektivky Past na myši v Divadle A. Dvořáka Příbram, aktuálně spolupracuje s produkcemi v Americe a ve Švýcarsku. „Na příbramské divadlo budu velmi rád vzpomínat díky výborné atmosféře a skvělému týmu lidí,“ říká Aleš Valášek.


Jako předposlední premiéru roku zvolilo příbramské Divadlo A. Dvořáka klasiku královny detektivek. Autorem scény a kostýmů ke hře Agathy Christie Past na myši je Aleš Valášek. „Při práci na návrzích scény k takovým hrám hrozí, že vznikne jen jakási snůška rekvizit a nábytku z divadelního skladu,“ říká letošní laureát ceny Deutscher Musical Theater Preis 2023 udělované za uměleckou činnost v německy mluvících zemích. Jak si poradil s britskými reáliemi přelomu 20. století pro příbramské divadlo a jak rozdílné jsou pracovní podmínky v Čechách a zahraničí, prozrazuje v rozhovoru.

V říjnu se v příbramském divadle uskutečnila premiéra detektivky Past na myši, pro niž jste vytvořil scénu a kostýmy. Jak vznikla tato spolupráce?
Pracoval jsem zrovna v německém Regensburgu na muzikálu Parade, když mi jednou odpoledne zazvonil telefon, neznámé číslo. Byl to pan režisér Milan Schejbal. Viděl před několika lety v divadle v Příbrami scénu, kterou jsem navrhl pro hru Hostina dravců v režii Martina Vokouna, a nabídl mi spolupráci na hře Past na myši. Jeho telefonát byl pro mě velkým oceněním. Když vám zavolá režisér, se kterým se neznáte a nikdy jste spolu nepracovali, znamená to uznání vaší dosavadní práce.
Na tiskové konferenci k premiéře zmínil režisér Milan Schejbal vaši domluvu, že scéna pro hru zůstane divadelně stylizovaná, retro, ale ne hyperrealistická. Můžete více popsat váš přístup k tématu a jeho ztvárnění?
Jedná se o detektivní, poměrně realistickou hru. Děj se odehrává ve Velké Británii po druhé světové válce, v salónu a obývacím pokoji penzionu během sněhové kalamity. Aby zápletka fungovala, bylo potřeba dodržet určitý půdorys. Při práci na návrzích scény k takovým hrám hrozí, že vznikne jen jakási snůška rekvizit a nábytku z divadelního skladu – fundusu. Také je důležité, aby se ze scény nestal jen realistický pokojíček pro panenky.
Podstata samotné hry Past na myši pro mě spočívá v tom, že se skupina lidí, kteří spolu zdánlivě nemají co do činění, kvůli špatné souhře náhod ubytuje v nově otevřeném penzionu. Vzhledem ke kruté zimě se tu v podstatě stanou vězni a nemohou nikam odejít.
Co vaše práce obnášela?
Prohlédl jsem nesčetně fotografií interiérů britských venkovských domů. Na základě konzultací s kolegy z Velké Británie jsem vybral některé charakteristické prvky a detaily tamějších interiérů jako například zdobné zárubně z tmavého dřeva. Scénu tvoří na obdélníkovém půdorysu stěny a podlaha z přírodního dřeva, které dávají vyniknout ostatním prvkům z tmavě nalakovaného dřeva – krbu, oknům, zárubním – stojících volně v prostoru a tvořících samostatné objekty. Vzniká tak napětí mezi strohými stěnami pokoje a těmito reliéfně zdobenými prvky. Celý interiér je potom doplněn o nesourodý nábytek z tmavého dřeva. Jedním z motivů hry je, že si mladý a nepříliš majetný manželský pár zařizuje penzion, tudíž ne vše by mělo být dokonalé.
Díky stylizované scéně pak vyniknou realistické, dobové kostýmy. Chtěl jsem, aby diváci uvěřili, že protagonisté jsou lidé z masa a kostí. Děj se odehrává v zimě, takže jsem studoval zimní oblečení, látky a barvy z tehdejší doby. Snažili jsme se vše barevně koordinovat, aby spolu kostýmy a scéna dobře fungovaly. Jde o jiný systém práce než třeba u stylizovaných divadelních žánrů, jako jsou opera, balet a muzikál, protože jednání postav na scéně v této činoherní inscenaci je realistické. Baví mě vžívat se do jednotlivých postav a uvažovat, co by si takový člověk oblékl, proč a jaký by to mohlo přinést význam či něco zajímavého.

Nedávno jste v Německu získal prestižní ocenění za návrhy kostýmů k muzikálu Dällebach Kari. Je obtížné prosadit se v zahraničí a vnímáte profesní rozdíly v České republice a pro zahraniční produkce?
Ano, v Berlíně jsem v říjnu převzal ocenění, které se uděluje v německy mluvících zemích Deutscher Musical Theater Preis 2023 za nejlepší kostýmy k muzikálu Dällebach Kari hraného ve městě Thun ve Švýcarsku. Prosadit se v zahraničních inscenačních týmech je nesmírně těžké. Mně velmi pomohla dobrá příprava u nás na DAMU, Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci a Motley Theatre Design Course v Londýně. Díky opernímu režisérovi Tomáši Ondřeji Pilařovi se mi během našich četných spoluprací podařilo vybudovat obsáhlé portfolio a získat mnoho zkušeností. V roce 2018 mě pak doporučil další můj spolupracovník, britský scénograf Charles Quiggin pro muzikál American in Paris v rakouském Linci. Poté následovaly další nabídky.
Pracovat v zahraničí je jiné než u nás. Vývoj ve scénografii tam probíhá velmi rychle a to, co tady v současnosti považujeme za řekněme moderní, je v cizině už minulostí. Velký rozdíl je ve způsobu, jakým se k vám zahraniční produkce chovají. Snaží se zajistit co nejlepší finanční a životní podmínky, aby se člověk mohl plně věnovat jejich inscenaci.
Jak se vám pracovalo v Příbrami?
Na příbramské divadlo budu velmi rád vzpomínat. Díky výborné atmosféře napříč všemi úseky divadla a skvělému týmu lidí z dílny, krejčovny, techniky, garderoby, vlásenkářů a dalších, kteří proměnili scénické a kostýmní návrhy v realitu.
Prozradíte, na čem aktuálně pracujete?
V současné době pracuji na dvou velkých projektech. Tím prvním jsou kostýmy pro muzikál Richarda Rodgerse a Oscara Hammersteina II. Sound of Music, který bude mít premiéru v Houston Grand Opera v americkém Texasu. A dále navrhuji kostýmy pro muzikál Mary Poppins, jenž v létě uvede společnost Thunerseespiele ve spolupráci s Disney Theatrical Productions a Cameron Mackintosh ve Švýcarsku.
Prozradíte, na čem aktuálně pracujete?
V …
foto: Petr Zbranek (archiv A. Valáška)
Aleš Valášek
Vystudoval kostýmní výtvarnictví na Divadelní akademii múzických umění v Praze u profesorky Jany Zbořilové a později obor Architektura a urbanismus u profesora Jiřího Suchomela na Technické univerzitě v Liberci. Absolvoval stáž na London College of Fashion, studiu scénografie a kostýmního výtvarnictví se věnoval na Motley Theatre Design Course v Londýně pod vedením scénografky Alison Chitty, Ashleyho Martin-Davise, Anthonyho Lambla a Cat Martin. Jeho tvorba zahrnuje návrhy pro více než stovku inscenací napříč všemi žánry, od alternativního divadla po operu, muzikálové divadlo a film, od malých divadel pro děti až po velké operní scény.
Pro Muzeum Hořice navrhl oceněnou expozici muzejních sbírek. V roce 2009 se stal celkovým vítězem britského scénografického bienále Linbury Prize for Stage Design pořádaného londýnským Národním divadlem a Linbury Trust. V roce 2014 o něm natočila režisérka Hana Pinkavová dokumentární film Jít za svým snem. V roce 2015 byl za svoji architektonickou diplomovou práci nominován na cenu Kaplicky Internship.

Fotogalerie

Scénograf a kostýmní výtvarník Aleš Valášek: Vžívám se do postav a uvažuji, co by si daný člověk oblékl () Scénograf a kostýmní výtvarník Aleš Valášek: Vžívám se do postav a uvažuji, co by si daný člověk oblékl (1) Scénograf a kostýmní výtvarník Aleš Valášek: Vžívám se do postav a uvažuji, co by si daný člověk oblékl (2) Scénograf a kostýmní výtvarník Aleš Valášek: Vžívám se do postav a uvažuji, co by si daný člověk oblékl (3) Scénograf a kostýmní výtvarník Aleš Valášek: Vžívám se do postav a uvažuji, co by si daný člověk oblékl (4)

foto: Petr Florián – Past na myši, Ewa Krasucka – Don Quijote, Martina Root – Labutí jezero/vše scéna a kostýmy, Tobias Witzgall – Zpívání v dešti/kostýmy, Sandra Studer – Dällebach Kari/kostýmy (archiv A. Valáška)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková








Související


Další články

Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka Oproti loňskému březnu si lidé museli připlatit zejména za bydlení, stravování a … Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Dům přírody Brd pořádá akci ke Dni Země Hry nebo kvíz o ceny budou pro návštěvníky bývalého loveckého zámečku Tři trubky … Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Závod Doosan Bobcat ve středočeské Dobříši vyrobil loni více než 25.000 strojů. … Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory. Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 … Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Ve středu 1. května se na třináctikilometrovou trať do Dvořákova památníku vydáte z …
U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies