4. 5. svátek má Květoslav
Zamilovaný Novák 11. 5. 2024

Rajčata dokáží nejen zpomalit účinky stárnutí, ale také chrání pokožku před spálením

20. července 2022   (06:25)
Rajčata dokáží nejen zpomalit účinky stárnutí, ale také chrání pokožku před spálením
foto: pixabay

Potřebujete osvěžit, omladit, snížit svou váhu, posílit nervy nebo imunitní systém? Chcete celkově zlepšit svůj zdravotní stav? Neběhejte do lékárny, ale do zeleniny nebo na nejbližší trh. Nebo možná bude stačit, když vyběhnete do zahrádky. Se všemi výše zmíněnými stavy vám totiž zaručeně pomohou rajská jablíčka.


Rajčata jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá. Dokáží zpomalit účinky stárnutí a také chrání pokožku před spálením. Za léčivou moc rajčat může lykopen – velmi účinný antioxidant. Právě díky němu mají rajčata protirakovinné účinky a zabraňují vzniku arteriosklerózy. Dále také obsahují vitamíny A, B, C a E. Z minerálních látek jsou to především vápník, draslík a hořčík. Rajčata navíc obsahují kyselinu listovou, která podporuje krvetvorbu. Obsažený vitamín B posílí naše nervy a vitamín C podpoří náš imunitní systém. Jadérka z rajčat podporují činnost střev.

Díky rajčatům samozřejmě zhubnete, jelikož jsou nízkokalorická, 103 kJ na 100 g. Navíc obsahují chrom, který by měl organismu umožňovat efektivně spalovat tuk a cukr. Ovšem názory na toto tvrzení se různí. Rajčatová šťáva odvodňuje a navíc osvěžuje. Takže rajčatový salát jako lehký oběd je správná volba, ale nesmí plavat v majonéze. Ale abyste využili všechna pozitiva rajčat, je lepší konzumovat je tepelně zpracovaná. Rajčata totiž patří mezi ten druh zeleniny, který uvolní více prospěšných látek až po tepelném zpracování. Zahraniční studie dokonce doporučují konzumovat denně 5 lžic rajčatového protlaku nebo kečupu pro zpomalení stárnutí.

Rajčata mají široké využití ve studené či teplé kuchyni. K dostání jsou po celý rok, ale v sezoně jsou chutnější. A vůbec nejlepší jsou ta vypěstovaná na zahrádce. K dostání je mnoho velikostí i barev – od maličkých cherry po masitá steaková. Pro usnadnění vaření je k dostání široký sortiment zpracovaných rajčat od celých nakládaných plodů ve vlastní šťávě po jemné pyré a protlaky.

Rajčata se skvěle snoubí s bylinkami, proto se při přípravě omáček meze nekladou. Rajčata můžete dusit, vařit, zapékat i grilovat. Specialitou jsou sušená rajčata naložená v oleji. Jsou pikantní pochoutkou k vínu i základem rajčatového pesta. K ochutnání jsou v každé dobré pizzerii. Tam byste ale zase neměli dostat kečup, protože není součástí italské kuchyně. Omáčka k přípravě těstovin nebo pizzy se jmenuje sugo a je z čerstvých rajčat. Kečup je americký vynález a přišel na svět ve 30. letech 19. století. A ještě jedna zajímavost o rajčatech. Roku 1893 rozhodoval nejvyšší soud USA o tom, zda jsou rajčata ovoce nebo zelenina. Ne, není to legrace. Tou dobou se totiž na ovoce nevztahovalo dovozní clo jako na zeleninu. Soud vynesl rozsudek, že rajčata jsou zelenina – ač botanicky patří k ovoci, jsou to bobule – nepodávají se totiž jako dezert.
Rajčata také chrání před spálením pokožky způsobené vystavením slunečnímu světlu. Použití je velmi snadné, zralé rajče nakrájejte na plátky a rozložte na obličej, krk a dekolt, nechte působit po dobu 20 až 30 minut a poté opláchněte vlažnou vodou.
Bruschetta
Suroviny: italský chléb ciabata (nebo kořenový chléb, veka), 4 velká rajčata nebo 1 balení cherry rajčat, 2 stroužky česneku, olivový olej, čerstvá bazalka, sůl, pepř

Příprava: Nejdřív si připravte rajčatovou směs. Rajčata nasekejte na kostičky a smíchejte s olivovým olejem, nasekaným jedním stroužkem česneku a natrhanou bazalkou. Osolte a opepřete dle chuti. Chléb rozkrojte napůl, máte-li veku připravte jednotlivé porce a opečte je nasucho v topinkovači. Horké plátky potřete olejem a přejeďte stroužkem česneku, naaranžujte rajčata na topinky a ihned podávejte.
Bruschetta
Suroviny: italský chléb ciabata …
foto: pixabay

Rajčatová bowle a grilovaná rajčata s bylinkami
Suroviny:
Bowle: 500g rajčatové šťávy nebo čerstvých prolisovaných rajčat (pyré), 125g cukru krupice, lžička mleté papriky nebo zázvoru (nebo přiměřené množství obou), šťáva ze tří a kůra z jednoho citrónu, 1000ml bílého vína a 500ml sodovky, případně minerální vody bez příchuti, čerstvá máta na ozdobu.

Grilovaná rajčata: 6 velkých rajčat, 3 snítky tymiánu, 15 lístků bazalky (v nouzi sušené bylinky), 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř (případně čtyřbarevná pepřová směs), 4 lžíce panenského olivového oleje, alobal.

Postup:
Bowle: Do nádoby na bowli nalijeme rajčatovou šťávu, přisypeme cukr, papriku či zázvor, citrónovou kůru a šťávu, část vína (asi 200ml), promícháme a přikryté necháme v chladu vyluhovat. Pak odstraníme kůru, dolijeme zbylým vychlazeným vínem a sodovkou. Případně ještě podle chuti přisladíme. Rozlité do sklenic zdobíme kolečkem citrónu a lístkem čerstvé máty.

Grilovaná rajčata: Rajčata omyjeme a osušíme a na protilehlé straně proti stopce nařízneme do kříže. Na kříži osolíme a opepříme. Mezitím si připravíme bylinkový olej. Olivový olej utřeme s lisovaným česnekem a přidáme omyté posekané lístky bazalky a tymiánu. Nakonec na rošt položíme alobal, na něj rozložíme rajčata křížem nahoru, pokapeme nebo potřeme bylinkovým olejem a grilujeme asi 3 minuty, potom opět potřeme olejem a ještě asi 2 - 3 minuty dogrilujeme.
Rajčatová bowle a grilovaná rajčata s …
foto: pixabay
Rajčata plněná platýzovými závitky
Suroviny: 8 velkých rajčat, cca 1x 400 g filé z platýze (nebo 2 filé po 200 g – v nouzi filety z tresky nebo mořské štiky), 4 lžičky másla, 1 středně velká cibule, 2 žloutky, 6 lžic bílého vína, 2 lžičky sušeného estragonu, 2 lžičky sekané petrželky, sůl, bílý pepř, olivový olej.

Postup: Rajčata omyjeme, odkrojíme u stopky a dužinu vydlabeme. Filé osolíme, opepříme a posypeme najemno sekanou cibulkou a estragonem, stočíme do závitku a spíchneme 4 párátky tak, abychom z tohoto závitku mohli vytvořit 8 stejně velkých. Vložíme do kastrůlku na olivový olej, podlijeme vínem a asi 5 minut podusíme. Poté vyjmeme párátka, závitky naplníme osolená rajčata. Do výpeku v kastrůlku přidáme sekanou petrželku a žloutky a necháme na mírném ohni ztuhnout. Touto směsí naplníme rajčata se závitky, pokapeme rozpuštěným máslem a asi 5 minut zapečeme ve středně vyhřáté troubě.

Přílohy: Vařený brambor.

Poznámka: V případě, že použijeme 2 menší 200g filé, postupujeme stejně, jen z každého vytvoříme závitky čtyři. Velikost závitků ale vždy musíme přizpůsobit velikosti rajčat.
Plněná rajčata se smetanovým přelivem
Suroviny:
5 větších spařených a oloupaných rajčat, 100g telecího a stejné množství vepřového masa, mletý černý pepř, sůl, jemně sekaná celerová nať a tymián, 30g jemně posekané cibule, lžička olivového oleje, citrónová šťáva podle chuti, 250ml smetany, 1 menší cibule, 2 žloutky.

Postup:
Rajčata přepůlíme a vydlabeme. V misce smícháme část vydlabané dužiny s upečeným a umletým telecím a vepřovým masem, pepřem, solí, celerovou natí a tymiánem, cibulí, zakápneme olejem a dochutíme citrónovou šťávou. Směsí naplníme půlky rajčat, rozdělíme na talíře a polijeme horkou smetanou, kterou před tím povaříme s oloupanou menší cibulí a rychle vmícháme žloutky. Případně ještě můžeme posypat troškou jemně strouhaného sýra.
Zapečené lečo s mletým masem
Suroviny: 300 zelených a 300 g žlutých paprik, 300g mletého masa, 400g spařených a oloupaných rajčat, 100ml zakysané smetany, 150g propláchnuté a vařící vodou spařené rýže, 1 větší cibule, mletá sladká paprika, 3 lžíce slunečnicového oleje, sůl, pepř.

Postup: Nejprve si připravíme rýži. Spařenou a slitou rýži vložíme do vroucí osolené vody s olejem a dusíme pod pokličkou doměkka. Potom do ohnivzdorné misky nebo do hrnce rozprostřeme na dno na kolečka nakrájená rajčata, na to vrstvu paprik nakrájených na nudličky, dále vrstvu rýže a mleté maso. Každou vrstvu osolíme a lehce (kromě rýže) poprášíme mletým pepřem.

Cibuli nakrájenou najemno necháme zesklovatět na oleji na pánvi, posypeme mletou paprikou, zalijeme naběračkou horké vody a zakysanou smetanou, promícháme a nalijeme do misky (hrnce).
Dusíme přikryté asi 20 minut a poté ještě odkryté dopečeme v troubě dokřupava.

Přílohy: Čerstvé pečivo

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Studenti ze středočeských „zušek“ se sjedou do Dvořákova památníku ve Vysoké Studenti ze středočeských „zušek“ se sjedou do Dvořákova památníku ve Vysoké Na Festivalu základních uměleckých škol Středočeského kraje se v úterý 7. května … Na Příbramsku havaroval opilý motorkář do stromu. Letěl pro něj vrtulník Na Příbramsku havaroval opilý motorkář do stromu. Letěl pro něj vrtulník Nadýchal hodnotu přesahující jedno promile alkoholu. Jaroš se soustředí na zisk rakouského titulu, přípravu asi zahájí v Liverpoolu Jaroš se soustředí na zisk rakouského titulu, přípravu asi zahájí v Liverpoolu Příbramský rodák přišel do Liverpoolu v roce 2017 z pražské Slavie. Fotbalisté Příbrami se po prohře s Brnem drží jen čtyři body nad sestupovými příčkami Fotbalisté Příbrami se po prohře s Brnem drží jen čtyři body nad sestupovými příčkami Příbramští fotbalisté marně čekají na první domácí výhru v novém roce, bez vítězství … Svatá Hora zahájí sedmý ročník varhanních půlhodinek Svatá Hora zahájí sedmý ročník varhanních půlhodinek Prvním hostem letošního koncertního cyklu bude v neděli 5. května rakouský varhaník … Postupující sucho působí zemědělcům čím dál větší potíže Postupující sucho působí zemědělcům čím dál větší potíže Z Příbramska hlásí za duben pouhých sedm milimetrů srážek a uvadající plodiny na … Dětské pacienty v Krásné Hoře přebrala od dubna příbramská nemocnice. Dětské pacienty v Krásné Hoře přebrala od dubna příbramská nemocnice. Rodiče nemusí pro přeregistraci nic dělat, probíhá automaticky. Příbramské volejbalisty opouští trenér Vašina Příbramské volejbalisty opouští trenér Vašina Příbram se do extraligového semifinále probojovala po deseti letech, ale sérii o bronz … Do osvobozovacích bojů se v roce 1945 zapojila i četnická rota Do osvobozovacích bojů se v roce 1945 zapojila i četnická rota „Náš četník bude děkovati každému, kdo v zájmu příznivého nazírání na činnost …
Školy ve středních Čechách se podle vedení hejtmanství nechystají propouštět Školy ve středních Čechách se podle vedení hejtmanství nechystají propouštět Pokud mají některé školy problém vyjít s rozpočtem, tak dochází k individuálnímu …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies