3. 5. svátek má Alexej
Zamilovaný Novák 11. 5. 2024




Přehledně: Výběr událostí kolem šíření koronaviru v ČR od září

23. prosince 2021   (17:31)
Přehledně: Výběr událostí kolem šíření koronaviru v ČR od září
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Přehledný výběr událostí kolem šíření koronaviru v Česku od září 2021


1. září - Se začátkem školního roku se uskutečnila tři kola testování (1., 6. a 9. září), během kterých bylo odhaleno přes 400 pozitivních případů covidu, z toho téměř 300 na základních a zhruba 150 na středních školách. Celkově bylo provedeno téměř 3,2 milionu testů.

5. října - Denní počet nových případů koronaviru překročil po téměř pěti měsících tisícovku, laboratoře odhalily 1115 nakažených. Byl to nejvyšší nárůst od 18. května, tehdy testy potvrdily přes tisíc nakažených naposledy.
9. října - Počet plně očkovaných proti covidu-19 v ČR přesáhl šest milionů.

12. října - Ministerstvo zdravotnictví (MZ) oznámilo, že ustoupilo od plánu dalšího plošného testování na covid-19 ve školách. Týden předtím ještě úřad mluvil o tom, že by se během podzimu mohla konat tři kola testování jako v září.

14. října - MZ oznámilo, že navrhne vládě zkrácení platnosti testů na koronavirus, u PCR na 72 hodin místo sedmi dní a antigenního jeden den místo tří.

18. října - Přibylo 2536 nových případů nákazy koronavirem, skoro dvakrát více než za předchozí pondělí a nejvyšší denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 od konce dubna.

20. října - Vláda rozhodla, že od 1. listopadu budou preventivní testy na covid hrazené z veřejného zdravotního pojištění dětem a mladým do 18 let, plně očkovaným, lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat. Vláda také rozhodla, že od 1. listopadu bude muset personál restaurací kontrolovat u hostů doklad o očkování, prodělané nemoci nebo negativním testu.
25. října - Začalo být povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť, výjimku mají lidé, kteří jsou od sebe 1,5 metru daleko.

- MZ v reakci na rozsudek Městského soudu v Praze, který k 1. listopadu zrušil část opatření o samoizolaci při návratu ze zemí s vysokou a velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem, rozhodlo, že neočkovaní lidé vracející se z těchto států budou muset do negativního testu nosit všude respirátor.

- Vláda rozhodla, že neočkovaní učitelé budou od listopadu muset nosit při výuce respirátory. Výjimku budou mít učitelé ve školkách a zaměstnanci v dětských skupinách.

- Vláda rozhodla o tetování na školách v nejzasaženějších okresech, a to 1. a 8. listopadu.

26. října - Přibylo 6289 potvrzených případů covidu-19, téměř dvakrát více než týden dříve. Poprvé od dubna tak denní počet nově nakažených překonal 6000.

1. listopadu - Konalo se první kolo testování v nejzasaženějších okresech, další testy se uskutečnily 8. a 15. listopadu. Například druhé kolo testování 8. listopadu odhalilo přes 3400 pozitivních případů, testovalo se zhruba 495.000 žáků.

4. listopadu - Počet úmrtí s nemocí covid-19 v ČR přesáhl 31.000, posledních tisíc přibylo zhruba za půl roku.
5. listopadu - Vláda rozhodla, že od 22. listopadu se na akcích nad 1000 lidí nebude prokazovat antigenním testem, ale jen testem PCR, očkováním nebo potvrzením o prodělání nemoci. Venkovních akcí, jako jsou poutě, bály či jarmarky, se od stejného data nemohlo účastnit více než 1000 lidí.

9. listopadu - Testy v ČR v úterý potvrdily 14.577 případů koronaviru, téměř o polovinu víc než o týden dříve a nejvíc za den od poloviny března.

10. listopadu - Vláda rozhodla, že od 15. listopadu se budou muset povinně testovat pracovníci v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, kteří nejsou očkováni proti covidu. Pravidelné testování musejí podstoupit všichni neočkovaní zaměstnanci, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty.

- Vláda rozhodla, že studenti vysokých škol budou od 15. listopadu muset nosit respirátory i v rámci výuky. Opatření platí v učebnách, kde se schází alespoň 50 studentů.

12. listopadu - Vláda určila, že se 22. a 29. listopadu uskuteční plošné testování žáků základních a středních škol antigenními testy.

16. listopadu - V ČR přibylo poprvé více než 20.000 případů nákazy covidem-19 za den. Nově nakažených bylo 22.533 , zhruba o polovinu víc než o týden dříve.

17. listopadu - Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že od 22. listopadu se zruší uznávání testů jako covidového certifikátu, pro využívání služeb bude nutné potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci.

19. listopadu - Vláda schválila pravidelné plošné testování v základních a středních školách. Konat se bude každé pondělí až do konce února.

- Počet zemřelých s covidem překročil 32.000.

22. listopadu - Babiš řekl, že vláda přes zhoršující se epidemickou situaci nyní nevyhlásí nouzový stav. O den později se na tom, že toto opatření zatím není potřeba, se shodli i hejtmani na jednání se zástupci vlády.

25. listopadu - Počet nově potvrzených případů nákazy dosáhl rekordních 27.934. I poté ale čísla nově odhalených případů ještě mezitýdenně rostla až do začátku prosince, kdy začala klesat.

- Vláda v demisi vyhlásila nouzový stav, a to na 30 dní, tedy do 25. prosince. Některá plošná opatření by podle Babiše bez nouzového stavu nebylo možné vyhlásit. Kabinet mimo jiné omezil otevírací dobu restaurací, barů či klubů, které musejí být zavřené mezi 22:00 a 05:00. Na kulturní představení, sportovní utkání a vzdělávací akce mohlo maximálně 1000 osob, a to očkovaných nebo po covidu. Na další hromadné akce typu spolkových akcí, oslav, večírků, plesů či aktivit v amatérském sportu bude moci od pátku maximálně 100 lidí. Vláda také zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů.

26. listopadu - Vláda v reakci na šíření nove varianty omikron rozhodla, že všichni Češi vracející se z pobytu v Jihoafrické republice, Namibii, Lesothu, Svazijsku, Zimbabwe, Botswaně, Zambii nebo Mosambiku budou muset po návratu minimálně na deset dnů do izolace.

28. listopadu - Počet zemřelých s covidem překročil 33.000.

29. listopadu - Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron u ženy z Liberce, která se nakazila koronavirem. Variantu, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

- Ministr Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že i lidé očkovaní proti covidu budou muset po významném kontaktu s nakaženým, například v domácnosti, pátý až sedmý den po kontaktu na PCR test. Do karantény ale dál nemusí.

2. prosince - Vojtěch řekl, že platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro prodloužení platnosti je nutné, aby se lidé nechali očkovat posilující dávkou.

6. prosince - Počet zemřelých s covidem překročil 34.000.

10. prosince - Ve sbírce zákonů dnes vyšla vyhláška, která od března zavádí povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale avizoval, že vyhlášku změní.

16. prosince - Počet zemřelých s covidem překročil 35.000.

17. prosince - Premiér nově jmenované vlády Petr Fiala (ODS) řekl, že jeho kabinet nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, ten tak skončí o půlnoci 25. prosince.

22. prosince - Fialova vláda rozhodla, že v prvních 14 dnech roku 2022 se budou testovat žáci, studenti a zaměstnanci škol dvakrát týdně, a to všichni bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo prodělali covid v posledním půlroce.

- Vláda také rozhodla, že od 27. prosince si mohou pro posilující dávku očkování proti covidu-19 přijít po pěti měsících i lidé starší 30 let. Nyní to platí jen pro starší 45 let, jinak se musí čekat půl roku.

- Kabinet rozhodl, že na kulturní a jiné akce bude moci maximálně 1000 sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na 100 osob. Další zpřísnění nastane od středy 29. prosince a platit bude do neděle 2. ledna. Na akce, večírky a silvestrovské oslavy bude moci maximálně 50 osob. U stolu budou moci být společně pouze čtyři osoby s výjimkou členů jedné domácnosti.

23. prosince - Ministerstvo financí oznámilo, že neprodlouží prominutí daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory a ochranné polomasky třídy FFP2 a vyšší, skončí tedy 31. prosince.

- Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že od pondělí 27. prosince budou lidé i před vstupem do České republiky ze zelených a oranžových zemí na takzvané mapě cestovatele muset lidé mít PCR test. Pro české občany a pro další skupiny lidí zařazených do výjimek nařízení začne platit od 3. ledna. Nařízení bude platit i pro osoby očkované proti covidu, výjimku budou mít lidé po posilovací dávce vakcíny či děti do 12 let, dětem ve věku 12 až 18 let pak stačí očkování i bez třetí dávky. Osoby neočkované proti covidu-19 budou muset absolvovat další test mezi pátým a sedmým dnem po příjezdu do ČR z kterékoli země, sdělil resort.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Loňský rozsáhlý požár v Žebráku nezpůsobila technická závada, ale člověk Loňský rozsáhlý požár v Žebráku nezpůsobila technická závada, ale člověk Vyšetřovatelé zjistili, že ohnisko bylo venku před halou v místě, kde byly uskladněné … Daniel Rosenbaum: Sezona byla nejenom pro mě milým překvapením Daniel Rosenbaum: Sezona byla nejenom pro mě milým překvapením Pomalu končí volejbalová sezona 2023/24, která přinesla příbramskému klubu mnoho … ROZHOVOR Benzin i nafta ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnily Benzin i nafta ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnily Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,17 Kč, naftu pak za 39,40 … ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn zákazníkům bez závazku ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn zákazníkům bez závazku Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles … Profesionálním hasičům ve středních Čechách zásadně pomáhají i ti dobrovolní Profesionálním hasičům ve středních Čechách zásadně pomáhají i ti dobrovolní Středočeský kraj má 1,45 milionu obyvatel. Loni zde hasiči evidovali 19.047 událostí, … Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia V noci by v příštích dnech teploty neměly klesat pod sedm stupňů Celsia. Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Lékaři zákroky nacvičovali na velmi sofistikované figuríně. V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více Celkem se v dubnu v regionu stalo 1229 nehod, což je o 273 více než loni. Při nehodách … Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Tento pátek si hasiči na Příbramsku připomenou svátek svatého Floriána, který je …
Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Po delším období bez srážek dorazí před víkendem do země přeháňky a bouřky.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies